to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 16.11.2019

Αθλητισμός

Ραλλία Χρηστίδου: Το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και μας οδηγεί σε παθογένειες του παρελθόντος (βίντεο)

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, το οποίο μετά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής άλλαξε σε ορισμένα βασικά του σημεία, γεγονός που καταδεικνύει πόσο εντελώς πρόχειρα είχε γίνει η νομοθετική προεργασία και πόσο δίκιο είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση στην κριτική τους στα άρθρα του σχεδίου νόμου»


Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις», τονίσε τα εξ΄γς:

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, το οποίο μετά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής άλλαξε σε ορισμένα βασικά του σημεία, γεγονός που καταδεικνύει πόσο εντελώς πρόχειρα είχε γίνει η νομοθετική προεργασία και πόσο δίκιο είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση στην κριτική τους στα άρθρα του σχεδίου νόμου. 

Η Νέα Δημοκρατία, επιχειρεί να επαναφέρει την κατάσταση, στα πριν το 2015, δεδομένα, όπως ακριβώς κάνει σε όλους τους τομείς: στην Παιδεία, στην Υγεία, στα εργασιακά δικαιώματα, στην πρόνοια, παντού. Δεν το κρύβουν, το διακηρύσσουν με υπερηφάνεια οι εισηγητές των διάφορων νομοσχεδίων.

Στην προκείμενη περίπτωση, η αγωνία της ΝΔ να επαναφέρει, το συντομότερο, τους μηχανισμούς που διαβρώνουν επί χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό, την παρέσυρε σε νομοθετήσεις που απέκλιναν και από βασικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας και παραβίαζαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναδιπλώθηκε, ευτυχώς, σε μια σειρά από πράγματα, καταγγέλλουμε την προχειρότητα της,  αλλά  αποδεχόμαστε με ικανοποίηση αρκετές από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, που δεν είναι απλά νομοτεχνικές αλλά αλλαγές επί της ουσίας.

Κατά αρχάς να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει ολιγωρία ως προς τη κύρωση της συμφωνίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει ακουστεί κι αυτό. Γίνεται πάντα μια προσπάθεια όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ενιαία στάση σε τέτοια ζητήματα. Στο παρελθόν χώρες όπου εδρεύουν στοιχηματικές εταιρείες, όπως η Μάλτα, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία έβαζαν βέτο στην κύρωση. Η νέα κατάσταση με το Brexit απελευθέρωσε δυνάμεις και κατέστη δυνατή η κύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτή είναι η αλήθεια και τα υπόλοιπα είναι τα συνήθη fake news.

Εξακολουθούμε να είμαστε ενάντια στο άρθρο 7, το οποίο αναστέλλει  τις διατάξεις του νόμου 4603, δηλαδή αναστέλλει την ποσόστωση φύλου σε αρχαιρεσίες σωματείων και στις ενώσεις, (είναι γνωστή η αλλεργία της κυβέρνησης στις πολιτικές ισότητας φύλων), αναστέλλει την απαγόρευση ψήφου δια αντιπροσώπου που είχε περάσει η ΝΔ, αναστέλλει την εισαγωγή χαμηλού ποσοστού σταυροδοσίας, αναστέλλει την εισαγωγή δυνατότητας δεύτερου ψηφοδελτίου, αναστέλλει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα (άλλη γνωστή αλλεργία, ακόμα και στα σωματεία), αναστέλλει την απαγόρευση εκπροσώπησης σωματείου στις αρχαιρεσίες της ένωσης δια πληρεξουσίου, ώστε να συνεχίζεται το φαινόμενο των λευκών εξουσιοδοτήσεων και των σωματίων σφραγίδων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι τόσο απόλυτα ενάντια σε κάθε διάταξη ενίσχυσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας, φοβάται τόσο πολύ πως θα καταρρεύσουν οι πελατειακές διαπλεκόμενες αλυσίδες που επί χρόνια, με τις ευλογίες της, απομυζούν τις δημόσιες επιχορηγήσεις αλλά και τα μαύρα χρήματα που διακινούνται πίσω από τα παχιά στομφώδη λόγια τους για αθλητικά ιδεώδη, που πρώτη προτεραιότητα ήταν να επαναφέρει όλους τους καλπονοθευτικούς περιορισμούς που ο ΣΥΡΙΖΑ καταργούσε με τον 4603.

Να αναφερθούμε στη απόλυτη σιωπή της νέας Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής  και Ισότητας των Φύλων ως προς την κατάργηση της ποσόστωσης των Φύλων, στον αθλητισμό, τη στιγμή, μάλιστα, που  η Ελλάδα, βάσει της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων, βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Για  τα υπόλοιπα άρθρα έχει τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλω ιδιαίτερα να μιλήσω για το άρθρο 4, όπου επίσης τασσόμαστε αρνητικά λόγω της παραγράφου 2.

Έχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας- σε συγκερασμό με αυτά που βλέπουμε να επισυμβαίνουν γύρω μας υπό τη νέα Κυβέρνηση- για τον κίνδυνο διασταλτικής εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, για οποιεσδήποτε δράσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας όπου συμμετέχουν οργανωμένα άνθρωποι με διακριτικά ομάδων. Ενώ δεν υπάρχει τέτοια διάταξη για περιπτώσεις διάπραξης πολύ σοβαρών αδικημάτων, και ορθώς, για λόγους που τους γνωρίζει και ο τελευταίος ποινικολόγος, ειδικά για τους οπαδούς δημιουργούμε ένα διαφορετικό σύστημα συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά.

Το πως χρησιμοποιείται το υλικό από ιδιωτικές κάμερες και από κινητά είναι μια πολύ επικίνδυνη ιστορία, καλούμε τους κυρίους/ες της κυβέρνησης, να σκεφτούν ξανά τον ασκό του Αιόλου ετοιμάζουν να ανοίξουν, σε τι περιπέτειες και σε τι κινδύνους υπερδιασταλτικών ερμηνειών πρόκειται να βάλουν τη δικαιοσύνη της χώρας μας.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και στα άλλα αθλητικά άρθρα, μίλησαν όμως και θα μιλήσουν για αυτά με τεκμηριωμένο τρόπο πολλοί συνάδελφοι μου από το ΣΥΡΙΖΑ και έτσι πηγαίνω απευθείας στο Άρθρο 19.  Ζητάμε και με επιμονή, την απόσυρση του και το λέμε ευθέως: ο μόνος λόγος που η ΝΔ έχει φέρει το άρθρο 19 είναι για να συγκαλύψει το σκάνδαλο με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σκάνδαλο που ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν να προσποιούνται πως ούτε το γνώριζαν ούτε έχουν γνώση του σήμερα, μολονότι τα στοιχεία που έχουν φτάσει στα χέρια της δικαιοσύνης είναι συντριπτικά.

Είμαστε σε μια φάση που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για 6 κακουργήματα σε 17 μέλη που στο παρελθόν άσκησαν διοίκηση στο Ταμείο, κάποιοι από αυτούς εξαιρετικά γνωστοί. Με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο του Φεβρουάριου του 2019, το Ταμείο απέκτησε διαφάνεια και λογοδοσία, απέκτησε νέο καταστατικό που προβλέπει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Υπουργείου, η οποία θα εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο  και Εξελεγκτική Επιτροπή που θα ελέγχει τη Διοίκηση και που ο κύριος όγκος των πόρων του θα προέρχεται πλέον από τις συνδρομές των μελών του, με μικρή συμπληρωματική επιχορήγηση μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ ετησίως από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο το Ταμείο έχει πλήρως εξυγιανθεί και έχει γίνει κτήμα των ίδιων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, με στόχο την πραγματική αλληλοβοήθεια.

Και η ΝΔ διόρισε άλλο Διευθυντή πριν από ένα περίπου μήνα, αύξησε στη συνέχεια τον αριθμό των μελών του ΔΣ του Ταμείου και, τελικά, επειδή αντιλαμβάνετε ότι παρά τις τοποθετήσεις ημετέρων τους, δεν θα καταφέρει τη συγκάλυψη που επιθυμεί,  προχωρά στη διάλυση του Ταμείου, ευελπιστώντας ότι έτσι θα χαθούν έγγραφα και αποδείξεις για το πάρτι που γινόταν επί των ημερών τους, τα χρόνια πριν το 2015. Το κάνει γιατί στο πάρτι συμμετείχαν πολύ υψηλά στελέχη του κόμματός τους και θεωρεί πως έτσι θα τους προστατέψει. Εκτίθεται έτσι με πολύ προφανή τρόπο και προειδοποιούμε, η μεθόδευση αυτή θα στραφεί εναντίον τους.

Δεν αισθανόμαστε έκπληξη από αυτά που  η Νέα Δημοκρατία έφερε με προχειρότητα με το αντιαθλητικό της νομοσχέδιο, ούτε από την προσπάθεια της να κάνει το άσπρο μαύρο, κατά την προσφιλή της συνήθεια. Τα βλέπουμε κάθε μέρα, τα ίδια, τέσσερεις μήνες τώρα. Με την ίδια περιφρόνηση προς το δίκαιο πολλοί κυβέρνησαν έτσι και στο παρελθόν. Η φοιτητική εξέγερση του Νοέμβρη του 73, που θα τιμήσουμε μεθαύριο στους δρόμους της Αθήνας, μας θυμίζει πόσο εύκολα, σαν σωρός τραπουλόχαρτα, είναι δυνατόν να καταρρεύσει. κάθε αλαζονεία εξουσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)