to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:43 | 23.10.2020

Πολιτική

Ράπισμα στην Κεραμέως: Καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Kαταγγελία αλλά και αίτημα προσωρινής διαταγής κατέθεσαν την Πέμπτη στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έξι φυσικά πρόσωπα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.


Τα πρόσωπα αυτά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών. Προχώρησαν δε σ' αυτήν την ενέργεια γιατί θεωρούν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, έτσι όπως διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών και Έρευνας) δεν πληροί τους κανόνες του GDPR, το νόμο δηλαδή για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.

Οι καταγγέλοντες αξιώνουν τη ματαίωση των εκλογών και στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν αναφέρουν ότι η σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής παραβιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ 13 άρθρα (!) του GDPR, καταγγελία που πλέον οφείλει να εξετάσει η Αρχή Προστασίας.

Αναφέρουν επίσης χαρακτηριστικά οι καταγγέλοντες ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλική Εποπτική Αρχή έχει απορρίψει στο παρελθόν τρεις φορές παρόμοια αιτήματα για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, προ λίγων ημερών, ανακοίνωσε στην ουσία παραβίαση δεδομένων, μέσω των διευθύνσεων email στα οποία εστάλησαν μολυσμένα μηνύματα με επικίνδυνα συνημμένα αρχεία.

Σε αυτές τις διευθύνσεις email, θα σταλεί ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αν οι υπολογιστές των εκλογέων έχουν «μολυνθεί», από αυτή ή άλλη αιτία, ο κίνδυνος αποκάλυψης της ψήφου, είναι υψηλότατος όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Aναμένεται, φυσικά, η απόφαση της αρχής. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου και η ΟΛΜΕ έχει καλέσει τα μέλη της να απέχουν.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως είχε αρνηθεί να συναντήσει αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ για το ζήτημα ενώ διαβούλευση για την απόφαση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν έγινε ποτέ.

Πηγή: News247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)