to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:38 | 06.09.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Προκλητικές οι δηλώσεις Γεωργιάδη και η σιωπή της ΝΔ για τα δάνειά της

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της Ν.Δ., τι συμβαίνει με τα δάνεια και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρωτόδικη απόφαση την οποία διαβάσαμε στον Τύπο και την οποία έχει επιβεβαιώσει η Ν.Δ. χωρίς όμως να ενημερώνει σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η δικαστική απόφαση»


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και αναφερόμενη στη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την δυνατότητα ρύθμισης των κομματικών δανείων, τόνισε: «Δυστυχώς η ΝΔ ακόμη και τώρα δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση, με την οποία να αδειάζει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και την προκλητική του πρόταση [...] Περιμένουμε μία επίσημη διάψευση, θυμόμαστε όλοι τον κ. Μητσοτάκη όταν είχε αναλάβει πρόεδρος της ΝΔ να κάνει δηλώσεις και να βγάζει βίντεο λέγοντας ότι βάζουμε τώρα σε τάξη το σπίτι μας, τη ΝΔ [...] Θεωρώ ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της ΝΔ, τι συμβαίνει με τα δάνεια και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρωτόδικη απόφαση, την οποία διαβάσαμε στον έντυπο Τύπο και την οποία έχει επιβεβαιώσει η ΝΔ χωρίς να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η δικαστική απόφαση».

Αναλυτικά η συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM (Κ. Παπαδάκης- Σ. Παπαδοπούλου):

 • Να ρωτήσουμε την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ποδοσφαιρικούς όρους, εάν θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός και πολιτικός χρόνος που έχει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές και σύμφωνα και με τις κοινωνικές βελτιώσεις που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι….

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένα παιχνίδι που χάνουμε. Υπάρχει ένα παιχνίδι που κερδίζει η κοινωνία από τη στιγμή που η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια…

 • Απέναντι στο χρόνο και σε αυτά που χρειάζεται να αναπνεύσει η μεσαία τάξη…

Καταρχάς όσον αφορά στη ΔΕΘ καταλαβαίνουμε όλοι ότι αποκτά μια ξεχωριστή σημασία γιατί είναι η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης την τελευταία οκταετία που θα διεξαχθεί σε συνθήκες μεταμνημονιακής εποχής. Αυτό από μόνο του έχει τεράστια σημασία, γιατί καλούνται τα πολιτικά κόμματα και βέβαια ο πρωθυπουργός να παρουσιάσουν το μεταμνημονιακό τους σχέδιο για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή. Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί αυτό το σχέδιο έχουν να κάνουν τόσο με το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, όσο και με την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την ανασυγκρότηση και στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θεωρούμε ότι αυτοί είναι οι βασικοί άξονες κι αυτά είναι τα διλήμματα της επόμενης περιόδου, δηλαδή πώς θα στηριχθεί έμπρακτα η κοινωνία και πώς θα επουλωθούν οι πληγές της μετά την περιπέτεια και τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων. Και με βάση αυτούς τους άξονες και το σχέδιο το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θεωρώ ότι υπάρχει επαρκέστατος χρόνος για να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

 • Διαβάζω στην ΑΥΓΗ ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στη ΔΕΘ φοροελαφρύνσεις  1,2 δις ευρώ για το ΄΄19 και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις μεταξύ άλλων. Μπορείτε να μας πείτε αν όντως περιλαμβάνονται αυτά στο πακέτο και τι άλλο θα φέρει εδώ ο κ. Τσίπρας…  Μια πρόγευση…

Δεν θα προαναγγείλω εγώ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού…

 • Μπορείτε να επιβεβαιώσετε απλώς τις δημοσιογραφικές πληροφορίες… Μια πρόγευση θα μας δώσετε….

Η πρόγευση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι μέσα σ’  αυτό το συνολικό στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, θα υπάρξει και το σκέλος των στοχευμένων φοροελαφρύνσεων , αλλά και το σκέλος της στήριξης του κοινωνικού κράτους. Όπως γνωρίζετε για την επόμενη χρονιά υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Θα υπάρξει ένα ισορροπημένο πακέτο που θα ελαφρύνει και θα στοχεύει σ’  εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο την περίοδο των μνημονίων, αλλά επίσης θα υπάρχουν και συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές στήριξης.

 • Θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ένας κλάδος που επλήγη πολύ στην κρίση μέσα στις προβλέψεις αυτές του πρωθυπουργού, στα θετικά μέτρα…

Σίγουρα αυτό το πακέτο θα είναι ισορροπημένο και θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή και τους μισθωτούς αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που, όπως σωστά είπατε,επλήγησαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης.

