to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 29.05.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Στουρνάρας και Βρούτσης αποκαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο της Ν.Δ.

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο


«Στουρνάρας και Βρούτσης αποκαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο της Ν.Δ», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Η συνέντευξη στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»:

-       Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις δηλώσεις οι οποίες έχουν προκύψει, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και μετά την ανακοίνωση ουσιαστικά του αποτελέσματος, την ένδειξη του αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, και έχουμε μια τριάδα θα έλεγα προσώπων τα οποία απηχούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πολιτική και οικονομική λογική της Ν.Δ. και όλης αυτής της συμπαράταξης που πλέον βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.. Και μιλώ βεβαίως για τον κ. Στουρνάρα ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά είχαμε και άλλα θέματα… Ας ξεκινήσουμε όμως από τον κ. Στουρνάρα. Γιατί θεωρείτε ότι ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρενέβη λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και μίλησε ανερυθρίαστα, επανέλαβε μάλλον την άποψή του ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στο ασφαλιστικό σύστημα;..

Δεν νομίζω ότι εκπλήσσει κανέναν αυτή η σπουδή του κ. Στουρνάρα λίγο μετά τις κάλπες να βγει να υποστηρίξει μια θέση της Ν.Δ. Θα σας έλεγα ότι έρχεται σαν λαγός, έρχεται να στρώσει το έδαφος πάνω στο οποίο η Ν.Δ. θα χτίσει ασφαλιστικό Πινοσέτ, έρχεται να στρώσει το έδαφος πάνω στο οποίο η Ν.Δ. θα μιλήσει για ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο της Ν.Δ., τόσο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος όσο και για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για δύο εφιαλτικές προοπτικές για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών.  Ενώ προσπαθεί και τις δύο αυτές προτάσεις της να τις ντύσει με όμορφα λόγια για τη μεσαία τάξη, στην πραγματικότητα έρχεται να κατακρημνίσει τόσο τα δικαιώματα των ασθενέστερων, όσο και τα δικαιώματα της μεσαίας τάξης. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει να μπορεί να πάρει σύνταξη, θέλει να μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, προσπαθεί να φέρει στη δημόσια συζήτηση, χωρίς ο ίδιος επίσημα να εκπροσωπεί τη Ν.Δ., δύο από τις πλέον νεοφιλελεύθερες και τις πλέον αρνητικές πτυχές του προγράμματος της Ν.Δ. ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., που ελπίζουμε όλοι ότι δεν θα έρθει. Αγωνιζόμαστε όλοι για να μην έρθει.

-       Βέβαια.. Θα τα συζητήσουμε κι αυτά αναλυτικά.. Βέβαια ο κ. Στουρνάρας θα έλεγα ότι υπερβαίνει και το ρόλο του.. Δηλαδή είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μιλάει για το ασφαλιστικό…

Αυτό το έχει ξανακάνει όμως 10 και 15 φορές. Δεν είναι η πρώτη, δεν είναι η δεύτερη φορά. Το έκανε και λίγο πριν τις εκλογές. Είμαι σίγουρη ότι θα το κάνει και το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος δεν προσπαθεί καθόλου, θεωρώ, να κρυφτεί ως προς το ποιες δυνάμεις θέλει να στηρίξει.

-       Από κει και πέρα έχουμε και τον κ. Βρούτση, ο οποίος λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες πρώτον και λίγες εβδομάδες αφότου ψήφισε η Ν.Δ. τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, γνωστοποίησε τη θέση προφανώς της Ν.Δ. ότι οι 120 δόσεις υπονομεύουν την εθνική οικονομία. Κι εδώ, εκτός του ότι υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής συνέπειας και αξιοπιστίας, υπάρχει κι ένα ζήτημα όσον αφορά την ίδια την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Διότι, όπως μάθαμε μάλιστα πριν από λίγο υπάρχει η πρόθεση να παραταθεί η τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στις 120 δόσεις και για τα χρέη στο δημόσιο, άρα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος απ’  αυτές τις δηλώσεις του κ. Βρούτση;…

