to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρεπορτάζ Left.gr: Ακραίες μεθοδεύσεις στο (αντ)Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής

Φαινόμενα ακραίας αυθαιρεσίας, βγαλμένα από τα χειρότερα σενάρια εργοδοτικής ασυδοσίας, στον χώρο-θεματοφύλακα (;) των εργασιακών δικαιωμάτων...


Ο υπολογιστής και το φωτοτυπικό έλειπαν και τα προσωπικά της αντικείμενα ήταν όλα μέσα σε κούτες. Αυτήν την εικόνα αντίκρισε στα τέλη Ιουνίου, γυρίζοντας στο γραφείο της, η Ρυία Πατσατζή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Πρόκειται για το αποκορύφωμα μια αλληλουχίας ακραίων μεθοδεύσεων σε βάρος της, προκειμένου να εκδιωχθεί από την εργασίας της στο Εργατικό Κέντρο (ΕΚ) Κομοτηνής όπου δουλεύει τα τελευταία 17 χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Παντελής Μαγαλιός, επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενότητα (ΔΗΣΥΕ) η οποία πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, όπως φανερώνουν οι πρακτικές που θα περιγράψουμε, την έχει στοχοποιήσει τόσο για την έντονη συνδικαλιστική της δραστηριότητα (η ίδια είναι πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚ Κομοτηνής), όσο και γιατί έκανε το «λάθος» να θέσει υποψηφιότητα με την δημοτική παράταξη που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές του 2014.

Αψήφησε την παρέμβαση του ΣΕΠΕ!

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπως αναφέρει το Δελτίο Εργατικής Διαφοράς με ημερομηνία 30/6/2017, δικαιώνει για πολλοστή φορά την εργαζόμενη που βρέθηκε αντιμέτωπη με ακόμα έναν εκβιασμό από τη διοίκηση του ΕΚ: Η εικόνα που αντίκρισε στο γραφείο της χαρακτηρίζεται «βλαπτική μεταβολή» των όρων της σύμβασης και ο Π. Μαγαλιός ήταν υποχρεωμένος εντός 10 ημερών (η προθεσμία εξέπνευσε την Παρασκευή 14/7) να επιστρέψει τα εργαλεία δουλειάς στην κ. Πατσατζή ώστε αυτή να συνεχίσει την εργασία της στη γραμματεία του ΕΚ, εργασία την οποία προβλέπει η σύμβασή της και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση βεβαιώσεων για συνδικαλιστικές άδειες, την τήρηση του πρωτοκόλλου, την έκδοση βεβαιώσεων μελών σωματείων του ΕΚ καθώς επίσης και την ενημέρωση των εργαζομένων του νομού για οποιοδήποτε εργασιακό ζήτημα.

Ωστόσο, τη Δευτέρα 17/7 η εικόνα ήταν ίδια και απαράλλαχτη καθώς το γραφείο της γραμματέως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έμοιαζε να έχει εκκενωθεί!

Υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται αδύνατη η ενημέρωση των εργαζομένων που καταφεύγουν στο ΕΚ: Δεν υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα καθώς το έχει αποσπάσει από την εργαζόμενη ο Π. Μαγαλιός και το έχει τοποθετήσει στο γραφείο του Ταμεία ώστε να μην έχει κανένας άλλος πρόσβαση.

Επίσης, εδώ και περίπου 3,5 χρόνια, τα μητρώα των σωματείων – μελών έχουν κλειδωθεί στο γραφείο του προέδρου. Συνιστά πρωτοφανές γεγονός για Εργατικό Κέντρο να μην έχει πρόσβαση η γραμματεία στα αρχεία με τα μέλη των σωματείων ενώ, ο πρόεδρος, έχει ισχυριστεί σε τριμερή συνάντηση ότι επιτρέπει την πρόσβαση μόνο στον οργανωτικό γραμματέα, κάτι που δεν είναι λειτουργικό και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας.

Ακόμα ένα αξιοπερίεργο είναι ότι εδώ και περίπου 4 χρόνια, με «πρωτοβουλία» πάλι του προέδρου του ΕΚ και χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚ, έχουν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές του ΕΚ (άρα και η σύνδεση στο ίντερνετ καθώς και το fax) δυσχεραίνοντας την άμεση επικοινωνία των εργαζομένων της Ροδόπης με το ΕΚ. Και αυτό αποτελεί πανελλήνια... πρωτοτυπία!

