to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 05.07.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν συνεπάγεται νέο μνημόνιο, είναι νέο μνημόνιο, με ή χωρίς το ΔΝΤ

Το εκλογικό δίλημμα είναι καθαρό, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνια Σβίγκου


Το εκλογικό δίλημμα είναι καθαρό, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνια Σβίγκου: από τη μια «το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, δεν συνεπάγεται ένα νέο μνημόνιο, είναι ένα νέο μνημόνιο, με ή χωρίς το ΔΝΤ», όπως σημειώνει με έμφαση, και από την άλλη «η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα εισοδήματα, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας».

Στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρ. Σβίγκου αναφέρει επίσης ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία, με τη συμφωνία των Πρεσπών», η οποία, όπως αναφέρει, «διασφαλίζει όλα όσα ούτε καν θα μπορούσαν να ονειρευτούν προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τις επιστολές Καραμανλή». Και προσθέτει για την Νέα Δημοκρατία: «Πατριδοκάπηλοι στο εσωτερικό, ενδοτικοί στο παρασκήνιο. Κι αντί να ζητήσει μια συγνώμη, ο κ. Μητσοτάκης σιωπά προκλητικά».

Η Ρ. Σβίγκου μιλά, τέλος, για την υποψηφιότητά της στην Α' Αθηνών, για την καθημερινή επαφή της με τους κατοίκους της πρωτεύουσας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την αγωνία τους για το μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υποψήφιας βουλευτού στην Α' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Ράνιας Σβίγκου, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ.: Τι νόημα έχει για τη χώρα η επιστροφή στην παρελθοντολογία; Και το ρωτώ, κυρία Σβίγκου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση επιστολών προηγούμενων κυβερνήσεων για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό…

Απ.: Η αποκάλυψη των επιστολών του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, το 2005, προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, και Ευρωπαίους ηγέτες, θα ήταν πράγματι ένα ζήτημα που θα αφορούσε το παρελθόν και μόνο, αν δεν είχε επιπτώσεις και στη μετέπειτα εξωτερική πολιτική της χώρας μας, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με την γειτονική μας χώρα, αλλά και στη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Πρόκειται για επίσημες επιστολές μεταξύ αρχηγών κρατών, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Καραμανλής, αποδεχόταν μια λύση διπλής ονομασίας, χωρίς erga omnes, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος της τότε FYROM, χωρίς ρητή αναφορά στην διάκριση μεταξύ αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με τον πολιτισμό και τη γλώσσα των βορείων γειτόνων μας. Μια λύση, δηλαδή, που απείχε από την πάγια γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει, κάποιος, τη συζήτηση, ως παρελθοντολογία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία, με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία διασφαλίζει όλα όσα ούτε καν θα μπορούσαν να ονειρευτούν προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τις επιστολές Καραμανλή.

Άλλο είναι το κρίσιμο, κι έχει να κάνει με τη σημερινή στάση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία αρνείται την πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε. Δίχασαν τον ελληνικό λαό, μας κατηγόρησαν για ενδοτισμό, ότι ξεπουλήσαμε τα εθνικά δίκαια. Κατέβηκαν σε συλλαλητήρια κατά της δήθεν παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, υιοθέτησαν τον εθνολαϊκισμό και τα συνθήματα ακραίων, πυροδότησαν βίαιες συμπεριφορές. Κι όμως, από ό,τι αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο, το ίδιο κόμμα, διά του τότε προέδρου του, ο οποίος, μάλιστα, έσπασε πρόσφατα και τη σιωπή του, για να επανέλθει σε αυτήν, μόλις βγήκαν στο φως τα τότε έργα του, έβλεπε ως «παράθυρο ευκαιρίας», μια λύση που πόρρω απείχε από την εθνική μας θέση. Πατριδοκάπηλοι στο εσωτερικό, ενδοτικοί στο παρασκήνιο. Κι αντί να ζητήσει μια συγνώμη, ο κ. Μητσοτάκης σιωπά προκλητικά.

