to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:54 | 13.07.2021

Πολιτική

Ρεπορτάζ του ΒΒC για τις απάνθρωπες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο - Κυνική δικαιολόγηση από τον Μηταράκη

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της χώρας - «Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις» απαντά ο Νότης Μηταράκης, παραδεχόμενος κυνικά τις απάνθρωπες και παράνομες πρακτικές του λιμενικού με άνωθεν εντολή


Για άλλη μια φορά εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Στο σημερινό ρεπορτάζ του BBC για τις παράνομες επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο BBC ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί, μεταξύ άλλων μαρτυρίες αιτούντων άσυλο, κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο όσα έζησαν από τις ελληνικές αρχές. Όπως της Najma, μια πρόσφυγας από τη Συρία, η οποία έφτασε στην Ελλάδα με τα δύο της παιδιά. «Πήραν τον γιο μου από την αγκαλιά μου με έναν πολύ περίεργο τρόπο, σαν να τον συνέλαβαν».

Όπως εξιστορεί «κοιμόταν, όταν τον πήραν, και τον πέταξαν σε μια βάρκα. Το πόδι του γλίστρησε και παραλίγο να πέσει στη θάλασσα. Είπα: «ο γιός μου θα πέσει στη θάλασσα και περιμένετε να μην φωνάξω; Δεν θέλετε να μας αφήσετε να μπούμε στη χώρα σας, αλλά μην μας μεταχειρίζεστε έτσι».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε στο ΒΒC ότι οι «βάσιμες αναφορές» για «pushbacks» μεταναστών από θάλασσα και ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».

Όπως αναφέρει το BBC, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν εξωθηθεί πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές προτού τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το BBC, ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν επαναπροωθηθεί πίσω  στην Τουρκία, προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωστόσο παραμένει συνεπής στο αφήγημα της, με τον υπουργό Μενατάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη να δηλώνει ότι οι καταγγελίες αποτελούν προπαγάνδα της Τουρκίας, κλείνοντας για άλλη μια φορά τα μάτια και τα αυτιά στα βίντεο, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες για τις εξαφανίσεις προσφύγων από ελληνικό έδαφος, πολλές φορές μάλιστα μέσα από κρατικές δομές, χωρίς να έχει γίνει καμία διερεύνηση των καταγγελιών.

Όπως δήλωσε ο Ν. Μηταράκης «οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».

Αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγεται στην Frontex για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας σε επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, η οποία παρά τις μαρτυρίες δεν έχει εκδόσει συμπεράσματα για πολιτικούς λόγους.

Ο Ν. Μηταράκης επικαλείται και ερμηνεύει έτσι όπως θέλει τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ».

Ο Ν. Μηταράκης παραβλέπει την υποχρέωση της χώρας να διασφαλίζει την πρόσβαση όσων προσφύγων και μεταναστών το επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις» - Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Μηταράκη:

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία. Δυστυχώς, αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, αντί να κάνει ό, τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας – δηλαδή να παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτά τα μικρά πλοία να φτάσουν στην Ελλάδα – συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση.

Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Frontex & EASO, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».

Με πληροφορίες από Αυγή

tags: pushbacks

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)