to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 16.11.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Να μην επικρατήσει στην Ευρώπη ο φόβος και η μισαλλοδοξία. Ασπίδα μας η δημοκρατία

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρ. Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρακτορείο 104,9 (Φ. Γρηγοριάδη- Ν. Γιώτη)


  • Άλλα σκοπεύαμε να ρωτήσουμε, αλλά βλέπουμε τώρα το τραγικό περιστατικό στη Γαλλία… Υπάρχει μια αναστάτωση γενικότερα σε όλη την Ευρώπη.. Περιστατικό με ευρύτατες διαστάσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον πλανήτη, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί και διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση…..

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτά που συνέβησαν την Παρασκευή το βράδυ. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψουν ούτε τη φρίκη που έχουν ζήσει οι Γάλλοι πολίτες, ούτε τη φρίκη που ζει αυτές τις στιγμές η Ευρώπη.

Είναι αυτονόητη και η συμπαράστασή μας και η αλληλεγγύη μας. Έχετε όμως δίκιο ότι οι επιπτώσεις είναι ευρύτατες και αφορούν θα έλεγα την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης, ενώ το πώς θα απαντήσει σ΄ αυτή τη φοβερή τρομοκρατική επίθεση, θα έχει επιπτώσεις και στον ίδιο τον χαρακτήρα και το μέλλον της.

Όσο αποφασιστικές θα πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές χώρες και συντονισμένες αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντίστοιχα αποφασιστική θα πρέπει να είναι και η κοινή στάση της Ευρώπης στην επιλογή της για μια πολιτική που θα εμβαθύνει και δεν θα καταργεί τις αξίες της δημοκρατίας, τις αξίες της ελευθερίας, τις αξίες εκείνες του Διαφωτισμού . Οπότε θεωρώ εύστοχο το πρωτοσέλιδο σημερινής εφημερίδας που λέει ότι ασπίδα μας αυτή τη στιγμή, ασπίδα της Ευρώπης είναι η ελευθερία και η δημοκρατία.

Γι αυτό και είναι ζητούμενο σήμερα να μην επικρατήσουν στην Ευρώπη ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο φόβος. Να απομονωθούν τέτοιες φωνές που πάνε να ακουστούν σε διάφορες χώρες . Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές αξίες.

  • Πώς θα γίνουν όμως όλα αυτά; Γιατί βλέπουμε τώρα από χώρες του Βορρά, όπως αναφέρατε κι εσείς προηγουμένως, άλλοι ζητούν να υψωθούν φράχτες, άλλοι να κλείσουν τα σύνορα, ακόμα και της Ελλάδας με την άλλη πλευρά, να προστατευθούν περισσότερο

Είναι άλλο προστασία των πολιτών και ενίσχυση μέτρων προστασίας και είναι άλλο να κλειστεί η Ευρώπη και από, τον φόβο της να προχωρήσει σε συντηρητικές λύσεις, οι οποίες δεν θα είναι και αποτελεσματικές ως προς αυτό που θέλουμε όλοι να καταπολεμήσουμε, τα ακραία φαινόμενα τρομοκρατίας.

  • Πάντως ο γαλλικός λαός έδειξε μάλλον ότι δεν πτοείται με το ότι βγήκε έξω χθες στους δρόμους κανονικά, σήμερα είναι κανονικά…. Ο γαλλικός λαός πηγαίνει κανονικά στις δουλειές τους, αψήφησε μάλιστα και τις οδηγίες της ίδιας της κυβέρνησης, κλειστείτε στα σπίτια.. μην εμπιστεύεστε το διπλανό σας.. Αντίθετα φαίνεται και το διπλανό τους εμπιστεύονται και τα σπίτια ανοίγουν…

Νομίζω ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει ο γαλλικός λαός αυτό που πέρασε, δείχνει και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό τους. Είδαμε χθες να συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, είδαμε εικόνες αλληλεγγύης, εικόνες ανθρωπιάς. Πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευρωπαϊκές αξίες στις οποίες αναφέρθηκα και προηγουμένως και νομίζω ότι σ΄ αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να βαδίσει και στο σύνολό της η Ευρώπη.