 • Θέλω να ρωτήσω και για τις συντάξεις.. Επειδή γίνεται πάρα πολύ μεγάλος λόγος για τις συντάξεις.. Τελικά θα κοπούν, δεν θα κοπούν.. τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.. Υπάρχει πρόβλεψη για τις συντάξεις και προς ποια κατεύθυνση;

Όπως γνωρίζετε η υποχρέωση που έχει πια η χώρα μας είναι να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους του 3,5%. Με βάση το δεδομένο ότι  επιτυγχάνει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, αυτό το οποίο έχει δηλωθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη, γιατί όπως καταλαβαίνετε εγώ εκπροσωπώ το  κόμμα και όχι την κυβέρνηση, η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο μέτρο. Άρα αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και θα δούμε πώς θα εξειδικευτεί και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και από την κατάθεση του προϋπολογισμού που γίνεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

 • Για τις ρυθμίσεις των χρεών των κομμάτων… Υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. σε όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Γεωργιάδης, ζητώντας ρύθμιση…

Ναι, ζήτησε ρύθμιση και μάλιστα χρησιμοποιώντας το προκλητικό επιχείρημα για το νόμο Κατσέλη ο οποίος έχει να κάνει με τους πολίτες βέβαια και τα κόκκινα δάνεια τους και όχι με τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα οποία αφειδώς χορηγήθηκαν θαλασσοδάνεια το χρόνια πριν την οικονομική κρίση αλλά και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια προκλητική αναφορά. Δυστυχώς η Ν.Δ. ακόμα και τώρα δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση με την οποία να «αδειάζει» τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και την προκλητική του πρόταση…

 • Πάνω σ’  αυτό.. Ο κ. Σταϊκούρας πριν από λίγο μας είπε ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στο κόμμα κάποια σχετική απόφαση…

Λέω ότι η Ν.Δ. επίσημα δεν έχει «αδειάσει» τον κ. Γεωργιάδη και την πρότασή του για ρύθμιση των χρεών, την οποία αναφέρατε κι εσείς. Έχω δει μόνο διαρροές, έχω δει πηγές της Ν.Δ. και της Πειραιώς, δεν έχω δει όμως επίσημα ανακοίνωση με την οποία ρητά ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ίδιος να εισηγηθεί ποτέ ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και συγκεκριμένα της Ν.Δ., όπως έγινε με το νόμο Κατσέλη και τους πολίτες. Περιμένουμε μια επίσημη διάψευση. Θυμόμαστε όλοι τον κ. Μητσοτσάκη όταν είχε αναλάβει πρόεδρος της Ν.Δ. να κάνει δηλώσεις και να βγάζει βίντεο, λέγοντας ότι, βάζουμε τώρα σε τάξη το σπίτι μας ως Ν.Δ., θέλουμε διαφάνεια στα οικονομικά μας. Ζητούσαν από τους πολίτες να συνδράμουν οικονομικά τη Ν.Δ.. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της Ν.Δ., τι συμβαίνει με τα δάνεια και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρωτόδικη απόφαση την οποία διαβάσαμε στον Τύπο και την οποία έχει επιβεβαιώσει η Ν.Δ. χωρίς όμως να ενημερώνει σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η δικαστική απόφαση.

 • Αυτά τα θαλασσοδάνεια με τις εξεταστικές επιτροπές θα ενημερωθεί πλήρως ο πολίτης τελικά τι θα γίνει με αυτά;…

Στην εξεταστική επιτροπή που έγινε το ΄16 για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ υπήρξε επαρκής συζήτηση και ενημέρωση του ελληνικού λαού ότι τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ  υπερβαίνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 400 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά κόμματα οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες με ποιον τρόπο αποπληρώνουν και πότε θα αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά, αντί να ακούν εξοργιστικές -θα επαναλάβω- δηλώσεις, όπως αυτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ.

 • Το 2019 είναι έτος αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών κ.λπ…. Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα θα επιδιώξει συνεργασίες;

Σίγουρα θα επιδιώξει συνεργασίες. Αυτή είναι και η κατεύθυνση της Κ.Ε. που συνεδρίασε πριν λίγο καιρό με αποκλειστικό θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέλουμε πλατιά ψηφοδέλτια τα οποία θα στηρίζονται σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και σε ευρύτερα στρώματα των πολιτών, οι οποίες όμως θα βασίζονται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα έχει συγκεκριμένα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, δίκαιης ανάπτυξης, κοινωνικής στήριξης των πολιτών. Και βέβαια σε  αυτό το προγραμματικό πλαίσιο μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, πάντα βέβαια, με σεβασμό στις αυτοδιοικητικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

 • Αυτή τη συνάντηση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορούμε να τη δούμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή κα Σβίγκου;

Είναι διαφορετικό, όπως καταλαβαίνετε, το αυτοδιοικητικό σκηνικό με το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Όσον αφορά στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, στο βασικό ερώτημα που θέτετε πρώτα θα πρέπει να το απαντήσει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την κεντροαριστερά και τις δυνάμεις που εκφράζονται από αυτόν τον χώρο.  Έχουμε δει σε όλες τις παρεμβάσεις της τελευταίας περιόδου την κα Γεννηματά να σέρνεται πίσω από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε μιλούμε για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, είτε μιλούμε για το αίτημα για εκλογές. Έχουμε δει σε μια σειρά ζητημάτων πρώτα να τοποθετείται η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια η κα Γεννηματά να αντιγράφει τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την στρατηγική η κα Γεννηματά κάνει κακό στο κόμμα της και με αυτόν τον τρόπο δεν εκφράζεται ο προοδευτικός κόσμος, ένας ευρύτερος προοδευτικός κόσμος, ο οποίος μπορεί να μην ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα δεν ταυτίζεται με την Ν.Δ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)