to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 23.08.2016

Διεθνή

Ρέντζι, Μέρκελ και Ολάντ: Κοινό έδαφος για Brexit, τρομοκρατία, προσφυγικό

Οι τρεις ηγέτες σταμάτησαν για κάτι περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά στο νησάκι Βεντοτένε για να αφήσουν λουλούδια με τα χρώματα της σημαίας της ΕΕ στον τάφο του πρώην εξόριστου αντιφασίστα Αλτιέρο Σπινέλι


«Η Ευρώπη είναι η λύση και όχι το πρόβλημα». Συμφώνησαν χθες στην Ιταλία οι Ρέντζι, Μέρκελ και Ολάντ αναζητώντας, εν όψει της συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα στα μέσα Σεπτεμβρίου μια κοινή πολιτική για τη διαχείριση του Brexit, την ασφάλεια και τα προσφυγικό, αλλά αφήνοντας κατά μέρος το καυτό θέμα της καταστροφικής λιτότητας και των πολέμων και αντιπαραθέσεων στα σύνορα της Ευρώπης με τον γειτονικό της κόσμο.

Οι τρεις ηγέτες σταμάτησαν για κάτι περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά στο νησάκι Βεντοτένε για να αφήσουν λουλούδια με τα χρώματα της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τάφο του πρώην εξόριστου αντιφασίστα Αλτιέρο Σπινέλι, που οραματίστηκε το 1941 την ενωμένη Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, για να επαναφέρουν λίγο αργότερα τους Ευρωπαίους στη σκληρή πραγματικότητα από το αεροπλανοφόρο «Γκαριμπάλντι».

Οι τρεις ηγέτες παραχώρησαν μια συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησαν αυστηρά περίπου 150 δημοσιογράφοι, ενώ είχαν ληφθεί δρακόντεια μέσα ασφαλείας. Μετά τη συνέντευξη πραγματοποίησαν την ουσιαστική τους συνάντηση πριν οδηγηθούν στη Νάπολη.

«Η Ευρώπη δεν θα τελειώσει με το Brexit» συμφώνησαν οι τρεις ηγέτες, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «από τον Ρέντζι είδαμε μεταρρυθμίσεις που αποτελούν θεμελιώδεις λίθους για την εφικτή ανάπτυξη», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο και η λιτότητα αποτελούν μονόδρομο για τη Γερμανία.

«Η Ευρώπη ξεκίνησε από σκοτεινές στιγμές και μετατράπηκε σε μια πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα. Σήμερα πρέπει να εγγυηθούμε μια ασφαλή Ευρώπη και να ζούμε σύμφωνα με τις αρχές μας» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στοχεύοντας «στη βελτίωση του μηχανισμού ελέγχου των συνόρων», και εκτιμώντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί ένα σωστό πράγμα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη με τους διακινητές».

«Πιστεύω ότι το σύμφωνο σταθερότητας προσφέρει πολλές δυνατότητες ελαστικότητας. Συζητάμε με την Κομισιόν και θέλουμε η Ιταλία και η Γαλλία να αναπτυχθούν με τρόπους που να φθάσουν στο μέλλον οι ιδιωτικές επενδύσεις» συμπλήρωσε η Μέρκελ αποφεύγοντας να δώσει οξυγόνο στον Ρέντζι για δημόσιες επενδύσεις .

Για τον Ιταλό πρωθυπουργό η Ευρώπη δεν τελείωσε μετά το Brexit. «Θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα για το μέλλον. Θα μιλήσουμε και για τα οικονομικά θέματα, υπάρχει η ανάγκη για ισχυρά μέτρα, ποιοτικές επενδύσεις που να συνοδεύονται από δομικές μεταρρυθμίσεις... Οι μετανάστες που έφθασαν από τις αρχές του έτους στην Ιταλία είναι 102 χιλιάδες, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν 105 χιλιάδες. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να μπλοκάρουμε τις αφίξεις» τόνισε ο Ρέντζι.

«Από τον Σπινέλι γεννήθηκε η ιδέα να εγγυηθούμε την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Ο Σπινέλι έριξε την ιδέα της κοινής άμυνας, που σήμερα έχει βασική σημασία. Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει καλύτερα την άμυνά της... χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα και πόρους στον τομέα της άμυνας... Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία θα εργαστούν για τη δημιουργία μιας ακτοφυλακής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο Ολάντ ευχαριστώντας το πλήρωμα του ιταλικού αεροπλανοφόρου που συμμετέχει στην επιχείρηση «Σοφία» και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων στη Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι χρειάζονται μέτρα για ανάπτυξη στην Ευρώπη, σημείωσε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών, αλλά συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει.

ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)