to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 09.05.2019

πηγή: fmvoice

Πολιτική

Αντ. Ρέλλας: Η Ν.Δ. είναι υπόλογη για τις οριζόντιες περικοπές στον χώρο της αναπηρίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί ως εργαλεία τους ανάπηρους. Το έκανε με τον υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο, δημιουργώντας «μείζον πολιτικό ζήτημα» με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, καταθέτοντας μέχρι και πρόταση μομφής εναντίον του· το κάνει και με τον Αντώνη Ρέλλα, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, του οποίου διαστρεβλώνει τις δηλώσεις.


Συνέντευξη με τον  υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, Αντώνη Ρέλλα, στην εφημερίδα Finance & Markets Voice και στον Βασίλη Αγγελόπουλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί ως εργαλεία τους ανάπηρους. Το έκανε με τον υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο, δημιουργώντας «μείζον πολιτικό ζήτημα» με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, καταθέτοντας μέχρι και πρόταση μομφής εναντίον του· το κάνει και με τον Αντώνη Ρέλλα, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, του οποίου διαστρεβλώνει τις δηλώσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ρέλλας στην «F&M Voice» υπογραμμίζει ότι είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. που έχει καταφερθεί υποτιμητικά για τους ανάπηρους στο παρελθόν, κάνοντας λόγο για «ανάπηρη κυβέρνηση, με δεκανίκια» και θα έπρεπε τώρα να απολογηθεί. Επίσης, εκφράζει τη διαφωνία του με τις θέσεις Κυμπουρόπουλου, παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι πρέπει και εκείνος να εκφράζει τις απόψεις του. «Αυτή είναι η Αριστερά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Ρέλλας αναφέρεται, επίσης, διεξοδικά στις μάχες που προτίθεται να δώσει στην Ευρωβουλή, αν εκλεγεί, για να στηρίξει τους αναπήρους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Μάχες που θα αφορούν, όμως, τόσο στην καταπολέμηση του φασισμού, που τον χαρακτηρίζει «δεκανίκι του καπιταλισμού» όσο και στη στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων. Για να γίνει η Ευρώπη πιο ανθρώπινη, όπως υποστηρίζει, με ζέση, ο ανάπηρος ακτιβιστής, γνωστός για τις μάχες του στο Προσφυγικό και στο Αντιφασιστικό μέτωπο.

Έχετε δηλώσει ανάπηρος ακτιβιστής και όχι ΑΜΕΑ. Ποιος είναι ο λόγος που έχετε επιλέξει αυτή τη διαφοροποίηση;

Είναι ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. ΑΜΕΑ με όλα κεφαλαία σημαίνει Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και, προφανώς, εμείς οι ανάπηροι δεν έχουμε ειδικές ανάγκες. Οι ανάγκες μας είναι γενικές, όπως είναι και όλου του πληθυσμού. Επειδή και με τις λέξεις ασκούμε πολιτική, ο τρόπος που αυτοπροσδιοριζόμαστε είναι και ο τρόπος που ασκούμε πολιτική.

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά από τα ζητήματα της αναπηρίας που θα θελήσετε να διεκδικήσετε, αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας, ρυθμίσεις ούτως ώστε οι ζωές μας να είναι ισότιμες με τα μη ανάπηρα μέλη της κοινωνίας και τα ζητήματα που αφορούν τις περικοπές. Ειδικά εμείς στον Νότο το έχουμε βιώσει έντονα αυτό, αναφορικά με τις περικοπές. Οι ανάπηροι στην Ελλάδα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο και, αν συνυπολογίσουμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους του περίγυρού μας, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που έχει δεχτεί τις συνέπειες της κρίσης. Για τον χώρο της αναπηρίας, τα προβλήματα, όμως, δεν ξεκίνησαν με την κρίση. Ήμασταν στον πάτο του βαρελιού πριν από το ’10 που ήταν παχιές οι αγελάδες, απλώς τα μνημόνια μάς έφεραν ακόμη πιο κάτω, έξω από τον πάτο του βαρελιού. Είμαστε οι πλέον ευάλωτοι των ευάλωτων ως κοινωνική ομάδα και βρεθήκαμε, πραγματικά, απροστάτευτοι τη στιγμή που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα οι οριζόντιες πολιτικές λιτότητας.

