to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ραντεβού με τον σκοταδισμό

Η προοπτική μας, είναι εντελώς διαφορετική από τη δική τους: για τη Δημοκρατία, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για το δικαίωμα στην εργασία, στην ευτυχία, στη γνώση, στην αναψυχή, για να χτίσουμε ένα κόσμο που σέβεται τον καθένα με τις ιδιαιτερότητές του, δεν τον αφήνει να συντριβεί.


Τα επεισόδια με την εισαγωγή των «μαθημάτων» της Προγεννητικής Αγωγής, της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας και της Ελληνικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία, είναι γνωστά στους αναγνώστες της Αυγής. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω σ’ αυτό το σύντομο σημείωμα τις αντιεπιστημονικές ανακρίβειες, τις οπισθοδρομικές δοξασίες «αλά 1960», τις ρατσιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που επιχειρούν να διαδώσουν. Είναι ιδιαίτερο βέβαια το ζήτημα της Ελληνικής Αγωγής του κ. Γεωργιάδη, καθώς πέρα από το περιεχόμενο, εδώ έχουμε και την αθλιότητα υπουργός να ανοίγει τις πόρτες των σχολείων (με ένα και πλέον εκατομμύριο δυνητικούς πελάτες…) σε επιχείρηση συμφερόντων άλλου υπουργού, προσφέροντας δωρεάν προβολή και διαφήμιση και προφανώς, κέρδη. Είναι αυτονόητο ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα κάτι τέτοιο θα είχε θεωρηθεί ακραίο στοιχείο διαφθοράς και οι δύο υπουργοί θα είχαν αποπεμφθεί πριν συμπληρωθεί ώρα από την αποκάλυψη.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε καθήκον να διερευνήσουμε και να αναδείξουμε τις βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε ερώτηση, με την οποία ζητάμε από την υπουργό Παιδείας τα αυτονόητα στοιχεία κοινοβουλευτικού ελέγχου, για ένα ζήτημα που αφορά εκατομμύρια γονείς και μαθητές: να ακυρωθεί η έγκριση των προγραμμάτων της εταιρείας συμφερόντων Γεωργιάδη· να γνωστοποιηθούν τα ακαδημαϊκά και παιδαγωγικά κριτήρια βάση των οποίων εγκρίθηκαν από το ΙΕΠ· να κατατεθούν τα πρακτικά και οι εκθέσεις αξιολόγησης από τα στελέχη του (θα έχει… μεγάλο ενδιαφέρον η ανάγνωσή τους)· και φυσικά, να γνωστοποιηθούν όλες οι αποφάσεις του ΙΕΠ για προγράμματα που εγκρίθηκαν από τον Ιούλιο του 2019, ως σήμερα. Φοβάμαι ότι μας περιμένουν πολλές οδυνηρές εκπλήξεις.

Όλα τα παραπάνω όμως είναι λίγο πολύ γνωστά, αναδείχθηκαν από μερίδα του Τύπου, εκπλήσσουν για την έκτασή τους, αλλά εν πολλοίς δεν αιφνιδιάζουν. Το πραγματικό ζήτημα είναι η στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Δεξιά παγκοσμίως, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και αλλού, ριζοσπαστικοποιείται έντονα και με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Στο μίξερ ρίχνει εθνικισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία, ισλαμοφοβία, θρησκοληψία, σεξισμό, επίθεση στις γυναίκες, τους νέους και τις μειονότητες, άκρατο ατομισμό και ατομική ευθύνη, εκχώρηση ή διάλυση δημόσιων υποδομών. Η ελληνική Δεξιά ακολουθεί κατά πόδας με το δικό της, «εθνικό χρώμα»: στο γαλανόλευκο μίξερ προστίθεται και ολίγη από αρχαιολατρεία, γλωσσολαγνεία και προγονοπληξία. Χλαμύδα, «ξεχωριστοί Έλληνες», αστυνομοκρατία και αγέννητα παιδιά -εντυπωσιάζεται τελικά κανείς από αυτά που εννοούσαν όταν έλεγαν… «μένουμε Ευρώπη»! Προφανώς αυτά εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για αυτονομία των σχολείων. Εμπορευματοποίηση της γνώσης και άνοιγμα της πόρτας στο σκοταδισμό.

Απέναντι σ’ αυτά, η Αριστερά έχει να δώσει μια σπουδαία μάχη. Η προοπτική μας, είναι εντελώς διαφορετική από τη δική τους: για τη Δημοκρατία, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για το δικαίωμα στην εργασία, στην ευτυχία, στη γνώση, στην αναψυχή, για να χτίσουμε ένα κόσμο που σέβεται τον καθένα με τις ιδιαιτερότητές του, δεν τον αφήνει να συντριβεί. Για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική κρίση που μαγειρεύει ο καπιταλισμός. Αλλά να το καταλάβουμε: ο δικός μας δρόμος δεν είναι εύκολος και στρωμένος. Μαζί με την επιμονή στις αρχές μας, χρειάζονται νέες ριζοσπαστικές ιδέες, μάχες στην κοινωνία και στα κινήματα, οργάνωση, μόχθος, μαθήματα από τις πρόσκαιρες ήττες και απογοητεύσεις. Αλλά ο δικός μας δρόμος θα νικήσει, γιατί έχει αυτό που λείπει από τη Δεξιά: ελπίδα!

*Άρθρο του το Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Φίλη, στην Αυγή της Κυριακής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)