to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 21.03.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά απηχεί σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις

«Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και θεωρώ ότι υπάρχει βούληση ώστε αυτό να γίνει».


Την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε πως είναι αντισυνταγματικές οι αλλαγές του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, όσον αφορά τη διδαχή του μαθήματος των θρησκευτικών, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου,  στο Πρακτορείο  104,9 FM.

«Σίγουρα είναι μια απόφαση που μας γυρίζει χρόνια πίσω και απηχεί σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις», δήλωσε η Ράνια Σβίγκου, και σημείωσε: «Περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, γιατί, όπως γνωρίζετε, έχουμε διαβάσει αυτά που έχετε διαβάσει κι εσείς από τα δημοσιεύματα». «Σε κάθε περίπτωση», είπε, «το υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και θεωρώ ότι υπάρχει βούληση ώστε αυτό να γίνει. Αυτό δείχνει και η χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας».

«Εγώ θέλω να κρατήσουμε το πολιτικό, που το πολιτικό είναι η βούληση της κυβέρνησης και του κόμματος για αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και των θρησκευτικών στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού που είχε ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Φίλης», τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σβίγκου μίλησε επίσης για την κάλυψη Μητσοτάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη και την άτακτη φυγή της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική γαι τη Novartis. «Ειδικά για τον κ. Γεωργιάδη είδαμε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη μη αποδεχόμενος την παραίτησή του. Αυτό δείχνει ότι η Ν.Δ. έχει μια πλήρη κάλυψη για όλα της τα στελέχη, ενώ θα μπορούσε, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτά να παραιτηθούν μέχρι να τελειώσει η έρευνα των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται», σημείωσε.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
 
Θα ήθελα να ξεκινήσω ζητώντας το δικό σας σχόλιο όσον αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως είναι αντισυνταγματικές οι αλλαγές του πρώην υπουργού Παιδείας, του κ. Φίλη όσον αφορά τη διδαχή του μαθήματος των θρησκευτικών. Είχαμε και βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σίγουρα είναι μια απόφαση που μας γυρίζει χρόνια πίσω και απηχεί σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, γιατί, όπως γνωρίζετε, έχουμε διαβάσει αυτά που έχετε διαβάσει κι εσείς από τα δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και θεωρώ ότι υπάρχει βούληση ώστε αυτό να γίνει. Αυτό δείχνει και η χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.
 
Δηλαδή πώς πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας;
 
Κανονικά, σεβόμενο την απόφαση του ΣτΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών. Αλλά να περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό, για να δούμε πώς αυτό μπορεί να γίνει.
 
Μάλιστα…
 
Εγώ θέλω να κρατήσουμε το πολιτικό, που το πολιτικό είναι η βούληση της κυβέρνησης και του κόμματος για αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και των θρησκευτικών στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού που είχε ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Φίλης.
 
Κρατάμε λοιπόν το πολιτικό κομμάτι αφού δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό, γιατί δεν έχει δημοσιευθεί… Τώρα να σας περάσω στην υπόθεση Νοβάρτις. Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ειδική επιτροπή της προκαταρκτικής εξέτασης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κι αυτό έγινε αφού βέβαια πρώτα, αν δεν κάνω λάθος, κατέθεσε ήδη ο κ. Βενιζέλος.  Θέλω το δικό σας σχόλιο….
 
Νομίζω ότι είχε προαναγγελθεί αυτή η στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ. και νομίζω ότι προέβησαν σε μία προσχηματική αποχώρηση επειδή ήθελαν επικοινωνιακά να λήξουν τη λειτουργία της επιτροπής. Έχουν χρησιμοποιήσει το τελευταίο διάστημα διάφορες προφάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσίασαν το επιχείρημα ότι έπρεπε να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες, ενώ από την πλευρά της πλειοψηφίας της επιτροπής είχε προκριθεί το να κληθούν πρώτα τα αναφερόμενα πρόσωπα και στη συνέχει να κριθεί η αρμοδιότητα ή μη του οργάνου ώστε να συνεχίσει. Αυτό διαδικαστικά δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε δεκτό από την πλευρά της αντιπολίτευσης και γι αυτό το λόγο αποχώρησε…
 
Λέτε και άλλοι μάρτυρες ή προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι φέρονται να έχουν…
 
Αυτό το οποίο απάντησε η πλειοψηφία της επιτροπής και έγιναν στη συνέχεια και σχετικές δημόσιες δηλώσεις όπου ενημερώθηκαν και οι υπόλοιποι, γιατί, όπως γνωρίζετε, οι εργασίες της επιτροπής είναι κλειστές, είναι ότι με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες και με σεβασμό στους κανονισμούς που ορίζουν τη διεξαγωγή  της επιτροπής είναι ότι πρώτα θα πρέπει να κριθεί η αρμοδιότητα, γιατί αλλιώς θα οδηγούνταν η επιτροπή σε άσκοπες χρονοτριβές και σε ενδεχόμενο ακυρότητας εφ’  όσον στη συνέχεια η Βουλή κρινόταν ως αναρμόδια. Έχουμε δει και στο παρελθόν πολλές περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε αντίστοιχες επιτροπές οι οποίες ακολούθησαν συγκεκριμένες διαδικασίες και στη συνέχεια δεν διαλευκάνθηκε η υπόθεση και δεν θέλουμε αυτό σε καμία περίπτωση να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Τώρα όμως θα προχωρήσει μόνο με βουλευτές της συμπολίτευσης, της κυβέρνησης.
 
