to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 27.10.2013

Κοινωνία

Ρεπορτάζ στο CNN: Η δύσκολη ζωή των Ρομά στην Ελλάδα

O Karl Penhaul του CNN αναφέρει πώς τα μέλη της κοινότητας των Ρομά στην Ελλάδα, αγωνίζονται να επιβιώσουν.


Στις 25 Οκτωβρίου 2013, το CNN  πρόβαλε ρεπορτάζ από την χώρα μας σχετικά με την ζωή των Ελλήνων Ρομά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.  Επισκέφθηκε τα κοντέινερ όπου ζούν, χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση και καμία προσπάθεια από το ελληνικό κράτος να τους βοηθήσει να αφομοιωθούν, έστω στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Στις 30 Μαίου 2013, με ομόφωνη απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη φύση αυτής της κατάστασης και η άρνηση του κράτους να λάβει μέτρα κατά του διαχωρισμού, συνεπάγεται διακρίσεις και παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση".  Ήταν η έκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά μαθητών και η τρίτη με τη συμμετοχή Ελληνικών σχολείων.

 

H Διεθνής Αμνηστία, την επόμενη ημέρα, καλούσε για άλλη μια φορά, τις Ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την πολιτική διαχωρισμού των Ρομά μαθητών από τους συνομηλίκους τους, ειδικά μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Με ομόφωνη απόφαση στις 30 Μαίου,  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη φύση αυτής της κατάστασης και η άρνηση του κράτους να λάβει μέτρα κατά του διαχωρισμού, συνεπάγεται διακρίσεις και παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση".  Eπίσης τον Σεπτέμβριο, μελέτη της ΕΕ, σχετικά με την δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτούσε την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ως τις χώρες με την πιο ανησυχητική "οπισθοδρόμηση" στις δημοκρατικές αξίες. Μεταξύ άλλων η Έκθεση, έκανε λόγο και για την αντιμετώπιση των Ρομά στην Ευρώπη.

 Απόδοση: LEFTeria-news

tags: Ρομά, CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)