to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 25.05.2015

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κοινωνία - Να απομονωθούν οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη»

Ήταν μια πολύ ουσιαστική και πολύ γόνιμη συζήτηση τόνισε σε συνέντευξη της η εκπρόσωπος του Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου στο Κόκκινο 105,5


-       Υπάρχουν ερμηνείες ότι αναφορικά με την προσθήκη που κατατέθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα ότι ουσιαστικά καταγράφηκε μια σημαντική διαφωνία. Αυτή η διαφωνία δημιουργεί πρόβλημα ή, αντιθέτως, συντίθεται μέσα από τη γενική πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα ήθελα να πω κατ΄ αρχήν ότι δεν ήταν μια απόφαση που απευθυνόταν στο εσωκομματικό ακροατήριο η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά κυρίως μια απόφαση που απευθύνεται στην κοινωνία, που συνομιλεί δυναμικά μαζί της, που προσπαθεί να απαντήσει στις δικές της αγωνίες και στα ερωτήματά της, γνωρίζοντας όλοι πολύ καλά ότι είναι ο κυριότερος και σημαντικότερος σύμμαχος τόσο του κόμματος, όσο και της κυβέρνησης. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις, είναι αποφασισμένος να στηρίξει ενεργητικά κάθε προσπάθεια η οποία θα σημάνει μια αλλαγή στροφής για την Ελλάδα και την Ευρώπη και στηρίζει κάθε προσπάθεια που είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της συνεδρίασης της ΚΕ. Κι επειδή διαβάζω από το πρωί και ακούω πολλά…

-       Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές ερμηνείες πάντως σε μια απόφαση που αφορά συνολικά την πορεία των διαπραγματεύσεων…

.. Σίγουρα.. Αλλά σχετικά με το κλίμα της συνεδρίασης, εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι ήταν μια πολύ ουσιαστική και πολύ γόνιμη συζήτηση και ειλικρινής, στην οποία εκφράστηκαν ανοιχτά όλες οι απόψεις, επιδιώχθηκε η σύνθεση αυτών των απόψεων και όλοι προχωρούμε συντεταγμένα και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν. Το ζητούμενο όλων δεν ήταν να κερδίσει η μία   έναντι της άλλης άποψης, αλλά το πώς με ενιαίο τρόπο θα απαντήσουμε στις ανάγκες του ελληνικού λαού, στις προσδοκίες του και πώς θα είναι και το ίδιο το κόμμα πιο αποτελεσματικό στις μάχες που είναι να δοθούν το επόμενο διάστημα.

-       Είναι κατανοητό αυτό… Ακούσαμε τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η  κυβέρνηση δεν θα φέρει μια συμφωνία που δεν περνάει ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το υπουργικό συμβούλιο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ωστόσο υπάρχουν στελέχη κοινοβουλευτικά που λένε ότι μία τέτοια συμφωνία που θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη δεν περνάει από την κοινοβουλευτική ομάδα, δεν θα ψηφιστεί.

Νομίζω ότι το ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό και τις κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού δεν το θέλουν απλώς κάποιοι «τρελοί» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή όπως έχουμε πει από την αρχή και το είπε με κάθε τρόπο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην ομιλία του στην Κ.Ε., για να είναι αυτή η συμφωνία βιώσιμη θα πρέπει να καταγράφεται ότι μετά από πέντε χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που είδαμε ποια ήταν τα αποτελέσματά της και στην οικονομία και στην κοινωνία.  Δεν νοείται να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Πρέπει λοιπόν να απομονωθούν εκείνες οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη που συνεχίζουν να μιλάνε υπέρ της λιτότητας, χωρίς να βλέπουν τα αποτελέσματά της απέναντι στους λαούς της Ευρώπης, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη αλλάζει –αυτό έδειξαν και οι σημαντικές νίκες των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας. Η Ευρώπη λοιπόν αλλάζει και αυτό πιστεύω ότι θα καταδείξει και η συμφωνία στην οποία θα έρθουμε με τους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να είναι αυτή η συμφωνία έντιμη. Από κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι πρέπει να απομονωθούν εκείνοι που επιμένουν σε πολιτικές οι οποίες έριξαν τη χώρα στα βράχια την προηγούμενη περίοδο και δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να γίνουν αυτές  αποδεκτές.

-       Όσον αφορά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, υπάρχει κάτι που μπορεί να  προβληματίζει την Πολιτική Γραμματεία, το όργανο ουσιαστικά που στο τέλος δέχεται και ερμηνεύει όλες τις αποφάσεις…

Η Πολιτική Γραμματεία δεν «προβληματίζεται» από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Η Π.Γ. υλοποιεί τις αποφάσεις της Κ.Ε., όπως αυτές αποφασίζονται στις συνεδριάσεις και όλα τα μέλη της Π.Γ, με αίσθηση και της ιστορικής ευθύνης που έχουμε όλοι μας, θα υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)