Όμως, όπως φαίνεται, η μεθοδευμένη προσπάθεια του προέδρου του ΕΚ να καταστήσει χωρίς αντικείμενο την εργασία της κ. Πατσατζή δεν σταματάει εδώ καθώς, εφόσον δεν συμορφώθηκε με την προτροπή του ΣΕΠΕ, επόμενο βήμα, όπως ανέφερε το Δελτίο της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι ηπροσφυγή της εργαζόμενης στη δικαιοσύνη.

Απλήρωτη για 19 μήνες!

Δεν θα είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη θα κληθεί να βάλει στη θέση του τον γνωστό «πράσινο» συνδικαλιστή. Η κ. Πατσατζή έχει μείνει 19 μήνες (!) απλήρωτη στο πρόσφατο παρελθόν διότι το ΕΚ δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα. Ο λόγος; Από το 1997, το ΕΚ Κομοτηνής έχει μία οφειλή στην εφορία για σεμινάρια που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπόθεση αυτή έχει τελεσιδικήσει και οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΚ στη ΔΟΥ Κομοτηνής ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ!

Και σε αυτήν την περίπτωση δικαιώθηκε όταν κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενώ, τον Νοέμβριο του 2015, το ΕΚ παρακράτησε εντελώς αυθαίρετα το μισθό της παρ’ ότι αυτός είχε καταβληθεί κανονικά από τον ΟΑΕΔ (ο οποίος δίνει επιχορηγήσεις στο ΕΚ για λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2015 (και) η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της την «αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά του προέδρου του ΕΚ Κομοτηνής” κάθε φορά που η Ρυία Πατσατζή «διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά της».

Και η περιπέτειά της δεν σταματάει εκεί: Τον Μάρτιο του 2016, ο πρόεδρος του ΕΚ ζήτησε την ποινική δίωξη της εργαζόμενης με σκοπό, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, την απόλυση της.

Η κ. Πατσατζή όμως, ως πρόεδρος, όπως προαναφέραμε, του Σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών Ροδόπης προστατεύεται από τις διατάξεις του άρθρου 15 του νόμου 1264/82.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, για να απολυθεί πρόεδρος ενός σωματείου πρέπει να αποδειχθεί ότι ενέργησε με βλαπτικό τρόπο κατά των συμφερόντων της υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης δίωξης (μετάθεση ή απόλυση) στο δικαστήριο και στην επιτροπή του άρθρου 15 είναι η διαπίστωση της παράβασης.

Το αίτημα του προέδρου του ΕΚ προς την διοίκηση, το Φεβρουάριο του 2016 ήταν να της κάνει μήνυση (η διοίκηση), αίτημα το οποίο τελικά δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΚ Κομοτηνής αφού η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση, η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν συμφώνησαν στις προκλητικές μεθοδεύσεις του.

Το μεγάλο «αμάρτημα» της εργαζόμενης ήταν ότι, σε συνέντευξή της σε τοπικό ραδιόφωνο αναφέρθηκε σε πρόσφατη “ομολογία” του Π. Μαγαλιού, κατά τη διάρκεια τριμερούς σύσκεψης, ότι κατέγραφε κρυφά τις συνομιλίες στον εργασιακό χώρο της γραμματείας (εδώ το σχετικό ηχητικό το οποίο ανασύραμε από την ιστοσελίδα τοπικής εφημερίδας).

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το εν λόγω περιστατικό καθώς ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση», δηλώνει στο Left.gr η κ. Πατσατζή.

Άλλωστε, η κ. Πατσατζή, έμεινε ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτη (από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2017) και, χωρίς να έχει πληρωθεί έγκαιρα το δώρο Πάσχα (η μη καταβολή του οποίου αποτελεί ποινικό αδίκημα), προσέφυγε ακόμα μία φορά στο ΣΕΠΕ και δικαιώθηκε...

