to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 26.07.2017

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Τα πολιτικά γεγονότα του 2015 δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με όρους σκανδαλοθηρίας και φτηνού Άρλεκιν

«Θεωρώ ότι και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης αδικεί τον εαυτό του και αυτή του η επιδίωξη για δημοσιότητα και οι ύμνοι που πλέον περιβάλλουν το πρόσωπό του, από αυτούς που μέχρι πρότινος τον θεωρούσαν εχθρό των Ελλήνων και εχθρό της χώρας, μας έχουν κουράσει όλους» είπε η Ράνια Σβίγκου στον ρ/σ «Παραπολιτικά»


Αποσπάσματα της συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «Παραπολιτικά» (Ανδρέας Παπαδόπουλος):

-       Πολλοί αναρωτιούνται πότε είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014, όταν στηλίτευε την έξοδο στις αγορές που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά ή τώρα, που σχεδόν λειτουργεί με πανηγυρικό τρόπο;

Η έξοδος στις αγορές αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένη σε έναν οδικό χάρτη επαναφοράς της κανονικότητας στην ελληνική οικονομία και εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Θα κριθούμε από το αν θα υλοποιήσουμε μια στρατηγική που τον Αύγουστο του 2018 θα μας οδηγήσει εκτός μνημονίου. Το success story του κ. Σαμαρά και η πολυδιαφημιζόμενη τότε έξοδος στις αγορές είχε κοντά ποδάρια και αυτό φάνηκε από τις εξελίξεις της επόμενης περιόδου. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, είτε μιλούμε για την ανεργία είτε μιλούμε για τη βιομηχανική παραγωγή είτε μιλούμε για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όλα όσα δηλαδή συγκροτούν αυτή τη στιγμή την εικόνα της οικονομίας που είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την περίοδο του κ. Σαμαρά.

-       Ναι, εντάξει, η οποία διεκόπη. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είχε εξελιχθεί…

Μα, όταν διακόπηκε, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, θυμάστε την κατάσταση που παρέλαβε, τα άδεια ταμεία, θυμάστε τις αναφορές και των αρμόδιων υπουργών και του κ. Δραγασάκη για την κατάσταση που παραλάβαμε ως ελληνική κυβέρνηση και βέβαια θυμούνται και οι πολίτες ποια ήταν η κατάσταση και στις δικές τους τσέπες.

-Εντάξει, δεν ξέρω αν είναι σήμερα καλύτερη ή χειρότερη η κατάσταση στις τσέπες των πολιτών… 

Σας ανέφερα κάποια στοιχεία. Εμείς δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που εξακολουθούν να βιώνουν οι έλληνες πολίτες, γι’ αυτό και τη χθεσινή επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης δεν την αντιμετωπίσαμε με πανηγυρισμούς, αλλά την αντιμετωπίσαμε με τη σοβαρότητα που πρέπει να διέπει μια τέτοια διαδικασία. Αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να μην βλέπουμε τα πολύ θετικά οικονομικά μεγέθη, τα οποία έχουν διαψεύσει όλες τις καταστροφολογικές προβλέψεις του προηγούμενου διαστήματος, που εκπορεύονταν κυρίως από τη Ν.Δ.

-       Πάντως ο πρωθυπουργός τις προάλλες είπε ότι για κάποια πράγματα δεν είχε γνώση ή είχε απειρία. Εγώ θέλω να επιμείνω μήπως ήταν άγνοια ή απειρία ο τρόπος  που είχε αντιμετωπίσει το αντίστοιχο θέμα.

Όχι, καμία σχέση. Καταρχάς, γιατί ήταν τότε πολύ διαφορετική η διεθνής κατάσταση, ήταν πολύ διαφορετικοί και οι συμβιβασμοί που είχε κάνει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά και πολύ διαφορετικά τα μέτρα λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά στους έλληνες πολίτες, όπως επίσης είναι εντελώς διαφορετικές οι προοπτικές που ανοίχτηκαν για τη χώρα μετά τη διαπραγμάτευση του  ΣΥΡΙΖΑ.