Κατ’  αρχάς πρόκειται για δηλώσεις που βρίσκουν απέναντι όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Τον επιχειρηματικό κόσμο που δέχθηκε με ανακούφιση θα έλεγα τις 120 δόσεις. Είναι κάτι το οποίο το πάλεψε η κυβέρνηση και με μεθοδικότητα το δρομολόγησε και είναι μια ρύθμιση η οποία δεν θα γινόταν δυνατή εάν δεν είχε υπάρξει η βελτίωση της οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Ήταν ένα αναγκαίο μέτρο. Ήταν ένα μέτρο το οποίο δίνει ώθηση στην οικονομία, δεν αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία όπως προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Βρούτσης. Εξάλλου αυτά ήταν και τα επιχειρήματα και της Ν.Δ. όταν στήριξε αυτό το μέτρο. Έρχεται, λοιπόν, λίγο καιρό μετά την ψήφιση του μέτρου η Ν.Δ. και ενάντια σε αυτό, δείχνει ποια θα είναι η στρατηγική της και ποια είναι η θέση της συνολικά για τα χρέη των πολιτών. Για χρέη, να πούμε, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης, λόγω της μνημονιακής πολιτικής. Δεν δημιουργήθηκαν επειδή κάποιοι αποφάσισαν μια μέρα να σταματήσουν να πληρώνουν, αλλά επειδή υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα που ώθησαν επαγγελματίες να έχουν προβλήματα με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Αυτό κάνει σαν να το ξεχνάει ο κ. Βρούτσης και ουσιαστικά τους λέει, κόψτε το λαιμό σας, δεν πρόκειται να συνεχιστεί μια τέτοια πολιτική ανακούφισης των επαγγελματιών και στήριξης της ανάπτυξης για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Είναι σαν να μην μπορούν να κρυφτούν λίγο μετά τις εκλογές. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα στελέχη του μετριοπάθεια, να μην τρομάξουν οι πολίτες, να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό σχέδιο της Ν.Δ., βλέπουμε ότι ο κ. Βρούτσης όπως και ο κ. Στουρνάρας –βέβαια ο κ. Στουρνάρας δεν είναι στέλεχος της Ν.Δ.- δεν μπορεί να κρύψει τις θέσεις της Ν.Δ. Γι αυτό και σε ένα συνέδριο όπου το παρακολουθεί κατά κύριο λόγο ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως το χθεσινό συνέδριο για το ασφαλιστικό, δεν μπόρεσε να κρυφτεί και αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ.

-       Είχαμε βέβαια και τις δηλώσεις μυστικοσυμβούλων, που δεν θέλουν να το παραδεχθούν, του κ. Μητσοτάκη, όπως της κας  Ξαφά η οποία έβαλε ακόμα και πιο ιδεολογικό στίγμα στη νίκη της Ν.Δ. λέγοντας ότι ουσιαστικά ηττήθηκε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική αναδιανομής των εισοδημάτων.

Μα, η πολιτική της Ν.Δ. είναι ακριβώς αυτό. Η πολιτική της Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου. Έχει να κάνε με την στήριξη μιας μικρής κάστας, μιας μικρής ελίτ, μιας μικρής ολιγαρχίας της οποίας τα προνόμια και τα δικαιώματα θέλει να τα ενισχύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αδιαφορώντας πλήρως για την τεράστια μάζα των πολιτών οι οποίοι θέλουν η έξοδος από τα μνημόνια να συνδεθεί με τη δίκαιη  ανάπτυξη, να συνδεθεί με τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν τη θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των εθνικών εκλογών και θεωρώ ότι θα προσπαθήσει και ο ίδιος να κρυφτεί και να μην συζητήσει επί της ουσίας το πρόγραμμα διακυβέρνησής του.

-       Ξέρετε, εδώ δεν μπορεί να διαφωνήσει κάποιος σε αυτό που λέτε όσον αφορά τη στόχευση. Ωστόσο, οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι μια μεγάλη μερίδα κόσμου, μεγαλύτερη από αυτήν που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύθηκε τη Ν.Δ. ή τουλάχιστον την ψήφισε, της έδωσε ένα ενθαρρυντικό χαρτί για τις επικείμενες εκλογές, γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτό, γιατί πιστεύετε ότι ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και στον αντίποδα κέρδισε η Ν.Δ. αυτές τις ευρωεκλογές;

Αυτή είναι μια συζήτηση που οφείλουμε να την κάνουμε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Πρώτα, βέβαια, στα όργανα του κόμματος. Αλλά, είναι μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνουμε με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στραμμένο στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να ακούσουμε αυτή την κοινωνία, πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο που δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που εντάσσεται στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, και σκοπός της συζήτησης πρέπει να είναι να μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, τόσο για τις κοινωνικές μάχες όσο και για τις πολιτικές μάχες που έρχονται, με πρώτη αυτή των εθνικών εκλογών.

