to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 26.11.2022

Πολιτική

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Κατά ριπάς» η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

«Αλλά όλες οι παραστάσεις κάποτε τελειώνουν. Και τότε το κοινό χειροκροτεί ή γιουχάρει. Το δικό σας θεατρικό κράτησε πάρα πολύ και το τέλος του θα ακουστεί με πάταγο. Θα φροντίσει για αυτό ο κυρίαρχος ελληνικός λαός»


Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η συζήτηση, εκ μέρους της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει επίθεση «κατά ριπάς» στην Κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται το παρόν νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, δυσχεραίνοντας, μάλιστα, τη θέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων και οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. 

Εντωμεταξύ η συζήτηση συνεχίζεται και για τον προϋπολογισμό του 2023 στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων.

Θ. Φωτίου: Στην «Τράπεζα» της κυβέρνησης, η «επιταγή» ακρίβειας των 250 €, εξαργυρώνεται, για πάνω από 1 εκατομμύριο φτωχούς και ευάλωτους, σε 170 ευρώ κατά Μ.Ο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν «εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και άλλες διατάξεις», η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, τόνισε τα εξής:

«Η «επιταγή ακρίβειας» συνολικής αξίας 224 εκ., η μόνη ενίσχυση που δίδεται σε αδύναμους και ευάλωτους, είναι εξαπάτηση. Από τους 1.230.000 ευάλωτους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, μόνον οι 205.000 ανάπηροι και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πάρουν πράγματι 250 €. Πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι του ΚΕΑ και 800.000 γονείς παιδιών, με απλά μαθηματικά, αφού το σύνολο της δαπάνης είναι 224 εκ., θα πάρουν κατά Μ.Ο. μόλις 170 €.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 414 εκατομμύρια επιπλέον μέσα στο φοβερό 2022 για προνοιακά επιδόματα. Τελικά ξοδέψατε 480 εκατομμύρια λιγότερα, που τα «εξοικονομήσατε» από τους ευάλωτους. Εν μέσω αύξησης όλων των δεικτών φτώχειας, παιδικής φτώχειας και ανισοτήτων που επί ΣΥΡΙΖΑ, μειώθηκαν περίπου 5 μονάδες σε 4 χρόνια, πλαγιοκοπείτε επιδόματα και μειώνετε με κάθε τρόπο τους δικαιούχους. Χιλιάδες δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Επιδομάτων Στέγης, Παιδιού, Αλληλεγγύης και Στεγαστικού Υπερήλικων Ανασφάλιστων τα έχασαν λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών ή γιατί ένα παιδί της οικογένειας έχασε την τάξη λόγω απουσιών, ή διότι, με το επιπλέον Επίδομα Παιδιού το Πάσχα που συνυπολογίστηκε στο εισόδημα, αποκλείστηκαν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Καταθέσαμε δύο τροπολογίες και σας ζητάμε να τις ψηφίσετε ώστε να μην αποκλείονται χιλιάδες ευάλωτοι δικαιούχοι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα άλλα προνοιακά επιδόματα και τα ΚΟΤ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, είτε επειδή προσμετράται το Επίδομα Παιδιού στο εισόδημα. Ζητάμε ακόμη να περιλάβετε τους δικαιούχους όλων των προνοιακών επιδομάτων στην παραγραφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων και να εκπαιδεύσετε στην ΕΚΔΑΑ τους επιθεωρητές παροχών του ΟΠΕΚΑ για καλύτερη επιστημονική επάρκεια και απόδοση στο έργο τους.

Ούτε ισχύει ότι προωθείτε διατάξεις ευνοϊκές για τους ανάπηρους. Γιατί: α) η πενιχρή ενίσχυση των 250 € δίδεται οριζόντια χωρίς αύξηση ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού β) Δεν προβλέπεται καμία αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έχουν μείνει καθηλωμένα για πάνω από 10 χρόνια και εμείς προτείνουμε να αυξηθούν κατά 20% όπως λέμε και κυβερνητικό μας πρόγραμμα, γ) Δεν επεκτείνετε σε όλες τις αναπηρίες, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη διατήρηση της σύνταξης και του επιδόματος αναπηρίας όταν κάποιος ανάπηρος βρει εργασία, δ) Δεν δίνετε μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στη μητέρα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 50%, ε) Το ανάπηρο παιδί χάνει την έκτακτη ενίσχυση των 250 € αν ο ανάδοχος χαμηλοσυνταξιούχος γονιός του την πάρει εκείνος.

Τα πιλοτικά της πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες, της επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας και για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που καταθέσατε σε τροπολογία, είναι απλά επικοινωνιακά νομοθετικά κελύφη που παραπέμπουν όλα τα βασικά στοιχεία τους σε ΚΥΑ. Άρα, καθυστερήσεις, αδυναμία εφαρμογής, αναξιοποίητα αποτελέσματα, όπως έγινε με τον προσωπικό βοηθό που ένα χρόνο μετά, και αφού βάλατε τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση, δεν υπάρχουν ακόμη οι επιτροπές να κρίνουν τις αιτήσεις αυτές.

Συμπεριλάβατε στο νόμο άρθρο για την επαγγελματική αναδοχή που περιλαμβανόταν στον ν. 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία και ενώ εκκρεμεί εδώ και 3,5 χρόνια η εφαρμοστική ΚΥΑ. Κάνετε τώρα ανούσιες μικροαλλαγές και παραπέμπετε πάλι σε ΚΥΑ την επαγγελματική αναδοχή. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινάει.

Σήμερα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Κιβωτού του Κόσμου, αποδεικνύεται πόσο πολύτιμο οπλοστάσιο σας αφήσαμε για την αποϊδρυματοποίηση ώστε να να βγουν όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα: Το νόμο της αναδοχής και της υιοθεσίας, που εφαρμόζεται ψηφιακά από τον Απρίλη του 2019. Τις 160 εγκεκριμένες από το ΕΣΠΑ ΣΥΔ, σπίτια για 4-6 παιδιά, κόστους περίπου 52 εκατομμυρίων. Την «πρώτη αγκαλιά», την κατεπείγουσα επαγγελματική αναδοχή.

Όλα τα καθυστερείτε. Ευτυχώς, θα κληθούμε σύντομα από τον Ελληνικό λαό να τα εφαρμόσουμε».

Θοδ. Δρίτσας: Συνονθύλευμα διατάξεων, συχνά πρόχειρων και ατελέσφορων

Ο Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στην συνεδρίαση σήμερα από το πρωί η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η συντρόφισσα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε μια πλήρη και τεκμηριωμένη κριτική εισήγηση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά στη συνέχεια και οι άλλες Βουλεύτριες και οι άλλοι Βουλευτές και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης έχουν αναδείξει όλη την ουσία των διατάξεων και των ορίων των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου το χαρακτήρισε εύστοχα: συνονθύλευμα αποσπασματικών και ήσσονος σημασίας διατάξεων, θετικών σε κάποιες από αυτές, αρνητικών σε κάποιες άλλες.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει ο τίτλος του νομοσχεδίου, όπως ο Υπουργός το εισάγει, «Εξορθολογισμός…» -άκου λέξη!- «…ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας κ.λπ.».

Εγώ θα προσέθετα ότι είναι μεν συνονθύλευμα αποσπασματικών διατάξεων θετικών ή αρνητικών, αλλά πάντως πρόχειρων και συχνά ατελέσφορων διατάξεων.

Και σε ό,τι με αφορά με την ιδιότητά μου ως Τομεάρχης Άμυνας δεν θα προσθέσω κάτι περισσότερο στα όσα οι συνάδελφοι έχουν ήδη με πληρότητα τοποθετηθεί. Θα σταθώ μόνο σε δύο άρθρα, που αναφέρονται σε θέματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο άρθρο 23 και στο άρθρο 72.

Κύριε Υπουργέ, επειδή είναι βέβαιο ότι δεν θα τα έχετε μελετήσει πολύ, τι αντινομίες και αντιφάσεις κάνει αυτή η μη εξορθολογιστική νομοθετική ρύθμιση. Το άρθρο 23 επεκτείνει μια προϋπάρχουσα πρόβλεψη που ισχύει εδώ και χρόνια, από το 2007 και από το 2010, για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές να έχουν τη δυνατότητα να υπολογιστεί ως χρόνος υπηρεσίας το διπλάσιο του χρόνου που υπηρέτησαν εκεί μέχρι μια πενταετία και αυτό πράγματι για πολλούς και διάφορους λόγους -δεν έχει νόημα τώρα να μπω σε λεπτομέρειες- είναι σωστό και σωστά έχει ρυθμιστεί. Και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και το επεκτείνει σε όλους, το οποίο, βέβαια, και αυτό είναι κάτι που το συζητά κανείς. Δηλαδή, λίγο πολύ ιδιαίτερα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει κανένα στέλεχος που να μην περνά και από παραμεθόριες περιοχές και, ως εκ τούτου, πράγματι δεν χρειάζεται αυτή η διάκριση και για λόγους και συνοχής μπορεί να προχωρήσει.

