to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 20.11.2019

Πολιτική

Ραλλία Χρηστίδου: Εξουδετερώνεται η ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία, για μικροπολιτικούς λόγους (βίντεο)

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, κατά τη χθεσινή ομιλία της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (19/11/19), τόνισε ότι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι μια ύψιστη διαδικασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, μια μεγάλη ευκαιρία εμβάθυνσης της δημοκρατίας που δεν θα επαναληφθεί τουλάχιστον για δέκα χρόνια.


Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, κατά τη χθεσινή ομιλία της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (19/11/19), τόνισε ότι:

«Οφείλουμε, λοιπόν, όλες και όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Έγινε φανερό στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί στις επιτροπές ότι υπάρχουν βαθύτατες διαφωνίες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό δεν είναι κακό. Είναι αναπόφευκτο, παρά το ιδεολόγημα εκείνων που επιθυμούν και ονειρεύονται το τέλος της ιστορίας. Δεν είναι κακό, γιατί αποκαλύπτει πολύ απλά τι πρεσβεύει η κάθε πολιτική δύναμη, γιατί δυσκολεύει την κομματική υποκρισία και βοηθάει τους πολίτες να αντιληφθούν τα συμφέροντα ποιας κοινωνικής ομάδας υπηρετεί κάθε αντιπρόσωπος του λαού στο Κοινοβούλιο.

Θα περίμενε, λοιπόν, κάνεις τον 21ο αιώνα οι απόψεις για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας να έχουν συγκλίνει ουσιαστικά, να είναι κοινώς αποδεκτή η διατύπωση ότι η ελληνική πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη, ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, με την ερμηνευτική, όμως, δήλωση ότι ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ξέρετε, στα λόγια όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου -αφήνω απ’ έξω φυσικά τις φασιστικές φωνές- αποδέχονται τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Στην πραγματικότητα, όμως, η παραπάνω διατύπωση συναντά την αντίδραση ενός κόμματος που δήθεν ασπάζεται τις θεωρίες του φιλελευθερισμού.

Η Νέα Δημοκρατία και αυτή τη φορά συντάσσεται με τις πιο συντηρητικές φωνές της ελληνικής κοινωνίας. Επιμένει να θέλει να χρησιμοποιεί τον χριστιανισμό ως νομιμοποιητική ιδεολογία του κράτους αρνούμενη τη θρησκευτική ουδετερότητα. Ζητά να μην αλλάξει τίποτα στην υπάρχουσα διατύπωση του Συντάγματος παρόλο που οι διασταλτικές ερμηνείες της υπάρχουσας διατύπωσης δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα. Πρόσφατες είναι άλλωστε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το μάθημα των θρησκευτικών. Αυτές οι αποφάσεις έχουν συγκεντρώσει πυρά ακόμα και φιλικών αρθρογράφων προς την Κυβέρνηση, καθώς επιμένουν να μετατρέπουν το μάθημα των θρησκευτικών σε μάθημα κατήχησης.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας το λέμε ευθέως. Η μετατροπή της θρησκείας σε κρατική ιδεολογία, επειδή επιθυμείτε εσείς να συνεχίζετε το φλερτ σας με το ακροατήριο του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»  της επτάχρονης δικτατορίας, δεν έχει θέση σε ένα κράτος που επιδιώκει να ονομάζεται σύγχρονο και φιλελεύθερο.

Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 να είναι ο Υπουργός Παιδείας ο κριτής των ενστάσεων όταν εκλέγεται αρχιεπίσκοπος ή να διορίζονται με προεδρικό διάταγμα οι μητροπολίτες. Δεν είναι δυνατόν το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο να διδάσκεται με όρους θρησκευτικού φανατισμού.

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του πολίτη απέναντι στο κράτος, όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι, είτε είναι χριστιανοί, είτε είναι βουδιστές, είτε είναι άθρησκοι. Εφόσον όλες και όλοι είναι ίσοι, σε όλους η Πολιτεία θα πρέπει να απευθύνεται με ουδέτερο θρησκευτικά τρόπο. Η Πολιτεία οφείλει να ανοίγει τις φτερούγες της και να προστατεύει όλους τους ανθρώπους που ανήκουν και συναποτελούν τα μέλη αυτής εδώ της κοινωνίας.

Έρχομαι τώρα στη συζήτηση περί του θρησκευτικού όρκου. Εφόσον η θρησκεία δεν το επιβάλλει, πώς λοιπόν αυτό μπορεί να ζητείται ως κρατική υποχρέωση; Είναι προφανές πως η στάση της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται σε μια εντελώς οπισθοδρομική θεώρηση, που σε τελική ανάλυση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διδάγματα της ίδιας της θρησκείας που υποτίθεται ότι θέλει να υπερασπιστεί.

