to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 05.06.2021

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Ουσιαστικός διάλογος με Τουρκία και επιδίωξη έντιμης λύσης, όχι αναβλητικότητα και ακινησία

«​Η ΝΔ, δεν επιδιώκει, μια δυναμική ουσιαστικού διαλόγου και λύσης, αλλά, απλώς, να μη βρει μπροστά της άλλη μια περίοδο κρίσης. Πρόκειται για τη συνέχιση της γραμμής της ακινησίας και της αναβλητικότητας που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια στη ΝΔ, και η οποία βολεύει εσωκομματικά και τον κ. Μητσοτάκη»


Η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, υπεύθυνης στην Π.Γ.  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο NEWSBOMB και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα:

  • ​Το ζήτημα δεν είναι μια προσωρινή αποχή της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες. Ούτε, φυσικά, να περιοριστεί η συζήτηση μόνο σε ζητήματα εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουν μεν κι αυτές τη σημασία τους, αλλά δεν είναι το μείζον. Στα ελληνοτουρκικά, αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουμε είναι μια έντιμη λύση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς παραβίαση των κόκκινων γραμμών.

  • ​Αυτή τη στιγμή, ανοίγεται μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η τουρκική πλευρά, αναμένει την αποκρυστάλλωση της πολιτικής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή η συζήτηση για μια νέα συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Τώρα, λοιπόν, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου, για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, όπου είναι δυνατόν, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικά του δικαίου της θάλασσας.

  • ​Η ΝΔ, δεν επιδιώκει, μια δυναμική ουσιαστικού διαλόγου και λύσης, αλλά, απλώς, να μη βρει μπροστά της άλλη μια περίοδο κρίσης. Πρόκειται για τη συνέχιση της γραμμής της ακινησίας και της αναβλητικότητας που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια στη ΝΔ, και η οποία βολεύει εσωκομματικά και τον κ. Μητσοτάκη, αφού γνωρίζει ότι η σαμαρική πτέρυγα του κόμματος πολιτεύεται με τη γραμμή «κανένας διάλογος με πειρατές».

  • ​Ο νέος κόσμος που βγαίνει από την πανδημική κρίση, μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικός. Είναι βέβαιο ότι, η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την τεκτονική αλλαγή, όσες αντιστάσεις κι αν προβάλλουν διάφοροι, προσκολλημένοι στο παρελθόν, σε δόγματα ξεπερασμένα και αποτυχημένα.

  • ​Τη στιγμή που στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν παίρνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, εδώ προσπαθούν να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, και να παραδώσουν στους ιδιώτες τα πάντα. Αλλά, όσες επικοινωνιακές εκστρατείες και να κάνουν, παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο, ό, τι πιο αντικοινωνικό ως το κοινωνικά ωφέλιμο, ό,τι πιο παρωχημένο ως νεωτερική τομή και μεταρρύθμιση, οι ιδέες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ μυρίζουν νεοφιλελεύθερη ναφθαλίνη.

  • ​Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ένας ιδεοληπτικός και αποτυχημένος υπουργός, εφαρμόζει μια ιδεοληπτική και αποτυχημένη πολιτική, που δεν προστατεύει τους πολίτες, και γι’ αυτό οφείλει να παραιτηθεί. Το γιατί τον κρατάει ακόμα στη θέση του ο κ. Μητσοτάκης είναι πραγματικά απορίας άξιο.

  • ​​Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει αυτό το βαθύτατα αντεργατικό και κοινωνικά καταστροφικό νομοσχέδιο. Και βέβαια έχουμε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση, εφόσον τότε είναι νόμος του κράτους, θα το καταργήσουμε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.newsbomb.gr/politikh/story/1202773/svigkoy-sto-newsbomb-gr-entimi-lysi-me-tin-toyrkia-xoris-paraviasi-kokkinon-grammon

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)