to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 05.06.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Περισσό θράσος να μιλάει για ηθική το κόμμα του Παπασταύρου και της Siemens

«Η αντιπολίτευση προσπάθησε να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, με λάσπη και παραπληροφόρηση. Δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, ήταν η ΝΔ αυτή που έφυγε τρέχοντας από τη βουλή, όταν κατάλαβε ότι το τέχνασμά της δεν έπιασε»


Η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυριακάτικη Kontranews και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα :

• Οι δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή φαίνεται πως πέρασαν "αναίμακτα" για την κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Εκτιμάτε πως θα υπάρξουν περισσότερες δυσκολίες όταν χρειαστεί τους επόμενους μήνες να περάσουν και νέα μέτρα, όπως τα εργασιακά;

Μετά από μια σκληρή κι επίπονη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία η οποία περιλάμβανε, στα πρώτα βήματα υλοποίησής της, δύσκολα μέτρα, καθώς και έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους. Από εδώ και στο εξής, τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια θα επικεντρώνονται σε δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη  χώρα, όπως για παράδειγμα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Ήδη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για  την Κοινωνική Οικονομία, το καθεστώς των Δημοσίων Συμβάσεων, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πάταξη του λαθρεμπορίου, το «μαύρο χρήμα», ενώ, με το τέλος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία θα ακολουθήσει και η μεταρρύθμιση-τομή στον χώρο της εκπαίδευσης.        Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και θέληση και σχέδιο για να διαπραγματεύεται σκληρά, με στόχο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό θα κάνουμε και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, με στόχο να αποκρούσουμε τις ακραίες απόψεις όπως πχ για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τις οποίες συμφωνεί και ο κ.Μητσοτάκης. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κάτι που αποτελεί πρώτιστα ζήτημα δημοκρατίας.  

• Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, σας κατηγορεί και επιμένει ότι ο κόφτης και τα μέτρα ήταν το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα…

Καταρχάς, ας πει ο κ. Μητσοτάκης στους πολίτες ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμά του διότι, μέχρι σήμερα, μόνο στο εξωτερικό το έχει αποκαλύψει. Αν κρίνουμε, βέβαια, από την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για «μείωση δαπανών». Κόψιμο μισθών και συντάξεων, προνομιακή μεταχείριση σε  ημέτερους, αυταρχισμός, ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική, απολύσεις.

Κατά τα άλλα, είναι κατανοητή η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη και της αντιπολίτευσης. Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία τους κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος, και τώρα το μόνο που τους έμεινε είναι η δημιουργία εντυπώσεων μέσω της παραπληροφόρησης. Αλλά τους «κόφτες» των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων, και τους «αξιόπιστους» των Ζαππείων και του success story, δεν τους έχει ξεχάσει τόσο γρήγορα ο κόσμος.   
 

• Τελικά κ. Σβίγκου τι κέρδισε από αυτή τη διαπραγμάτευση πρακτικά ο πολίτης;

Τα οφέλη από το πρόσφατο Eurogroup είναι σημαντικά και χειροπιαστά, κι όχι ευχολόγια και υποσχέσεις όπως είχαμε συνηθίσει, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.  Το γεγονός ότι  θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, μέσω των χρημάτων που θα εκταμιευθούν ως το Φθινόπωρο, συνιστά μια πολύτιμη ένεση ρευστότητας για την πραγματική οικονομία. 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή 700 εκατ. το μήνα. είναι ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό είναι ένα άμεσο όφελος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: καταφέραμε , για τα επόμενα είκοσι σχεδόν χρόνια να  έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό χαμηλότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για σημαντικά βήματα, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, όμως, όχι επίπλαστης, όχι για τους λίγους, αλλά με κοινωνικό πρόσημο, υπέρ των ασθενέστερων και των πιο αδύναμων.


• Γιατί οι  δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δείχνει μια απογοήτευση προς την κυβέρνηση... 

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, όπως δεν έκανα ποτέ. Ας θυμηθούμε και τί έλεγαν στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στο δημοψήφισμα… Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι ο κόσμος περιμένει ακόμα πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα ζητήματα της καθημερινότητας.


• Βλέπουμε  ταυτόχρονα  υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι σε δημόσιες εμφανίσεις του αποδοκιμάζονται από κόσμο. Θεωρείτε ότι πρόκειται για οργανωμένες πρακτικές και από ποιους;

Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, όπως και οι κοινωνικές διεκδικήσεις,   βρίσκονται στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος και είναι αναγκαίες. Αλίμονο αν ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίαζε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Όμως, η παρεμπόδιση κομματικών εκδηλώσεων, οι προπηλακισμοί  ή οι βιαιοπραγίες είναι απαράδεκτα φαινόμενα που δεν προσιδιάζουν στην αριστερά. Ο τρόπος βέβαια που τα ΜΜΕ συνηθίζουν να απομονώνουν τέτοια περιστατικά είναι άλλη ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που πραγματοποιεί τόσες πολλές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν κλειστήκαμε ποτέ στα γραφεία όπως μας παρότρυνε ο κ. Μητσοτάκης.  Το ίδιο θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος.
 

