to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 26.04.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου «στο Κόκκινο»: Η κοινωνία είναι ώριμη για προοδευτικές αλλαγές

«Είναι δεδομένη και αυτονόητη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ισότητα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτό το είδαμε και με το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια»


Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού χαρακτηρισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην Αθήνα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Τόνισε πως η επίσκεψη Γιούνκερ πραγματοποιείται μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της χώρας, αλλά και σε μια περίοδο που διεξάγονται οι πιο κρίσιμες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, για το χρέος, καθώς και για το πλαίσιο που θα διέπει τη μεταμνημονιακή περίοδο. «Οπότε με δεδομένα αυτά και με δεδομένη και τη στήριξη Γιούνκερ, στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και θα δώσει μηνύματα στο εξωτερικό υπέρ της χώρας» υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

Πάντως, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές προς τη ΝΔ, καθώς όπως παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η στήριξη Γιούνκερ στην κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να ακυρώσει ομιλία του προέδρου της Κομισιόν στο Ίδρυμα Καραμανλή. Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίασε συνολικά τη στάση της ΝΔ, που καταστροφολογεί διαρκώς σημειώνοντας ότι «αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η ΝΔ έχει μείνει πλέον τραγικά μόνη της σε αυτή την αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Τουλάχιστον την προηγούμενη περίοδο, στις προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρχαν και σύμμαχοί της στην πλευρά των δανειστών που αναπαρήγαγαν τα ίδια πράγματα. Τώρα έχει μείνει μόνη της η ΝΔ να μιλά για πιστοληπτική γραμμή, να μιλά για νέο μνημόνιο, μαζί με τη μερίδα του αστικού Τύπου στη χώρα μας που κι αυτή επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία. Έχει μείνει τραγικά μόνη της και έχει κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα που είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο αισιόδοξη απ' ότι μπορεί να αντιληφθεί η ΝΔ».

Η εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος επανέλαβε πως προτεραιοτητα για την κυβέρνηση παραμένει η βελτίωση στη καθημερινότητα των πολιτών και πρόσθεσε ότι «έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δυσκολίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν κι ότι η πορεία δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμούμε όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, όχι μόνο αναφορικά με την οικονομία και τη βελτίωση όλων των δεικτών της και τη βελτίωση των δεικτών που αφορούν πρωτίστως στις ζωές των ανθρώπων, όπως είναι η ανεργία ή η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και να υποτιμούμε και τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων».

Η κ. Σβίγκου με αφορμή τη τελευταία της αποστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλες οικογένειες. «Το νομοσχέδιο κινείται προς μια κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα με γνώμονα αυτή την προστασία. Και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αναδοχή και την υιοθεσία αποτελεί μια τεράστια αναγκαιότητα» τόνισε η ίδια και πρόσθεσε ότι «για αυτό είναι τεράστιας σημασίας η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης παρόλο που, όπως γνωρίζετε, δεν ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο, ενώ απασχολεί χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες παιδιά».

«Είναι δεδομένη και αυτονόητη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ισότητα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτό το είδαμε και με το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Αποτελεί μια ταυτοτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικυρωθεί και από αντίστοιχες αποφάσεις των κομματικών οργάνων και θα πρόσθετα μάλιστα ότι η κοινωνία είναι περισσότερο ώριμη από ότι θεωρούν ορισμένοι για τέτοιες αλλαγές» ανέφερε η κ. Σβίγκου.

Τέλος, ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις της εφημερίδα documento και την offshore που χρηματοδοτεί τις επιχείρησεις της συζύγου του κ. Μητσοτάκη και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και τόνισε: «θεωρώ ότι είναι εξοργιστική η στάση σιωπής του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζει επιδεικτικά να σιωπά. Φανταστείτε αν υπήρχε αντίστοιχη υπόθεση ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα ήταν τα δημοσιεύματα και ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια επιλεκτική σιωπή από την πλευρά της πλειοψηφίας του Τύπου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις βέβαια ως προς αυτό, όπως υπάρχει και μια σιωπή του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου. Λες και δεν αφορά η χρηματοδότηση ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου». «Εμείς θα συνεχίσουμε να περιμένουμε απαντήσεις. Και θεωρώ και πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό, ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τις δώσει...» κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Σβίγκου.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»  (Ν. Σβέρκος –Δημ. Κουκλουμπέρης):

