to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 16.02.2017

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Πολιτικά ανεύθυνη και εγκληματική η στάση της ΝΔ

«Θεωρώ ότι θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία με κάθε κόστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στέκονται απέναντι σε προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση με αλώβητη την κοινωνία»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , στο Πρακτορείο  104,9 FM (Κ.Παπαδάκης):

• Η ελληνική πλευρά εργάζεται ώστε στο προσεχές Eurogroup να τεθούν οι παράμετροι μιας συνολικής συμφωνίας. Αυτό υπηρετούν οι συναντήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες και οι επαφές που έχει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών όλο το τελευταίο διάστημα. Όπως έχουμε τονίσει, βασιζόμαστε στην πραγματικότητα, σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα και στοιχεία. Και πληθαίνουν εκείνες οι φωνές που λένε ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα και στα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε χθες να δώσει ο κ. Μοσκοβισί. Γι αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι δεν γίνεται να αγνοηθεί η απόδοση της ελληνικής οικονομίας και ως προς τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και ως προς τους στόχους για την ανάπτυξη.

Μια αμφισβήτηση του ελληνικού προγράμματος θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για όλη την Ευρώπη. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και βλέπουμε ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να παίξουν έναν ρόλο γεφύρωσης των διαφωνιών. Και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές κατατείνουν στο να βρεθεί σύντομα λύση η οποία να είναι και κοινωνικά βιώσιμη αλλά και να προσφέρει προοπτική στην ελληνική οικονομία και να δίνει το σήμα για αλλαγή σελίδας.

Χθες, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο στη χώρα, έτσι ώστε πραγματικά να συνεχίσει με αυτούς τους όρους και με αυτές τις προοπτικές ανάπτυξης και αλλαγής σελίδας. Είναι σαφές ότι  ακραίοι κύκλοι των δανειστών επιμένουν σε μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις ανάγκες, ούτε  με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά ούτε και με τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια.

• Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη πολιτικά, όπως αντίστοιχα ανεύθυνη πολιτικά και εγκληματική είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας, η οποία επιμένει, παρόλο που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα ακόμα και στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής δεξιάς, να ζητάει εκλογές και να μην στέκεται στο πλευρό όλων εκείνων που λένε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι παράλογες απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών και του ΔΝΤ. Είδαμε τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο κ. Ντομπρόβσκις αναγνώριζε ότι η σταθερότητα της Ευρώπης εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας τα στοιχεία της Κομισιόν. Έχει σημασία όλοι να σταθούν στο πλευρό εκείνων που λένε, γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς παράλογες απαιτήσεις και χωρίς να γίνουν δεκτά μέτρα τα οποία αντιβαίνουν στην ίδια την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η στάση της ΝΔ είναι πολιτικά ανεύθυνη και εγκληματική. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας πολιτικής χυδαιότητας εκ μέρους Ελλήνων βουλευτών ή ευρωβουλευτών για μικροπολιτικούς λόγους. Ακούσαμε όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις του με την κα Μέρκελ, η κα Μπακογιάννη ζήτησε ποινικοποίηση της καθυστέρησης της αξιολόγησης, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ζήτησαν εκλογές, ουσιαστικά ικετεύοντας τους ευρωπαίους να ρίξουν την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία με κάθε κόστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στέκονται απέναντι σε προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση με αλώβητη την κοινωνία.

• Δεν βλέπω εκλογές. Και γιατί δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση ως προς  την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, και γιατί αυτό δεν είναι στις σκέψεις και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και γιατί οι εκλογές δεν γίνονται επειδή το ζητάει διακαώς εδώ και ένα χρόνο η αντιπολίτευση. Εκλογές γίνονται όταν τις θελήσει ο ελληνικός λαός ή όταν τελειώσει η τετραετία.. Δεν γίνονται επειδή το θέλει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στην εξουσία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)