to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 23.09.2012

Κοινωνία

Ρατσισμός: γράφεται με δύο ΜΜ κι ένα Ε;

Ώστε «Η Αριστερά έφερε τη Χρυσή Αυγή», κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Σοβαρά; Για να δούμε τι λένε τα εκλογικά αποτελέσματα. Μήπως την ανέβασαν η άγνοια και το εμπόριο τρόμου από τα δελτία των οκτώ;


Αφού σ' αυτές τις συζητήσεις η λογική πάει περίπατο, ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί. Τα ποσοστά, συγκεκριμένως.


Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών στις τελευταίες εκλογές, η Χρυσή Αυγή πήρε πάνω από τον μέσο όρο της (6,92%) στις ακόλουθες περιφέρειες: Α΄Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Β' Θεσσαλονίκης, Κεφαλλονιάς, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Και μάλιστα, τα υψηλότερα ποσοστά του εσμού, συγνώμη του κόμματος αυτού, καταγράφονται στην Κορινθία, Λακωνία, Αργολίδα, Περιφέρεια Αττικής και Β' Πειραιώς. Μα κάτι δεν λείπει; Ναι, οι μετανάστες, για τους οποίους υποτίθεται ότι υπερψηφίστηκε το εν λόγω κόμμα.


Στις περισσότερες απ' αυτές τις περιοχές δεν έχει καταγραφεί υπερπληθυσμός άνεργων μεταναστών, ούτε καταυλισμοί ανθρώπων χωρίς χαρτιά που να περιμένουν να περάσουν στη Δύση. Εάν ίσχυαν οι οιμωγές και οι κραυγές των καναλιών και του «Πρώτου Θέματος» θα περίμενε κανείς οι ψηφοφόροι της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας θα είχαν ψηφίσει τα «παληκάρια με τις μαύρες μπλούζες». Όμως όχι! Ούτε και στον Έβρο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, τις κατεξοχήν περιοχές εισόδου μεταναστών από τα ανατολικά, καταγράφεται κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στη νεοναζιστική ακροδεξιά. Ούτε, βέβαια, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα, την οποία διάφοροι «ιέρακες», που κοιτάνε μόνο το πορτοφόλι τους, βλέπουν να απεργάζεται ανθελληνικές συνωμοσίες.



Παρατηρείται, λοιπόν, ένα λογικό κενό. Στις περιοχές όπου πράγματι υπάρχουν καταυλισμοί μεταναστών (και όπου λογικά αναπτύσσονται περισσότερες εντάσεις μεταξύ των ντόπιων και των ξένων αλλά και των ιδιων των μεταναστών), το ποσοστό της Χ.Α. είναι κάτω του πανελλαδικού μέσου όρου της. Αντίθετα, ξεπερνάει αρκετά (και σε ορισμένες περιπτώσεις ενοχλητικά) τον μέσο όρο σε περιοχές κατα κύριο λόγο αγροτικές, όπου οι μετανάστες απασχολούνται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στα χωράφια κι όπου έχουν καταγραφεί ελάχιστες εντάσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων ή μεταξύ μεταναστών. Για τις μεγάλες αστικές περιφέρειες (Β' Πειραιώς και Β' Θεσσαλονίκης) πρέπει, βέβαια, να λάβουμε υπόψη μας τον επιβαρυντικότατο παράγοντα της ανεργίας. Σημειωτέον, ότι τα πρόσφατα ρατσιστικά επεισόδια στο Κερατσίνι και την Κόρινθο καταγράφηκαν μετά τις εκλογές κι αφού οι Χρυσαυγίτες είχαν πάρει θάρρος από τα θετικά (γι' αυτούς μόνο) αποτελέσματα. Επίσης, σε τρεις από τις περιφέρειες που η Χ.Α. πήγε καλά (Πέλλα, Πιερία, Σέρρες,), ο Σύριζα-ΕΚΜ, που τον κατηγοράνε για την άνοδό της, κατέγραψε τις χαμηλότερες επιδόσεις του. Φυσικά, σ' αυτή την ερασιτεχνική λογική, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τον παραδοσιακό συντηρητισμό των αγροτικών περιοχών. Ο οποίος, όμως, σε παλιότερα χρόνια -των παχιών αγελάδων- μια χαρά είχε βολέψει τη συνείδησή του και την τσέπη του με τις επιδοτήσεις και τους διορισμούς από τα καθεστωτικά κόμματα.



Άρα, δεν είναι άδικο να υποθέσουμε πως όπου οι μετανάστες δουλεύουν υποταγμένα, με μηδενικά μεροκάματα, και ανέχονται κάθε βιαιοπραγία εις βάρος τους (πχ Ηλεία, Λακωνία, Αργολίδα, Εύβοια, Μαγνησία, Μεσσηνία, Βοιωτία, Πέλλα) ο ρατσισμός θεμελιώνεται και σε εκλογικό επίπεδο. Αντίθετα, εκεί που οι ψηφοφόροι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους μετανάστες και το δράμα του εγκλωβισμού τους σ' αυτή τη χώρα, η Χρυσή Αυγή πάει για βρούβες.



Αλλά πέρα από τον παραδοσιακό αγροτικό συντηρητισμό, ποιό είναι το κοινό νήμα που συνδέει αυτές τις περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα; Προφανώς, η άγνοια της προσωπικής επαφής και ο τρόμος του «ξένου» που γεννάνε και πουλάνε τα δελτία ειδήσεων και τα ρατσιστικά παραληρήματα των mainstream φυλλάδων.



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)