to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 23.06.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Το πρόγραμμά μας εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας

«Το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό που εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι' αυτό, λοιπόν, τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας», τονίζει σε συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» η υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου.


Η Ράνια Σβίγκου ερωτηθείσα εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι αναστρέψιμο, και υπό ποιες προϋποθέσεις, η τ. εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, «προσεγγίζοντας τους πολίτες, σπίτι σπίτι, δρόμο δρόμο, με ειλικρίνεια και σεβασμό στις αγωνίες και τις ανάγκες των ανθρώπων, με αυτοπεποίθηση για το πρόγραμμά μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ μιλώντας για το σύνθημα «τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας» σημειώνει:

Στις ευρωεκλογές δεν αναδεικνύονται εθνικές κυβερνήσεις. Γι' αυτό και κυριαρχούν σε αυτές η αποχή και η επιλογή κόμματος με βάση δευτερεύοντα -αλλά όχι λιγότερο σημαντικά- κριτήρια. Στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για την επόμενη κυβέρνηση και την προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ με της ΝΔ διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό που εγγυάται τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι' αυτό, λοιπόν, «τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας».

Επιπλέον επισημαίνει πως «στα πεδία πέραν της οικονομίας, όπου οι μνημονιακοί καταναγκασμοί δεν μας επέτρεψαν να νομοθετήσουμε όσα φιλολαϊκά μέτρα θα επιθυμούσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε σημαντικές προοδευτικές τομές», δίνοντας ως παραδείγματα την απλή αναλογική, την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εφάρμοσε πραγματική προοδευτική πολιτική, γι' αυτό και αποτελεί αυτή τη στιγμή πυλώνα του προοδευτικού πόλου. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία δεν αποτελεί μια απλή συγκόλληση δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αλλά μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης και κοινωνικής ώσμωσης, χωρίς ηγεμονισμούς» προσθέτει.

Τονίζει ότι ο στόχος για 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας, με μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% και εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας, είναι εφικτός, προσθέτοντας « εμείς δεν μιλάμε για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας ούτε για εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς δικαιώματα, δηλαδή σε ό,τι βασίζεται το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ, αυτό της επταήμερης εργασίας, της κατάργησης του οκταώρου, του δώρου Χριστουγέννων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθήνας μιλάει ακόμη για την πρωτεύουσα, «μια πόλη με μεγάλες αντιθέσεις, χρόνια προβλήματα, αλλά και με πολλή ζωντάνια», που όμως «χρειάζεται κανόνες και υποδομές». «Κανόνες, γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών τείνει να γίνει μάστιγα. Μια πόλη οφείλει να κατοικείται πρωτίστως από αυτούς που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Υποδομές, γιατί οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται κάθε στιγμή της μέρας και της νύχτας με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα ΑμΕΑ να μπορούν να προσεγγίζουν κάθε χώρο. Τα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία ποιοτικά, ανοικτά στις νέες προκλήσεις και πραγματικότητες. Οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια υγεία». «Μια πόλη πολύχρωμη, προσιτή, σχεδιασμένη στο μέτρο των ονείρων και των σχεδίων ζωής μας, αυτός είναι ο στόχος μας' τονίζει.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, υποψήφιας βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά:

