to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 24.03.2023

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξει το δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»

«Aυτή τη στιγμή, τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα και αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θέλουμε προστασία της πρώτης κατοικίας, ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, μεταφορές με ασφάλεια, επένδυση στις δημόσιες υποδομές, μια ανάπτυξη δίκαιη και με κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή αυτά που μπορεί να κάνει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση;»


Στην παρέμβασή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, και στον Γ. Μελιγγώνη, η Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας τον όρο που έθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης, να μην είναι ούτε ο Α. Τσίπρας ούτε ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός, για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, υπογράμμισε ότι «καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε μια προεκλογική περίοδο ένας αρχηγός κόμματος μπορεί να πει πολλά πράγματα. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει πρώτα ο κ. Ανδρουλάκης γι’ αυτά που λέει να πείσει το κόμμα του και τους ψηφοφόρους του. Καταλαβαίνω ότι ακόμα και σε αυτό το σκέλος υπάρχει δυσκολία, αν δούμε και τις αντιδράσεις του κ. Λοβέρδου. Το δεύτερο, όμως, και πιο σημαντικό είναι να πείσει την ίδια την κοινωνία. Γιατί αυτό που λέει η κοινή λογική είναι ότι το πρώτο κόμμα είναι αυτό που έχει τον πρώτο λόγο για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Και πρωθυπουργός στις περιπτώσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συνεργασίας που γνωρίζουμε είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Άρα, δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να είναι για παράδειγμα πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Ή να είναι αντίστοιχα πρώτο κόμμα η Ν.Δ. και να μην είναι πΠρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει σεβασμός στη λαϊκή βούληση. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία. Άρα, το πλέον αυτονόητο είναι ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ θα ανοίξει το δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Σχολιάζοντας την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη σύμπραξή του για την απομάκρυνση Μενουδάκου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τόνισε  ότι «αυτό μας δείχνει πόσο αδίστακτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», συμπληρώνοντας ότι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων «υπήρχαν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις τις οποίες έκανε, ώστε να υπάρχει συγκάλυψη, όλα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχό του και υπό την καθοδήγησή του, αφού αυτός είναι ο εγκέφαλος όλων των παρακρατικών μεθοδεύσεων».

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα και αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θέλουμε προστασία της πρώτης κατοικίας, ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, μεταφορές με ασφάλεια, επένδυση στις δημόσιες υποδομές, μια ανάπτυξη δίκαιη και με κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή αυτά που μπορεί να κάνει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση; Ή θέλουμε συνέχιση της ίδιας πολιτικής, μιας πολιτικής που παραβιάζει βάναυσα το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τα συμφέροντα των πολλών, ενισχύει συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένους επιχειρηματίες, βγάζει στο σφυρί δημόσια αγαθά, όπως είναι το νερό; Σε αυτά θα πρέπει να απαντήσουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά του το έχει κάνει».

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές θα πάει με το αφήγημα της αυτοδυναμίας,  η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι «ο Κ.  Μητσοτάκης έχει επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι εάν δεν βγάζει αυτοδυναμία, θα πηγαίνει σε συνεχόμενες εκλογές», υπογραμμίζοντας  ότι «αυτό σημαίνει μια διαδικασία η οποία ισοδυναμεί με αστάθεια. Αντίθετα, εμείς λέμε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ και η πρωτιά του ισοδυναμεί με σταθερότητα και ασφάλεια για τους πολίτες,  σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε περιπέτειες. Θέλουμε σταθερότητα, και θεωρούμε ότι μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να βελτιωθεί ριζικά η καθημερινότητα των πολιτών».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι  αποτελεί «κόλαφο για τη χώρα μας και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και  μια ακόμα μαύρη σελίδα μετά την Επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, και τις εκθέσεις διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία παραβιάζει μεθοδικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, αφού η αστυνομική βία, ο αυταρχισμός, η λίστα Πέτσα και η αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη,  την οποία την έχει υπερασπιστεί και ο ίδιος πάρα πολλές φορές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)