  • Τι περιμένουμε απ’  αυτή την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τι περιμένετε κι εσείς γιατί, για παράδειγμα είμαστε κάποιους μήνες πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, υπάρχουν οι συζητήσεις στο Eurogroup, αλλά υπάρχουν και μια σειρά θέματα, προσφυγικό-μεταναστευτικό,  υπάρχουν επίσης τα θέματα των χρηματοδοτικών… Τι κομίζει;…

Σίγουρα η χρονική συγκυρία στην οποία γίνεται η επίσκεψη συνιστά μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά και ουσίας. Γιατί έρχεται μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της χώρας, αλλά και μια περίοδο που διεξάγονται οι πιο κρίσιμες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, για το χρέος, καθώς και για το πλαίσιο που θα διέπει τη μεταμνημονιακή περίοδο. Οπότε με δεδομένα αυτά και με δεδομένη και τη στήριξη Γιούνκερ  στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας –εξάλλου, όπως είδαμε και στον ΣΚΑΪ είναι και ο λόγος για τον οποίον ακυρώθηκε η ομιλία Γιούνκερ στο Ίδρυμα Καραμανλή- εξαιτίας αυτών θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και θα δώσει μηνύματα στο εξωτερικό υπέρ της Ελλάδας.

  • Από την άλλη όμως έχουμε την αντιπολίτευση η οποία διαρκώς λέει ότι όλα αυτά είναι πλαστά, ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση μια τέτοια εικόνα, ότι μάλιστα πρόκειται να έρθουν οι μειώσεις στις συντάξεις, ότι πρόκειται να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου και γι αυτό αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά και ο πρωθυπουργός διέξοδο στις εκλογές…

Αυτά δεν μας εκπλήσσουν. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η Ν.Δ. έχει μείνει πλέον τραγικά μόνη της σε  αυτή την αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Τουλάχιστον την προηγούμενη περίοδο, στις προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρχαν και σύμμαχοί της στην πλευρά των δανειστών που αναπαρήγαγαν τα ίδια πράγματα. Τώρα έχει μείνει μόνη της η Ν.Δ. να μιλά για πιστοληπτική γραμμή, να μιλά για νέο μνημόνιο, μαζί με τη μερίδα του αστικού Τύπου στη χώρα μας που κι αυτή επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία.. Έχει  μείνει τραγικά μόνη της και έχει κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα που είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο αισιόδοξη απ’ ότι μπορεί να αντιληφθεί η Ν.Δ.

  • Ο Τύπος πάντως, όπως είπατε, κοιτάζει και τη συζήτηση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει το συμπέρασμα  ότι όπου νάναι πέφτουν, γιατί αυτοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, λένε ας πούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφέρεστε στο νομοσχέδιο…

  • Στις διάφορες συζητήσεις.. Όχι, όχι… Μιλάμε για την οικονομία ακόμα Για τις συζητήσεις οι οποίες υπάρχουν για το αν θα είναι η έξοδος το τέλος της επιτροπείας και αν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε ή όχι κ.λπ. Και κυρίως φαντάζομαι ότι αυτά τα δημοσιεύματα προκύπτουν και από την Κ.Ο. που έγινε στην αρχή της εβδομάδας, κυρίως για το τι γίνεται μετά την έξοδο, γιατί έχουν ψηφιστεί κάποια μέτρα που αγωνιούν οι βουλευτές για το πώς αυτά θα μπορέσουν να επαναδιαπραγματευτούν…

Σίγουρα οι ανησυχίες είναι εύλογες και αναφέρομαι στις ανησυχίες για το πώς θα βελτιωθεί ριζικά η κατάσταση στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών που είναι κοινές. Ακριβώς γιατί είναι κοινός ο στόχος και της εξόδου από τα μνημόνια αλλά και το πώς θα γίνει με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στα κοινωνικά στρώματα.. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δυσκολίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν κι ότι η πορεία δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμούμε όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, όχι μόνο αναφορικά με την οικονομία και τη βελτίωση όλων των δεικτών της και τη βελτίωση των δεικτών που αφορούν πρωτίστως στις ζωές των ανθρώπων, όπως είναι η ανεργία ή η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και να υποτιμούμε και τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων.

  • Κι εδώ σ’  αυτό το θέμα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει απροθυμία να το πω… ας το πω απροθυμία ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν θετικά την πρωτοβουλία για την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια, που είναι και μια ευρωπαϊκή επιταγή…

Κατ’  αρχήν να πούμε ότι –νομίζω το έχετε αναδείξει και από την εκπομπή σας- το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κινείται προς μια κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα με γνώμονα αυτή την προστασία. Και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αναδοχή και την υιοθεσία αποτελεί μια τεράστια αναγκαιότητα. Αν κάποιος μελετήσει τα στατιστικά σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία θα δει τη μείωση των υιοθεσιών εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου του οποίου επείγει η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός. Και για αυτό είναι τεράστιας σημασίας η νομοθετική πρωτοβουλία ης κυβέρνησης παρόλο που, όπως γνωρίζετε, δεν ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο, ενώ απασχολεί χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες παιδιά.