  • Σε ότι αφορά τη δική μας χώρα και την κυβέρνηση της δικής μας χώρας ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι σε όλο αυτό που διαμορφώνεται. Μπορεί κάποιες κυβερνήσεις δυτικές.. ο Γάλλος Πρόεδρος το είπε ξεκάθαρα, είμαστε σε πόλεμο.. για τη Γαλλία. Η Γερμανία λέει ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε.. να κάνουμε.. να δείξουμε.. Κάποια στιγμή η δική μας η θέση ποια πρέπει να είναι;…

Νομίζω ότι ήταν σε πολύ θετικό κλίμα και οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών του κ. Μεζιέρ, οι οποίες βρίσκονται σε μια κατεύθυνση, ότι δεν πρέπει να συνδεθεί το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Θα πρέπει να μην υπερισχύσουν φωνές που θέλουν μια Ευρώπη φρούριο απέναντι στους πρόσφυγες. Και η δήλωση του πρωθυπουργού κινείται σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να δοθεί μάχη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στο επίπεδο των ιδεών. Γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανόν η Ευρώπη να συρθεί σε μια υπαρξιακή κρίση θα έλεγα σχετικά με το μέλλον της, σχετικά με τις αρχές που θα πρέπει να υπερισχύσουν και πρέπει να είμαστε σαφείς στα ποια είναι εκείνη η λύση και ποιο είναι εκείνο το μονοπάτι, εκείνος ο δρόμος ο οποίος θα πρέπει να ακολουθηθεί από την Ευρώπη για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας και τρομοκρατίας.

  • Όσον αφορά το προσφυγικό γράφεται αυτό το τελευταίο 48ωρο ότι είναι πιο εύκολο τώρα για κάποιες χώρες με την αφορμή έτσι κάπως όπως τίθεται των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων να κλείσουν τα σύνορα και κυρίως κάποιες βόρειες από μας χώρες.. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;..

Νομίζω ότι τέτοιες φωνές τελικά δεν θα υπερισχύσουν στην Ευρώπη. Είναι εξάλλου αυτονόητο ότι οι πρόσφυγες φεύγουν από τη Συρία για να γλυτώσουν από τον ISIS. Δεν μπορούμε να τους συγχέουμε με τους τρομοκράτες από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν. Εγώ δεν σας λέω ότι η εικόνα της Ευρώπης είναι ενιαία και αδιαίρετη. Όπως υπάρχουν ευρωπαϊκές φωνές οι οποίες θέλουν να υπερισχύσει η φωνή της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, έτσι υπάρχουν και συντηρητικές φωνές οι οποίες θέλουν να υπερισχύσει η λογική του φρουρίου. Οι δεύτερες φωνές είναι αυτές οι οποίες δεν πρέπει να πάρουν το πάνω χέρι…

  • Οι δεύτερες φωνές είναι πιο αδύναμες από τις πρώτες –αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά- γιατί βλέπουμε τώρα και στη διαπραγμάτευση τη δική μας με τα κόκκινα δάνεια, παρόλο που υπάρχουν όλα αυτά, παρόλο της έντασης στο προσφυγικό, παρόλο που υπάρχει πίεση και θέλουν την Ελλάδα, την χρειάζονται και το ξέρουν ότι τη χρειάζονται, παρόλα αυτά, μέχρι τις 5 το πρωί συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια πάλι δεν υπήρξε, πάλι επιμένουν,.. 17 ώρες εκεί.. Η πίεση είναι ισχυρή και σ΄ αυτό το θέμα…

