to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 31.01.2017

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Ζητάμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του ΕΣΡ - Να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM» (Θαν. Φουσκίδης – Δημ. Κουνιάς-Α.Παπαδόπουλος)


Για την αξιολόγηση

-       Να ξεκινήσουμε από το σημερινό, τη μεγάλη συζήτηση που έχουν προκαλέσει τα όσα είπε νωρίτερα το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ξυδάκης. Και να επαναλάβω το ερώτημα, αν είναι ταμπού το θέμα του νομίσματος για σας…

Δεν άκουσα το πρωί τον κ. Ξυδάκη στον ΣΚΑΪ. Παρόλα αυτά διαβάζω τώρα τη διευκρινιστική δήλωση την οποία μόλις έβγαλε, στην οποία τονίζει το ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ. Έτσι κι αλλιώς, είναι γνωστές οι απόψεις του εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ένα τέτοιο σχέδιο αποτέλεσε στο παρελθόν το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη συζήτηση ως προς τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη…

-       Ως προς την ουσία…. Είναι ένα θέμα που έχει νόημα να ανοίξει τώρα και να είναι στη δημόσια σφαίρα;

Προφανώς και όχι. Αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς αυτή να περιέχει νέα μέτρα για μετά το 2018. Υπάρχουν οι γνωστές αντιρρήσεις του ΔΝΤ στις οποίες και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαίων αξιωματούχων στέκεται απέναντι, δηλώνοντας ότι και τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για μέτρα πέρα απ’  αυτά που ήδη προβλέπει το πρόγραμμα. Οπότε, με βάση αυτά εμείς κινούμαστε και από εκεί και πέρα αυτοί που θέλουν να επαναφέρουν σχέδια Grexit, γιατί βλέπουμε και δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, είναι μια οικτρή μειοψηφία και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να λειτουργήσουν παρελκυστικά ως προς τη διαπραγμάτευση.

-       Είδαμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ωστόσο θα πω ότι οι ευρωπαίοι παράγοντες δείχνουν να συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση που σπρώχνει το ΔΝΤ.. Θέλω να ρωτήσω το εξής και θα ήθελα και μια ξεκάθαρη απάντηση. Σε περίπτωση που επιμείνουν σ’  αυτή τη γραμμή οι εκπρόσωποι των δανειστών για θεσμοθέτηση νέων μέτρων. Ποια θα  είναι η άμυνα της ελληνικής κυβέρνησης; Θα πάμε το θέμα στα άκρα; Υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών για να πιέσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση; Για πείτε μας…

Κατ’  αρχήν το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του  ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό και έχει συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει για το πώς θα συμμετάσχει κι αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Να θυμίσουμε επίσης ότι η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα. Και μάλιστα χθες ο Ρέγκλινγκ με δήλωσή του επεσήμανε κι αυτός το ενδεχόμενο της συμμετοχής του Ταμείου ως τεχνικός σύμβουλος και όχι ως κάτι παραπάνω. Οπότε μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ.

Αλλά θα διαφωνήσω μαζί σας ως προς το εξής. Η πλευρά των Ευρωπαίων δεν έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα νέων μέτρων, για μετά το 2018. Ναι μεν υπάρχει τμήμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας αυτή τη στιγμή που επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά σε  αυτό που όλες οι πλευρές των ευρωπαίων κατατείνουν είναι ότι πρέπει έγκαιρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κανένας δεν βάζει το ζήτημα της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

-       Για το θέμα των πρόωρων εκλογών όμως δεν μου απαντήσατε…

Το θέμα των πρόωρων εκλογών θα ήταν το επόμενο.. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο οποίος βέβαια δεν αφορά μόνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων τα οποία ξεφεύγουν από το οικονομικό επίπεδο και το επίπεδο της εφαρμογής του προγράμματος, εξαντλείται το 2019 και σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε τέτοια σχέδια. Αυτοί που συζητούν τέτοια σχέδια είναι οι ίδιοι που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση και τη χώρα.. Μιλάω για τη Ν.Δ., η οποία, ανεξάρτητα από το αν επιμένει σε εκλογές –κι αυτό είναι προφανώς δικαίωμά της- την ίδια στιγμή επιλέγει να ταχθεί με την πιο σκληρή πλευρά των δανειστών, σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη διαπραγμάτευση. Είναι πίσω ακόμα και από τις θέσεις της Κομισιόν και των ευρωπαίων αξιωματούχων που τονίζουν την υπεραπόδοση στους στόχους και αρνούνται τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για νέα μέτρα.

