to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 18.11.2015

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Δημιουργούμε πλέγμα προστασίας των νοικοκυριών, ανατρέπουμε όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ» (βίντεο)

Στην εκπομπή Kοινωνία Ώρα Mega μίλησε σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για την προστασία της πρώτης κατοικία, τις αντιπολιτευτικές κορώνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση


Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια αποτελεί «προσπάθεια δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, που θα προστατεύει κατά 60% τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα» δήλωσε σε συνέντευξή της στην εκπομπή Kοινωνία Ώρα Mega, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,Ράνια Σβίγκου εξηγώντας παράλληλα ότι αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα στον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».

Ειδικότερα, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην πλήρη αντίθεση με όσα έπραξε η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά η οποία είχε ήδη συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών σύμφωνα με την απάντηση που είχε δώσει ο Κατάινεν τον Οκτώβριο του 2014, σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη.

 

Η Ρ. Σβίγκου εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία είχε ως αφετηρία την θέση των δανειστών να προστατεύεται μόλις το 16% των αδύναμων νοικοκυριών, σήμερα να προστατεύεται πάνω από το 60% των νοικοκυριών που αντιμετώπιζαν προβλήματαώστε να μην πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα.

«Είναι ένα πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να συνεχιστεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της συμφωνίας. Πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, γιατί αυτό που έγινε αυτά τα 5 χρόνια μνημονιακής πολιτικής είναι οι πολίτες εκτός από τους εξοντωτικούς φόρους να φορτώνονται και με δυσβάσταχτα χρέη». Παράλληλα, όπως σημείωσε, στόχος είναι ένας άλλος τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που θα δίνει ανάσες στην οικονομία και στην ανάπτυξη.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη διαφορά με την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, αντιπαρατέθηκε με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Σαλμά τονίζοντας: «Έχουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και συνεχίζει να διαπραγματεύεται γιατί δεν θέλει να αφήσει τα σπίτια των αδύναμων συμπολιτών μας βορά στις τράπεζες»,  καταλήγοντας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανατρέπουμε αυτά που είχατε συμφωνήσει».

Ποια είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης για τα ισοδύναμα μέτρα;

Διευκρίνισε επίσης ότι ενώ «η αντιπολίτευση δεν στήριξε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και έλεγε "υπογράψτε ότι χαρτί σας φέρουν" και αφού συμφώνησαν και αυτοί στη συμφωνία, τώρα δεν ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα και μας εγκαλούν που δεν καταργούμε δικά τους μέτρα».

«Δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ήσασταν το "παιδί για τα θελήματα των δανειστών" συμπλήρωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καμία πρόταση και λέει όχι σε όλα τα μέτρα. Ακόμα και σε αυτά που δεν είναι επιβαρυντικά για την ελληνική οικονομία, ενώ δεν έχει προτείνει τίποτα από την αρχή της νέας βουλής.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συναγωνίζονται στην πιο φθηνή αντιπολίτευση χωρίς να έχουν τίποτα να προτείνουν για τα ισοδύναμα μέτρα στο 23% στην εκπαίδευση τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτώντας ευθέως αλλά χωρίς να λάβει απάντηση, είπε: «Τι προτείνει η αντιπολίτευση για τα ισοδύναμα γιατί απ' ότι φαίνεται δεν συμφωνεί ούτε με τη φορολόγηση του ΟΠΑΠ συμφωνεί».

Μάλιστα ακόμα και οι δημοσιογράφοι της εκπομπής αντέδρασαν καθώς ιδιαίτερα ο κ. Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική συμπαράταξη) επέμεινε να αντιδρά και στο μέτρο της φορολόγησης του τζόγου. Ενώ σχολίασαν ότι μεταξύ του τζόγου και της φορολογίας στην εκπαίδευση, φυσικά είναι προτιμότερο να φορολογηθεί ο τζόγος, ενώ η επιβάρυνση όπως τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί τελικά και ο κ. Παπαθεοδώρου είναι στην πραγματικότητα μηδαμινή για όσους παίζουν, άρα δεν θα πληγεί ο τζίρος των καταστημάτων.