Θεωρώ αφ’  ενός ότι υποτιμάται η  ευρύτερη σημασία του νομοσχεδίου με τις αντιδράσεις  για την αναδοχή. Είναι δεδομένη και αυτονόητη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ισότητα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτό το είδαμε και με το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Αποτελεί μια ταυτοτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικυρωθεί και από αντίστοιχες αποφάσεις των κομματικών οργάνων και θα πρόσθετα μάλιστα ότι η κοινωνία είναι περισσότερο ώριμη από ότι θεωρούν ορισμένοι για τέτοιες αλλαγές.

Εξάλλου, ένα κόμμα της Αριστεράς οφείλει να εκφράζει τις προοδευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας και όχι γενικά και αόριστα τις αντιλήψεις της κοινωνίας, γιατί αυτό δεν υπάρχει ως έννοια.

  • Ως έννοια δεν υπάρχει, βέβαια.

Προφανώς δεν υπάρχει. Τώρα, όσον αφορά στο διάλογο εντός του κόμματος, όπως γνωρίζετε, για το κάθε νομοσχέδιο πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή γίνεται ο αντίστοιχος διάλογος στα όργανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες στις αντίστοιχες ΕΠΕΚΕ για κάθε νομοσχέδιο. Εκεί εκφράζονται οι παρατηρήσεις, οι διαφωνίες κλπ. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι δεν πρέπει αυτός ο διάλογος για το κάθε νομοσχέδιο να διαμεσολαβείται από τα ΜΜΕ, να διαστρεβλώνεται ο διάλογος αυτός και να αλλοιώνεται το πνεύμα του και με τις διαδικασίες συλλογής υπογραφών, ειδικά όταν μιλούμε για έναν εσωκομματικό διάλογο ανοιχτό και κατοχυρωμένο.

  • Και εγώ θα έλεγα επίσης, επιβεβαιώστε το και εσείς, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανόνες. Όταν, δηλαδή, εκλέγεσαι με ένα κόμμα και συγκεκριμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι ακολουθείς και τις συλλογικές αποφάσεις. Σωστά; Ως βουλευτής.

Σωστά και όπως σας είπα αποτελεί μια ταυτοτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Και την ίδια στιγμή να προσθέσω ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνεται – και αυτό αφορά σε όλα τα νομοσχέδια και όλα τα θέματα - με ένα πνεύμα ανοιχτού διαλόγου και συντροφικότητας. Με δεδομένες βέβαια τις θέσεις του κόμματος.

  • Και  κάτι τελευταίο. Ας φύγουμε τώρα από τα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και πάμε λίγο στα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά πολλών στελεχών του κυβερνώντος χώρου τέθηκαν αρκετά ερωτήματα αναφορικά με το δημοσίευμα το κυριακάτικο της εφημερίδα Documento, που αφορούσε στην off shore η οποία φαίνεται ότι χρηματοδοτούσε από τη μια τον Θέμο Αναστασιάδη, τέλος πάντων την επιχείρηση του Πρώτου Θέματος, την εφημερίδα αυτή, αλλά και τις επιχειρήσεις της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Δεν ξέρω, εμείς δεν έχουμε δει καμία απάντηση από την πλευρά της Ν.Δ. Πώς το εξηγείτε εσείς;

Δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ούτε από την πλευρά της Ν.Δ. ούτε από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρώ ότι  είναι εξοργιστική η στάση σιωπής του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζει επιδεικτικά να σιωπά.

Φανταστείτε αν υπήρχε αντίστοιχη υπόθεση ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα ήταν τα δημοσιεύματα και ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια επιλεκτική σιωπή από την πλευρά της πλειοψηφίας του Τύπου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις βέβαια ως προς αυτό, όπως υπάρχει και μια σιωπή του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου. Λες και δεν αφορά η χρηματοδότηση ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Θα έλεγα ότι δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα, θεωρώντας ότι έτσι το θέμα μπορεί  να θαφτεί, με δεδομένη, όπως είπα και πριν, τη στάση των ΜΜΕ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να περιμένουμε απαντήσεις. Και θεωρώ και πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό, ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τις δώσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)