to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 24.03.2024

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: «Απαίτηση της κοινωνίας να μην υπάρξει συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών»

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές λιτότητας. Να διαψευστούν τα σενάρια που δείχνουν μια ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Αλλά και να βγει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζει η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο.


Η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο «με την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της μόνης προοδευτικής δύναμης που έχει σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα για μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη, με πρόοδο, κοινωνική δικαιοσύνη, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».

Σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης «από την πρώτη στιγμή κρύφτηκαν πίσω από τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους».  Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην Εξεταστική προσπάθησαν να συσκοτίσουν την αλήθεια, και τώρα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής κρύφτηκαν από  τη βουλή, όπως κρύβονται πίσω από  τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε αντίθεση με τον Χ. Σπίρτζη». Τόνισε ότι «με ύβρεις και συκοφαντίες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδείξουν την αλαζονεία τους και την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης». Διότι, όπως υπογράμμισε, «ο κόσμος τούς έχει καταλάβει, και απαιτεί να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη». Και συμπλήρωσε τονίζοντας  ότι, αν πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει τη συγκάλυψη, «ας ψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ  να  πάρει απόφαση η Βουλή ώστε όλες τις παραλείψεις των υπουργών να τις ελέγχει η ελληνική δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση για το σκάνδαλο της διαρροής δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά,  ότι είναι ικανοί για όλα».  Υπογράμμισε ότι η κ. Κεραμέως «δεν μπορεί να κρύβεται, αλλά θα έπρεπε να έχει ήδη αποπεμφθεί». Υπενθύμισε ότι «κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, εμείς   ζητούσαμε να θεσπιστούν ασφαλιστικές δικλείδες για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου, αλλά δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι οι φόβοι μας θα επιβεβαιώνονταν τόσο σύντομα». Και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτησή της κ. Κεραμέως, αλλά, ταυτόχρονα, «απαιτεί το αυτονόητο. Δηλαδή, μέχρι τις ευρωεκλογές, να μην μείνει καμία σκιά σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία».

Τέλος, σχετικά με προκριματικές εκλογές του κόμματος για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών, η Ράνια Σβίγκου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος του», κι ότι «η κουλτούρα της άμεσης δημοκρατίας έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση αυτού του χώρου». Τόνισε ότι «στο δημόσιο κάλεσμά μας για κατάθεση υποψηφιοτήτων, ανταποκρίθηκε μια πληθώρα προσώπων, από κάθε πτυχή της κοινωνίας,  που θέλουν να συμμετάσχουν στη μεγάλη μάχη αυτών των εκλογών, αλλά και σε όσες θα ακολουθήσουν».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου:

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε προεκλογική τροχιά. Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Βλέπουμε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει σημάδια δημοσκοπικής ανάκαμψης. Για ποιον λόγο ένας προοδευτικός πολιτικής να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και όχι ΠΑΣΟΚ;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πολύ σημαντικό, να ηττηθούν οι πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Είναι επείγον, να διαψευστούν τα σενάρια που δείχνουν μια ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών, οπισθοδρομικών και ρατσιστικών κομμάτων.  Χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, για μια Ευρώπη των λαών και των πολιτών. Για αυτήν αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας μάχες και προτείνοντας κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις, για να υπάρχει μια δυνατή, αριστερή, προοδευτική φωνή από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Όμως, από αυτές τις κάλπες θα πρέπει να βγει κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα  στο εσωτερικό της χώρας. Με αποδέκτη την αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών, της συστηματικής παραβίασης του κράτους Δικαίου.   Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε με την αποχή, ούτε με μια, δήθεν, τιμωρητική ψήφο σε ακροδεξιά και αντιδραστικά κόμματα.  Που θέλουν να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω,  σε σκοτεινές εποχές για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Ούτε με μια ψήφο σε κόμματα της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης», που επιδιώκουν την ανασύσταση ενός σικέ δικομματισμού περασμένων δεκαετιών.    Κι όταν μπορούσαν να συμβάλλουν στην ήττα του κ. Μητσοτάκη και σε μια προοδευτική αλλαγή, επέλεξαν  το στενό, μικροκομματικό τους συμφέρον.   Αλλά με την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της μόνης προοδευτικής δύναμης που έχει σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα για μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη, με πρόοδο, κοινωνική δικαιοσύνη, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.  Και που το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη, με τους αγώνες του μέσα κι έξω από τη βουλή.

