to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 20.04.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Βασιζόμαστε στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84» και τον δημοσιογράφο Α.Τόλιο


 - Θα ήθελα να ξεκινήσω από ένα επίκαιρο θέμα: Αν αισθάνεστε εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα με τον κ. Πολάκη και σε επίπεδο συμπεριφοράς με τις πρόσφατες δηλώσεις του που σόκαραν κάποιους αλλά κυρίως με τις αποκαλύψεις για παράτυπες παρεμβάσεις για διορισμούς. Υπάρχει κάποιο θέμα; Σας προβληματίζει;

Να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Υγείας έχει απαντήσει πλήρως γι αυτά για τα οποία κατηγορείται και δεν είναι προσωπικό ζήτημα του κ. Πολάκη αυτά που συνέβησαν επί χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δυστυχώς, ορισμένα ΜΜΕ προεξαρχόντων των τηλεοπτικών μέσων, δεν έχουν αναφερθεί καθόλου στις απαντήσεις που έχει δώσει το υπουργείο υγείας, αντίθετα θεωρούν ότι με το να στοχοποιούν έναν υπουργό της κυβέρνησης και να την παρουσιάζουν ως προσωπική του την κόντρα για τα αμαρτωλά έργα και τις αμαρτωλές ημέρες στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορέσουν να παράγουν πολιτική υπεραξία.

- κ. Σβίγκου, όμως, δεν έχουμε εδώ μόνο τα συστημικά μέσα της διαπλοκής που μιλάνε γι αυτή την ιστορία. Έχουμε και εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε και στελέχη στο χώρο της υγείας. Δηλαδή, υπάρχει ένα θέμα. Αν δικαιωθούν οι καταγγελίες δεν υπάρχει ένα ζήτημα που πρεπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχουμε δικαίωση των καταγγελιών. Αυτή τη στιγμή έχουμε τεκμηριωμένη απάντηση από το υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε και εχθές μια αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με τα λάθη που υπήρχαν στους πρώτους πίνακες. Σε αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει απαντήσεις.

- Είδαμε σήμερα ένα κείμενο που μου κάνει εντύπωση. Από τον κ. Γιώργο Τσίρίδη, που μιλάει για τις πλατείες της αγανάκτησης, εκεί που συναντηθήκαμε, τα μέσα, το κίνημα. Συμφωνείτε εσείς με αυτό το κείμενο. Είναι εντός κλίματος διακυβέρνησης σήμερα;

Δεν ξέρω σε ποιο κείμενο αναφέρεστε. Ενδεχομένως αναφέρεστε σε κείμενο για τις γαλλικές πλατείες. Ακούστε, αυτή τη στιγμή δίνεται μια σκληρή μάχη και αυτό που βρίσκεται απέναντι είναι η λογική λιτότητας, μια λογική που θέλει να καταπνίξει την αντίσταση ενός ολόκληρου λαού σε παράλογα μέτρα και σε παράλογες απαντήσεις. Σας άκουσα πριν από λίγο να μιλάτε με τον ρεπόρτερ σας σχετικά και με μια συνέντευξη του κ. Γιούνκερ στο Πρακτορείο ΜΝΙ είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το κρατήσουμε ότι ο κ. Γιουνκερ αναφέρεται ρητά και ξεκαθαρίζει ότι η Κομισιόν δεν συμφωνεί με την επιλογή για έκτακτα μέτρα. Και μάλιστα τονίζει ότι αυτοί που προσπαθούν να ξαναξεκινήσουν μια συζήτηση περί grexit κτλ, παίζουν με τη φωτιά. Οπότε σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όπου πρέπει να αποκλειστούν παράλογα σχέδια τα οποία βασίζονται μόνο σε επιθυμίες κύκλων των δανειστών και όχι σε στοιχεία της πραγματικότητας και σε πραγματικά δεδομένα της οικονομίας. Όπως θα δούμε και αύριο, τα στοιχεία της eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και βέβαια διαψεύδουν πλήρως τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

- Εσείς εκτιμάτε, δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή η λεγόμενη κάβα μέτρων, το μαξιλάρι όπως το ονομάζουμε, που πιέζει το ΔΝΤ είναι, ουσιαστικά, εργαλείο πολιτικής πίεσης ή υπάρχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, όντως, και δεν μας εμπιστεύονται ότι μπορούμε να καλύψομε τους στόχους μας;

Κοιτάξτε, θεωρούν ότι δεν θα καλύψουμε τους στόχους μας εκείνοι οι οποίοι έλεγαν τον Οκτώβριο ότι το 2015 θα κλείσει με έλλειμμα 2,3% και τελικά αύριο θα επιβεβαιωθεί ένα πλεόνασμα κοντά στο 0,5%. Είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι λένε ότι χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα. Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις, σε όλες τις εκτιμήσεις και αντί να μάθουν από τα λάθη τους συνεχίζουν να επιμένουν σε νέα λάθη για να δικαιωθούν, δεν ξέρω κι εγώ, με ποιον τρόπο.

- Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους πιέσεις μπορεί να επιτείνουν και διεργασίες πολιτικές. Άκουσα συναδελφό σας να λέει ότι εάν χρειαστεί πάμε και σε δημοψήφισμα. Δηλαδή, θέλω να πω, στο τραπέζι είναι και τέτοιου τύπου, πλέον, πιέσεις;

Κοιτάξτε, τέτοιου είδους πιέσεις από τους δανειστές προσκρούουν, όχι απλά στην κοινή λογική που λέει ότι δεν μπορείς να επιβαρύνεις με λάθος προβλέψεις δυσανάλογα την οικονομία και την κοινωνία, αλλά προσκρούουν κυρίως στα συμφωνηθέντα του Ιουλίου. Που τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου ισχύουν για όλους. Εμείς έχουμε πλήρως εκπληρώσει του στόχους μας και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όλοι οι θεσμοί ανεξαιρέτως. Και εμείς διαπραγματευόμαστε με βάση τα συμφωνηθέντα και πατώντας πάνω σε πραγματικά δεδομένα όπως σας είπα και πριν και σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη και όχι σε φαντασιώσεις.

- Εγώ σας ρωτάω πάντως ότι το κείμενο της ομάδας των 53 ήταν ένα πολύ σοβαρό κείμενο και η αναφορά, αν θέλετε δόγμα ή το μότο, ότι πάση θυσία εμείς κυβέρνηση δεν θέλουμε να γίνουμε και αμα χρειαστεί τα σπάμε με τους δανειστές, είναι μια αναφορά που δημιουργεί, έτσι κι αλλιώς, μια πολιτική ατμόσφαιρα.

Νομίζω ότι πολιτική ατμόσφαιρα δεν δημιουργείται από τα κείμενα που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διάλογο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή το μείζον δεν είναι αυτό. Το μείζον είναι ότι έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και μια αντιπολίτευση συνολικά θα έλεγα, η οποία σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την διαπραγμάτευση αντί να συντάσσεται σε μια εθνική γραμμή απόκρουσης αυτών των παράλογων απαιτήσεων, αντί να στέκονται απέναντι τους, δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και ζητούν οι ίδιοι εκλογές και ζητούν όπως λένε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση κτλ, μόνο και μόνο για να καλύψουν τα δικά τους πολιτικά αδιέξοδα.

- Να με συγχωρείτε, όμως, αλλά μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μέσω αυτής της πολιτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την κυβέρνηση μειοψηφία στην κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν να είναι 4 και 5 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο το οποίο έχουμε δει πως έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Και νομίζω ότι και στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει πως έχουν χειραγωγηθεί οι δημοσκοπήσεις, από διαφόρους με χαρακτηριστική περίοδο , την περίοδο του δημοψηφίσματος.

- Θεωρείται, δηλαδή, ότι οι διαφορές είναι προϊόν χειραγώγησης και δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα;

Εγώ σας λέω ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή αγωνιά για να δοθούν λύσεις στα πραγματικά της προβλήματα. Όλοι όσοι ονειρεύονται αυτή τη στιγμή αδιέξοδα, όλοι όσοι αυτή τη στιγμή φαντασιώνονται κοινωνική δυσαρμονία εκφράζουν δικούς τους μύχιους πόθους. Προσπαθούν οι ίδιοι να συσπειρώσουν τα δικά τους ακροατήρια και να καλύψουν κάτω από το χαλί τα δικά τους εσωκομματικά προβλήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά που είδαμε το σαββατοκύριακο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Χωρίς να έχουν να παρουσιάσουν απολύτως τίποτα. Είδαμε εξάλλου και την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συζήτηση προ ημερησίας στη βουλή για το θέμα της ασφάλειας.

- Για να μη τον αδικούμε, όμως, την έχει ζητήσει πριν το χτύπημα των Βρυξελλών αυτή τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης…

Συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αν δεν κάνω λάθος, αλλά θα μπορούσε να έχει αλλάξει και ο ίδιος τη συζήτηση για την επίκαιρη και να εντάξει ένα άλλο θέμα στην ατζέντα του.

- Μια τελευταία ερώτηση. Πως σχολιάζετε την κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για νέο κόμμα;

Νομίζω, ότι τα κόμματα πρέπει να κρίνονται με βάση το πρόγραμμα το οποίο θα καταθέσουν. Δηλαδή, πάνω σ’ αυτό μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις.

-Δύσκολα πάντως θα πείτε «ώρα καλή στην πρύμνη σου»…

Είναι καλό για την πολιτική ζωή γενικότερα να υπάρχει προβληματισμός. Από εκεί και πέρα όμως να ξέρουμε ότι τα κόμματα δεν στήνονται και δεν φτιάχνονται πάνω σε προσωπικότητες αλλά πάνω σε κοινωνικές διεργασίες, σε κοινωνικές ανάγκες, εκφράζοντας κοινωνικά προβλήματα και βέβαια παραθέτοντας θέσεις απτές στο πολιτικό διάλογο. Και εκεί θα κληθούμε να τα σχολιάσουμε…

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)