to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 09.09.2016

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει πλευρά κι αυτή δεν είναι η πλευρά του ελληνικού λαού»

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο», (Νίκος Σβέρκος – Δημ. Κουκλουμπέρης)


Για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά –το είχαμε δει και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – που ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να ταχθεί στο πλευρό των συμφερόντων των δανειστών, υπονομεύοντας μ’  αυτόν τον τρόπο τη διαπραγμάτευση. Και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία του για το αν αυτή θα κλείσει ή όχι.

Είναι χαρακτηριστικό ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, δεν είπε κουβέντα και δεν μας διαφώτισε ποια είναι η θέση της παράταξής του, αναφορικά με τα ζητήματα τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι. Δεν είπε πού συμφωνεί με τους δανειστές, δεν είπε πού συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση. Οπότε απ’ αυτό νομίζω βγαίνει ξεκάθαρα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει πλευρά κι αυτή δεν είναι η πλευρά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Μου έκανε εντύπωση πώς λίγες ώρες πριν από μια τόσο μεγάλη Σύνοδο, αυτή των μεσογειακών χωρών, η οποία κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο, δεν περιγράφηκε το όραμα της Ν.Δ. για την Ευρώπη, δεν περιγράφηκε καμία πρόταση. Και αυτό δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ και του κ.Μητσοτάκη.

Για τη στάση της ΝΔ στις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Δένδιας είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γνωρίζει καλά τι λέει κάθε φορά και δεν είναι από εκείνους τους πολιτικούς που μας έχει συνηθίσει σε προσωπικούς αυτοσχεδιασμούς. Θεωρώ λοιπόν ότι η ΝΔ στέλνει μηνύματα εκεί που θέλει –και προφανώς σ’  αυτή την περίπτωση στέλνει μηνύματα σ’  αυτούς που έχουν κληθεί για πρώτη φορά, μέσα από το διαγωνισμό, να πληρώσουν για τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων. Αυτό είναι κάτι που ενοχλεί προφανώς αυτούς που πλήρωσαν.

Η ΝΔ, αντί να χαιρετίσει το γεγονός της είσπραξης αυτών των χρημάτων και να προτείνει πού πρέπει να διοχετευθούν τα 246 εκατομμύρια, έρχεται να καθησυχάσει τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Οπότε νομίζω είτε λάβουμε υπόψη αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης, είτε λάβουμε υπόψη αυτά που λέει ο κ. Δένδιας, το συμπέρασμα είναι κοινό : δεν θέλουν τίποτα το οποίο μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να πλήξει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, τα συμφέροντα της διαπλοκής, η οποία, από την εξέλιξη που είχε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, βλέπουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Εάν συγκρίνετε τα μέτρα τα οποία είχαν εξαγγελθεί πέρυσι και την Παιδεία και για την Υγεία, για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την κοινωνική οικονομία και τις πολιτικές για την έρευνα και για τις δημόσιες συμβάσεις, ακόμα και για το λαθρεμπόριο καπνικών, θα δείτε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών το οποίο έχει παρθεί από την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο. Σε αντίθεση με όσα προσπαθεί η Ν.Δ. να αποδείξει, ότι δηλαδή δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και ότι οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το ζητούμενο για τη φετινή ΔΕΘ είναι πώς στο στρατηγικό αφήγημα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα αποτυπωθεί η σύνδεση μεταξύ ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής, μεταξύ ενός  νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού  κράτους, της προστασίας των ασθενέστερων και των τομών που χρειάζεται η Παιδεία και η Υγεία.

Για τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες σε συνέντευξή του μίλησε για ένα «ξυπνητήρι αφύπνισης» το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, η οποία συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στην άνοδο της ακροδεξιάς και τον απομονωτισμό. Στόχος είναι να αναζητηθούν οι κοινές προσεγγίσεις σε μια συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία, καθώς και τα κοινά βήματα, όπου βέβαια στο επίκεντρο είναι οι πολιτικές για την απασχόληση και την ανεργία, για τη στήριξη της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και βέβαια οι πολιτικές εκείνες οι οποίες έρχονται για να ανασυγκροτήσουν το κοινωνικό κράτος και να μην το απορυθμίσουν περαιτέρω όπως βλέπουμε ότι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)