-       Εντάξει, όπως ξέρετε, θα επικαλεστώ τον κ. Βαρουφάκη, θέλοντας και μη και τη φράση που φέρεται να του είπε ο Πρωθυπουργός «έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από ό,τι έδωσε ο Σαμαράς και βλέπεις Γιάνη ότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνία»…

Νομίζω ότι η «Βαρουφακειάδα» έχει κουράσει. Ο κ. Βαρουφάκης μιλά δυο χρόνια μετά για πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα, τα οποία συγκλόνισαν όλη την Ευρώπη και καταγράφηκαν στη συλλογική συνείδηση και των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών ως ένας ωμός εκβιασμός απέναντι σε μια χώρα που προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της, κι όλα αυτά τα αντιμετωπίζει με όρους σκανδαλοθηρίας και φτηνού Άρλεκιν. Και θεωρώ ότι και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης αδικεί τον εαυτό του και αυτή του η επιδίωξη για δημοσιότητα και οι ύμνοι που πλέον περιβάλλουν το πρόσωπό του, από αυτούς που μέχρι πρότινος τον θεωρούσαν εχθρό των Ελλήνων και εχθρό της χώρας, μας έχουν κουράσει όλους.

-       Πιστεύετε ότι έχει ηχογραφημένες συνομιλίες; Ότι ηχογραφούσε όλες τις συναντήσεις, τις συνεδριάσεις, τις συνομιλίες που είχε, τις κατ΄ιδίαν επαφές;

Δεν το γνωρίζω αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά ουδόλως με ενδιαφέρει κιόλας. Είναι γνωστό στον ελληνικό λαό ότι πρώτον η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη συμφωνία, δεύτερον ότι όλη η καταστροφολογία περί  Grexit που θα έφερνε ένα «όχι» στο δημοψήφισμα κατέρρευσε και τρίτον ότι αυτή η συμφωνία που φέραμε τον Αύγουστο του ’15 την παρουσιάσαμε με ειλικρίνεια στο ελληνικό λαό μαζί με όλα της τα αρνητικά σημεία και μας δόθηκε εκ νέου η λαϊκή εντολή το Σεπτέμβριο του ’15.

Ό,τι έγινε εκείνη την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό στους Έλληνες πολίτες, κριθήκαμε γι’ αυτή τη συμφωνία και τώρα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με δυο χρόνια πριν, μπορούμε να μιλήσουμε για τη χώρα και για το μέλλον το οποίο σχεδιάζουμε.

-       Βλέπω και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθερίας του Τύπου. Εκτιμάτε ότι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος;

Νομίζω, το έχει προαναγγείλλει αυτό.

 
 

-       Σας ανησυχεί μια τέτοια προοπτική; Με την έννοια ότι όταν είχε κατέβει για βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄ Αθήνας τον Ιανουάριο του ’15, είχε πάρει χιλιάδες ψήφους. Ήταν πρώτος με διαφορά από τον δεύτερο.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι υπήρχαν πολλοί από όλα τα κόμματα, οι οποίοι είχαν πολλούς σταυρούς κατεβαίνοντας υπό την σημαία των κομμάτων που τους είχαν εμπιστευτεί. Και στη συνέχεια, όταν προσπάθησαν να δημιουργήσουν δικό τους κόμμα, δεν είχαν την ανάλογη επιτυχία. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα κρίνονται με βάση το πολιτικό πρόγραμμα που καταθέτουν και από αυτό θα κριθεί και ο κ. Βαρουφάκης.

Απλώς, πιστεύω ότι η τακτική που έχει ακολουθήσει την τελευταία περίοδο, που σας την περιέγραψα και πριν με όρους κουτσομπολιού και σκανδαλοθηρίας, δεν προαναγγέλλει θετικά μηνύματα γι’ αυτό που θα προσπαθήσει να αποτυπώσει και το κόμμα του.

-       Κάτι τελευταίο. Θα είναι Σεπτέμβριος αλλαγών; Γιατί ακούω μια συζήτηση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πιο αριστερή κατεύθυνση και αυτό να αποτυπώνεται και στον πιθανό ανασχηματισμό.

Για τον ανασχηματισμό δεν έχω να σας πω κάτι πλην του ότι ανεξάρτητα από τα πρόσωπα τα οποία κάθε φορά καλούνται να υλοποιήσουν ένα συλλογικό σχέδιο, αυτό που έχει σημασία είναι το συλλογικό σχέδιο αυτό καθ’ αυτό. Το συλλογικό σχέδιο και του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης. Οπότε, τα πρόσωπα έπονται του πολιτικού σχεδίου.

Στην επόμενη περίοδο που ανοίγεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η βάση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Έχετε δει τα νομοσχέδια που αυτή τη στιγμή έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή και αφορούν τόσο την Υγεία όσο και την Παιδεία. Το τρίπτυχο πρέπει να είναι ανασυγκρότηση  κοινωνικού κράτους,  δίκαιη ανάπτυξη και θεσμικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εμπεδώνουν το αίσθημα δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)