to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 19.06.2012

Κοινωνία

Ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες στα Χανιά

Τρεις μετανάστες, δύο Αλγερινοί και ένας Αιγύπτιος, υπήρξαν θύματα επιθέσεων με σιδηρολοστούς και μαχαίρια, μέσα σε ένα 24ωρο, στην περιοχή της Νέας Χώρας Χανίων.


Το πρώτο περιστατικό διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην παραλία της Νέας Χώρας, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι δύο άστεγοι νεαροί, Αλγερινής καταγωγής. 2 μηχανάκια με 4 επιβαίνοντες τους πλησίασαν και αφού τους ξυλοκόπησαν, αφαίρεσαν όλα τους τα προσωπικά αντικείμενα. Τα θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων για πρώτες βοήθειες και νοσηλεία.


«Καταγγέλουμε αυτό το τραγικό γεγονός», σημείωσε, μιλώντας στα "Χανιώτικα Νέα", το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού Στεκιού Μεταναστών Γιάννης Τσουκάτος και πρόσθεσε: «Τα δύο παιδιά δεν είχαν πού να κοιμηθούν και κατέληξαν στην παραλία. Μάλιστα την προηγούμενη ημέρα τους είχαμε δώσει από το Κοινωνικό Στέκι δύο κουβέρτες, αφού δεν είχαμε κάτι άλλο να τους προσφέρουμε. Ποιοι τους επιτέθηκαν και για ποιον λόγο; Ας σκεφτούμε το προηγούμενο διάστημα τι έχει συμβεί με τις ρατσιστικές επιθέσεις και τη ρατσιστική βία. Μιλάμε για διαφήμιση της ρατσιστικής βίας με πρωτοκλασάτα στελέχη της ακροδεξιάς να βγαίνουν και να περηφανεύονται που ασκούν βία σε άλλους ανθρώπους. Και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει ότι κάποιοι οπλίζουν το χέρι κάποιων ανεγκέφαλων. Μπορεί να μην είναι από κάποια συγκεκριμένη οργάνωση αυτοί οι άνθρωποι αλλά σίγουρα έχουν οπλιστεί από την ιδεολογία του ρατσιστικού μίσους. Τι θα γίνει, δηλαδή, θα σφαζόμαστε μεταξύ μας; Τι είναι αυτό; Έγινε δολοφονική επίθεση και απαιτούμε από την Αστυνομία να τους βρει και να τους πιάσει».

Το μέλος της Κοινωνικής Κουζίνας Ευθύμης Λεκάκης αναφερόμενος στο περιστατικό της επίθεσης σημείωσε: «Αυτούς τους ανθρώπους τους γνωρίζω από την πρώτη ημέρα που βρέθηκαν στα Χανιά. Σιτίζονται στην Κουζίνα κάθε βράδυ και τους έχουμε υπό την προστασία μας. Ιδιαίτερα αυτά τα δύο άτομα επειδή ο ένας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας και παρακολουθείται και από γιατρούς».

Ο κ. Λεκάκης υπογράμμισε επίσης σχετικά με την επίθεση: «Όπως μας είπαν (σ.σ. οι δύο μετανάστες) αρχικά οι δράστες τους μίλησαν και όταν κατάλαβαν ότι δεν γνώριζαν Ελληνικά άρχισαν να τους επιτίθενται με σιδερένια λοστάρια και με μαχαίρια. Οι δύο Αλγερινοί τραυματίστηκαν στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη και στο κεφάλι. Είναι ντροπή μας ένας λαός που διέδωσε τον πολιτισμό στην Ευρώπη να φτάνει στο 2012 και κάποιοι να θέλουν να επιβάλουν τις πολιτικές απόψεις τους με λοστάρια και μαχαίρια. Είναι ντροπή κατά την άποψή μου άτομα των οποίων οι παππούδες και οι γονείς ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες να προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους ασκώντας ρατσιστική βία εναντίον άοπλων και αγαθών ανθρώπων».

Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.) καταγγέλλει την επίθεση και συμπληρώνει μεταξύ άλλων:

«Τα θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται εκτός κινδύνου ευτυχώς και έχει γίνει καταγγελία στην Αστυνομία. Απαιτούμε να συλληφθούν οι ένοχοι».


Και νέα επίθεση 24 ώρες μετά:

Στη Νέα Χώρα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ξενία στην πλατεία Τάλω, ξημερώματα Δευτέρας, υπήρξε νέα επίθεση σε μετανάστη, αυτή τη φορά αιγυπτιακής καταγωγής. Ο 25χρονος άστεγος δέχθηκε βίαιη επίθεση με σιδηρολοστούς από δύο άτομα. Διακομίστηκε επειγόντως στο νοσοκομείο Χανίων όπου και υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης νεφρού, προκειμένου να διασωθεί η ζωή του.


Χθες το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται η Κοινωνική Κουζίνα, έγινε ανοιχτή συνέλευση για το θέμα, όπου καταγγέλθηκαν τα σοβαρά αυτά περιστατικά και ζητήθηκε η άμεση επέμβαση της Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι προχωρούν σε συγκρότηση Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας, που αύριο αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου και να καλέσει όλους τους τοπικούς φορείς να καταδικάσουν τα περιστατικά, ενώ αποφάσισε και τον προγραμματισμό εκδήλωσης στα Πευκάκια της Νέας Χώρας.

Όπως ανέφερε το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών, Γιάννης Τσουκάτος, «το νέο περιστατικό έγινε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην περιοχή της Νέας Χώρας και πάλι. Δύο άγνωστοι επιτέθηκαν σε έναν 25χρονο Αιγύπτιο και τον χτύπησαν τόσο άσχημα με λοστούς και ξύλα που κινδύνευσε η ζωή του και έτσι έπρεπε να εγχειρησθεί και του αφαιρέθηκε το ένα νεφρό. Ηταν μια δολοφονική επίθεση».

Ο κ. Τσουκάτος εκτίμησε ότι πρόκειται πιθανόν για συμμορίες με ρατσιστικά κίνητρα που δρουν στα Χανιά και τόνισε ότι η τοπική κοινωνία δεν θα πρέπει να επιτρέψει τέτοια φαινόμενα. «Πρέπει να αντιδράσουμε ως κοινωνία. Η Αστυνομία θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρει τους ενόχους. Πιθανότατα να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο περιστατικά, όμως, αυτό είναι δουλειά της Ασφάλειας.

Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να δημιουργηθεί ρήξη γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Πρόκειται πιθανότατα για μια συμμορία που έχει ρατσιστικά κίνητρα. Οι μετανάστες ζουν μέσα στην κοινωνία και δεν έχουν πειράξει κανέναν. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν εργασία και αναγκαστικά μένανε έξω».

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έχουν αποθρασύνει τα μέλη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Η απάντηση της κοινωνίας στη ρατσιστική βία γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.


φώτο κ αποσπάσματα του ρεπορτάζ: cretalive.gr




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)