Όμως, τι γίνεται; Είναι πολύ ελλιπές. Είπε ο κ. Δαβάκης πριν για τη μεγάλη σημασία του πολλαπλασιαστού ισχύος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρετε πόσο είναι ο απλήρωτος, σύμφωνα με τεκμηριωμένη μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, χρόνος υπηρέτησης πραγματικών τριάντα πέντε ετών, τριαντακονταπενταετίας των στελεχών, τα επιπλέον οκτάωρα απασχόλησης εργασίας μη αμειβόμενα; Είναι 12,3 εργασιακά έτη.

Καταλαβαίνετε, κύριοι Υπουργοί, τι τεράστια ζητήματα υπάρχουν; Στην αρχή, μάλιστα, η ρύθμιση αυτή ήταν χωρίς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και, εν συνεχεία, προσετέθη. Ας πούμε ότι αυτό έχει μια λογική ισότητας έναντι όλων των πολιτών. Τι γίνεται, όμως; Λόγω των πολλαπλών επιπέδων της ελληνικής νομοθεσίας που διαιωνίζονται με τέτοιου είδους νομοθετήματα, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας συμβάλλουν με ασφαλιστικές εισφορές σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, -συζητήσιμο είναι αν είναι υψηλές ή πρέπει να μειωθούν- τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φτάνουν στην πενταπλάσια επιβάρυνση σε σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας. Επιπλέον δε τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία συνεχίζουν να στελεχώνουν οργανικά την εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν προβλέπεται να συμπεριλαμβάνονται σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που μια σωστή νομοθεσία δεν πρέπει να το συμπεριλάβει; Είναι συντεχνιακό ή είναι ολιστικό για μια σωστή ρύθμιση;

Επομένως, χρειάζεται επανεξέταση αυτού του άρθρου με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για μια ορθή νομοθέτηση, διότι διαφορετικά προωθούμε κάποια αιτήματα από εδώ και από εκεί που έχουν τη σκοπιμότητά τους τη θετική, εν πάση περιπτώσει, αλλά περιπλέκουν πολύ περισσότερο τα πράγματα και κυρίως δημιουργούν νέες αδικίες, που άντε μετά να βρεις τρόπους να τις καλύψεις. Άρα, μόνο εξορθολογισμός δεν είναι τουλάχιστον ως προς το άρθρο αυτό η νομοθετική σας ρύθμιση.

Το δεύτερο είναι το άρθρο 72, το οποίο, μάλιστα, δεν το καταλαβαίνει και κανείς, εάν δεν το ψάξει πολύ σχολαστικά Είναι στις μεταβατικές, στις καταργούμενες διατάξεις. Υπάρχει μια κράτηση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως υπάρχει και στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, 1%, το οποίο, όμως, είναι ρυθμισμένο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες υπέρ των Μετοχικών Ταμείων Στρατού. Έρχεστε τώρα και λέτε: «Εγώ το σβήνω αυτό το 1%, αυτήν την κράτηση». Άρα, ενισχύετε έστω και κατάτι το εισόδημα και μπορούμε και να το «πουλήσουμε». Όμως, αυτό σημαίνει αυτομάτως μείωση του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Ένας που είναι τώρα στην αρχή ανθυπολοχαγός μπορεί να ωφεληθεί. Αυτοί που τελειώνουν τώρα και έχουν πληρώσει όλα τα χρόνια και έχει κρατηθεί το 1% γιατί να το χάσουν μετά;

Τι  εξορθολογισμός είναι αυτός, κύριε Χατζηδάκη και κύριε Τσακλόγλου; Έχει καμία σχέση με τον εξορθολογισμό; Από αυτή την άποψη, θα μπορούσα να πω πολλά, γιατί υπάρχουν και λεπτομέρειες σε όλα αυτά, αλλά τελείωσε ο χρόνος μου. Και αυτό πρέπει να επανεξετάσετε.

Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών σας προτείνει να δείτε την εισφορά αλληλεγγύης, το 2%, ως ένα πόρο από όπου μπορεί να αντληθεί η δυνατότητα της μικρής έστω ανακούφισης και ενίσχυσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας χωρίς να τα πάρετε πίσω από την άλλη μεριά.

Είχα να πω και κάτι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι ο κ. Υπουργός από τη στιγμή που τρεις εφημερίδες και μια ιστοσελίδα αναφέρουν το όνομά του σε δημοσιογραφική έρευνα ότι ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ –αφήστε το PREDATOR- είναι ηθικό, αλλά και θεσμικό ζήτημα, κύριε Πρόεδρε, κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι ο μόνος. Και εδώ ο κύριος Υπουργός απαντά: «Εγώ δεν το πιστεύω». Είναι δικαίωμά του. Δεν ζητά διερεύνηση. Είναι δικαίωμά του. Ο Πρωθυπουργός, όμως, οφείλει να καλύψει τον Υπουργό του και να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που τον καλεί τέταρτη φορά μεταξύ των άλλων και για αυτό. Πάρε πληροφόρηση από τον κ. Δεμίρη, ζήτα διαβεβαίωση ότι δεν επαρακολουθείτο ο κ. Χατζηδάκης και πες το στο πανελλήνιο μετά λόγου γνώσεως και με την ευθύνη που έχεις ως Πρωθυπουργός. Δεν το κάνει ο κύριος Πρωθυπουργός. Σας αφήνει έκθετο.

Άρα, υπάρχει ζήτημα, κύριε Πρόεδρε, κατά πόσο ένας Υπουργός που δεν τον καλύπτει ο Πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να νομοθετεί και να ασκεί τα καθήκοντά του».

Γ. Ψυχογιός: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης πολύ κατώτερο των κοινωνικών αναγκών – Μονόδρομος η πολιτική αλλαγή

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική νομοθεσία. 

Αρχικά, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια ημέρα ξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που είναι σήμερα 25 Νοέμβρη, λέγοντας πως «η παγκόσμια ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που αποτελεί ένα κρίσιμο και δυστυχώς ακόμα επίκαιρο τον 21ο αιώνα ζήτημα, καθότι συνεχίζονται οι ανισότητες και οι διακρίσεις. Τέτοια προβλήματα και εγκλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με δηλώσεις ότι έχουμε λιγότερες γυναικοκτονίες από κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αντιμετωπίζονται με χτύπημα θεσμικό και κοινωνικό, στην πατριαρχία και τα κάθε λογής στερεότυπα. Με τη νομοθέτηση του όρου γυναικοκτονία, με ενίσχυση των δομών προστασίας και αντιμετώπισης έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και με πλήρη εφαρμογή της σύμβασης Κωνσταντινούπολης που κυρώσαμε το 2018 και μέριμνα για τις πιο ευάλωτες γυναίκες που δεν μπορεί να είναι ορατές».

Ύστερα, μιλώντας για το νομοσχέδιο, είπε «έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κατώτερο των περιστάσεων. Τι να περιμένει όμως, κανείς από μια κυβέρνηση, η οποία κάνει εξώσεις σε νοικοκυριά για πρώτη κατοικία και για 15.000 οφειλές από κάρτες. Μια κυβέρνηση των καρτέλ, των μεγάλων συμφερόντων. Μια κυβέρνηση φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία με απαράδεκτες εικόνες σαν αυτή χθες το βράδυ καρκινοπαθών να περιμένουν έξω για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους. Μια κυβέρνηση που έχει πολλαπλασιάσει τις ανισότητες, ακόμα και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, που διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια τους και που δημιουργεί διαρκώς εξιλαστήρια θύματα, αποδιοπομπαίους τράγους. Μια κυβέρνηση καταστολής και υποκλοπών. Είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά πολύς κόσμος το ανέμενε για να βγει από τον καθημερινό εφιάλτη. Άνθρωποι που θέλουν να πληρώσουν, που θέλουν να είναι συνεπείς, που θέλουν να έχουν σχέδια και όνειρα να μην είναι όμηροι και εγκλωβισμένοι, αλλά διαψεύστηκαν».