Στην δημόσια σφαίρα κεντρικό ζήτημα παραμένει η τραγωδία των Τεμπών. Μιλάτε για συγκάλυψη και για έγκλημα, ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η Δικαιοσύνη κινείται με ταχείς ρυθμούς συγκριτικά με άλλες υποθέσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν, ενώ σας κατηγορούν ότι εργαλειοποείτε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά το δοκούν. Τι απαντάτε.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής δεν προσήλθαν καν στη βουλή. Όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή,  κρύφτηκαν πίσω από τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».  Κατόπιν, στην Εξεταστική, προσπάθησαν να συσκοτίσουν την αλήθεια, αρνούμενοι να καλέσουν ουσιώδεις μάρτυρες. Τώρα, κρύφτηκαν από  τη βουλή, όπως κρύβονται πίσω από  τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κάτι που δεν κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης ακριβώς επειδή δεν φοβάται τίποτα και θέλει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν όσους συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των συγγενών των θυμάτων. Την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμα και την ίδια την Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδείξουν την αλαζονεία τους και την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης. Πλανώνται αν νομίζουν ότι με ύβρεις και συκοφαντίες θα καταφέρουν κάτι. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί.    Η προπαγάνδα τους πέφτει στο κενό, γιατί ο κόσμος τούς έχει καταλάβει,  και απαιτεί να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. Αν πραγματικά το ίδιο θέλει και ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να το αποδείξει. Αντί να μετρά τον χρόνο με τον οποίο κινείται η τακτική δικαιοσύνη, ας αποδεχθεί ότι  αυτή είναι αρμόδια και για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Ας ψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ  να  πάρει απόφαση η Βουλή ώστε όλες τις παραλείψεις των υπουργών να τις ελέγχει η ελληνική δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι δεν θα το κάνει. Όπως είναι βέβαιο ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα,  με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.  Γιατί το χρωστάμε στη μνήμη των 57 συνανθρώπων μας. 

Επιστρέφω στα των ευρωεκλογών. Όσον αφορά την υπόθεση της διαρροής δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού. Έχετε πει ότι φέρει πολιτική ευθύνη και η Νίκη Κεραμέως. Πέρα από διευκρινίσεις ζητάτε και την παραίτησή της; Και δεύτερο ερώτημα, γιατί θεωρείτε ότι προκύπτει ζήτημα διαβλητότητας στη διαδικασία;

Είναι τόσο μεγάλη η αλαζονεία και η ιδιοκτησιακή αντίληψη της ΝΔ για το κράτος, που έκαναν παραμάγαζο του κόμματός τους μέχρι και το Υπουργείο Εσωτερικών.  Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες για αυτή τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.  Και φυσικά,  δεν ευθύνονται μόνο κάποιοι υπάλληλοι και δύο μεσαία στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης. Ούτε μόνο  η κ. Ασημακοπούλου,  η οποία μέχρι πρότινος έκανε την ανήξερη. Η αρμόδια υπουργός δεν μπορεί να κρύβεται. Θα έπρεπε να έχει ήδη αποπεμφθεί, κι όχι να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό για να συναντά ομογενείς, προς άγραν ψήφων.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτησή της, αλλά και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτό το τεράστιο σκάνδαλο. Γιατί αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά,  ότι είναι ικανοί για όλα. Σας υπενθυμίζω ότι, και κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, εμείς   ζητούσαμε να θεσπιστούν ασφαλιστικές δικλείδες για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου. Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι οι φόβοι μας θα επιβεβαιώνονταν τόσο σύντομα. Και τώρα, θα απαιτήσουμε το αυτονόητο. Μέχρι τις ευρωεκλογές, να μην μείνει καμία σκιά σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία. Γιατί είναι ανεπίτρεπτο να πάμε στις εκλογές   του Ιουνίου χωρίς να γνωρίζουμε καν σε ποιους έχουν διανεμηθεί τα στοιχεία των αποδήμων.

Στο εσωκομματικό τοπίο. Θα γίνουν πρώτη φορά προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος του. Οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί άνδρες και γυναίκες που στήριξαν και στηρίζουν αυτό το κόμμα, όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και τις πιο δύσκολες, τις πιο κρίσιμες στιγμές. Αυτοί είναι η δική μας δύναμη, όχι οι λίγοι και ισχυροί, που στηρίζουν και στηρίζονται από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα, με τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων μας στις ευρωεκλογές. Αν θυμάστε, μια παρόμοια διαδικασία υπήρχε και παλιότερα, επί Συνασπισμού, όταν ακόμα ίσχυε η λίστα. Γιατί η κουλτούρα της άμεσης δημοκρατίας έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση αυτού του χώρου.

Στο δημόσιο κάλεσμά μας για κατάθεση υποψηφιοτήτων, ανταποκρίθηκε μια πληθώρα προσώπων, από κάθε πτυχή της κοινωνίας. Άνθρωποι που δηλώνουν παρόν, που θέλουν να συμμετάσχουν στη μεγάλη μάχη αυτών των εκλογών, αλλά και σε όσες θα ακολουθήσουν. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων. Και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη διενέργεια των εκλογών, με τις οποίες ο κόσμος μας θα κληθεί να αποφασίσει ποιοι και ποιες θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μαζί, φυσικά, με τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές μας, τον Κώστα Αρβανίτη και την Έλενα Κουντουρά, που έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα, από το 2019 μέχρι σήμερα, για να ακουστεί δυνατά η φωνή των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών στην Ευρωβουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)