Το ζήτημα της αναπηρίας αναδείχτηκε τις τελευταίες ημέρες με έναν τρόπο περίεργο, άκομψο και αδόκιμο. Με την ανάρτηση στα social media του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με το πολιτικό ζήτημα που ανέκυψε μέσω αυτής και με την παρέμβαση της Ν.Δ., η οποία κατέθεσε και πρόταση μομφής εναντίον του. Στην υπόθεση ενεπλάκη ένας άλλος ανάπηρος που είναι στο ευρωψηφοδέλτιο ενός άλλου κόμματος, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Με τον Παύλο Πολάκη συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Είναι λίγο πιο σύνθετο το ζήτημα. Θεωρώ καταρχάς ότι η ιστορία δεν ξεκινά με την απάντηση του κυρίου Πολάκη, του αναπληρωτή υπουργού, στο tweet που έκανε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Κατά τη δική μου εκτίμηση, η ιστορία ξεκινά με τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την υποψηφιότητα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο τρόπος που μας τον σύστησε δείχνει ότι αυτός έχει έναν αξιόλογο υποψήφιο, ο οποίος δυσκολεύτηκε πάρα πολύ και δυσκολεύεται στη ζωή του, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον Κόκκαλη. Αυτό, καταρχήν, πρόσβαλε όλους εμάς τους τέσσερις ανάπηρους που είμαστε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Μητσοτάκης εργαλειοποίησε τον συγκεκριμένο ανάπηρο υποψήφιό του. Στη συνέχεια, ο Στέλιος έκανε μία πολύ άκομψη και περίεργη πολιτική τοποθέτηση. Υπήρξαν απαντήσεις από πάρα πολύ κόσμο και μέσα σε αυτούς ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός. Φυσικά, η Ν.Δ. ανέδειξε μόνο τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Θεωρώ, όμως, ότι ο υπουργός δεν έπρεπε να απαντήσει με αυτό τον τρόπο. Έπρεπε να απαντήσουμε πολιτικά στο σύνολό του. Δεν λέω ότι δεν ήταν πολιτική η τοποθέτησή του, απλώς θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνει με αυτό τον τρόπο.

Σαν να έχασε το δίκιο του…

Έχασε το δίκιο του με τον τρόπο που το έκανε. Επί της ουσίας, όμως, αυτό που λέει ο Στέλιος, «δεν θέλησα χάρες, αλλά ίσες ευκαιρίες», από μόνο του είναι λανθασμένο. Έχουν δοθεί πάρα πολλοί αγώνες στο αναπηρικό κίνημα για να έχουμε τα θετικά μέτρα και θα τα διαφυλάξουμε. Θεωρώ, όμως, ότι ο κανιβαλισμός στο πρόσωπο του κυρίου Πολάκη δεν του αξίζει.

Έφτασε στο σημείο το ζήτημα να αναδειχθεί και στο Κοινοβούλιο και να γίνει χρήση και του ονόματός σας από τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη…

Από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκα το ανάπηρο υποκείμενο, δηλαδή υπερασπίστηκα το δικαίωμα που έχει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος να ασκεί κριτική ως ανάπηρος για να υπάρχει αντιπροσώπευση. Προφανώς, προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και θεωρώ ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και εμένα. Θα πρέπει να δούμε συνολικά τη δήλωση που έκανα και όχι απομονωμένα μία φράση για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.

Επιμένω: Θα συνεχίσω μέχρι τέλους να υπερασπίζομαι το δικαίωμα του Στέλιου να έχει την άποψή του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί του. Αυτό, όμως, πρεσβεύει η Αριστερά. Ως αριστερός άνθρωπος δεν υπήρχε περίπτωση να «χτυπήσω» έναν συνανάπηρό μου, ο οποίος έχει τη δική του πολιτική άποψη, αλλά βρίσκεται σε λάθος πλευρά.

Θεωρείτε ότι όλο αυτό έχει στοιχεία πόλωσης και λόγω προεκλογικής μάχης μπήκε και το ζήτημα των αναπήρων με αυτόν τον άκομψο τρόπο;

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι αυτού του είδους η πρακτική που έχει επιλέξει η Ν.Δ., μέσω δηλαδή της μομφής για ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, προσβάλλει επί της ουσίας το σύνολο των αναπήρων στη χώρα μας. Διότι, μία δήλωση, όσο άκομψη και αν είναι, δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από τις δικές μας ζωές, τη δική μας καθημερινότητα, τις δικές μας ανάγκες.

Η Ν.Δ. πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική της για όλα αυτά που έχει πράξει για τον χώρο της αναπηρίας, για τις οριζόντιες περικοπές που έχει κάνει στον χώρο της αναπηρίας, για δημόσιες δηλώσεις και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες ήταν ρατσιστικές. Για παράδειγμα, την ημέρα που συζητιόταν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε «η ανάπηρη κυβέρνηση με τα δεκανίκια». Δηλαδή χρησιμοποίησε την αναπηρία με πολύ αρνητικό πρόσημο, το οποίο σαφώς προσβάλλει το σύνολο των αναπήρων.

