to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρεκόρ ομοφοβικών περιστατικών

Τον αριθμό ρεκόρ των 27 περιστατικών από την αρχή του έτους, περίπου 10 το μήνα, έφτασαν τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά κρούσματα βίας που έχουν αναφερθεί στο Δίκτυο Περιστατικών Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας.


Νέο περιστατικό ομοφοβικής βίας σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, ωστόσο τα στοιχεία δεν αντανακλούν απαραίτητα αύξηση του αριθμού των πραγματικών περιστατικών, αλλά πολύ μεγάλη υποβάθμισή τους κατά το παρελθόν, καθώς τα θύματα δεν τολμούσαν να δημοσιοποιήσουν τα περιστατικά είτε δεν υπήρχαν τα προγράμματα καταγραφής που υπάρχουν σήμερα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως από την Κυριακή, όταν έγινε γνωστή η αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα, δύο θύματα επικοινώνησαν με την Colour Youth - - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, για να καταγράψουν όσα τους είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα. 

«Ίσως κατάλαβαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν δεν μιλήσουν, ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει. Από τη μία μας θλίβει η άνοδος των καταγεγραμμένων περιστατικών, όμως από την άλλη αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να γίνονται γνωστά τα περιστατικά και ενθαρρύνουμε τα θύματα βίας να μιλήσουν, ώστε να αναδειχτεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Παντικίου από την Colour Youth. 

Σϋμφωνα με την Colour Youth, έχουν αναφερθεί 27 περιστατικά από την αρχή του έτους, από τα οποία καταγράφηκαν 21 (ένα αναφερόμενο περιστατικό δεν καταγράφεται όταν δεν θέλει το θύμα ή, σε άλλες περιπτώσεις, όταν το θύμα έχει πεθάνει και δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες). Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων φέτος βρίσκεται στα 22 χρόνια, με ένα θύμα να είναι 48 χρονών και τα υπόλοιπα 19. Αν η καταγραφή των περιστατικών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το 2015 θα σημειωθούν τετραπλάσια κρούσματα σε σχέση με πέρσι. 

Το 2014 αναφέρθηκαν στο Δίκτυο 34 κρούσματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, από τα οποία καταγράφηκαν τα 27. Μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν τα 23 χρόνια, με το μικρότερο σε ηλικία θύμα 15 ετών και το μεγαλύτερο 40. 

Στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα, σε κεντρική και πολυσύχναστη περιοχή, οι δράστες επιτέθηκαν λεκτικά και άσκησαν ελαφρά σωματική βία στο θύμα. Στο σημείο έφτασε η αστυνομία, η οποία κλήθηκε από τον σύντροφο του θύματος. Επιπλέον εκπρόσωπος της Colour Youth- Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας συνόδευσε μαζί με δικηγόρο από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το θύμα και τον σύντροφο του στη ΓΑΔΑ. Αν και ο δράστης αναγνωρίστηκε, το θύμα επέλεξε να μην κινηθεί νομικά εναντίον του. 

Όσοι θέλουν να αναφέρουν περιστατικό ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα στην ειδική ιστοσελίδα της Colour Youthwww.pestosemas.com. Σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμη και υπηρεσία τηλεφωνικής καταγγελίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)