to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 04.06.2023

Πολιτική

Ρένα Δούρου στη Voice : Η ΝΔ δεν θα βρεθεί απέναντι σε έναν εύκολο ή φοβισμένο αντίπαλο

“Η ΝΔ δεν θα βρεθεί απέναντι σε έναν εύκολο ή φοβισμένο αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ συντεταγμένα, οργανωμένα θα παλέψει, όχι για να αυξήσει τις έδρες του αλλά για την προστασία των πολιτών, το παρόν και το μέλλον του τόπου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας παντοδύναμης, ανεξέλεγκτης δεξιάς”. Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μιλώντας στην εφημερίδα Voice και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κορωναίο.


Οι αντιδράσεις, τα ψέματα, οι χυδαιότητες εκείνων που ήθελαν έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ διαλυμένο κι έναν Τσίπρα ηττημένο και σε απόσυρση, λέει πολλά για το είδος της εξουσίας που θα εγκαθιδρύσει μια αυτοδύναμη ΝΔ

“Το κόμμα μας ενωμένο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, λειτουργώντας συλλογικά και δημοκρατικά, έκλεισε το κεφάλαιο του “πένθους”. Κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία, έχοντας πάρει τα διδάγματα της 21ης Μαίου. Οι αντιδράσεις, τα ψέματα, οι χυδαιότητες εκείνων που ήθελαν έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ διαλυμένο και σπαρασσόμενο, έναν Τσίπρα ηττημένο και σε απόσυρση, λέει πολλά για το είδος της εξουσίας που θα εγκαθιδρύσει μια αυτοδύναμη ΝΔ”.

O αγώνας της 25ης Ιουνίου είναι κατά της αλαζονείας της ΝΔ στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια.

Για εμάς ο προεκλογικός αγώνας της 25ης Ιουνίου είναι μονομέτωπος. Κατά της ΝΔ. Κατά της αλαζονείας στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια. Βλέπουμε ήδη εικόνες από το μέλλον αν, ω μη γένοιτο, επικρατήσει μια παντοδύναμη ΝΔ. Ο εκπρόσωπός της είχε το θράσος να κατηγορήσει τον… ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, για την οποία ευθύνεται το ψηφιακό πολυδιαφημισμένο, δήθεν θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αποδεικνύεται φιάσκο.

“Εμείς στις 25 Ιουνίου, ως ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης, ζητάμε από τους πολίτες τη ψήφο τους για τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση της αξιόπιστης εναλλακτικής μας πρότασης για ισχυρό ΕΣΥ, δημόσια παιδεία, προστασία της πρώτης κατοικίας, του εισοδήματος, για τη δομική αντιμετώπιση της ακρίβειας, για ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα”.

Οι ίδιοι άνθρωποι θα ισοπεδώσουν πλήρως το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, θα εγκαταλείψουν 700 χιλιάδες οικογένειες απροστάτευτες απέναντι στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών

Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που θα ισοπεδώσουν πλήρως το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, που θα εγκαταλείψουν 700 χιλιάδες οικογένειες απροστάτευτες απέναντι στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Πώς το είπε ο κ Μητσοτάκης; Ότι θέλει να τσακίσει όσους κρύφθηκαν, αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε, πίσω από το νόμο Κατσέλη; Απέναντι σε αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει τεκμηριωμένες απαντήσεις. Εχουμε συνολικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, στήριξης της κοινωνίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρ. Δούρου

Κατ’ αρχάς, έχετε κάνει, η ίδια, μια πρώτη αποτίμηση του άσχημου εκλογικού αποτελέσματος για το κόμμα στις 21 Μαΐου;

Η διαδικασία αναζήτησης των αιτίων της ήττας της 21ης Μαΐου είναι μια συλλογική διαδικασία που έχει ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Την αρχή έκανε με τη γενναία ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας. Όπου αναγνώρισε, δεν επιμέρισε την ευθύνη, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους μας. Και σκιαγράφησε τις τρεις βασικές αιτίες. Την επιβολή από τη ΝΔ της ατζέντας του φόβου, τη στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με την ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Και τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, τη με ευθύνη μας κακή εικόνα του κόμματος και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με άστοχες δηλώσεις, λάθος αντίληψη της πραγματικότητας. Αυτές είναι οι βασικές αιτίες. Όμως η διαδικασία εμβάθυνσης των αιτιών του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, θα συνεχιστεί. Το κρίσιμο τώρα είναι να προβάλλουμε το δικό μας τεκμηριωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα. Κάτι που επίσης δεν είχαμε κάνει με επάρκεια πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Τώρα όμως ακούσαμε τους πολίτες, πήραμε το μήνυμά τους και διορθώσαμε την πορεία μας. Σε αυτές τις κάλπες η ΝΔ δεν θα βρεθεί απέναντι σε έναν εύκολο ή φοβισμένο αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ συντεταγμένα, οργανωμένα θα παλέψει, όχι για να αυξήσει τις έδρες του αλλά για την προστασία των πολιτών, το παρόν και το μέλλον του τόπου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας παντοδύναμης, ανεξέλεγκτης δεξιάς.