Ερ.: Συγγνώμη, αλλά δεν είναι βαρύ να κατηγορείτε την αντίπαλη παράταξη για πατριδοκαπηλία;

Απ.: Δεν πρόκειται για κατηγορία, αλλά για την αποτύπωση της πραγματικότητας. Μήπως να σας θυμίσω το κλίμα που ζήσαμε πριν λίγους μήνες; Να σας θυμίσω τις συνωμοσιολογικές αθλιότητες, ότι δήθεν πουλήσαμε το όνομα της Μακεδονίας, για να πάρουμε ως αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων; Δεχθήκαμε μια πρωτοφανή επίθεση, κι όχι μόνο λεκτική. Βουλευτές και στελέχη μας, στη Βόρεια Ελλάδα, δέχονταν επιθέσεις, ακόμα κι έξω από τα σπίτια τους. Και όλα αυτά, για να πάρει κάποιες ψήφους ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, από τον χώρο της άκρας Δεξιάς και της Χρυσής Αυγής. Και τώρα, αποκαλύπτεται ότι το κόμμα του, μόλις πριν λίγα χρόνια, προσπαθούσε, παρασκηνιακά, εν αγνοία των υπολοίπων κομμάτων και των πολιτών, να κλείσει μια συμφωνία εκατό φορές χειρότερη από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ερ.: Ποια η προοπτική στα εργασιακά και το ασφαλιστικό με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ποια με κυβέρνηση της ΝΔ, από την επομένη των εκλογών;

Απ.: Για να μην απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να βρεθεί σε μια κατά πρόσωπο αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα αναγκαζόταν να αποκαλύψει και κάποιες αλήθειες, ενώπιον του ελληνικού λαού, πέρα από τις γενικόλογες κοινοτοπίες και τα ωραία λόγια που περιέχει το έντυπο πρόγραμμα της ΝΔ. Το έντυπο, γιατί το πραγματικό τους πρόγραμμα είναι τόσο αντιλαϊκό, αντεργατικό και αντικοινωνικό, που προσπαθούν, εδώ και καιρό, να το κρύψουν. Όμως, δεν το καταφέρνουν. Όσο κι αν οι σύμβουλοί του προσπαθούν να τον προστατεύσουν, ο ίδιος και πολλά στελέχη του, έχουν υπάρξει ιδιαίτερα εύγλωττοι. Περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, επταήμερη εργασία, κατάργηση του «ξεπερασμένου» οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση του ΣΕΠΕ και κάθε ελέγχου σε χώρους εργασίας.

'Αλλωστε, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε την αντίληψή του για τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι αν οι επιχειρησιακές συμβάσεις ήταν κακές, δεν θα τις υπέγραφαν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί καν να φανταστεί, όχι μόνο γιατί είναι έξω από τα βιώματα και τις κοινωνικές του παραστάσεις, αλλά και γιατί είναι αντίθετο με την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του, ότι οι εργαζόμενοι, σε μια χώρα, στην οποία η ανεργία είχε φτάσει και το 28%, επί κυβέρνησης Σαμαρά, αναγκάζονται να αποδεχθούν εκβιασμούς, υπό το φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας. Διότι, σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, η ανάπτυξη θα έρθει, μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους, δηλαδή των μισθών των εργαζομένων. Κατόπιν, οι εργοδότες, επειδή είναι καλοί άνθρωποι, να δώσουν κάποια ψιχία από τα κέρδη τους, στους εργαζόμενους.

Ως προς το ασφαλιστικό, είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικοί, παρόλο που στο επίσημο πρόγραμμά τους, δεν υπάρχει ούτε μια φράση. Το σχέδιό τους είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του συστήματος, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ακόμα κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης θα μειώσει τις κύριες συντάξεις, θα εξαερώσει τις επικουρικές, παραδίδοντας δισεκατομμύρια ασφαλιστικών εισφορών σε ιδιωτικά συμφέροντα, για να τα τζογάρουν στο Χρηματιστήριο. Απ' ότι φαίνεται, μάλιστα, οι συμφωνίες έχουν κλείσει ήδη.

Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα εισοδήματα, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το έχει αποδείξει έμπρακτα, θα συνεχίσει να το πράττει. Διότι, δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επέστρεψαν οι συλλογικές συμβάσεις, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος. Και, για να μη μιλήσουμε μόνο για το παρελθόν, αλλά και για την επόμενη μέρα, προγραμματίζουμε νέες, διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5 % το 2020 και 7,5% το 2021, καθώς και την επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022. Διότι, το σχέδιό μας για μια βιώσιμη ανάπτυξη, στηρίζεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε καλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα. Όπως, άλλωστε, και σε συντάξεις διασφαλισμένες, που να ικανοποιούν και να προσφέρουν την απαραίτητη και κοινωνικά δίκαιη ανταμοιβή στους πολίτες, μετά από δεκαετίες εργασιακού βίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε την μείωση των συντάξεων, θα προχωρήσει, τώρα, και στην αύξησή τους. 

