to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 03.02.2021

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Ο Κ.Μητσοτάκης οφείλει να στηρίξει την πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια

Σε παρέμβασή της στο KontraChannel και στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ NEWS 10, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, η Ράνια Σβίγκου είπε, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ότι δεν ακούσαμε «κουβέντα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για το πώς θα αυξηθούν τα τεστ, για το πώς οι πολίτες θα προστατευθούν στους χώρους εργασίας, αν ελέγχονται οι χώροι εργασίας, αν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.


Σε παρέμβασή της στο KontraChannel και στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ NEWS 10, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη,  η Ράνια Σβίγκου είπε, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ότι δεν ακούσαμε «κουβέντα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για το πώς θα αυξηθούν τα τεστ, για το πώς οι πολίτες θα προστατευθούν στους χώρους εργασίας, αν  ελέγχονται οι χώροι εργασίας, αν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.  Το μόνο που ακούσαμε είναι άλλη μια παρότρυνση για την ατομική ευθύνη των πολιτών», Διότι, πρόσθεσε, «για την κυβέρνηση, οι μόνοι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση είναι οι πολίτες, κι ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι η κυβέρνηση»

Η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι  «το καλοκαίρι, κάτω από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Μετά, είχαμε το successstory  των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές επιδημιολογικές εστίες, και πολύ σοβαρή ανησυχία από τους επιστήμονες, λόγω και των νέων μεταλλάξεων του ιού.»

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε. «Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα. Παράλληλα, θεωρεί ότι όλα τα κάνει σωστά, και στην υγειονομική και στην οικονομική κρίση. Απορώ πότε η κυβέρνηση θα αντιληφθεί τις ευθύνες της, και θα κάτσει με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και με τους ειδικούς, για να χαραχθεί πραγματικά μια σοβαρή, συνεκτική, συγκροτημένη  στρατηγική, με μέτρα τόσο για τους εμβολιασμούς, όσο και για την υπόλοιπη υγειονομική θωράκιση  της χώρας».

«Τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη μη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας,  για να μην αυξηθούν οι ΜΕΘ,   για το ότι δεν υπάρχουν περισσότερα δρομολόγια στα λεωφορεία», πρόσθεσε η Ράνια Σβίγκου. «Σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που, και τα εμβόλια δεν θα είναι διαθέσιμα όπως τα περίμενε η ΕΕ και η κυβέρνηση,  και παράλληλα, δεν έχει θωρακιστεί το ΕΣΥ,  όπως θα έπρεπε. Οπότε, γυρνάμε συνεχώς σε μια προγενέστερη κατάσταση, πάμε σε νέα λοκντάουν, στη συνέχεια χαλαρώνουν, κι είναι ένας φαύλος κύκλος. Οι καθημερινές δηλώσεις των υπεύθυνων για τη διαχείριση αυτής της κρίσης, δεν μας κάνουν σοφότερους, και σίγουρα δεν μας καθησυχάζουν».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων,  η  Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μίλησε για τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ, και της ηγεσίας της, που δεν είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι, στηριζόμενη σε δύο πολυεθνικές, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο ανεπαρκούς διαθεσιμότητας εμβολίων.

Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε ότι, «από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε κάλεσμα και στον Κ. Μητσοτάκη, να αναδείξει το ζήτημα της εξασφάλισης των αδειών, από την πλευρά της ΕΕ,  για τη γενικευμένη παραγωγή των εμβολίων, ώστε να υπάρξει και γενικευμένη διαθεσιμότητα στους πολίτες». Τότε, «αντιμετωπίστηκε με χλευασμούς και ειρωνείες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τον θυμάστε να λέει στη βουλή ότι, δήθεν, εμείς προτείνουμε να κρατικοποιηθούν οι πολυεθνικές εταιρίες».

Για το πώς οι άδειες παραγωγής μπορούν να εξασφαλιστούν, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι προβλέπονται τόσο από την Κοινοτική, όσο και από την ελληνική νομοθεσία. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι  η πολιτική βούληση».

Τέλος, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμα κι αν εξασφάλιζε τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων για όλο της τον πληθυσμό, αν δεν εμβολιαστούν και οι γειτονικές της χώρες, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και οι αναπτυσσόμενες. Χρειάζεται ένας συγκροτημένος σχεδιασμός και μια ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θα παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, και τη διελκυστίνδα μεταξύ ΕΕ, χωρών της ΕΕ και των πολυεθνικών εταιριών.   Θα πρέπει να έχει λόγο η Ελλάδα, στην ΕΕ. Και θα πρέπει, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έγινε αποδεκτή, τόσο  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και στηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα ευρωβουλευτών,  να στηριχθεί και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να αντιληφθεί τη δυσκολία της κατάστασης την οποία βιώνουμε πανευρωπαϊκά».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)