1.     Με νωπό  το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, είναι αναστρέψιμο το εκλογικό παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ακόμα και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν, βέβαια, μια ορισμένη στιγμή, δείχνουν μια σταθερή μείωση της διαφοράς.
Πρέπει όμως τις μέρες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τις 7 Ιούλη να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Θεωρώ ότι, προσεγγίζοντας τους πολίτες, σπίτι-σπίτι, δρόμο-δρόμο, με ειλικρίνεια και σεβασμό στις αγωνίες και τις ανάγκες των ανθρώπων, με αυτοπεποίθηση για τα πρόγραμμά μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
2.     Έχοντας διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε ότι η εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών κρίθηκε στην επικοινωνία; Γιατί επιλέξατε το σύνθημα «τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας», ενώ οι πολίτες έχουν πολύ πρόσφατα εκφραστεί για το κόμμα σας στις κάλπες;
Η επικοινωνία είναι σίγουρα σημαντική σε μια εκλογική μάχη, αλλά -ευτυχώς για τη δημοκρατία μας- δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που επηρεάζει την ψήφο των πολιτών. Εν έτει 2019, στην εποχή της εκτίναξης των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και της ψευδο-κοινωνικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν κατά κόρον τα «fakenews» και την απόκρυψη ειδήσεων. Αν κάτι δεν πράξαμε σωστά στον τομέα της επικοινωνίας είναι το ότι δεν καταφέραμε να υπερβούμε αυτά τα νέα εμπόδια και να μεταδώσουμε ευκρινώς το πολιτικό μας μήνυμα.
Στις ευρωεκλογές δεν αναδεικνύονται εθνικές κυβερνήσεις. Γι’  αυτό και κυριαρχούν σε αυτές η αποχή και η επιλογή κόμματος με βάση δευτερεύοντα -αλλά όχι λιγότερο σημαντικά- κριτήρια. Στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για την επόμενη κυβέρνηση και την προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Το δικό μας πρόγραμμα είναι αυτό που εγγυάται την βελτίωση των συνθηκών της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό λοιπόν «τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας».
3.     Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδώσει τα αναμενόμενα κατά τη γνώμη σας; Θεωρείτε ότι έχετε κατακτήσει την πολιτική ηγεμονία ως προοδευτικός πόλος;
Στα πεδία πέραν της οικονομίας, όπου οι μνημονιακοί καταναγκασμοί δεν μας επέτρεψαν να νομοθετήσουμε όσα φιλολαϊκά μέτρα θα επιθυμούσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε σημαντικές προοδευτικές τομές. Θυμίζω ως παραδείγματα την απλή αναλογική, την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Και φυσικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εφάρμοσε πραγματική προοδευτική πολιτική, γι αυτό και αποτελεί αυτή τη στιγμή πυλώνα του προοδευτικού πόλου. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας, η οποία δεν αποτελεί μια απλή συγκόλληση δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αλλά μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης και κοινωνικής ώσμωσης, χωρίς ηγεμονισμούς. 
4.     Η πρώτη εκλογική περιφέρεια των Αθηνών βρίθει πολιτικών συμβολισμών. Τι σηματοδοτεί η κάθοδός σας σε αυτή και ποιες προτεραιότητες θα χαρακτηρίζατε ως επείγουσες;
Η κάθοδός μου στις εκλογές αποτελεί για μένα τιμή και πρόκληση.  Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία, μαζί με άξιους συντρόφους και συντρόφισσες, με μεγάλους αγώνες, διαδρομές,  προσπαθώ να συμβάλλω, κι εγώ, όσο μπορώ, στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.Η Α’ Αθήνας είναι ο τόπος που μεγάλωσα, που εργάζομαι και ζω. Είναι η εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας, μιας πόλης με μεγάλες αντιθέσεις, χρόνια προβλήματα, αλλά και με πολλή ζωντάνια.   Από την πολύβουη Πατησίων, μέχρι τον παράδεισο του Εθνικού κήπου, από την πλατεία Αμερικής μέχρι το Κολωνάκι, είναι μια πόλη που δεν σταματάει να με εκπλήσσει. Όμως, η Αθήνα χρειάζεται κανόνες και υποδομές.  Κανόνες, γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών τείνει να γίνει μια μάστιγα. Μια πόλη οφείλει να κατοικείται πρωτίστως από αυτούς που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Υποδομές, γιατί οι νέοι κι οι νέες, θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται κάθε στιγμή της μέρας και της νύχτας, με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα ΑμΕΑ να μπορούν να προσεγγίζουν κάθε χώρο.  Τα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία ποιοτικά, ανοικτά στις νέες προκλήσεις και πραγματικότητες. Οι ασθενείς, να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν, δημόσια Υγεία. Μια πόλη πολύχρωμη, προσιτή, σχεδιασμένη στο μέτρο των ονείρων και των σχεδίων ζωής μας, αυτός είναι ο στόχος μας. 
5.     Είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία; Μήπως είναι μαξιμαλιστικός ο στόχος των 500.000 θέσεων εργασίας;
Ο στόχος για 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας, με μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% και εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας, είναι εφικτός. Το έχουμε άλλωστε αποδείξει. Σας υπενθυμίζω ότι   μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώθηκε η ανεργία κατά 8 μονάδες,  και η ανεργία των νέων κατά 13. Θα πρέπει να προσθέσω, όμως, ότι εμείς δεν μιλάμε για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε για εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς δικαιώματα, δηλαδή σε ό,τι  βασίζεται το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ, αυτό της  7ήμερης εργασία, της κατάργηση του 8ωρου, του δώρου Χριστουγέννων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κι αυτό, δεν το υποσχόμαστε, απλώς, έχουμε ήδη αρχίσει να το υλοποιούμε, αυξάνοντας  τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώνοντας την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμώντας την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.
6.     Η προεκλογική περίοδος σκιάζεται από την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο και πόσο ασφαλείς μπορούν να νιώθουν οι πολίτες;
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, πως όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, θα υποστεί και τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτή τη στιγμή,  το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλουν τις ενέργειες  της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ως παράνομες και προκλητικές. Όλα αυτά αποτελούν μια πολύ σημαντική διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτή την επιτυχία, συνέβαλε, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών, ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μας έχει κατακτήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τώρα δικαιώνεται, άλλωστε, και η επιλογή μας να τερματίσουμε την χρόνια διένεξη με τους βόρειους γείτονές μας, με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία απελευθέρωσε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και αύξησε την αξιοπιστία της χώρας μας. Οπότε, μπορώ να σας απαντήσω κατηγορηματικά. Πάρα την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας,  οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)