Αυτό που θα μπορούσα να σας πω ως ένα γενικό σχόλιο είναι ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, πέτυχαν νίκες, τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στο επίπεδο των κοινωνικών ελαφρύνσεων και της στήριξης του κοινωνικού κράτους. Μην ξεχνάμε ότι παραλάβαμε μια χώρα διαλυμένη με άδεια ταμεία και ένα κοινωνικό κράτος το οποίο ήταν επίσης ισοπεδωμένο από τις μνημονιακές πολιτικές. Καταφέραμε να στηρίξουμε αυτούς τους τομείς, καταφέραμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα στρώματα, αλλά και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στα μεσαία στρώματα.

Παρόλα αυτά, όμως, ακριβώς επειδή υλοποιήσαμε και πολιτικές μνημονιακές οι οποίες δεν ήταν δικές μας και οι οποίες είχαν και αυτές βάρη στους πολίτες, ακόμα και η έξοδος από τα μνημόνια και τα θετικά μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν μετά τον Αύγουστο, οι θετικές επιπτώσεις τους δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές σε μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Σε πολίτες οι οποίοι έχουν ζήσει σωρευτικά θα λέγαμε τις επιπτώσεις των μνημονίων. Οπότε αυτό το μήνυμα το ακούμε.

-       Το αρνητικό συναίσθημα, δηλαδή, βαραίνει περισσότερο, ας πούμε;

Βαραίνει αυτή η συσσώρευση,  ακόμα και όταν οι οικονομικοί δείκτες είναι σίγουρα βελτιωμένοι και δείχνουν μια οικονομία σταθεροποιημένη η οποία έχει αλλάξει σελίδα, εντούτοις στις ζωές των πολιτών, μιας μεγάλης, μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών, αυτή η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες δεν έχει γίνει αντιληπτή στις δικές τους ζωές.

Εμείς αυτό που οφείλουμε να παρουσιάσουμε εν όψει των εθνικών εκλογών είναι ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, συνολικό ριζοσπαστικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία, στο οποίο η θέση μας σε όλους τους τομείς, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την παιδεία, για την υγεία. Θα παρουσιάσουμε το πλούσιο κυβερνητικό έργο, αλλά και θα έχουμε προτάσεις και θέσεις για το πώς πρέπει να χτιστεί η Ελλάδα για την επόμενη τετραετία. Η Ν.Δ. έχει ένα εντελώς αντίθετο σχέδιο το οποίο, όπως είπαμε και πριν, στηρίζει μία ελίτ ολιγαρχών που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της ευρείας πλειοψηφίας της κοινωνίας. Θα δοθεί μια σκληρή μάχη ανάμεσα σε αυτά τα δύο αντίπαλα σχέδια.

-       Ο στόχος, δηλαδή, είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές, κα Σβίγκου;

Όλες τις μάχες τις δίνουμε για να τις κερδίσουμε, κ. Σβέρκο. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα.

-       Γιατί, υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι δεν καλύπτεται η διαφορά.

Μια δύναμη την οποία εμπιστεύτηκαν και συνεχίζουν να την εμπιστεύονται το 24% των όσων ψήφισαν στις ευρωεκλογές, αλίμονο εάν «πάει να πετάξει λευκή πετσέτα» σε μια τόσο κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας. Όχι απλά θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη, αλλά θα τη δώσουμε, θεωρώ, ακόμα πιο αποφασισμένοι από τις ευρωεκλογές, τα διλήμματα θα είναι πιο καθαρά και για τους πολίτες και εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε όλα αυτά τα οποία το επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμα πιο ευκρινή στους πολίτες, σχετικά με τα δύο σχέδια τα οποία αντιπαρατίθενται το επόμενο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)