Και θα βγάλει κανονικά ένα πόρισμα για τη Βουλή και θα συνεχίσει κανονικά αυτό το έργο το οποίο έχει να κάνει. Και θα δούμε στη συνέχεια, κρίνοντας την αρμοδιότητά της, αν τελικά η υπόθεση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω ή όχι. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει η ίδια η επιτροπή.
 
Περιμένουμε και άλλα στοιχεία να βγουν στη δημοσιότητα για την υπόθεση της Novartis στο πλαίσιο…
 
Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν το ξέρω αυτό προφανώς. 
 
Δεν το γνωρίζετε εσείς.
 
Προφανώς δεν το ξέρω. Αυτό που μπορώ όμως να σας πω πολιτικά, και νομίζω το κατανοούν και οι πολίτες που διαβάζουν εφημερίδες και που ενημερώνονται και από το δικό σας το Πρακτορείο, είναι ότι τις τελευταίες μέρες είχαμε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και για τον κ. Γεωργιάδη και για τον κ. Σαμαρά και είδαμε την πλήρη κάλυψη της Ν.Δ. για αυτές τις αποκαλύψεις. Ειδικά για τον κ. Γεωργιάδη είδαμε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη μη αποδεχόμενος την παραίτησή του. Αυτό δείχνει ότι η Ν.Δ. έχει μια πλήρη κάλυψη για όλα της τα στελέχη, ενώ θα μπορούσε, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτά να παραιτηθούν μέχρι να τελειώσει η έρευνα των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται.
 
Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δεχτεί την παραίτηση του κ. Γεωργιάδη;
 
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που θεωρούσε ο ίδιος σωστό. Πλέον, όμως, έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη και πλέον παίρνει πάνω του και ο ίδιος τον κ. Γεωργιάδη, ότι και αν αυτό σημαίνει.
 
Τώρα να περάσουμε λίγο στα ελληνοτουρκικά και στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών μας αξιωματούχων που κρατούνται στην Τουρκία. Πιστεύετε ότι θα έχουμε αίσια έκβαση στο θέμα και αν γρήγορα έχουμε αποτέλεσμα; Είχαμε και την θετική, στο συμβολισμό της, δήλωση του κ. Πάιατ. Πιστεύετε ότι η πίεση αυτή προς τους Τούρκους θα αποδώσει; Πρέπει η Ευρώπη να πιέσει ακόμα περισσότερο;
 
Αυτό που έχω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα σε πολιτικό  και διπλωματικό επίπεδο, ώστε να γυρίσουν αυτοί οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι πολύ γρήγορα σπίτι τους. Τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς δεν μπορώ εγώ να τους γνωρίζω, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την ίδια στάση. 
Περιμένουμε να δούμε και τις ενέργειες της τουρκικής δικαιοσύνης και να γνωρίσουμε – γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατηγορητήριο για να πούμε κατά πόσο θα είναι πιο γρήγορα ή πιο αργά η απελευθέρωση των δυο αξιωματικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι γίνονται τα πάντα και θα συνεχίσουν να γίνονται ανάλογα και με τις εξελίξεις, ώστε να υπάρξει σύντομα μια θετική λύση σε αυτό το ζήτημα το οποίο είναι πραγματικά αρκετά σοβαρό.
 
Τίθεται θέμα ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς; Οι οποίοι, βέβαια, η διαφορά είναι ότι ήρθαν και ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, ενώ οι δικοί μας….
 
Κανένα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. Κανένα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και δεν είμαστε μια χώρα η οποία εκβιάζεται ή μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς.
 
Κλείνοντας το δικό σας το σχόλιο, στο λεπτό που μας μένει, πώς είδατε τις απειλές που δέχονται από κάποιες μακεδονικές οργανώσεις βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου;
 
Οι απειλές αυτές προσβάλλουν την ίδια τη Δημοκρατία και προσβάλλουν όλους τους βουλευτές και προσβάλουν όλους τους Έλληνες πολίτες. Θα ήθελα όμως να σταθώ – το επισημάναμε και χθες σε παρέμβασή μας ως κόμμα – στη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε αυτές τις απειλές. Μου κάνει πραγματικά αλγεινή εντύπωση το ότι δεν βρήκε μια γραμμή να το σχολιάσει, εκτός αν μου ξεφεύγει εμένα και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.
Περιμένω πάντως από όλα τα δημοκρατικά κόμματα να καταδικάσουν αυτές τις απειλές και να πάρουν αποστάσεις από τέτοιες ακροδεξιές λογικές που υπονομεύουν την ίδια τη Δημοκρατία.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)