to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 14.06.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης στοιχίζεται πίσω από ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές που θέλουν τη χώρα απομονωμένη

Για ένα τέτοιο ζήτημα κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από κανέναν...


Την επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ Πρακτορείο  104,9 FM.

"Πρόκειται για μια απαράδεκτη δήλωση. Ο κ. Σαμαράς μας έχει συνηθίσει σε ένα λόγο ο οποίος είναι και προσβλητικός και διχαστικός. Αυτή τη φορά διαπράττει κι ένα θεσμικό ατόπημα γιατί βάζει στο στόχαστρό του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Θεωρώ ότι με τη χθεσινή του δήλωση, εκτός απ’ αυτή την επίθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνολικά προσπαθεί να δείξει ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός μέσα στη ΝΔ", σημείωσε η κ. Σβίιγγου.

'Προσπαθεί να δείξει ότι η δική του γραμμή είναι αυτή που κέρδισε εντός της Ν.Δ. Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος θα έλεγα, γιατί γνωρίζουμε και στη Ν.Δ. και το ΄92 με τι γραμμές προσήλθε τότε το κόμμα αυτό στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών", συμ-πλήρωσε.

"Τώρα επιστρέφει δικαιωμένος και τον δικαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, αντί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και αντί να κρατήσει μια στάση υπευθυνότητας, επιλέγει να στοιχηθεί πίσω από ακροδεξιες και εθνικιστικές φωνές που θέλουν τη χώρα απομονωμένη, με προβλήματα με τους γείτονές της", τόνισε επίσης.

"Για ένα τέτοιο ζήτημα κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από κανέναν. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει με στάση ευθύνης να τοποθετηθούν. Ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής που έχουν στο παρελθόν διαπραγματευτεί με την ΠΓΔΜ και γνωρίζουν ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν και ποιες συμφωνίες διαπραγματεύτηκαν, ιδιαίτερα αυτοί θα πρέπει να αντιληφθούν και την κρισιμότητα της στιγμής κι ότι αυτή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη και από ό, τι είχαμε διαπραγματευτεί ως χώρα στα παρελθόν αλλά και από την πραγματικότητα.", επισήμανε επίσης η Ράνια Σβίγγου.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

- Ακούσαμε και χθες τον πρωθυπουργό, υπήρχαν και οι αντιδράσεις από την πλευρά της Ν.Δ. η οποία μιλάει για μία κακή συμφωνία αλλά και κυρίως ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική και την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση γι αυτή τη συμφωνία. Τι απαντάτε εσείς γι αυτό;…

Όσο συνεχίζει να το λέει αυτό η Ν.Δ. δείχνει το πόσο μεγάλη απόσταση έχει η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης από τη σοβαρότητα. Προφανέστατα και έχει την πολιτική νομιμοποίηση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία. Εάν ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θεωρούν ότι δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση, ας κάνουν πρόταση δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να φέρουν συμφωνία στη Βουλή και η Βουλή θα ψηφίσει για τη συμφωνία όπως έχουμε πει, όταν εκπληρωθούν και όλες οι προϋποθέσεις από την πλευρά της γείτονος χώρας. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις από ένα κόμμα το οποίο διστάζει ακόμα και σήμερα να εκφέρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το διμερές πρόβλημα στη σχέση μας με την ΠΓΔΜ και πώς πρέπει αυτό να λυθεί.

- Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του, προφανώς θεωρώντας.. για τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος αρνείται να ψηφίσει κι έτσι δημιουργεί κι ένα αντικίνητρο για να την ψηφίσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως η Ν.Δ.

Για ένα τέτοιο ζήτημα κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από κανέναν. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει με στάση ευθύνης να τοποθετηθούν. Ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής που έχουν στο παρελθόν διαπραγματευτεί με την ΠΓΔΜ και γνωρίζουν ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν και ποιες συμφωνίες διαπραγματεύτηκαν, ιδιαίτερα αυτοί θα πρέπει να αντιληφθούν και την κρισιμότητα της στιγμής κι ότι αυτή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη και από ό, τι είχαμε διαπραγματευτεί ως χώρα στα παρελθόν αλλά και από την πραγματικότητα. Εάν δείτε, για παράδειγμα, πώς ο διεθνής Τύπος έχει αντιμετωπίσει την συμφωνία…

- Αυτό είναι γεγονός…

Θα δείτε ότι γράφουν ότι η «Μακεδονία» άλλαξε το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, όχι η FYROM, όχι τα «Σκόπια», όπως λένε και πολλοί συνάδελφοί σας, αλλά η Μακεδονία. Αυτό δείχνει πού οδήγησε η εκκρεμότητα, στο ότι ο διεθνής Τύπος και ότι πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό δείχνει και τι ακριβώς προσθέτει η σημερινή συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τι προσθέτει στα όσα μέχρι σήμερα είχαν αναγνωριστεί διεθνώς. Κι αυτή είναι η μεγάλη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης και θεωρώ ότι είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια και να μην το αναγνωρίσει.