Ο ίδιος, συνεχίζει εξηγώντας τους λόγους που το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων. Οι λόγοι, όπως τους ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «γιατί δεν έχει ρυθμίσεις σαν τις 120 δόσεις του 2019, αλλά από 12 έως 24 δόσεις. Είναι αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ο κλάδος μου οι δικηγόροι, που τόσο έχετε απαξίωσει, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και που η θετική διάταξη για την άδεια μητρότητας πρέπει να επεκταθεί στις γυναίκες δικηγόρους, όπως και οι λοιπές παροχές σε έναν κλάδο για τον οποίο δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κοινωνικό δίχτυ.Καταργήσατε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δρομολογήσει και τα αναγκαία κονδύλια. Στερήσατε σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους και κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά. Απαξιώσατε και ιδιωτικοποιήσατε τον ΕΦΚΑ, λοιδορήσατε τους υπαλλήλους, και πουλήσατε την επικουρική ασφάλιση. Οι σημερινές αυξήσεις προέρχονται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ήταν ρυθμισμένες και αποφασισμένες σε πολύ δύσκολες εποχές.

Δίνετε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ, πραγματικά ψίχουλα με την ακρίβεια να καλπάζει. Αποκλείονται αρκετές κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, όταν υπάρχει αναπηρία μέλους σε οικογένεια κ.λπ. Η παραγραφή των οφειλών στη δεκαετία είναι μια απόλυτη κοροϊδία, διότι οι περισσότερες εισφορές έχουν βεβαιωθεί εντός δεκαετίας, άρα δεν υπάγονται σε αυτό το πλαίσιο. Μόνο το 0,58% του συνόλου των χρεών παραγράφεται, ένα ποσό της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ από τα 43 δισεκατομμύρια του συνόλου».

Ο Γ. Ψυχογιός. συμπληρώνει πως «δεν λέμε να διαγραφούν όλα τα χρέη, λέμε να υπάρχει μία προσωποποιημένη προσέγγιση με βάση το προφίλ του κάθε οφειλέτη, να κυνηγηθούν οι μεγαλοοφειλέτες αλλά να ληφθεί υπόψη η πραγματική αδυναμία, χωρίς υπαιτιότητα των μικρομεσαίων, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή στενάζουν», ενώ ολοκληρώνει λέγοντας «η κοινωνία λοιπόν, σας έχει καταλάβει. Ό, τι και να κάνετε, το βλέπετε, καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα αλλάζει και εμείς έχουμε υποχρέωση -και αυτό θα κάνουμε-, να αγωνιστούμε με αυτόν τον κόσμο, να αγωνιστούμε δίπλα τους εντός και εκτός Βουλής για δικαιοσύνη παντού και την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πράξη».

Ραλ. Χρηστίδου: Το δικό σας θεατρικό κράτησε πάρα πολύ και το τέλος του θα ακουστεί με πάταγο. Θα φροντίσει για αυτό ο κυρίαρχος ελληνικός λαός

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής   για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης τόνισε ότι όχι μόνο είναι αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά, αντίθετα, περιέχει και εντελώς απαράδεκτα άρθρα.

Συγκεκριμένα η Βουλέυτρια αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 7 έτη των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, λέγοντας χαρακτηριστικά; «Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης διαβεβαίωνε πως η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε αυτήν την αύξηση, και πράγματι δεν υπάρχουν πλέον τα μνημόνια και οι εκβιασμοί των δανειστών να απαιτούν κάτι τέτοιο, χάρη στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Χωρίς λοιπόν πίεση από τους ξένους τι κάνατε; Ο  κ. Τσακλόγλου ζήτησε, χωρίς να τον υποχρεώνει κανείς, τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για να βρει τη δικαιολογία που χρειαζόταν.  Και υποχρεώνει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που δικαιούνται μειωμένη σύνταξη, να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ έχουν προβλήματα υγείας, ενώ έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ έχουν προγραμματίσει  αλλιώς τη ζωή τους. Μειωμένη σύνταξη θα έπαιρναν, δηλαδή ψίχουλα, όχι παχυλές απευθείας αναθέσεις όπως κάνετε με τους ημέτερους. Και τους το αρνείστε, αιφνιδιαστικά

Η Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε επίσης και στις ρυθμίσεις για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε  συγκεκριμένες αλλαγές στη  διοίκηση του και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων του Δ.Σ.  ώστε  να διευκολύνει τα αρπακτικά που θέλουν να λεηλατήσουν την περιουσία ενός  Ταμείου όπου δεν υπάρχουν ελλείματα, ούτε κακοδιαχείριση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Βουλεύτρια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία: «Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ. Η χώρα είναι πέμπτη από το τέλος στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Φέτος τα νοικοκυριά έχασαν έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Από το 2019 και μετά τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας προς την εφορία και  τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς. Σε 3 ,5 χρόνια έχουμε 38 δισ. συνολική αύξηση ιδιωτικού χρέους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής  σας. Αποτυπώνονται ανάγλυφα στους αριθμούς πλειστηριασμών σπιτιών πρώτης κατοικίας,  έγιναν εικόνα στη σκηνή  με το δικαστικό επιμελητή να σπάει την πόρτα μιας φτωχής οφειλέτριας,  μια θλιβερή εικόνα βγαλμένη από ένα αποτυχημένο θεατρικό έργο με συγγραφέα και  σκηνοθέτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αλλά όλες οι παραστάσεις  κάποτε τελειώνουν. Και τότε το κοινό χειροκροτεί ή γιουχάρει. Το δικό σας θεατρικό κράτησε πάρα πολύ και το τέλος του θα ακουστεί με πάταγο. Θα φροντίσει για αυτό ο κυρίαρχος ελληνικός λαός

Ολόκληρη η ομιλία της Ραλλίας Χρηστίδου:

Διονύσης Καλαματιανός: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως η κυβέρνηση δήθεν ενδιαφέρεται για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση των συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τονίζοντας πως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Ηλείος Βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά αρνητικών πεπραγμένων της κυβέρνησης ΝΔ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της 13ης σύνταξης, που είχε θεσπίσει και χορηγήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Υπενθύμισε πως η ΝΔ την είχε ψηφίσει τότε και στη συνέχεια δεσμευόταν πως θα τη διατηρήσει. Τελικά την κατάργησε και έδωσε το 1 δισ. κατ΄ έτος που της αναλογούσε για να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργείται από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που ρισκάρει τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στέρησε από 1.200.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνταν και εκτόξευσε τις εκκρεμείς συντάξεις. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το δραματικό πρόβλημα, θέσπισε το σύστημα της fast track απονομής των συντάξεων με πολύ σοβαρά λάθη και με μειωμένες, τελικά, συντάξεις. Την ίδια στιγμή παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, που είναι περίπου 125.000, των 55.000 εφάπαξ και των 70.000 παράλληλων συντάξεων που ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σκόπιμα απαξίωσε τον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του.

«Βάλατε ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων και αποτύχατε. Προβλέψατε μισθούς έως 8.000 € για τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα. Εδώ ξεσπιτώνονται οικογένειες για 10.000 και 15.000 ευρώ και εσείς μοιράζετε δημόσιο χρήμα.

Τώρα πανηγυρίζετε που δίνετε αύξηση στις συντάξεις από το Γενάρη του 2023. Δεν μπορείτε, όμως, να μην ομολογήσετε ότι αυτή η αύξηση έχει θεσμοθετηθεί ήδη με το νόμο 4475/2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Όμως, όπως επισήμανε ο κ. Καλαματιανός, χρειάζεται μια πολύ πιο ισχυρή παρέμβαση για να στηριχθούν οι πολίτες.