• Τη βδομάδα που πέρασε μονοπώλησε το ενδιαφέρον η διάταξη με τις offshore. Η κ. Κωνσταντοπούλου μάλιστα, που μέχρι πρότινος ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι "ξεπλένει με τα ίδια κόλπα του Σαμαρά αξιόποινες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων"…

Η αντιπολίτευση προσπάθησε να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, με λάσπη και παραπληροφόρηση. Δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, ήταν η ΝΔ αυτή που έφυγε τρέχοντας από τη βουλή, όταν κατάλαβε ότι το τέχνασμά της δεν έπιασε. Ψηφίστηκε μια διάταξη κινούμενη στο πνεύμα συστάσεων Διεθνών Οργανισμών. Απέναντι σε αιτιάσεις περί ενδεχόμενου κινδύνου παρερμηνειών της, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια νέα, ακόμα πιο αυστηρή διάταξη, ακριβώς επειδή «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Η ΝΔ απάντησε, μέσω tweet  (!) του αρχηγού της, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για την άτακτη υποχώρησή της.  Λογική πράξη από ένα κόμμα, στελέχη του οποίου βρίσκονται σε όλες τις λίστες φοροφυγάδων  που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως λογικό είναι και να φοβάται τέτοιου είδους διατάξεις. Αλλά χρειάζεται περισσό θράσος να μιλάει περί ηθικής το κόμμα του κ. Παπασταύρου, των προνομιακών σχέσεων με τη Ζήμενς του κ. Χριστοφοράκου, οι συνομιλητές κατηγορούμενων ως εκβιαστών. Το ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ενστερνίστηκε τα επιχειρήματα αυτά, με λυπεί, αλλά δεν με εκπλήσσει.


• Πιστεύετε ότι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει έναν ανασχηματισμό πρέπει να απευθυνθεί κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η να προχωρήσει και σε ανοίγματα σε άλλους χώρους;

Μέσα από την αέναη ονοματολογία και την παραφιλολογία για τον ανασχηματισμό όπως προβάλλεται στα ΜΜΕ,  χάνουμε την ουσία. Και αυτή αφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική  και το πολιτικό σχέδιο για τη χώρα. Η αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, η προστασία όσων έχουν πληγεί περισσότερο, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία, το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. Δηλαδή, ο συλλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στο υπουργικό συμβούλιο και τα πρόσωπα που το απαρτίζουν.  Εξάλλου, και  το σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν απαρτίζεται μόνο από πρόσωπα που προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,  το αποτύπωμα όμως της πολιτικής  του πρέπει να αντιπροσωπεύει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό και την στρατηγική του για την υπέρβαση της κρίσης. Και τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι συμβατά με αυτό το πλαίσιο πολιτικής και αξιών.


• Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά είναι ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου; Θα βλέπατε ένα δίαυλο συνεργασίας στο μέλλον;

Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε και για το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, μιας που, απ' ότι βλέπουμε τώρα τελευταία, έχει επανεμφανιστεί κι ο πρώην πρωθυπουργός της «ισχυρής Ελλάδας» και των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν θα ήθελα, όμως, να εμπλακώ στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Αυτό που έχει σημασία, για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ομνύει ακόμα στον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα, τη στιγμή μάλιστα που, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προσπαθούν να αναπροσανατολιστούν, μέσα στις νέες συνθήκες που παρήγαγε η κρίση.  

Αυτό που παρακολουθούμε, μέχρι στιγμής, είναι ένας ατέρμονος διάλογος μεταξύ συνομαδώσεων, στελεχών  και παραγόντων, ο οποίος μάλλον αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες.  

• Το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κανείς δεν γνωρίζει το πολιτικό πρόγραμμα, τις προτάσεις και το στίγμα του συγκεκριμένου, προσωποπαγούς  κόμματος. Από τη στιγμή που η ίδια η αρχηγός του νέου κόμματος , έχει αποφύγει να απαντήσει αν αυτό εντάσσεται στην αριστερά, το κέντρο ή στη δεξιά, δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε κάποια ερώτηση. Αυτό που οφείλουμε να πούμε, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει λόγο στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στα ασθενέστερα στρώματα, σε όσους προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Γι' αυτούς παλεύει, με όλες του τις δυνάμεις, κι από αυτούς κρίνεται καθημερινά.  Και σίγουρα δεν συγκροτεί την πολιτική του πρόταση ετεροπροσδιοριζόμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους.   


• Από το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τι να περιμένουμε; Κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στην πολιτική γραμμή πλεύσης ας πούμε; Προς την λεγόμενη Κεντροαριστερά;

Εμβάθυνση στην πολιτική γραμμή της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναφορικά με τις κοινωνικές της συμμαχίες, την απεύθυνσή της, την αποτελεσματικότητά  της στις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται από την οικονομική και προσφυγική κρίση και τη διακυβέρνηση της χώρας.  


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)