-       Εκλογές, μας είπατε, ότι δεν είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού τουλάχιστον σ’  αυτή τη φάση.. Είναι όμως το σενάριο που ακούστηκε κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, να επιδιώξει ο πρωθυπουργός μια μορφή συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτως ώστε η αξιολόγηση και το περιεχόμενό της κυρίως να τύχει της έγκρισης μια διευρυμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Συνεννόηση και συμπόρευση θέλουμε για να σταθεί η χώρα απέναντι στις παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ  Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. Οπότε σ’  αυτό το πράγμα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συμφωνεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο να υπάρξουν μέτρα για μετά το 2018. Κι αυτή ήταν και η σαφής τοποθέτηση χθες και του κυβερνητικού εκπροσώπου για διάφορα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.

-       Θέμα 180 ή δημοψηφίσματος υπάρχει;

Σας λέω ότι δεν υπάρχει. Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα και βέβαια και καμιά συζήτηση για μέτρα μετά το 2018. Με βάση αυτές τις θέσεις πορευόμαστε και ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών χρειάζεται και η ξεκάθαρη αντίθεση της ΝΔ. Γιατί θεωρώ, όπως είπα και πριν, ότι με τη στάση της αυτή υπονομεύει τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας.

-       Λέτε ότι η πλευρά των ευρωπαίων δεν συντάχτηκε με το ΔΝΤ. Τότε είναι ένα ερώτημα γιατί σχολιάστηκε ως τόσο αποτυχημένο το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Διότι, αν υπήρχε συμφωνία με την ελληνική πλευρά, θα είχαμε προχωρήσει…

Συμφωνία δεν υπήρχε ακριβώς επειδή ούτε εμείς γνωρίζουμε, ούτε οι ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή γνωρίζουν τι ακριβώς στάση θέλει το ίδιο το ΔΝΤ να κρατήσει. Γι αυτό και εκκρεμεί η τοποθέτησή του μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, στις 6 του μήνα. Κατά το ίδιο διάστημα συνεχίζονται με εντατικό τρόπο οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών για να δούμε τη στάση των ευρωπαίων, η οποία βέβαια, όπως είπα, θα εξαρτηθεί και από τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως ως προς την απόφαση του Eurogroup, η ίδια η απόφαση του Eurogroup επισημαίνει τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας μ’  αυτόν τον τρόπο ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση η ψήφιση μέτρων όπως λέει το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι δεν πιάνονται οι στόχοι από την ελληνική πλευρά.

-       Δεν φοβάστε ότι αν συνεχιστεί αυτή η διελκυστίνδα μπορεί να φτάσουμε ως τον Ιούνιο και να συνεχιστεί αυτό το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας, το  οποίο αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχει παρενέργειες δυσάρεστες στην οικονομία;..

Οι παρενέργειες αφορούν όλη την Ευρώπη και όλη την ευρωζώνη κι όχι μόνο την Ελλάδα. Υπό την έννοια ότι η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή πολλές εστίες αβεβαιότητας, είτε μιλούμε για την Ιταλία,  είτε για την Μ. Βρετανία, υπάρχει ένα ρευστό ευρωπαϊκό τοπίο λόγω αυτών των εξελίξεων και προστίθεται σε αυτό και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά χωρών. Οπότε είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης να τελειώνει η συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση και γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.. Κι αυτό θεωρούμε ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε, δεν ζούμε μέρες του 2015. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκείνα τα στοιχεία και από την πλευρά των ευρωπαίων, εκείνη η στάση που υπήρχε το περασμένο καλοκαίρι.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