Ακόμη, ο βουλευτής της Ν.Δ., ο Φωτήλας, πριν από ένα χρονικό διάστημα είχε δηλώσει δημόσια για έναν διευθυντή κάποιου νοσοκομείου ότι είχε 95% αναπηρία και ο άνθρωπος θα έπρεπε να είναι στο κρεβάτι του. Αυτή είναι η άποψή τους για τους ανάπηρους ανθρώπους, την ίδια στιγμή που έχουν έναν υποψήφιο με βαριά κινητική βλάβη. Εκεί, φυσικά, είναι ο φαρισαϊσμός τους.

Το πιο σημαντικό, όμως, για μένα είναι να ακούσουμε τις θέσεις της Ν.Δ. για τα ζητήματα της αναπηρίας. Επίσης, αυτό που μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που είναι το κεντρικό πρόσωπο για το οποίο έγινε αυτή η πρόταση μομφής, δεν έχει αναφερθεί ούτε μία φορά δημόσια σε αυτή την πρόταση μομφής. Αλήθεια, ο Κυμπουρόπουλος ρωτήθηκε για την πρόταση μομφής; Συμφωνεί; Διαφωνεί; Αυτό δεν το γνωρίζουμε.

Αυτές οι ευρωεκλογές μπορούν να βάλουν ένα φρένο στην ορμή του φασισμού τα τελευταία έτη;

Στα χρόνια του μνημονίου τον έχουμε ζήσει τον φασισμό με την άνοδο της Χρυσής Αυγής που έγινε και κόμμα, ενώ είναι μία εγκληματική οργάνωση. Έχω καταθέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Είμαι ένας από τους 37 που έχουν καταθέσει εναντίον τους. Ελπίζουμε σύντομα να καταδικαστούν, όχι μόνο για τις εγκληματικές τους πράξεις, αλλά και για την ιδεολογία που τους υποκινεί για να κάνουν εγκληματικές πράξεις. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη άνοδος της άκρας δεξιάς και εμείς θεωρούμε ότι το επικίνδυνο είναι η συνεργασία της Δεξιάς με την Άκρα Δεξιά. Δυστυχώς, ο φασισμός εμφανίζεται πάντα ως δεκανίκι όταν τα βρίσκει σκούρα ο καπιταλισμός και αυτό το ξέρουμε ιστορικά.

Με αφορμή και το μεταναστευτικό πρόβλημα, πώς μπορεί η Ε.Ε. να γίνει πιο ανθρώπινη;

Οι συνεργασίες είναι αυτό που θα μας κάνει να μπούμε σε μία διαδικασία υπεράσπισης των ευάλωτων. Οι προσφυγικές ροές ήταν κάτι που συνέβαινε σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Είδαμε και πάθαμε όλα αυτά τα χρόνια να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας τη λέξη «λαθρομετανάστης», το «λαθρο». Διότι οι άνθρωποι δεν είναι προϊόντα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται χαρτιά για να είναι άνθρωποι. Εμείς, ως «Κίνηση Χειραφέτηση Αναπήρων Μηδενική Ανοχή» -γιατί από εκεί προέρχομαι-, από το ’14 ασχοληθήκαμε με τους ανάπηρους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα βοηθήσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους, πήγαμε πάρα πολύ κόσμο στα νοσοκομεία, υπήρχε πολύ μεγάλο ρεύμα εθελοντών, γιατρών, ειδικών αποκατάστασης, βρήκαμε αμαξίδια, φτιάξαμε τεχνητά μέλη, κάναμε εξετάσεις σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, σε μικρά παιδιά. Έτσι αποδεικνύουμε και την ανθρωπιά μας, η οποία δεν πρέπει να χρειάζεται να αποδεικνύεται. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη γι’ αυτή την κατάσταση.

Ακόμη κι αν δεν εκλεγώ, θα συνδράμω την ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βάλουμε ένα στοπ σε αυτή την κατρακύλα της Ευρώπης. Αν είναι εφικτό, αυτή την Ευρώπη να την κάνουμε πάλι ανθρώπινη.

Έως τώρα ποια ήταν η θέση της Ν.Δ. για τα ζητήματα της αναπηρίας και πως εκφράστηκε στην Ε.Ε.;

Η Ν.Δ. είναι συνεταίρος του Βέμπερ. Πρέπει να μάθει ο Ελληνικός λαός τι έχει καταψηφίσει στο σύνολό του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς τους αναπήρους. Περιλαμβάνει ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στις μεταφορές, την πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον, την πρόσβαση στη μετατροπή ακόμη και των οικιακών συσκευών για να είναι αξιοποιήσιμες από όλους τους ανθρώπους. Όλα αυτά τα καταψήφισε το Λαϊκό Κόμμα και μέσα σε αυτό ανήκει και η Ν.Δ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)