to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 03.07.2021

Πολιτική

«Ρεαλισμός και όραμα»

Το κείμενο συμβολής του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Περιρρέει στην πολιτική ατμόσφαιρα το ερώτημα κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί στις επόμενες εκλογές να νικήσει τη Δεξιά. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί, εάν συστρατεύσουμε τη φαντασία, το ρεαλισμό και το όραμα, εμπνεόμενοι από το πώς θα υπερασπιστούμε την κοινωνία, απέναντι στη δεξιά λαίλαπα.

Αυτό το εγχείρημα απαιτεί να αποβάλλουμε το «καρποφόρο» Εγώ που υπακούει στην πολιτική επιβίωση του καθενός μας και να το υποκαταστήσουμε, στην πράξη, με το Εμείς της κοινωνίας, της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, απαλλάσσοντας το χώρο μας από τη βασανιστική αίσθηση ότι δε νοιαζόμαστε για τις εκλογές, αλλά για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές.

Υπήρξε μια μακρά περίοδος εσωστρέφειας, την οποία δυστυχώς η πανδημία ενέτεινε. Είναι πολύ καλό να υπάρχει μια περίοδος ανασυγκρότησης και αυτοκριτικής, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα και η συγκυρία δεν μας επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες πια. Δεν έχουμε την δυνατότητα να συνεχίζουμε να ψάχνουμε για εχθρούς στο εσωτερικό μας ούτε να περιμένουμε στην γωνία για το πρώτο ατόπημα του καθενός μας για να τον «σταυρώσουμε» στα social media. Υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλά λάθη, λάθη που έγιναν από απειρία, λάθη που έγιναν από αβλεψίες και λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφθεχθεί. Αυτά τα τελευταία είναι και αυτά που μας στοιχειώνουν περισσότερο όλους.  Καλά κάνουμε και τα επισημαίνουμε, για να γινόμαστε καλύτερο, αλλά η κριτική μπορεί να μείνει στείρα ή να γίνει δημιουργική. Εμείς θα διαλέξουμε ποιόν δρόμο θα πάρουμε.
Για εμένα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δίπολα στην Αριστερά και στον Σοσιαλισμό, ειδικά σε κρίσιμες εποχές όπως είναι αυτή που ζούμε. Δεν θέλω να διαλέξω την μία ή την άλλη πλευρά, θέλω να πάω με όλους όσους θέλουν να φύγει η Δεξιά που καταστρέφει την κοινωνία. Μερικές φορές σύντροφοι και συντρόφισσες βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Η Αριστερά και η Δημοκρατική Παράταξη έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εσωτερικές διαμάχες και διασπάσεις και πάντα αυτά λειτουργούσαν εναντίον της και υπέρ της κυριαρχίας της Δεξιάς. Ωστόσο, αυτά που μας ενώνουν και υπηρετούν τον λαό είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά  που φαίνεται να μας χωρίζουν. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πείσει την κοινωνία και για κάτι ακόμα: Ότι είναι κόμμα εξουσίας και  ότι  έχει οριστικά και αμετάκλητα απαλλαγεί  από τη λογική μόνο του κόμματος της «διαμαρτυρίας» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενοχοποιώ την κοινωνική διαμαρτυρία. Γιατί πλέον έχει πίσω του κυβερνητική θητεία και με μεγάλο θετικό έργο, αλλά και με λάθη πολύ συγκεκριμένα, και όχι αόριστα. Για παράδειγμα, χειριστήκαμε όπως θα μπορούσαμε, την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να αποκτήσει πολιτική ελκτικότητα και κοινωνική ελκυστικότητα οφείλει να καταδείξει ότι ασχολείται με το μέλλον της κοινωνίας και τη βελτίωση της καθημερινής  ζωής. Οφείλει για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας να μην πει εύκολα  και ανέξοδα πράγματα. Να μην μηρυκάσει τα ίδια και τα ίδια. Να προτείνει κάτι καινούργιο που θα κάνει τη διαφορά.
Τέσσερα παραδείγματα-προτάσεις στην Υγεία.
Τέσσερεις καινοτόμες προτάσεις στην Υγεία.
1. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με παρέμβαση στην Κοινότητα και μετα-νοσοκομειακή Φροντίδα, είναι μία διεπιστημονική πρόταση, για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια υγείας του πολίτη, μειώνοντας το κόστος για το ΕΣΥ και αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις όποιες επιδημίες και πανδημίες.
2. Καθιερώνουμε ένα αξιόπιστο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο ΕΣΥ, με συμμετοχή των ασθενών, που θα αποτελέσει μια πρωτοποριακή και τολμώ να πω επαναστατική πρωτοβουλία.
3. Εάν θέλουμε να καταστήσουμε το ΕΣΥ, πραγματικό κέντρο της νοσοκομειακής περίθαλψης πρέπει οι επεμβατικές ιατρικές πράξεις να γίνονται στο ΕΣΥ και μόνο αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι, οι ασθενείς να κατευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές.