«Χρειάζεται μια παρέμβαση στον πυρήνα του προβλήματος που είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των υπερκερδών που επιτρέπει η κυβέρνηση να συσσωρεύονται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Εσείς, όμως, είστε πολύ γαλαντόμοι σε αυτά τα συμφέροντα, στις οικονομικές ελίτ. Τους επιτρέπετε να θησαυρίζουν σε συνθήκες γενικευμένης φτωχοποίησης και διεύρυνσης των ανισοτήτων

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, εργαζομένων, μικρομεσαίων και συνταξιούχων, που έχουν γιγαντωθεί με τη συμβολή των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

«Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ θα την ψηφίσουμε. Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι είναι εξαιρετικά μικρή και παντελώς αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες. Είναι πολύ μικρότερη από όσα έδινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενίσχυση, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες. Ελάχιστα, λοιπόν, τα ποσά αυτά και ταυτόχρονα πετάτε εκτός της ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες που θα έπρεπε να τα λαμβάνουν, όπως οι 400.000 μακροχρόνια άνεργοι και άλλοι πολλοί

Περαιτέρω, τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 3%, αλλά ταυτόχρονα έχει ήδη ψηφίσει με προηγούμενο νόμο αύξηση 8% των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2023 για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

«Τόσο πολύ ενδιαφέρεστε για όλους αυτούς σε συνθήκες ασφυξίας!»

Κλείνοντας, ανέφερε πως η κυβέρνηση επιτηδευμένα δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες για παραγραφή αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ στη δεκαετία.

«Το ΚΕΑΟ έχει στείλει πάρα πολλές ηλεκτρονικές και έγγραφες βεβαιώσεις οφειλών και τελικά θα ωφεληθούν ελάχιστοι.

Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, λόγω της ανέχειας, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Επί της διακυβέρνησής σας οι οφειλές στο ΚΕΑΟ έχουν αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και εσείς θεσπίζετε 24 δόσεις για τους οφειλέτες. Φτάνουν αυτές; Σε καμία περίπτωση! Χρειάζονται οι 120 δόσεις, όπως το 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»

Σωκράτης Βαρδάκης: Δεν δικαιούστε κ. Υπουργέ από αυτό το βήμα να μιλάτε για κράτος δικαίου, για κοινωνικό κράτος

Άκρως προεκλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στο συνονθύλευμα διατάξεων, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ημερών μας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης, αναφέρθηκε στην παράνομη περικοπή συντάξεων δημοσίου σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα και στους 9 νόμους των Κυβερνήσεων πριν το 2015, με τους οποίους έγινε περικοπή, κύριων και επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων αδείας.

Συνέχισε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον οποίο άρθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Βαρδάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για υποκρισία, καθώς από τη μια αρνείται κατηγορηματικά και πεισματικά, σε αυτή την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας να στηρίξει εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα, από την άλλη επαίρεται ότι φέρνει άλλο ένα νομοσχέδιο, που δήθεν στόχο έχει τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ουσιαστικά όμως, η ρύθμιση των 24 δόσεων και όχι η επαναφορά των 120 δόσεων, ρύθμιση που ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το 2019, δίνοντας ανάσα σε νοικοκυριά, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία, δεν θα σώσει την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, που δεν μπόρεσαν την περίοδο της πανδημίας και τώρα λόγω της κρίσης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης να είναι συνεπείς.

Η ενίσχυση της τάξεως των 250 ευρώ, πρόκειται για δυσανάλογο ποσό μπροστά στο τεράστιο και τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που έχει κατακλύσει την κοινωνία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και εν γένει την κρίση που ανατροφοδοτείται από τις ίδιες τις επιλογές της Κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που ο μισθός και η σύνταξη δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το μισό μήνα για την διαβίωση ενός νοικοκυριού.

Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε το τεράστιο έργο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην κοινωνική πολιτική, που εν μέσω μνημονίων για την στήριξη των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων έδωσε το Δεκέμβριο του 2016, 629 εκ., αντιστοίχως το 2017, 750 εκ. και το 2018, 780 εκ., καταστώντας την 13η σύνταξη το 2019, ποσού 980 εκ., μόνιμο Μέτρο, για να έρθει η ΝΔ να την καταργήσει.

Η Κυβέρνηση σε αντιδιαστολή, εκτός μνημονίων, με αναστολή του συμφώνου σταθερότητας με μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας από Ε.Ε., έχει κάνει κοινωνική πολιτική με συνολικό ποσό 809 εκ., τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής της.

Ο κ. Βαρδάκης μίλησε για τον εμπαιγμό του λαού εκ μέρους της ΝΔ, που τον χρεοκόπησε, του έκοψε μισθούς, 13η σύνταξη, δώρα, επιδόματα και συνεχίζει με ψευτο επιδόματα προσωρινά, αδιαφορώντας για 2 εκ. νοικοκυριά που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή, πάνω από 300.000 χιλ. ευρώ παίρνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, τα γκόλντεν μπόϊς του ΕΦΚΑ 8.000 ευρώ μηνιαίως, οι γαλάζιες ακρίδες, οι Πάτσιδες, οι Ρεβέκες ή Κούτσιδες, απομυζούν το Δημόσιο χρήμα ελέω κουμπάρων, κολλητών, πολιτικών, την ίδια ώρα που περικόπηκε στο 50% την αποζημίωση των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων των ΕΛΤΑ.

«Φύγετε όσο είναι νωρίς, γιατί όσο μένετε, πραγματικά οδηγείτε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, σε πλήρη φτωχοποίηση», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Δ. Χαρίτος: ​Όσοι αναμένουν την έκδοση ή λαμβάνουν μέρος των συντάξεων τους βιώνουν μία πραγματική Οδύσσεια

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», τόνισε αρχικά:

«Κυρίες και κύριοι, η συνολική πολιτική σας και οι πιο ουσιώδεις ρυθμίσεις του Ν/σχεδίου βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, μακριά από τις ανάγκες τις πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, που βλέπει να εξαερώνονται, οι μισθοί και οι συντάξεις από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.  Όσων αναμένουν την έκδοση ή λαμβάνουν μέρος των συντάξεων τους και βιώνουν μια πραγματική Οδύσσεια. Όπως επίσης οι ρυθμίσεις σας για τις οφειλές που συσσώρευσαν οι επαγγελματίες αδυνατούν να τους προστατεύσουν από τη σκληρή πραγματικότητα που βρίσκονται.

Ακούγονται πανηγυρικοί λόγοι για τις αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2023. Για ποιο πράγμα πανηγυρίζετε, για αυξήσεις που είστε υποχρεωμένοι δεσμευμένοι από νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 να δώσετε; Εσείς είστε ικανοί με ξένα κόλλυβα να κάνετε μνημόσυνο.

Αν ήταν στο χέρι σας και δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο είναι πολύ αμφίβολο το τι αυξήσεις θα φέρνατε σήμερα. Μη μας πείτε ότι υπερβάλλουμε. Εσείς με το καλημέρα που ήρθατε στη κυβέρνηση καταργήσατε την 13η σύνταξη που με νόμο είχαμε κατοχυρώσει που για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων ήταν ολόκληρη η σύνταξη τους. Εσείς καθυστερείτε τα αναδρομικά σε σχεδόν 1,2 εκ δικαιούχους και εξαπατήσατε μάλιστα κάποιες κατηγορίες τους λέγοντας να μην κάνουν πρόσφυγες και τώρα είναι ξεκρέμαστοι.

Για ποια γενναία κοινωνική πολιτική πανηγυρίζετε κύριοι; Για την επιταγή της ακρίβειας των 250 ευρώ, ήδη εξαερωθεί από την ακρίβεια που σαρώνει τα όποια εισοδήματα.

Είναι πέτσινη η επιταγή και προεξοφλημένες οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, όταν χρειάζονται δυο συντάξεις μόνο για το κόστος της ενέργειας, όταν τα νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Όταν αρνείστε να πατάξετε την αισχροκέρδεια βάζοντας πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών, να μειώσετε τους ΕΦΚ στα καύσιμα. Κυρίως όμως να στηρίξετε τα εισοδήματα να ανοίξουν δουλειές αυτά περιμένει η κοινωνία. Εσείς αυτό που κάνετε με τα επιδόματα, θυμίζει αυτό που λέει ο σοφός λαός μας, «θα σε κάψω Γιάννη θα σας αλείψω για να γιάνει»!

Τα αν έχετε κοινωνική πολιτική δεν κρύβεται φαίνεται στον καθρέπτη του νέου προϋπολογισμού, όπου αφαιρείται δικαιώματα του ΚΕΑ, μειώνεται τα επιδόματα των παιδιών, της στέγης. Όταν στηρίζετε μόνο τους 100 από τις 500 χιλ. μακροχρόνιους ανέργους.  Σκεφτήκατε πως θα ζήσουν όλοι αυτοί! Δημιουργείτε νέες ζώνες φτώχειας, ανθρώπους χωρίς ζωή και αξιοπρέπεια!»