- Γεγονός είναι πάντως ότι και η σημερινή γερμανική εφημερίδα η FAZ μιλάει διθυραμβικά για τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, να μην ξεχνάμε, είχε γράψει πολλές φορές κατά του πρωθυπουργού…

Πολλές φορές όπως και ο υπόλοιπος γερμανικός Τύπος…

- Εγώ θέλω να ρωτήσω, πιστεύετε ότι θα περάσει από τη Βουλή μια τέτοια συμφωνία; Πού ποντάρετε ακριβώς; Σε κάποιες διαφοροποιήσεις;.. Στην αντιπολίτευση; Πού ποντάρετε;..

Ακριβώς επειδή είναι μια εθνικά συμφέρουσα λύση, ακριβώς επειδή είναι στη βάση της εθνικής γραμμής του 2008, ακριβώς επειδή προσθέτει πράγματα στη χώρα και δεν αφαιρεί απολύτως τίποτε και ακριβώς επειδή αποτελεί ένα ιστορικό βήμα και για την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, θεωρώ ότι θα έχει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση και θα υπάρξουν περισσότεροι βουλευτές και περισσότερα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία.

- Θα ήθελα να μου σχολιάσετε και τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και δήλωση του ιδίου ότι θα κριθούν οι πολιτειακοί θεσμοί. Δηλαδή πώς το σχολιάζετε;. Δεν κάνει καλά το έργο του;

Πρόκειται για μια απαράδεκτη δήλωση. Ο κ. Σαμαράς μας έχει συνηθίσει σε ένα λόγο ο οποίος είναι και προσβλητικός και διχαστικός. Αυτή τη φορά διαπράττει κι ένα θεσμικό ατόπημα γιατί βάζει στο στόχαστρό του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Θεωρώ ότι με τη χθεσινή του δήλωση, εκτός απ’ αυτή την επίθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνολικά προσπαθεί να δείξει ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός μέσα στη Ν.Δ. Προσπαθεί να δείξει ότι η δική του γραμμή είναι αυτή που κέρδισε εντός της Ν.Δ. Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος θα έλεγα, γιατί γνωρίζουμε και στη Ν.Δ. και το ΄92 με τι γραμμές προσήλθε τότε το κόμμα αυτό στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Τώρα επιστρέφει δικαιωμένος και τον δικαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, αντί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και αντί να κρατήσει μια στάση υπευθυνότητας, επιλέγει να στοιχηθεί πίσω από ακροδεξιες και εθνικιστικές φωνές που θέλουν τη χώρα απομονωμένη, με προβλήματα με τους γείτονές της.

- Να περάσουμε και στα οικονομικά. Σήμερα έχουμε το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.. Θα πάμε σε μια καθαρή έξοδο;

Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος της ελληνικής πλευράς, αυτή είναι και η πρόθεση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών παρά τα όσα λέγονται εδώ από παράγοντες της χώρας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την καθαρή έξοδο και θεωρώ –το έχω ξαναπεί και από τις συχνότητες του ραδιοφώνου σας- ότι η πολιτική συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο τι θα κάνει η χώρα μετά την έξοδο, πώς θα ανακτήσει την κυριαρχία της, με τι παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια, με τι θέση των εργαζομένων και με τι δικαιώματα των εργαζομένων μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία απασχολούν και όχι μια συζήτηση περί 4ου και 5ου μνημονίου, περί πιστοληπτικής γραμμής, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλες οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση κι αυτή είναι η κατεύθυνση της καθαρής εξόδου. Αυτό θα υλοποιηθεί και αυτές είναι οι λεπτομέρειες που συζητιούνται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

- Για την πορεία αυτή παίζει ρόλο σημαντικό η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα;

Όσο περνάει ο καιρός μειώνεται και η σημασία της συμμετοχής του, όχι μόνο για την ελληνική πλευρά , γιατί γνωρίζετε την άποψη που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή που ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά μειώνεται η σημασία και για τις αγορές και για τις ευρωπαϊκές χώρες εκείνες που είχαν επιβάλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το προηγούμενο διάστημα στο πρόγραμμα. Η αξιοπιστία της Ελλάδας πλέον είναι αναγνωρισμένη και από το διεθνή Τύπο και από τις αγορές και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό. Ανεξάρτητα δηλαδή από τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι για τον λίγο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του προγράμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)