Τι μας λέει το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο; «᾿Εγὼ λέγω ὑμῖν μὴ ὀμόσαι ὅλως», δηλαδή αυτό που σας ζητάω εγώ είναι να μην ορκίζεστε καθόλου. Και συνεχίζει: «Έστω ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ. Τὸ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦπονηροῦ ἐστιν». Όταν λέτε δηλαδή ναι, να είναι ναι. Κι όταν λέτε όχι, να είναι όχι. Κάθε τι πέρα απ’ αυτό προέρχεται από τον πονηρό.

Και στην Ιακώβου Επιστολή τι διαβάζουμε; «μὴ ὀμνύετε μήτε τὸν οὐρανὸν μήτε τὴν γῆν μήτε ἄλλον τινὰ ὅρκον· ἤ τω δὲ ὑμῶν τὸν αὶναί, καὶ τὸ οὒ οὔ, ἵνα μὴ εἰς ὑπόκρισιν πέσητε». Δηλαδή μην ορκίζεστε. Πολύ απλά το ναι σας να είναι ναι και το όχι να είναι όχι. Κι όμως έρχονται εδώ δήθεν υποστηρικτές των χριστιανικών γραφών για να υπερασπιστούν στο Σύνταγμα κάτι που είναι σε ευθεία αντίθεση με οτιδήποτε προτίθενται να υπερασπιστούν. Υποκρισία.

Όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα, πάλι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Για μας στα κοινωνικά δικαιώματα περιλαμβάνονται η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση που πρέπει να αφορούν όλον τον πληθυσμό. Είναι αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης αυτονομίας. Δεν είναι ζητήματα απλά ηθικής υποχρέωσης. Δεν είναι ζητήματα απλά φιλανθρωπίας. Επιβάλλουν συγκεκριμένη συμπεριφορά στο κράτος. Και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύονται με την ίδια αποτελεσματικότητα και επιμονή, όπως και τα ατομικά δικαιώματα.

Εξαιρετικής σημασίας είναι βέβαια η ρητή κατοχύρωση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας, άρθρο 22, παράγραφος 1, που προτείνουμε ως κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους. Θεωρούμε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα μισθολογικά τους δικαιώματα για να μη θιγούν στο μέλλον ανεξάρτητα από ποια Κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία. Ας τολμήσει η Νέα Δημοκρατία να συμπαραταχθεί σε αυτή μας την πρόταση. Ή μήπως απλά επιθυμεί να επαναφέρει αυτή την ντροπιαστική διάκριση;

Επίσης, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην προτεινόμενη από μας βελτίωση του άρθρου 5, παράγραφος 2 ώστε οι διακρίσεις να απαγορεύονται και για λόγους φύλου και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού. Ακόμα και σ’ αυτό η Νέα Δημοκρατία στέκεται απέναντι αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στην κοινωνία, αρνούμενη τη δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού που είναι όμως το ανώτερο και ταυτόχρονα το βασικό στάδιο της ατομικής ελευθερίας.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οραματιζόμαστε μια κοινωνία ελεύθερη, πραγματικά ελεύθερη από στερεότυπα, από ταμπέλες, από κοινωνικές κατασκευές, που εξυπηρετούν κάποιους και φυλακίζουν κάποιους άλλους, ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές καρδιές με αγάπη και σεβασμό για τον άνθρωπο, για τον άλλον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, γιατί αυτή είναι η Αριστερά. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της Κυριακής έδειξε ότι είμαστε εδώ. Έδειξε ότι είμαστε παρούσες και παρόντες σαν καυτή ανάσα πάνω στον σβέρκο σας!

Ακούσαμε χθες πολλούς συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία να λένε και να ξαναλένε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανέφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Πράγματι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.

Ξέρετε όμως κάτι; Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Η εξέγερση και το αίμα των φοιτητών και των φοιτητριών του Πολυτεχνείου έφερε τη Δημοκρατία, η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις που πάντα στις κρίσιμες χρονικές στιγμές αυτού του τόπου έβγαιναν πάντα μπροστά για να υπερασπιστούν τα ιδεώδη, την πατρίδα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Έτσι ήρθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Σταματήστε λοιπόν, αυτή τη βιομηχανία ψεμάτων προσπαθώντας να φτιάξετε την αλήθεια που εσείς επιθυμείτε. Σταματήστε αυτή τη βιομηχανία και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ας πάψει πια αυτή η υποκρισία και το κρυφτούλι πίσω από άδειες λέξεις. Ή πείτε ανοιχτά ότι το μετεμφυλιακό κράτος της δεκαετίας του 1950 είναι το πρότυπο της δήθεν νέας κανονικότητάς σας και μετονομαστείτε από «Νέα Δημοκρατία» σε «Νέα ΕΡΕ» ή έστω την ύστατη στιγμή εδώ στην Ολομέλεια εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία για να κάνει η χώρα βήματα μπροστά.

Για μια χούφτα ψήφων που προσδοκάτε ψαρεύοντας στα θολά νερά της άκρας δεξιάς μη μας κρατάτε στάσιμους για ακόμα δέκα χρόνια».

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, επισυνάπτουμε τον σύνδεσμο με το σχετικό βίντεο της συνεδρίασης της Επιτροπής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)