-       Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα για το οποίο μάλιστα υπήρξε και παρέμβασή σας, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να μας δώσετε, αν έχετε υπόψη σας, κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πού περίπου θα κινηθεί η νέα διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρύξει το ΕΣΡ και εν τέλει πώς θα αποφασιστεί ο αριθμός των αδειών; Γιατί εκεί πέρα υπάρχει ένα ζήτημα πάλι. Δηλαδή, ακούσαμε τον κ. Τζανακόπουλο να λέει τις προάλλες ότι επί της ουσίας θα αποφασίσει η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Όσο να είναι, είναι λίγο θολό το τοπίο ως προς αυτή τη διατύπωση. Θέλετε να μας δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες;

Το ΕΣΡ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη διαδικασία διαβούλευσης με τα κόμματα, αποστέλλοντας μια επιστολή και ζητώντας τις απαντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για να διαμορφώσει το ίδιο τη γνώμη του για τον αριθμό των αδειών. Η αλήθεια είναι ότι, χρονοδιάγραμμα ζητήσαμε να υπάρξει – και αυτό το τονίζουμε στην επιστολή μας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του ΕΣΡ. Οπότε, αυτό είναι κάτι το οποίο και ζητάμε από το ΕΣΡ, με δεδομένη και την απόφαση του ΣτΕ που επιτάσσει την ταχύτατη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για τη χορήγηση των αδειών.

Περιμένουμε να δούμε γιατί, απ’ όσο γνωρίζω εγώ, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί – έχω δει μόνο κάποιες διαρροές – το τι έχουν απαντήσει τα υπόλοιπα κόμματα. Είδα, για παράδειγμα, σαν διαρροή ότι η Ν.Δ. επιμένει στο ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το φάσμα και απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν βάζει κάποιον αριθμό για τις άδειες. Εμείς, από την αρχή είχαμε ταχθεί υπέρ των τεσσάρων αδειών, γιατί θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται και η αναγκαιότητα της οικονομικής βιωσιμότητας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Αλλά, την ίδια στιγμή, δηλώνουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε έναν οριακά μεγαλύτερο αριθμό αδειών, εφόσον αυτός ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη συναίνεση την οποία θα επιδιώξουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

-       Αν , όμως, η Βουλή πει, αποφασίσει – τυχαίο το παράδειγμα – έξι άδειες. Και το ΕΣΡ θεωρήσει ότι θα πρέπει να υπάρχουν παραπάνω άδειες, δεδομένου και των δυνατοτήτων του φάσματος του ψηφιακού. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα οδηγηθούμε προ νέου αδιεξόδου;

Σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι συχνότητες αποτελούν σπάνιο δημόσιο πόρο. Άρα, δεν μπορούν να είναι απεριόριστες. Και αυτό είναι από τα πρώτα επιχειρήματα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο καταρρίφθηκε από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Απεριόριστες τηλεοπτικές άδειες ή ένας μεγάλος αριθμός αδειών, όπως είναι ο σημερινός, δεν ανταποκρίνεται ούτε βέβαια στο στοιχείο της οικονομικής βιωσιμότητας…

-       Σας ρωτώ, αν υπάρχει πρόβλεψη για να συζητήσουμε ….

… Και αν μιλούμε για ανεξαρτησία των ΜΜΕ, προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για σχήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα και χρειάζονται να δανείζονται για να μπορούν να λειτουργούν.

-       Συμφωνούμε. Απλώς, για να το πούμε και πρακτικά, εννοούμε αν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σημερινά κανάλια στο σύνολό τους αφ ενός, και αφετέρου αν υπάρξει και πρόβλεψη για τυχόν ενδιαφέρον από τους υπερθεματιστές που τελικά βρέθηκαν χωρίς άδεια μετά τα γεγονότα και την απόφαση του ΣτΕ.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να  γίνει διαγωνισμός. Και ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο, ο νόμος 4339/2015 ο οποίος δεν κηρύχθηκε στο σύνολό του αντισυνταγματικός, όπως έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ήταν το άρθρο 2 Α που κρίθηκε προβληματικό. Στον 4339/2015 καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών που προβλέπει τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, σε δυο στάδια. Υπάρχουν, δηλαδή, οι προβλέψεις του νόμου. Όπως, επίσης, υπάρχουν και τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει ένας υποψήφιος υπερθεματιστής να πληροί. Και, όπως είπα και πριν, περιμένουμε το ΕΣΡ να συνεχίσει τη διαδικασία της διαβούλευσης, ώστε τάχιστα να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις και να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία της αδειοδότησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)