to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 11.01.2016

Διεθνή

Ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Κολωνία

Αναζωπυρώνεται ο ρατσισμός στη Γερμανία με αφορμή τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία


Αργά το απόγευμα χθες, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, ομάδα είκοσι περίπου ανθρώπων επετέθη κατά έξι Πακιστανών, από τους οποίους τραυματίσθηκαν δύο. Λίγη ώρα αργότερα, ομάδα πέντε ανθρώπων επετέθη κατά 39χρονου Σύρου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί για τις επιθέσεις κατά γυναικών τη νύκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία ανέρχεται πλέον σε 516. Το 40% αυτών αφορά σεξουαλικές επιθέσεις, ανακοίνωσε χθες η τοπική αστυνομία. Αιτούντες άσυλο και παράνομοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική αποτελούν την πλειοψηφία των υπόπτων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί συμμετέχουν την έρευνα για τις βιαιότητες στην πλατεία ανάμεσα στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Οι έντονες επικρίσεις για την ανικανότητα της αστυνομίας να προστατεύσει τις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων προκάλεσε την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας της Κολωνίας Βόλφγκανγκ Αλμπερς.

Οξύνει το ρατσιστικό κλίμα το εξώφυλλο του Focus

Διχάζει τη Γερμανία το εξώφυλλο του περιοδικού Focus στο οποίο απεικονίζεται μία γυμνή λευκή γυναίκα, στο κορμί της οποία υπάρχουν μαύρα αποτυπώματα ανδρικής παλάμης και συνοδεύεται από τον τίτλο «Οι γυναίκες καταγγέλουν. Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;».

Γρήγορα ξέσπασε σάλος με πολλούς να χαρακτηρίζουν το εξώφυλλο «ρατσιστικό» και «σεξιστικό», κάνοντας τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Ούλριχ Ράιτς να υπερασπιστεί την επιλογή του Focus. «Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μία συμβολική αναπαράσταση όσων συνέβησαν στην Κολωνία. Γι' αυτό δείχνουμε μία ταπεινωμένη γυναίκα που έχει υποβιβαστεί σε σεξουαλικό αντικείμενο-αντιπροσωπεύοντας τις πολλές γυναίκες-θύματα- η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να αμυνθεί» τόνισε. Και συμπλήρωσε ότι όποιος χαρακτηρίζει το εξώφυλλο ρατσιστικό «απλά φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».

Σάλος στη Γερμανία με το εξώφυλλο του Focus

Οι επιθέσεις κατά ξένων στην Κολωνία οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων από την ακροδεξιά

Οι ξενοφοβικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν χθες στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) διοργανώθηκαν μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης με εκκλήσεις της ακροδεξιάς για συμμετοχή σε «περιπάτους» στο κέντρο της πόλης, ανέφερε σήμερα η τοπική αστυνομία.

«Στις τέσσερις περιπτώσεις επιθέσεων (με στόχο Σύρους, Πακιστανούς και Αφρικανούς) ξεκινάμε από την υπόθεση ότι συνδέονταν με τους λεγόμενους "περιπάτους"», δήλωσε ο επικεφαλής του ποινικού τμήματος της αστυνομίας της Κολονίας, Νόρμπερτ Βάγκνερ, ο οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας «από σήμερα» (Δευτέρα) στην πόλη και ιδίως κοντά στον καθεδρικό ναό.

Χθες βράδυ, έξι Πακιστανοί, τρεις από τη Γουινέα, δύο Σύροι καθώς και ένας άνδρας αφρικανικής καταγωγής η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίστηκε, υπήρξαν θύματα τεσσάρων ξεχωριστών επιθέσεων στο κέντρο της Κολωνίας.

Η αστυνομία ανέκρινε περίπου 153 υπόπτους χθες και αναγνώρισε 13 πρόσωπα που ήταν ήδη γνωστά για παραπτώματα και συνδέονται με την ακροδεξιά καθώς και 18 άλλους που προέρχονται από το περιβάλλον των «μοτοσικλετιστών» και κυρίως από τη συμμορία των "Hells Angels" ή των «καθαριστών του δοχείου νυκτός».

Δεν έγινε καμία σύλληψη, διευκρίνισε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις εκκλήσεις για συμμετοχή στους περιπάτους στο κέντρο της πόλης είχαν κάνει άτομα που προέρχονται από κύκλους των «χούλιγκαν» και αναμεταδόθηκαν από ομάδες όπως η "Altstadt Spaziergaenge" (περίπατοι στην παλιά πόλη) ή η "Armlaenge", μια αναφορά στις λέξεις που χρησιμοποίησε η δήμαρχος της Κολονίας καλώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες να τηρούν «μια κάποια απόσταση, μεγαλύτερη από το άνοιγμα του βραχίονα» από αγνώστους ώστε να προστατευθούν από επιθέσεις.

Περισσότερες από 500 μηνύσεις, το 40% των οποίων αφορά σεξουαλικές επιθέσεις, έχουν υποβληθεί έπειτα από μια παραμονή Πρωτοχρονιάς στη διάρκεια της οποίας δεκάδες νεαροί άνδρες, στην πλειονότητά τους ξένης καταγωγής, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν σε γυναίκες σε μία πλατεία του κέντρου της Κολωνίας ανάμεσα στον κεντρικό σταθμό και τον καθεδρικό ναό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)