Ερ.: Είναι δυνατόν να υπάρχει ελληνικό πολιτικό κόμμα που να έχει στην ατζέντα του, φανερά ή κρυφά, την επιστροφή στα μνημόνια; Είναι δυνατόν;

Απ.: Ο κ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε το σχέδιο Μητσοτάκη, περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, η οποία συνεπάγεται νέο μνημόνιο. Δεν είναι ο πρώτος. Σας θυμίζω ότι αυτή ήταν η πρόταση του κ. Στουρνάρα, δηλαδή του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και γνωστού «λαγού» της ΝΔ. Μας έλεγε, πριν ένα χρόνο, να την πάρουμε, δηλαδή να υπογράψουμε νέα δανειακή σύμβαση, και νέο μνημόνιο. Εμείς την αποφύγαμε, και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει στο κατακόρυφο, ακριβώς επειδή με τα 34 δισ. ευρώ, με το «μαξιλάρι ασφαλείας», η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αλλά και ο Χ. Θεοχάρης, είχε δηλώσει πρόσφατα, ότι «το ΔΝΤ είναι ένας φυσικός σύμμαχος». Και οι κ. Κουκοδήμος και Στύλιος, μας έλεγαν ότι «ίσως χρειαστεί 4ο μνημόνιο».

Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει ένα νέο μνημόνιο, γιατί έτσι νομίζει ότι θα περάσει πιο εύκολα τις περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» του, στην απίθανη περίπτωση που θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος, απολύσεις στο δημόσιο τομέα και εργασιακή ζούγκλα στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης, γι' αυτό, ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε τα χρήματα από το «μαξιλαράκι» να χαριστούν στις τράπεζες. Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, δεν συνεπάγεται ένα νέο μνημόνιο, είναι ένα νέο μνημόνιο, με ή χωρίς το ΔΝΤ. Γι' αυτό, άλλωστε, κρύβονται, σιωπούν, δεν απαντούν. Προσπαθούν να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. 

Ερ.: Και κάπως έτσι συμπυκνώνεται το διακύβευμα των εκλογών;

Απ.: Το διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι η ίδια μας η ζωή, το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών. Βγήκαμε από τα μνημόνια, αρχίσαμε να επαναθεμελιώνουμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος, το οποίο, ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, ήταν καχεκτικό, ξεκινήσαμε την ανόρθωση του συστήματος Υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, προχωρήσαμε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, στο πεδίο των θεσμών, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, σε όλα όσα μας οδήγησαν στην κρίση και την χρεοκοπία. Στο πελατειακό σύστημα, τη διαφθορά, στην παράδοση της Υγείας, της Παιδείας, του ασφαλιστικού, σε ιδιοτελή, επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, κι αυτό μπορεί να γίνει, και θα γίνει, μόνο με μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. 

Ερ.: Από εκπρόσωπος Τύπου, τώρα υποψήφια, με σταυρό, στην Α' Αθηνών. Γιατί στην Αθήνα και ποιες οι εντυπώσεις σας από τη σύντομη αυτή προεκλογική περίοδο;

Απ.: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη, γνωρίζω και αγαπώ την Αθήνα. Κλήθηκα να συνεισφέρω, στη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, από την Α' Αθήνας. Αυτό που συνάντησα, αυτό που αποκόμισα από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τους κατοίκους της πρωτεύουσας, είναι μια αγωνία για το μέλλον. Η κρίση, παρά τη βελτίωση που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, έχει αφήσει ορατά ίχνη στην πόλη. Δεν είναι μόνο τα κλειστά καταστήματα, οι ελλείψεις στις υποδομές, οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι. Είναι και η έξοδος των μόνιμων κατοίκων σε απομακρυσμένες συνοικίες και προάστια, απότοκο της εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Είναι η εξάπλωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Πέρα από τα παραπάνω, οι Αθηναίοι έχουν τα ίδια ερωτήματα, διλήμματα, προβλήματα, με τους υπόλοιπους Έλληνες. Θα δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, για να σταματήσει η μετανάστευση των νέων επιστημόνων; Θα βελτιωθεί η κατάσταση στην υγεία, στα σχολεία, στην κοινωνική πρόνοια; Θα αντιμετωπιστεί ριζικά, η μάστιγα της γραφειοκρατίας; Ο κόσμος αναγνωρίζει τα θετικά, αναμένει περισσότερα. Και η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, θα κάνει ακόμα περισσότερα, γιατί είναι η μόνη με σχέδιο, να απαντήσει στις ελπίδες, τις προοπτικές, τα όνειρα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, στην Αθήνα, και σε όλη την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)