to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:23 | 11.05.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Κλείνει ο κύκλος αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, για τον οποίο ΝΔ και διαπλοκή παίξανε τα ρέστα τους

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο», (Νίκος Σβέρκος - Δημήτρης Κουκλουμπέρης)


 • Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης μετά την προσυμφωνία του Eurogroup; Και μια ερώτηση... Θα έχουμε τη συμφωνία στις 25 ή θα δούμε καμία ανατροπή την τελευταία στιγμή;

Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Έχουμε προχωρήσει πραγματικά σε ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο χαλάει τα σχέδια και όσων είχαν επενδύσει στην αβεβαιότητα και την αστάθεια, αλλά κυρίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή σελίδας της χώρας.

Σίγουρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Όντως πρόκειται για ένα δύσκολο πακέτο μέτρων. Είναι όμως ώρα για ακόμα πιο σκληρή δουλειά, για οργανωμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για ένα οργανωμένο σχέδιο για την ανασύνταξη της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο ξεφεύγει από την υλοποίηση απλώς και μόνο της συμφωνίας, έτσι ώστε και να προωθηθούν αλλαγές που πραγματικά αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να μπουν οι βάσεις για το πόσο γρήγορα θα βγούμε από την κατάσταση επιτροπείας που έχει μπει η χώρα.

 • Λέτε και το ακούμε αυτές τις ημέρες από τα κυβερνητικά στελέχη και από τον πρωθυπουργό ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Ποιο πιστεύετε όμως ότι μπορεί να είναι το αφήγημα εκείνο που μπορεί να πείσει την κοινωνία ότι όντως έτσι είναι, ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα…

Το αφήγημα δεν υπάρχει απλώς και μόνο για να πείσει την κοινωνία. Το αφήγημα υπάρχει ακριβώς για να αλλάξει σελίδα ο τόπος, πρόκειται για πραγματικές πρωτοβουλίες οι οποίες κάποιες έχουν ήδη δρομολογηθεί, άλλες πρέπει να επιταχυνθούν, είτε μιλάμε για την ανάπτυξη, για την κοινωνική οικονομία, για την καταπολέμηση της ανεργίας με δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπάρχει ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος ήδη έχει μπει στη διαβούλευση, υπάρχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προκήρυξη των αδειών. Υπάρχουν την ίδια στιγμή και πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και τα οποία ξεφεύγουν από την οικονομία. Είδαμε, για παράδειγμα, εικόνες από τη δράση των ΜΑΤ στην τελευταία συγκέντρωση στο Σύνταγμα που πρέπει να λάβουν τέλος…

 • Έχει γίνει και μια ερώτηση από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...

Ναι, ακριβώς... Οπότε έχουμε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που πρέπει να παρθούν το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν βέβαια και οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Όλα αυτά δείχνουν ότι και υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει κι ότι δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα. Το σίγουρο όμως είναι ότι κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης, για τον οποίο τόσο η διαπλοκή όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν παίξει τα ρέστα τους όλα το προηγούμενο διάστημα…

 • Για πάμε να εστιάσουμε λίγο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βγαίνει, για παράδειγμα, η ΝΔ και λέει ότι είναι συνθηκολόγηση άνευ όρων.. τέταρτο μνημόνιο, μέτρα 12 δισ.

Η ΝΔ από τη μεγάλη της επιθυμία να υπογράφει μνημόνια, βλέπει παντού μνημόνια. Θα πρέπει και η ΝΔ, τώρα που τελειώνουν αυτές οι διακηρύξεις καταστροφολογίας και περί εκλογών κ.λπ., που έχει κολλήσει και η βελόνα, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς βλέπει τη χώρα να στέκεται στα πόδια της. Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε δει είναι να συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, για να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα αποσταθεροποίησης. Τώρα όμως θα πρέπει και από αυτή να δούμε δείγματα γραφής, την πολιτική της πρόταση. Γιατί, ξέρετε, με τις φαντασιώσεις της ΝΔ δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς. Όταν η ΝΔ ανακαλύπτει μέτρα εκεί που δεν υπάρχουν, όταν η ΝΔ αρνείται να παραδεχτεί ακόμα και τους δείκτες της Eurostat, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή πολιτική συζήτηση επί αυτών. Αυτό θα γυρίσει και μπούμερανγκ στην ίδια τη Ν.Δ. και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αδυνατούν αυτή την στιγμή να βρουν ένα πολιτικό βηματισμό και να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη χώρα.

 • Υπήρξε μια διαφοροποίηση στην αντιπαράθεση και εντός της χώρας και εκτός της χώρας. Δηλαδή, από τη μια είδαμε να υψώνονται οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ας πούμε ή των άλλων κομμάτων του κέντρου, της κεντροαριστεράς την προηγούμενη εβδομάδα και βλέπω να υπάρχει και μια διαφορετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης έναντι των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, σοσιαλιστικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Τι γίνεται εκεί; Γιατί ορισμένοι λένε ότι ο φυσικός σύμμαχος από εδώ και πέρα της κυβέρνησης μπορεί να είναι μόνο αυτά τα κόμματα.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση εργάζεται όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια κατεύθυνση οικοδόμησης συμμαχιών στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτές οι συμμαχίες ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας για να υπάρξει πραγματικά μια ασπίδα απέναντι στα ακραία σχέδια του ΔΝΤ. Και έχει δείξει η κυβέρνηση ότι μέσα στη διαπραγμάτευση θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά εργαλεία και όλες τις συμμαχίες για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της. Με επόμενο στόχο, βέβαια, πολύ άμεσο, τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι συμμαχίες ήταν αυτού του επιπέδου, και βέβαια ήταν συμμαχίες ακόμα και πρόσωπα του κεντροδεξιού χώρου όπως είναι και ο Γιούνκερ, είδαμε και σε μια πλήρη αναντιστοιχία και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συντάσσονται με αυτούς που υπονόμευαν τη χώρα και υπονόμευαν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, μια συμφωνία η οποία θα υλοποιεί μόνο τη συμφωνία του καλοκαιριού, χωρίς να υπάρχουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για την ελληνική κοινωνία. Είδαμε, λοιπόν, ότι έχει πλήρως αποτύχει αυτό το σχέδιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μένει να δούμε τι θα εφεύρουν για το επόμενο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)