4. Ανάπτυξη του τομέα παραγωγής φαρμάκου (γενόσημα, βιομοειδή, επανατοποθετημένα off patent, ομοιοπαθητικά) στην Ελλάδα.
Είναι τέσσερεις θέσεις που θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυρίαρχο στη σκέψη του πολίτη.
Οι προτάσεις μας πρέπει να αποκτήσουν καινοτομικό και υλοποιήσιμο χαρακτήρα. Στο Δημογραφικό, για παράδειγμα,  αναγνωρίζοντας ότι πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα, όπως κι εμείς, μπορούμε να προτείνουμε τη δωρεάν χορήγηση συντάξιμου πλασματικού χρόνου: Τέσσερα  χρόνια για το δεύτερο παιδί και τρία χρόνια για το τρίτο. Το κόστος για την πρόταση αυτή,  το κράτος θα κληθεί να το καταβάλλει μετά από 25-30 χρόνια. Αλλά εντωμεταξύ μπορεί να αποδειχτεί κίνητρο, ιδιαίτερα όταν το συνδυάσεις με εξασφάλιση δωρεάν βρεφονηπιακού σταθμού και όταν αναγνωρίσεις ότι οι τρίτεκνοι θα είναι ισότιμοι με τους πολύτεκνους. 
Η πρώτη κατοικία αποτελεί για τον Έλληνα ιερή υπόθεση. Μπορούμε και τώρα να προτείνουμε στην κυβέρνηση  από κοινού συνεργασία για να στηρίξουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 150 τετραγωνικά. Ας  το προτείνουμε κι ας αφήσουμε τη Δεξιά να το απορρίψει. Η κοινωνία θα καταλάβει.  Η πράσινη εποχή πρέπει να αφορά όλους. Μπορούμε να πετύχουμε αναδιανομή του πλούτου της πράσινης ενέργειας,  προτείνοντας  ότι σε όλες τις αγροτικές κατοικίες και στα φτωχά νοικοκυριά θα δοθεί επιδότηση για τοποθέτηση  φωτοβολταϊκής μονάδας, ισχύος μέχρι 10 KWatt. Έτσι θα καλύψουμε τις ανάγκες του οικιακού ρεύματος και θα εξασφαλίσουμε κι ένα μικρό εισόδημα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.   
Συντρόφισσες και σύντροφοι μπαίνουμε ουσιαστικά στα τελευταία δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, τα οποία αποτελούν πλέον περίοδο εκλογικής αναμέτρησης ανά πάσα στιγμή.
Δεν περισσεύει κανείς σε αυτόν τον αγώνα. Άλλοι λένε ότι πρέπει να έρθουμε ξανά κοντά με τα κινήματα και τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους μας που απομακρύνθηκαν όταν αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε κάποιους αναγκαστικούς συμβιβασμούς. Άλλοι λένε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τον δημοκρατικό, αντιδεξιό, κεντρώο χώρο, γιατί εκεί παραδοσιακά η Αριστερά έχει συμμάχους και αυτό είναι το μεγάλο ακροατήριό μας. Άλλοι τονίζουν την ανάγκη επαφής με την αποχή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί. Τους χρειαζόμαστε όλους. Τα κινήματα, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους φοιτητές, τους επιστήμονες, όλους. Δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την μάχη.
Και επιτρέψτε μου σύντροφοι να σας πω κλείνοντας ότι η κοινωνία υποφέρει και όσο μένει η Δεξιά στην κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποφέρει, σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας ασιατικού τύπου. Δεν τους ενδιαφέρει λοιπόν η αγωνία πολιτικής επιβίωσης του καθένας μας και οι εσωκομματικές φλύαρες διαμάχες, τους ενδιαφέρει όμως να τους εμπνεύσουμε ξανά. Έχουν απογοητευθεί ήδη μια φορά και τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να μας εμπιστευθούν, αλλά μπορούμε να το επιχειρήσουμε αν πείσουμε για την ειλικρίνειά μας και προσδώσουμε στις προτάσεις μας υλοποιήσιμο και μετρήσιμο κοστολογικά χαρακτήρα. Τώρα, κοιτώντας πρόσωπο με πρόσωπο την κοινωνία, μπορούμε να πούμε ότι δικαιούμεθα μια νέα ευκαιρία, στην οποία δεν θα υποχρεούμαστε να υλοποιούμε δεσμεύσεις της χώρας, αλλά να ξεδιπλώσουμε ένα πραγματικά αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα ενεργοποιεί και θα εμπνέει όλη την κοινωνία, γιατί θα στοχεύει στην μείωση των ανισοτήτων και των κοινωνικών διακρίσεων και θα εξασφαλίζει σε όλες τις νέες και τους νέους ίδιες δυνατότητες, στο αυτό σημείο εκκίνησης.  Με ειλικρίνεια, με ταπεινότητα, με αλληλεγγύη και με σεβασμό. Ο κόσμος μας κρίνει όλους, από τον Πρόεδρο μέχρι καθέναν από εμάς.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισχυρή και όχι μια κοινωνία ισχυρών, στο πλαίσιο ενός πατριωτικού, δημοκρατικού και μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών (εργαζόμενοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι, νεολαία) ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παναγιώτης Κουρουμπλής
Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)