Ο βουλευτής Ροδόπης σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον χρόνο απονομής συντάξεων: «Για ποια ταχύτερη και δικαιότερη απονομή των συντάξεων κάνετε λόγο; Ότι δήθεν βάλατε το νερό στο αυλάκι; Να τα πείτε στους συνταξιούχους. Τις αφήσατε να εκτοξευθούν και όταν ξεχείλισε  η οργή των συνταξιούχων αρχίσατε με τις ιδεοληψίες σας να παίζετε στου κασίδι το κεφάλι των συνταξιούχων δηλαδή. Τι fast track διαδικασίες δεν αναγγείλατε τι λογιστές και δικηγόρους δεν βάλατε, για να κρύψετε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Οι μισές συντάξεις είναι με σοβαρά λάθη, που για να διορθωθούν, ποιο εύκολα τερματίζεις πρώτος στο Μαραθώνιο. Ενώ χορηγείτε μόνο μειωμένες κατά αποκοπή συντάξεις και οποίος αντέξει. Δημιουργήσατε ένα πραγματικό αλαλούμ, οδηγώντας στη αβεβαιότητα και σε απόγνωση τους ανθρώπους ανατρέποντας  τους προγραμματισμούς τη ζωή τους.

Αφήστε τις αλχημείες και τις ωραιοποιήσεις οι αριθμοί μιλούν 125 χιλ. είναι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις 55 χιλ. τα ΕΦΑΠΑΞ και 65 χιλ. οι παράλληλες συντάξεις.

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σας έφταιγαν και όχι η πλήρης απαξίωση και υποστελέχωση του φορέα σήμερα είπατε και ένα καλό λόγο. Επισκέφτηκα πρόσφατα τον ΕΦΚΑ στη Κομοτηνή όπου δεν διακρίνονται οι υπάλληλοι από το ύψος των εκκρεμών φακέλων που έχουν συσσωρευτεί γύρω τους. Από το ψηφιακό οργανόγραμμα, που υπολείπεται από τις πραγματικές ανάγκες, από τις 46 θέσεις μόνο 26 είναι καλυμμένες και μάλιστα αυτή η υπηρεσία καλύπτει τις ανάγκες κλάδων του πρώην ΟΑΕ και του ΟΓΑ όλους τους νομούς της ΑΜΘ! Καλά  ακούσατε κε υπουργέ. Ακόμη και την αποκέντρωση των φακέλων τη μεταφορά τους σε κάθε νομό  που προβλέπει το οργανόγραμμα που το βρήκατε έτοιμο ψηφισμένο, ούτε αυτό δεν κάνατε. Περιμένει ο αγρότης από το Ορμένιο ή το Νευροκόπι ο φάκελος του να κάνει υπηρεσιακές διαδρομές από Κομοτηνή για φτάσει τελικά να ελεγχθεί. Για ποιο εξορθολογισμό για ποια ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ μπορείτε να κάνετε λόγο, ποιον αλήθεια κοροϊδεύετε;

Σχετικά με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε: «Για να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις στο επαγγελματικό κόσμο που πνίγεται μέσα κύματα της ακρίβειας σκόπιμα καλλιεργείται την εικόνα ότι παραγράφονται όλες οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ μετά το πέρας της δεκαετίας αποσιωπώντας ότι η παραγραφή δεν αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές στο κέντρο εισφορών ασφαλιστικών οφειλών γνωστό ΚΕΑΟ.  Γιατί δεν το λέτε, ότι η παραγραφή δεν αφορά το 99% των επαγγελματιών, που έχουν ήδη λάβει  είτε εγγραφή είτε ηλεκτρονική ειδοποίηση των οφειλών τους. Ειπώθηκε και από τους εισηγητές μας θα διαγραφούν περίπου μόλις 250 εκ. από τα 43,5 δις ευρώ οφειλών.

Κύριοι τους εμπαίζετε διπλά, από τη μια τους αφήσατε αβοήθητους μέσα στη καταιγίδα της κρίσης να συσσωρεύουν χρέη και στα ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη τους εμπαίζετε ότι δήθεν θα τα διαγράψετε.

Αν σας ενδιέφερε να ανακουφιστεί πράγματι ο επαγγελματικός κόσμος με θετικές ρυθμίσεις θα στρέφατε πρώτα τη προσοχή σας για να εισπράξετε τα χρέη από τους μεγάλους οφειλέτες, Εσείς αυτούς τους χαϊδεύετε, τους κρατάτε ανοικτές τις πόρτες των τραπεζών, έχουν μόνιμα πράσινο φως στους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης εις υγεία των κορόιδων των μικροεπαγγελματιών. Αλλά τι να εισπράξετε αφού κρατάτε αποδεκατισμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επισκέφθηκα το ΚΕΑΟ μια υπηρεσία για όλη την ΑΜΘ μετριούνται στις δυο παλάμες οι εργαζόμενοι πνιγμένοι μέσα στους φακέλους, στοιβαγμένοι στη κυριολεξία σε ένα χώρο που μόνο εργασιακό  καθεστώς δεν θυμίζει.

Σήμερα είναι πράγματι ζωτική η ανάγκη για την επιχειρηματικότητα η ρύθμιση των οφειλών τους, οφειλές που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στην πανδημία. Η μετατροπή των δόσεων από 12 σε 24 που εισηγείστε στις σημερινές συνθήκες δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες, ούτε θα δώσει βιωσιμότητα στον ΕΦΚΑ. Είναι αναγκαία η θέσπιση ανάλογης ρύθμισης με αυτή του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ για 120 δόσεις. Ενώ ειδικά για τις μικρομεσαίους οφειλέτες η διαγραφή μέρους των χρεών από τις γνωστές προσαυξήσεις θα διευκολύνει την αποπληρωμή, χωρίς όμως να επηρεασθούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Ενώ κε υφυπουργέ είχατε δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα αλλάζετε τα όρια ηλικίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του δημοσίου, έρχεστε σήμερα αθετώντας τη δέσμευση αυτή και αυξάνεται  τα όρια ηλικία για τη συνταξιοδότηση τους».

Θ. Ξανθόπουλος: Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ - Τεράστια μεταφορά ιδιοκτησίας από τους πολίτες στα αδηφάγα funds με την κυβέρνηση να παρακολουθεί

«Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας πολίτη. Με δυσκολίες, με πλημμέλειες, με αδυναμίες η κύρια κατοικία ήταν προστατευμένη. Και δεν υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα που σήμερα η κοινωνία παρατηρεί», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού ν/σ της κυβέρνησης.

«Θεσμοθετήσατε για πρώτη φορά την πτώχευση φυσικού προσώπου. Για να υφαρπάξετε την περιουσία του πολίτη που αν χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία την εφορία λόγω αδυναμίας, μπαίνει στην πτωχευτική διαδικασία και χάνει το σπίτι του. Γίνεται μια τεράστια μεταφορά ατομικής ιδιοκτησίας από τους πολίτες προς τα αδηφάγα  funds και η κυβέρνηση απλά παρακωλυθεί την αγορά», συμπλήρωσε με έμφαση απευθυνόμενος στα στελέχη ης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε στη συζήτηση σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε πως ενώ οι οφειλές της αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2022 τα 430 εκ. ευρώ, δηλαδή στην ουσία δεν εξυπηρετούνται και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου χρωστούν 12 εκ. ευρώ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε πως «δεν δεχόμαστε μαθήματα από ΣΥΡΙΑ που δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ Πράγματι είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Αλλά τι άλλο να περιμένουμε όταν ο ίδιος κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι ο Τσίπρας έφερε στα μνημόνια. Βλέπουμε ότι ασκείτε κριτική στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με τερατουργήματα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση ν/σ, ο κ. Ξανθόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αναδείχθηκαν καθαρά δυο ξεχωριστά σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, καθώς για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτή είναι ατομική υπόθεση ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πράξη διαγενεακής αλληλεγγύης.

«Κυοφορείται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Με έγγραφο της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ως το ύψος του πληθωρισμού. Το υιοθετείτε ή όχι, διότι διαφορετικά δεν θα ισχύει η εξαγγελία σας περί μείωσης τους», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος. «Εισάγεται εκ πλαγίου την αύξηση των ορίων ηλικίας μέσω ειδικών κατηγοριών του δημοσίου. Καταστρατηγείτε την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων. Το ν/σ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Γι αυτό χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας και θα χαράξει την επόμενη μέρα για την ταλαίπωρη ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

Χ. Καφαντάρη: Πίσω από τους αριθμούς της κυβέρνησης υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που υποφέρουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Πίσω από τους αριθμούς της κυβέρνησης υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που υποφέρουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη​» επεσήμενε στην τοποθέτηση της η ΧαράςΚαφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνα, στην ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

 Δεν μπορεί η ΝΔ να ζητά κάθε μέρα μία νέα εξεταστική επιτροπή  (audio)

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν οι συνεργάτες να μεταφέρουν τα ερωτήματά μου στον κύριο Υπουργό.

