to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 07.06.2014

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν θίγουν το περιεχόμενο της μνημονιακής πολιτικής» (ηχητικό)

Μιλώντας στο Κόκκινο η Ράνια Σβίγκου, στέλεχος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το περιεχόμενο της μνημονιακής πολιτικής δεν αλλάζει με τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.


Μεταξύ άλλων η Ράνια Σβίγκου είπε τα εξής:

Για τον ανασχηματισμό:

Βλέπουμε ένα ολόκληρο σηριαλ με τον ανασχηματισμό. Φεύγει ο Στουρνάρας, μένει ο Στουρνάρας, ποιος θα πάρει τη θέση του Στουρνάρα κ.ο.κ. Αυτό το σήριαλ από τη μία δείχνει ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι πράγματι τεράστια και αυτά έχουν να κάνουν και με την κατανομή της εξουσίας στο εσωτερικό της, αλλά το πιο βασικό έχει να κάνει με τα όρια που η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει για τον εαυτό της αναφορικά με τις όποιες αλλαγές.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά στα πρόσωπα και σε καμία περίπτωση δεν θίγουν το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί από τους νέους υπουργούς, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Και το περιεχόμενο της πολιτικής είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά στο επόμενο διάστημα την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τη συνέχιση των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο, το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τα δάση, μια σειρά δεσμών και μέτρων που εναρμονίζονται με την πλήρη υποταγή στα συμφέροντα των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν ως στάχτη στα μάτια των πολιτών. Είναι εντελώς σαφές ότι η αλλαγή των προσώπων σε καμία δεν περίπτωση δεν αλλάζει την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, ότι πρόκειται για ανέξοδες και επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων κινήσεις, και ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη ούτε να χαλαρώσει, ούτε βέβαια να τελειώσει με το μνημονίο, όπως προεκλογικά διακήρυττε.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ίδια στιγμή που παρακολουθούμε το σήριαλ του ανασχηματισμού, έχουμε το κλεισιμο της βουλής για να είναι πιο εύκολο στην κυβέρνηση να περάσει τις αντιδραστικές της μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια σειρά μηνυμάτων από το εξωτερικό, όπως οι δηλώσεις Σοίμπλε την προηγούμενη εβδομάδα για νέα μέτρα, η αναβολή της έκθεσης του ΔΝΤ που μας προσγειώνουν στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, μέσα στην οποία ο ανασχηματισμός έχει από ελάχιστη ως και μηδαμινή σημασία.

Για τις διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού:

Καταρχήν επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν τέτοιο που πυροδοτεί διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που παίρνουν τα χαρακτηριστικά εσωκομματικων κρίσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε το 1/3 της δύναμής του σε σχέση με το 2012, η ΔΗΜΑΡ κατέρρευσε εκλογικά. Πίσω από αυτές τις κρίσεις είναι τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα των κομμάτων που στήριξαν-όπως η ΔΗΜΑΡ- ή στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, όμως, βλέπουμε την κυβέρνηση που ευαγγελιζόταν προεκλογικά τη σταθερότητα, να προσφεύγει σε σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις με στόχο να στηθεί νόθα προεδρική πλειοψηφία και να αποφευχθεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμυγορία. Όλες αυτές οι διεργασίες, λοιπόν, που θα τροφοδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, πιστεύουμε ότι θα επιταχύνουν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και την ανατροπή των εκφραστών αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Είναι σαφές την ίδια στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει διαρκώς την επιρροή του, ότι γίνεται πιο ώριμος και εκφράζει τη μόνη εναλλακτική πολιτική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση με όρθια την κοινωνία και τον τόπο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)