Θεωρείτε εφικτό το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η επόμενη μάχη με καλύτερους όρους και στόχο καλύτερο αποτέλεσμα;

Δεν έχουμε την πολυτέλεια του δισταγμού ή της καθυστέρησης. Όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού αλλά γιατί το οφείλουμε στους πολίτες και στις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας. Η Αριστερά ποτέ δεν το έβαζε κάτω. Ακόμη και σε περιόδους πολύ πιο αντίξοες από τη σημερινή, τα προοδευτικά κόμματα δεν συμβιβάζονταν ποτέ με την ήττα. Έδιναν πάντα τη μάχη. Εμείς στις 25 Ιουνίου, ως ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης, ζητάμε από τους πολίτες τη ψήφο τους για τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση της αξιόπιστης εναλλακτικής μας πρότασης για ισχυρό ΕΣΥ, δημόσια παιδεία, προστασία της πρώτης κατοικίας, του εισοδήματος, για τη δομική αντιμετώπιση της ακρίβειας, για ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Ένα πρόγραμμα που εγγυάται το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, όταν μάλιστα η Κομισιόν, στην έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά περιθώρια που στενεύουν. Ο τόπος αξίζει καλύτερα από μια Δεξιά που δύσκολα κρύβει την αλαζονική της βουλιμία για άλλα 4 χρόνια διακυβέρνησης.

Είστε από τα στελέχη που βγήκαν μπροστά και απάντησαν σε όσους έκαναν λόγο για προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα και ανάγκη πλαισιώματος του από μια ομάδα κρούσης. Πιστεύετε στο πολιτικό κεφάλαιο Τσίπρα; Θα μπορούσε να ξεπεράσει νέα εκλογική αποτυχία;

Μια απάντηση, έξι λέξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει αρχηγό. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Τον Αλέξη Τσίπρα. Τα περί δήθεν προσωπικής ήττας του ακούστηκαν, με επιμονή, εκτός του κόμματος, από εκείνους τους κύκλους εξουσίας που ποντάρουν στην απόσύρσή του και στρέφονται συστηματικά εναντίον του, προφανώς γιατί δεν τον θεωρούν του χεριού τους. Μπορώ να στείλω από τις φιλόξενες στήλες σας ένα μήνυμα σε όσους όψιμα και υποκριτικά “αγωνιούν” για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: δεν θα σας κάνουμε το χατήρι γιατί αυτό επιβάλλει το χρέος μας απέναντι στους πολίτες στους οποίους λογοδοτούμε. Το κόμμα μας ενωμένο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, λειτουργώντας συλλογικά και δημοκρατικά, έκλεισε το κεφάλαιο του “πένθους”. Κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία, έχοντας πάρει τα διδάγματα της 21ης Μαίου. Οι αντιδράσεις, τα ψέματα, οι χυδαιότητες εκείνων που ήθελαν έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ διαλυμένο και σπαρασσόμενο, έναν Τσίπρα ηττημένο και σε απόσυρση, λέει πολλά για το είδος της εξουσίας που θα εγκαθιδρύσει μια αυτοδύναμη ΝΔ. Πλέον, η νέα Εκλογική Επιτροπή μας λειτουργεί, προβάλλοντας την προοδευτική μας ατζέντα. Προωθώντας εμπεριστατωμένα τις προγραμματικές μας προτάσεις και ζητώντας από τους πολίτες να ανατρέψουμε μαζί τους συσχετισμούς, υπέρ της κοινωνίας, της δικαιοσύνης.

Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τον στόχο του ισχυρού διψήφιου, ήταν δεύτερο σε 6 περιφέρειες προσπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και βάζει ψηλότερα τον πήχη για τις 25 Ιουνίου. Οι επιδιώξεις του συγκρούονται με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την αποτυχία της προοδευτικής σύγκλισης. Είναι οι προσεχείς εκλογές μια μονομαχία για την κεντροαριστερά; Αν ισχύει, μήπως… τρίβει τα χέρια του ο Κ. Μητσοτάκης;

Οι δημοκρατικές δυνάμεις στην προηγούμενη κάλπη απέρριψαν, στο όνομα αύξησης των εδρών τους, την μεγάλη ευκαιρία να τιμήσουμε λαϊκή κυριαρχία, την απλή αναλογική. Έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Όπως έχουμε κι εμείς τις δικές μας. Όπως τώρα η σελίδα έχει γυρίσει. Για εμάς ο προεκλογικός αγώνας της 25ης Ιουνίου είναι μονομέτωπος. Κατά της ΝΔ. Κατά της αλαζονείας στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια. Βλέπουμε ήδη εικόνες από το μέλλον αν, ω μη γένοιτο, επικρατήσει μια παντοδύναμη ΝΔ. Ο εκπρόσωπός της είχε το θράσος να κατηγορήσει τον… ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, για την οποία ευθύνεται το ψηφιακό πολυδιαφημισμένο, δήθεν θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αποδεικνύεται φιάσκο. Παράλληλα, ο ίδιος δεν έκρυψε την απέχθεια της ΝΔ για τη φορολόγηση των πλούσιων εισοδηματιών. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που θα ισοπεδώσουν πλήρως το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, που θα εγκαταλείψουν 700 χιλιάδες οικογένειες απροστάτευτες απέναντι στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Πώς το είπε ο κ Μητσοτάκης; Ότι θέλει να τσακίσει όσους κρύφθηκαν, αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε, πίσω από το νόμο Κατσέλη; Απέναντι σε αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει τεκμηριωμένες απαντήσεις. Εχουμε συνολικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, στήριξης της κοινωνίας. Αυτή την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης θέλουμε να εφαρμόσουμε κόντρα σε μια ανεξέλεγκτη αυτοδύναμη Δεξιά. Αυτή είναι και ο μοναδικός πολιτικός μας αντίπαλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)