(η απαξιωτική συμπεριφορά του προέδρου του ΕΚ Κομοτηνής έχει απασχολήσει πολλάκις τον τοπικό Τύπο)
 

Ατελείωτη φαρέτρα μεθοδεύσεων

Ένα (ακόμα) από τα παραθυράκια που ανακάλυψε πρόσφατα ο Π. Μαγαλιός για να απαλλαχθεί από την «ενοχλητική» της παρουσία ήταν η υποτιθέμενη καθυστέρηση στην προσέλευση στον χώρο εργασία της. Επιχείρημα έωλο αφού την ημέρα που ο πρόεδρος του ΕΚ ισχυρίζεται ότι η εργαζόμενη προσήλθε αργοπορημένη στο γραφείο της, η κ. Πατσατζή, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια είχε φτάσει νωρίτερα για να διευθετήσει κάποιες εκκρεμότητες!

Η ίδια η εργαζόμενη έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρόεδρο του ΕΚ να τοποθετήσει ωρολόγιο μηχανισμό σήμανσης ωραρίου στην είσοδο της υπηρεσίας (κάρτα) καθώς και κατάσταση προσέλευσης – αποχώρησης, ώστε και αυτό το τέχνασμα να πέσει στο κενό.

Και η ΟΙΥΕ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚ Κομοτηνής ζητεί την άμεση τοποθέτηση ρολογιού σήμανσης ωραρίου εργασίας «ώστε να καταγράφεται αντικειμενικά η προσέλευση και η αποχώρηση των εργαζομένων».

Η απαξιωτική συμπεριφορά και οι άθλιες μεθοδεύσεις κατά της εργαζόμενης δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, παρά την πρόσφατη παρέμβαση του ΣΕΠΕ.

Η συμπεριφορά που δύσκολα συναντάει κανείς ακόμα και από τον πιο στυγνό εργοδότη και η επιχείρηση, στα όρια της πολιτικής δίωξης, εκδίωξης της κ. Πατσατζή αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ένα Εργατικό Κέντρο που (θα έπρεπε να θεωρείται) το καταφύγιο για τον κόσμο της Εργασίας στο νομό Ροδόπης.

Δυτικά του Πέκος, η Ροδόπη

Πρόσφατες καταγγελίες της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης, κάνουν λόγο για σωματεία - «φαντάσματα», αδιαφάνεια στις εκλογές και πρακτικές απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος που έχουν ως αποτέλεσμα «ένα Εργατικό Κέντρο καταχρεωμένο και εξευτελισμένο, που μηνύει εργαζόμενους - συνδικαλιστές και υπερασπίζεται εργοδότες» (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους).

«Ας δούμε επιτέλους και μια επιστολή ή καταγγελία ενάντια σε εργοδότη, γιατί με τους μόνους που ασχολείται είναι με όσους του ασκούν κριτική και αμφισβητούν την "αυθεντία" του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, στα τέλη του περασμένου Μαΐου η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση τονίζοντας ότι η τακτική του Π. Μαγαλιού θυμίζει πρακτικές «ομάδων οργανωμένου εγκλήματος».

«Δεν θα επιτρέψουμε, την ώρα που το εργατικό κίνημα δέχεται επίθεση από παντού, να καταργήσουν τον συνδικαλιστικό Νόμο1264/82 και να επιβάλουν τον φόβο των μαζικών απολύσεων στους εργάτες, να έχουμε Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου που να συμπεριφέρεται χειρότερα και από τους πιο μνημονιακούς εργοδότες, κυνηγώντας εργαζόμενους με ψέματα και συκοφαντίες», υπογραμμίζει η παράταξη.

Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση καθώς και η ΔΑΣ (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) αμφισβητούν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών (οι οποίες έγιναν στα μέσα Γενάρη του 2017) κάνοντας λόγο για «εν κρυπτώ» διαδικασίες και «μαγείρεμα» της διαδικασίας από τον Π. Μαγαλιό. Είχαν, μάλιστα, ζητήσει την αναβολή των εκλογών μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα νομιμοποιημένα έγγραφα των Σωματείων με τα μητρώα μελών, τα οποία ο πρόεδρος του ΕΚ Κομοτηνής αρνιόταν πεισματικά να δώσει.

Μένει στους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στις συμπεριφορές που αναλυτικά περιγράψαμε ώστε η κ. Πατσατζή να είναι η τελευταία εργαζόμενη που αντιμετώπισε ως εχθρό τον ίδιο της τον συνδικαλιστικό φορέα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)