Απλώς σέβομαι και το ότι είναι πολλοί οι ομιλητές και καλό είναι να μην χάνουμε χρόνο.

Δεν θα συμμεριστούμε τις θριαμβολογίες του κυρίου Υπουργού που ακούσαμε στην τοποθέτησή του πριν από λίγο. Διότι, ξέρετε, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πάντα και ανθρώπινες ζωές, και αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να θριαμβολογεί για ανάπτυξη -και μας έδωσε και κάποιους δείκτες και κάποια ποσοστά- όταν αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όταν αυτή τη στιγμή -μιλάει για ανάπτυξη!- τα έσοδα από το ΦΠΑ είναι επτά φορές περισσότερα από τα έσοδα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, όταν είμαστε στην πρώτη και στη δεύτερη θέση στη βενζίνη και βέβαια στην τρίτη με τέταρτη θέση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν έχουν χάσει τα νοικοκυριά, με έσοδα μέχρι 750 ευρώ περίπου, το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Όλα αυτά τα στοιχεία -και βέβαια είναι στοιχεία επίσημα και είναι στοιχεία της EUROSTAT- τα οποία ανέφερα, δείχνουν ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Και εκεί πρέπει να κρινόμαστε, στο πώς προχωρεί η κοινωνία και πώς επιβιώνει.

Επίσης, θα ήθελα να πω στον κύριο Υπουργό ότι ο στόχος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης -στο οποίο αναφέρθηκε- δεν είναι οι επιδοτήσεις, ο στόχος του είναι τα κονδύλια να διοχετεύονται σε τομείς για ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή σε επενδύσεις, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και λοιπά. Επίσης, για τις συντάξεις θα αναφερθώ λίγο πιο κάτω στην τοποθέτησή μου πάνω στο νομοσχέδιο. Αυτά για αρχή.

Ένα όμως είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι δεν πάει άλλο! Από κάθε γωνιά της πατρίδας μας αυτό ακούγεται. Η φτωχοποίηση του λαού μας επιταχύνεται. Ο δείκτης φτωχοποίησης της κοινωνίας μάς κατατάσσει στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Ακούγονται κραυγές αγωνίας σε όλη την Ελλάδα και από φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους και λοιπά, αλλά και από επιχειρήσεις, και ειδικά από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην οποία όλοι ομνύουμε και φυσικά και η Κυβέρνηση, ως προστάτης των μικρομεσαίων. Αναφέρομαι στα μικρομεσαία και μεσαία στρώματα τα οποία φτωχοποιούνται, που τα όργανά τους που τους εκπροσωπούν -είτε αυτό έχει να κάνει με τη ΓΣΕΒΕΕ είτε με την ΕΣΕΕ είτε με επιμελητήρια είτε με εμπορικούς συλλόγους- βγάζουν μια κραυγή αγωνίας για την πολιτική που ακολουθείτε, μια κραυγή που φτάνει μέχρι το Μαξίμου. Το θέμα είναι: ακούει το Μαξίμου ή ζείτε πραγματικά σε έναν άλλο κόσμο, σε μια άλλη -θα έλεγα- εικονική πραγματικότητα;

Καταρχάς, δεν είναι μικρό πράγμα ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό φοβισμένο, ένα Πρωθυπουργό ο οποίος δεν τολμά -τολμώ να πω- να έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε σοβαρά ζητήματα που θέτει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ένας κατ’ εξοχήν θεσμικός παράγων του πολιτειακού μας συστήματος, σχετικά με αυτά τα οποία βιώνουμε τον τελευταίο καιρό και μαθαίνουμε, για τα ζητήματα των υποκλοπών και λοιπά. Τρεις φορές δεν ήρθε. Ας ελπίσουμε –λέω!- ότι την τέταρτη φορά θα έχει το πολιτικό θάρρος να έρθει εδώ να τοποθετηθεί.

Λέει η Κυβέρνηση ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρει μόνο η ακρίβεια και ότι τα θέματα των υποκλοπών και όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Προσπαθεί να τα υποβαθμίσει, αν και το κουβάρι άρχισε πλέον να ξετυλίγεται. Όμως, αν ρίξουμε μια ματιά στα δημοσιεύματα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα -και όχι από φίλια μέσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- θα δούμε ότι λένε και για τα θέματα των εξοπλιστικών και λένε για τα δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει τριάμισι χρόνια τώρα για εξοπλισμούς και ότι δεν είναι τυχαίο, πιθανόν, μέσα σε αυτούς που παρακολουθούνται, να είναι και ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Άμυνας. Βλέπουμε λοιπόν ότι όλα πραγματικά συνδέονται, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός υποφέρει και δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και ο μισθός τελειώνουν στις δέκα, άντε στις δεκαπέντε πρώτες ημέρες.

Φέρνετε λοιπόν ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι ένα «νομοσχέδιο-σκούπα», στο κομμάτι του ΕΦΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης, με έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Άλλωστε η επικοινωνία είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική σας, γιατί πάρα πολλά που είπε ο κύριος Υπουργός που έχουν ψηφιστεί, δεν έχουν υλοποιηθεί στην πράξη, όμως επικοινωνιακά λέμε ότι λύσαμε ζητήματα και στην κοινωνική ασφάλιση!

Αναφέρω ένα παράδειγμα: επανυπολογισμός συντάξεων. Επανυπολογισμός συντάξεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα παρακάτω. Λέτε για αυτούς που εργάζονται ότι έχει μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης από τη σύνταξη. Δεν έχει υλοποιηθεί αυτό το πράγμα παντού. Μάλιστα, το λέτε και σαν επιτυχία! Θα λέω το προσωπικό μου παράδειγμα, παραδείγματος χάρη. Έτσι;

Επικοινωνιακά έχουμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο όπου και να γυρίσεις -και στις λαϊκές γειτονιές και στην Αθήνα και στην επαρχία και λοιπά- ο κόσμος το αντιμετωπίζει περισσότερο ειρωνικά. Ενώ, από την άλλη μεριά, επικοινωνιακά χρησιμοποιείτε και τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, και με τα δικά μας λεφτά μετά μάς επιδοτείτε.

Αυτοί, όμως, που παράγουν κέρδη είναι αυτοί τους οποίους δεν τολμάτε να ακουμπήσετε. Δεν τολμάτε ούτε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να μειώσετε, όπως κάνει η πλειοψηφία των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε φυσικά τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή που από Νοέμβρη μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν περίπου σαράντα τέσσερις χιλιάδες πλειστηριασμοί. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε καταθέσει και ερωτήσεις για το πόσοι από αυτούς τους πλειστηριασμούς είναι πρώτες κατοικίες, όμως απαντήσεις –αν και το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα έχει περάσει- δεν έχουμε πάρει από την πλευρά σας.

Μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει μέσα και κάποιες θετικές διατάξεις. Παραδείγματος χάριν, ακούγεται πάρα πολύ ωραίο «η διαγραφή οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία πέρα της δεκαετίας». Όμως, αυτό -αναλύθηκε και από άλλους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- αφορά μόνο αυτές τις οφειλές οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί. Εδώ πέρα, λοιπόν, από τα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλές σήμερα, ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό το οποίο ουσιαστικά αφορά ελαφρύνσεις πραγματικές. Αναφερθήκατε σε ένα συγκεκριμένο νούμερο, αλλά δεν θα το χρησιμοποιήσω, αφού το διαψεύσατε. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και αυτή η ρύθμιση αφορά λίγους. Ξέρετε, όταν λέμε μισή αλήθεια -επιτρέψτε μου να πω- είναι σαν να λέμε ψέμα.

Στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ που έχουμε σήμερα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα. Πρέπει να πούμε πρώτα από όλα τι προσωπικό έχει ο ΕΦΚΑ. Το 2012 είχε γύρω στους δωδεκάμισι χιλιάδες υπαλλήλους, σήμερα είναι κάτι παραπάνω από έξι χιλιάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα δηλαδή στα μνημόνια και στις δυσκολίες που είχε, προσπάθησε, έστω και μέσω του ΟΑΕΔ, να προσλάβει χίλιους επιστήμονες, μέσα από ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, για να βγάζουν τις συντάξεις. Βγήκατε εσείς, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις, φύγαν αυτοί και έχουμε την κατάσταση που έχουμε. Και όλα αυτά γιατί; Επειδή θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε την κοινωνική ασφάλιση.

Ξεκινήσατε με τους ιδιώτες στον ΕΦΚΑ -με όποιο μισθό, μεγάλο πάντως, δεν θα πω πάλι νούμερο- με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης -η οποία, σημειωτέον, είναι δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τα επικουρικά- και την επαναφορά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Πάλι επικοινωνιακά: «fast track» συντάξεις που βγαίνουν όλες με το πάτημα ενός κουμπιού και τις βγάζουμε γρήγορα! Πόσες από αυτές όμως είναι σωστές; Υπάρχουν ατελείωτες καταγγελίες. Περιμένουν εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες επικουρικές, εβδομήντα χιλιάδες παράλληλες συντάξεις και πενήντα πέντε χιλιάδες εφάπαξ. Και τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι πετύχατε πολλά!

Εδώ θα αναφερθώ στην Εθνική Τράπεζα και στους συνταξιούχους της που είναι περίπου δωδεκάμισι χιλιάδες. Δεν έχουν γίνει επανυπολογισμοί συντάξεων, ατελής ή μηδενικός επανυπολογισμός, του ν. 4670/2020 του κ. Βρούτση, στις κύριες συντάξεις. Ένα ακόμη ζήτημα είναι η μη δυνατότητα έκδοσης εκκαθαριστικών στις επικουρικές από το 2019. Εδώ είναι πολλές οι περιπτώσεις. Είναι πολυετής η αναμονή συντάξεων για όσους δούλεψαν, δηλαδή αναγνώριση χρόνου, μετά τη συνταξιοδότησή τους. Και πάρα πολλά άλλα ζητήματα τα οποία σας τα έχουμε καταθέσει πρόσφατα και σε αναφορά, και περιμένουμε μια απάντηση από εσάς.

Θέλω να κλείσω με μία τροπολογία την οποία καταθέσαμε με τη συνάδελφο την κυρία Ξενογιαννακοπούλου που αφορά το άρθρο 23 του παρόντος σχεδίου νόμου. Αφορά τους πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες, οι οποίοι μπορεί να προσλαμβάνονται σε πολύ μεγάλη ηλικία και καλό είναι να υπάρξει εξαίρεση όταν η έξοδός τους από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερόμενου, να μην απαιτείται η συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών πραγματικής υπηρεσίας, για να ισχύσει ο παραπάνω διπλασιασμός στη σύνταξη. Θα θέλαμε να την κάνετε δεκτή.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να το υπερψηφίσουμε. Δεν ψηφίζουμε το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Ευχαριστώ.

Λ. Αβραμάκης: Κυβέρνηση σε αποδρομή - πολίτες σε απόγνωση. Μόνη διέξοδος οι εκλογές

Απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι ενδιαφέρεται για τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και κάνει ότι μπορεί για να τους στηρίξει, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα κυβερνητικά σκάνδαλα των υποκλοπών, των Πάτσηδων, της διαφθοράς, των απευθείας αναθέσεων και των γαλάζιων ακρίδων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, δεν πρόκειται να καλυφθούν από τα «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» που προσπαθεί να μοιράσει η κυβέρνηση στον ελληνικό ελπίζοντας ότι θα διασωθεί πολιτικά.

Η ακρίβεια Μητσοτάκη στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος που εξακολουθούν να έρχονται την ίδια στιγμή που οι εταιρίες εισπράττουν εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, ο κίνδυνος απώλειας ακόμα και της μοναδικής κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προκαλούν ασφυξία σε όλο και περισσότερους πολίτες. Η ασφυξία αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τα πενιχρά έκτακτα επιδόματα που ορισμένοι μόνο θα λάβουν από την κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι που είδαν την κυβέρνηση να καταργεί τη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε και απέδωσε σε αυτούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να σωθούν από αυτό το επίδομα που άλλωστε δεν θα το εισπράξουν και όλοι. Αντίστοιχα, μόλις το ένα πέμπτο των μακροχρόνια ανέργων δικαιούται αυτό το επίδομα, αφού η κυβέρνηση φρόντισε προηγουμένως να αλλάξει τα κριτήρια χαρακτηρισμού ενός πολίτη ως μακροχρόνια άνεργου προκειμένου να μειώσει τεχνητά και όχι πραγματικά τον αριθμό των ανέργων.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν για να κλείσουν ορισμένες τρύπες των ευάλωτων νοικοκυριών που εδώ και για περισσότερο από ένα χρόνο καλύπτουν τις ανάγκες τους με δανεικά και περικόπτουν ακόμα και τη διατροφή τους για να επιβιώσουν.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τη διαγραφή των χρεών των επιχειρήσεων που στην πράξη αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις αφού η κυβέρνηση καθυστέρησε για ένα χρόνο να προσαρμόσει τη νομοθεσία στις δικαστικές αποφάσεις και φρόντισε προηγουμένως η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών να μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ που εξαιρείται αυτής της διαδικασίας. Αντίστοιχα, απωθητικοί είναι και οι όροι για την υπαγωγή σε 24 δόσεις, δεδομένων των τόκων που προβλέπονται, των πέναλτι και της προϋπόθεσης έγκαιρης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών που θα αυξηθούν σημαντικά από 1/1/23.

Η κοροϊδία όμως της κυβέρνησης κορυφώνεται με τη θέσπιση κινήτρων για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης. Η κυβέρνηση που προώθησε συστηματικά την εκ περιτροπής εργασίας, την ημιαπασχόληση, το σπαστό ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες, θεσπίζει δήθεν κίνητρα για τη μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Το κάνει διότι πλέον οι αριθμοί της υποαπασχόλησης τρομάζουν, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην μερική απασχόληση απολύοντας τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Το ενεργειακό κόστος, τα καύσιμα, η αύξηση του κόστους ζωής, η πτώση του όγκου πωλήσεων και της κερδοφορίας αναγκάζει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες να περικόψουν έξοδα περιλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους. Τα κίνητρα όμως που θεσπίζει η κυβέρνηση και κυρίως οι όροι για υπαγωγή μιας επιχείρησης σε αυτή τη λογική αποδεικνύουν και πάλι ότι αφορά ελάχιστες στην πράξη επιχειρήσεις.

Όλες οι αναλύσεις συμφωνούν ότι επίκειται απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, φαινόμενο που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τμήματος της ασφάλισης που αποδίδονταν στον κατηργημένο ΟΑΕΔ, με την ταυτόχρονη μείωση των χορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού προς τον οργανισμό αποδεικνύουν ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης των ανέργων.

Η δε ανατροπή στον προγραμματισμό πολλών δημοσίων υπαλλήλων που έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες αποδοχές συμπληρώνοντας 25 έτη υπηρεσίας το 2010, 2011 και 2012 και θα αναγκαστούν πλέον να παραμείνουν επιπλέον επτά χρόνια στην υπηρεσία τους, αποτελεί μια μεθόδευση της κυβέρνησης για την οποία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Η εφόρμηση τέλος της κυβέρνησης στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ένα εύρωστο και υγιές ταμείο, για να αποκτήσει πλήρη έλεγχο επί αυτού τοποθετώντας ένα ακόμα γαλάζιο στέλεχος μειωμένων προσόντων και δίνοντας σε αυτό απόλυτο έλεγχο, αποδεικνύει τελικά ότι μοναδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι η πρόσβαση και η ανεξέλεγκτη διαχείριση κάθε ταμείου αποκλείοντας από κάθε έλεγχο ακόμα και τους μετόχους αυτού του ταμείου.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και καθόλου για την ουσία. Πρόκειται για ένα προεκλογικού χαρακτήρα νομοσχέδιο που μόνη στόχευση έχει να φιλοτεχνήσει ένα ψευδές αφήγημα περί δήθεν κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι γίνεται ότι είναι δυνατόν για να στηριχθούν.