(Πηγή: Αυγή)

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Τώρα η ΝΔ συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή αντιπολίτευση

 

Αναλυτικά αποσπάσματα από όσα είπε η Ράνια Σβίγκου:

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς

Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, , που θα προστατεύει κατά 60% τα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αυτό  απαντούσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Κατάινεν σε ερώτηση του κ.Παπαδημούλη τον Οκτώβρη του 2014. Φαντάζομαι δεν τον αμφισβητεί κάποιος τον κ. Κατάινεν. 

Καταφέραμε, μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν αρχικά η θέση των δανειστών ήταν να καλύπτεται μόλις το 16% των νοικοκυριών, να φτάσει στο 60% αυτή η προστασία έτσι ώστε να μην πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για να συνεχίσουμε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Οπότε θα πρέπει να δούμε κι αυτό το σκέλος της συμφωνία, όπως και τα άλλα της σκέλη, πχ για τις 100 δόσεις, ως ένα βήμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε παρακάτω και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας. 

Και βέβαια θα πρέπει  να δημιουργηθούν εκείνοι οι όροι ώστε να μπορούν και οι πολίτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους, γιατί αυτό το οποίο δημιουργήθηκε τα πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής ήταν οι πολίτες να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και να φορτώνονται και με δυσβάσταχτα χρέη. Όπως θα πρέπει να υπάρχει και μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα μπορεί να δίνει ανάσες στην οικονομία και την  ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση  διαπραγματεύτηκε,  συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και  δεν θέλει να αφήσει τα σπίτια των αδύναμων συμπολιτών μας βορά στις τράπεζες… Η ΝΔ έχει πάθει πλήρη αμνησία και δεν έχει καμία υπευθυνότητα τουλάχιστον στο να υπερασπιστεί αυτά που είχε δεσμευτεί… 

Για τις αντιπολιτευτικές κορώνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. συναγωνίζονται τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή, την πιο λαϊκίστικη και την πιο τζάμπα αντιπολίτευση. 

Ζήσαμε μια διαπραγμάτευση 7 μήνες όπου ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. στήριζαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αυτό που έλεγαν είναι «ψηφίστε ό,τι χαρτί σας δώσουν», τελικά συμφωνήσανε και αυτοί στην συμφωνία και τώρα δεν ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα της. Και όχι μόνον αυτό. Μας εγκαλούν ότι δεν καταργήσαμε τα δικά τους μέτρα. 

Έχουμε φτάσει σε έναν πλήρη παραλογισμό. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον αυτής της χώρας και προσπαθούν αυτό να το κρύψουν με φωνές και με κραυγές. Δεν έχουν καταθέσει καμία πολιτική πρόταση από τη στιγμή που εκλέχθηκε η νέα Βουλή. 

Ήταν τα «παιδιά για τα θελήματα» των δανειστών και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούν να κουνάνε το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές τις οποίες όχι απλά υλοποίησαν, αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τις πρότειναν. 

Για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κανένας έμμεσος φόρος και κανένας φόρος που επιβαρύνει τον καταναλωτή ή τον παραγωγό δεν είναι «δίκαιος» και «σωστός». Αυτή τη στιγμή όμως προσπαθήσαμε να βρούμε ισοδύναμα για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσα από τον τζόγο και μέσα από τη φορολογική επιβάρυνση σε κρασί, γύρω στα 0,30 το μπουκάλι. Πρέπει να τον κρίνουμε, με βάση αυτό το οποίο προσπαθούμε να καταργήσουμε, που είναι το ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Φαντάζομαι» δεν θα έχει κανένας αντίδραση από την αντιπολίτευση σχετικά με τον φόρο στον τζόγο…. Κατανοώ την αγωνία των πρακτόρων, από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει συνολικά μια κοινωνία που πλήττεται και για την οποία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μέσα από έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)