to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 10.01.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης στις μίζες για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα

«Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς»


Στην εκπομπή Monitor του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD προβλήθηκε ρεπορτάζ των Γιαν Σμιτ, Παγώνη Παγωνάκη, Γιάννας Παπαδάκου και Κάι Ρίσμπεργκ σχετικά με τις υποθέσεις δωροδοκίας στην Ελλάδα κατά την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων από γερμανικές εταιρείες.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία της βιομηχανίας αμυντικών συστημάτων και γερμανικές εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο» σημειώνει το ρεπορτάζ και παραθέτει στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα και τις καταθέσεις των βασικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση, διευκρινίζοντας ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες είναι οι Atlas, Rheinmetall και KMW.

«Μεσάζοντας γερμανικής εταιρείας φέρεται να έχει ξεχάσει στο γραφείο στελέχους του υπουργείου Άμυνας 600.000 ευρώ. Και προφανώς πρόκειται για συνήθεις μεθόδους. Εξάλλου, σε πολλές συμφωνίες αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων μιλάμε για δισεκατομμύρια. Τι είναι μερικά εκατομμύρια για μίζες;» αναφέρεται χαρακτηριστικά και εν συνεχεία δίνονται στοιχεία για την υπόθεση των Leopard 2, μια «εξαγωγική επιτυχία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας και ένα από τα πλέον σύγχρονα τεθωρακισμένα παγκοσμίως που και οι Έλληνες ήθελαν οπωσδήποτε να αποκτήσουν».

Γίνεται αναφορά στην ομολογία Κάντα, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, και εν συνεχεία παρατίθεται δήλωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι οι Γερμανοί γνώριζαν για τις μίζες και επωφελήθηκαν από τις συμφωνίες για αγορά αμυντικών συστημάτων από γερμανικές εταιρείες.

Οι ρεπόρτερ επικαλούνται απόρρητα έγγραφα των οποίων έλαβαν γνώση και από τα οποία προκύπτουν στοιχεία για την υπόθεση της KMW με την αγορά Leopard και την εμπλοκή Παπαχρήστου, ο οποίος στην κατάθεσή του έκανε λόγο για μεταφορά χρημάτων μέσω της εταιρείας Oxylos με έδρα την Κύπρο κατά το διάστημα Μάιος 2002- Σεπτέμβριος 2004. Αποδεικνύεται ότι οι πληρωμές έγιναν στον ίδιο λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά η τράπεζα δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις.

Βάσει των ισχυρισμών του Παπαχρήστου προκύπτει μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό διευθυντικού στελέχους της KMW που δεν κατονομάζεται και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους δηλώνει άγνοια περί απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του στην Ελλάδα.

Ο ειδικός για θέματα εξοπλισμών Άντριου Φοϊερστάιν δηλώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων δεν δίνονται μίζες μόνο στον αγοραστή αλλά πλουτίζουν και στελέχη των εταιρειών.

«Συμβόλαια γερμανικών εταιρειών ύψους δισεκατομμυρίων, κατηγορίες για μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων και μεσαζόντων. Και η αρμόδια εισαγγελία Μονάχου; Επί του παρόντος δεν βλέπει ύποπτα στοιχεία. Λες και η δωροδοκία αφορά μόνο τη μία πλευρά» σχολιάζεται χαρακτηριστικά, ενώ και ο κ. Δημητρακόπουλος σημειώνει ότι η ιστορία θα δείξει εάν οι Έλληνες διέφθειραν τους Γερμανούς ή οι Γερμανοί τους Έλληνες.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκέοργκ Ρέστερ τονίζει ότι η μεν Atlas έχει ανακοινώσει τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου ενώ η Rheinmetall αρνείται τις κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση όμως υπόσχεται ότι η εκπομπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

Δείτε το ρεπορτάζ του Monitor

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)