Πλέον όμως είναι σαφές ότι όσο περισσότερο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στη θέση τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα. Μόνη διέξοδος να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπούν οι πολιτικές της που προκαλούν φτωχοποίηση σε όλο και περισσότερους και να αναδειχτεί μια προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκειμένου να σωθεί η κοινωνία και η χώρα.

Γ. Παπαηλιού: Το νομοσχέδιο για τον «Εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων …» δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην  Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων …», είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής:

Το νομοσχέδιο για τον «Εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων …», αφενός δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του, αφετέρου είναι κατώτερο των περιστάσεων, αφού σ΄ αυτό  αποτυπώνεται η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την πραγματικότητα, την οποία βιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία,  οι  συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι.

Αποτελείται από αποσπασματικές ρυθμίσεις, που αφορούν ένα μικρό κύκλο ενδιαφερομένων, ορισμένες από τις οποίες κινούνται μεν προς  θετική κατεύθυνση, όμως έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα.

Στη χώρα που ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έχει διαμορφωθεί στο 9,1% και θα διαμορφωθεί άνω του 10% το τέλος του έτους, η καθημερινότητα όλων των πολιτών είναι ένας Γολγοθάς-ένας αγώνας επιβίωσης.

Για τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι σημαντικά υψηλότερες, ακόμη και υπερδιπλάσιες του καλπάζοντος μέσου πληθωρισμού. Βάσει αυτού, τα νοικοκυριά έχουν χάσει ακόμη και  το 40 % της αγοραστικής  δύναμής τους.

Πρέπει να  υπομνησθεί, ότι  η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε, σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας,  τη 13 η σύνταξη που είχε θεσπιστεί-είχε επαναφερθεί από την  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον αρνήθηκε να χορηγήσει σε 1,2 εκ. συνταξιούχους κυρίως με χαμηλές συντάξεις τα αναδρομικά που δικαιούντο.

Η fasttruck διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, που διαφημίζονταν από την κυβέρνηση της ΝΔ,  στην πράξη αποδείχτηκε φιάσκο. Και μάλιστα αυτό συνέβη, διότι σε πολλές περιπτώσεις εκδόθηκαν συντάξεις με λάθη, ακόμη και μειωμένες,

Παραμένει το  πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, ο αριθμός μάλιστα των οποίων αυξήθηκε,  των επικουρικών συντάξεων, που ανέρχονται στον αριθμό των 125.000, των εφάπαξ, στον αριθμό των 55.000 και των παράλληλων  (συντάξεων), στον αριθμό των 70.000. Αυτή η  τεράστια αποτυχία οφείλεται (και) στη συστηματική απαξίωση του ΕΦΚΑ, που παραμένει έντονα υποστελεχωμένο,  αλλά και στην είσοδο των ιδιωτών στο πεδίο της  απονομής των συντάξεων.

Επέβαλε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις  απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, συνταξιούχων, εργαζομένων και μικρομεσαίων και συνταξιούχων, αφού στα βασικά σημεία  τους αποτυπώνεται η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης του «συστήματος Μητσοτάκη», η λογική του κομματικού ελέγχου επί των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο ελέγχου του ευρύτερου Δημοσίου και των δημοσίων οργανισμών, με σκοπό την  εκποίηση της περιουσίας τους.

Στον αντίποδα, στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάσσονται η  επαναφορά της 13ης σύνταξης, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και η αύξηση του αφορολόγητου στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικά κάποιες από τις επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Θεσπίζεται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ για τις  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μία έκτακτη προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα  άτομα με αναπηρία και άλλους. Αυτή η ρύθμιση είναι εντελώς ανεπαρκής και αναντίστοιχη των σημερινών κοινωνικών αναγκών.

Η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συγκεκριμένη ρύθμιση, έχει την έννοια της ψήφου στήριξης σε κάθε ευρώ ενίσχυσης των συνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων, παρότι είναι χαμηλή και οριζόντια για όλους χωρίς να διαφοροποιείται ανάλογα με την ευαλωτότητα του δικαιούχου ή ανάλογα  με τα μέλη του νοικοκυριού.

Συνολικά, παρότι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αύξηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ευάλωτων, εν τέλει σημειώνεται μείωση για εφέτος, αφού περικόπηκαν 66 εκ ευρώ που προορίζονταν μέσω του ΟΠΕΚΑ γι΄  αυτούς. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας ζητείται όλα τα επιδόματα να αυξηθούν μέσω του μηχανισμού της  τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως προβλέπεται  για τις συντάξεις.

Σε σχέση με την μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αυτή  είναι εντελώς υποκριτική αφού συνοδεύεται από  αύξηση κατά 8 % από το νέο έτος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ζητείται η επερχόμενη αύξηση «να παγώσει» λόγω της κρίσης και η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο μονιμοποίηση της μείωσης, να συνοδευτεί από αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ για να μην επηρεαστούν οι παροχές προς τους άνεργους.

Η ρύθμιση των οφειλών, με την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, είναι απολύτως ανεπαρκής ρύθμιση  δεν θα οφελήσει και δεν θα βοηθήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συσσώρευση των χρεών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, και όχι μόνον. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεση και γενναία ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις,  διαγραφή μέρους του. ασφαλιστικού κεφαλαίου και παράλληλη προστασία των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Προβλέπεται  αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων  για 7 έτη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ ή μάλλον ο   προάγγελος να ανοίξει το θέμα για την αύξηση των ορίων ηλικίας και για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Μανόλης Θραψανιώτης: Άνθρακες ο θησαυρός του ασφαλιστικού

Στο  Νομοσχέδιο για τον «εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων και άλλες διατάξεις » τοποθετήθηκε στην ολομέλεια ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης.

Ξεκινώντας την ομιλία του με θέματα επικαιρότητας, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εργασίας κ. Τσακλόγλου, αναρωτήθηκε αν το 10,8 ή το 5,5 είναι μεγαλύτερος αριθμός, αφήνοντας αιχμές για το ποσοστό μείωσης της ανεργίας από την παρούσα Κυβέρνηση, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ  ήταν διπλάσιο.  Αναφέρθηκε στην βίαιη έξωση της κ Ι. Κολοβού με τον πλειστηριασμό του σπιτιού της, επισυνάπτοντας μάλιστα άρθρο του Κωνσταντίνου Τζαβάρα, βουλευτή της ΝΔ,  που αποδομεί τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής και τις τοποθετήσεις  εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, επισημαίνοντας  ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδοκίμασαν το νομοσχέδιο και αναρωτήθηκε πως μπορούσαν να μην το κάνουν όταν η παρούσα Κυβέρνηση ήταν αυτή που στέρησε τα αναδρομικά από 1.200.000 συνταξιούχους, αφού τους εξαπάτησε ζητώντας τους να μην κάνουν προσφυγές, όταν κατάργησε την 13η Σύνταξη παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις, όταν νομοθέτησε άρον άρον τις λεγόμενες " συντάξεις Εμπιστοσύνης" με αποτέλεσμα πάνω από 30% να έχουν πρόβλημα.

Αφού συνέκρινε τη διαφορά στα κοινωνικά μερίσματα μεταξύ των δύο διακυβερνήσεων και τα ποσά που στερήθηκαν αυτά τα τριάμισι χρόνια οι συνταξιούχοι, αναφέρθηκε στην ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών επισημαίνοντας ότι αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό, τονίζοντας χαρακτηριστικά "άνθρακες ο θησαυρός", ενώ έδειξε τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους: τη διαγραφή δηλαδή  των προσαυξήσεων και την επαναφορά των 120 δόσεων  υπό προϋποθέσεις.  Χαρακτήρισε απαράδεκτη την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά  7  χρόνια καθώς ανοίγει την κερκόπορτα σε  μελλοντικές αυξήσεις των ορίων ηλικίας.

Δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο άρθρο 49  για την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι είναι θετική, αλλά πολύ μικρή αν αναλογιστεί κανείς  την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής και όχι μόνο κρίσης.

Καταληκτικά  αναφέρθηκε σε αιτήματα  της  Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, όπως:

Την  αποκατάσταση της αδικίας στους υγειονομικούς, οι οποίοι παίρνουν μειωμένη σύνταξη (800 Ευρώ) σε σχέση με τους μηχανικούς και δικηγόρους ενώ ανήκουν  στο ίδιο ταμείο, λόγω κατάργησης του κοινωνικού πόρου το 1997, ο οποίος παρά την δέσμευση  δεν αποδόθηκε ποτέ, την αύξηση  του επιδόματος Μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και  το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)