Οι πιέσεις είναι ισχυρές, έχετε δίκιο σ΄ αυτό. Κι εμείς από την πρώτη στιγμή που ξαναζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού, τον Σεπτέμβρη, είχαμε επισημάνει ότι δεν έχουν τελειώσει οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κι ότι γι αυτό χρειάζεται μια ελληνική κυβέρνηση αποφασισμένη να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές ότι τόσο η στήριξη του ελληνικού λαού όσο και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και η παρουσίαση με επιχειρήματα ότι δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να λυθεί κανένα οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, ούτε να δοθούν ανάσες ως προς την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη αν ξεσπιτωθούν οι οικογένειες από τα σπίτια τους…

  • Έχουμε άλλωστε παραδείγματα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία…

Ακριβώς αυτό…

  • Έχουμε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων σήμερα το μεσημέρι. Θα καταλήξει κάπου; … Και ποια θα είναι η συμφωνία.. αυτό είναι το σημαντικότερο…

Οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν δηλωθεί πολλάκις και είναι το πώς θα βρεθούν εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευθούν εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τα οποία νοικοκυριά έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία πέντε χρόνια από τις πολιτικές που μας έφεραν μέχρι εδώ.

  • Που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών με τα κόκκινα δάνεια αυτά τα νοικοκυριά…

Έχετε δίκιο.. Οπότε εγώ θα σας έλεγα ότι πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη σ΄ αυτά για τα οποία παλεύει και είναι εντελώς ορθολογικοί και οι στόχοι που βάζει, ενώ είναι ανορθολογικά αυτά που ζητούν οι δανειστές. Οπότε θεωρώ ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

  • Με την ευκαιρία που σας φιλοξενούμε στην εκπομπή μας θα θέλαμε και δυο λόγια.. σήμερα είναι παραμονή του Πολυτεχνείου, μια ιστορικότατη μέρα για την Ελλάδα. Κάποιοι λένε ότι ίσως θα έπρεπε και σήμερα οι Έλληνες να λειτουργήσουν όπως τότε.. Με το Πολυτεχνείο βέβαια είναι διαφορετικά τα δεδομένα.. σήμερα έχουμε δημοκρατία κ.λπ… αλλά, ξέρετε, συγχέουν με τους δανειστές κ.λπ.. Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς, ως εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος θα θέλατε να στείλετε μέσα από την εκπομπή μας για την αυριανή μέρα;…

Θα πρέπει να θυμόμαστε τους αγώνες που έδωσαν οι προηγούμενοι από εμάς για να μπορούμε σήμερα εμείς, μέσα και από λάθη , μέσα και από τις αδυναμίες μας, να μπορούμε να συζητάμε, να δρούμε συλλογικά, να αγωνιζόμαστε. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, παραμένει και σήμερα το πιο φωτεινό παράδειγμα για όλους μας και για κάθε δημοκρατικό αγώνα που θα πρέπει να δώσουμε και στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς για πολλούς η εξέγερση του Πολυτεχνείου θέλουν να χωρέσει σε μια προθήκη μουσείου, ενώ αυτό που θα πρέπει να τονίζεται είναι η επικαιρότητα των αιτημάτων της. Ο αγώνας για κοινωνικά δικαιώματα, ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ο αγώνας για δημοκρατία είναι αγώνες επίκαιροι, είναι αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, είναι αγώνες που πρέπει να δώσει κυρίως η νεώτερη γενιά…

  • Σωστό.. Αλλά πολλές φορές, και το έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί οι αγώνες μπορεί να γίνουν με διάφορους τρόπους. Μπορούν να γίνουν με ένα λουλούδι πάνω στη πύλη του Πολυτεχνείου ή κάποιοι διεκδικούν με μολότοφ ή με οτιδήποτε άλλο. Εσείς σαν ΣΥΡΙΖΑ τι λέτε γι αυτό;…

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, ούτε βέβαια έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες διεκδικήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Ούτε καν αντικυβερνητικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν έχουν καν πολιτικό νόημα θα έλεγα. Οι αγώνες γίνονται με καθαρά πρόσωπα…

  • Οποιαδήποτε γεγονότα τέτοιας μορφής δεν αρμόζουν… Τα καταδικάζετε μάλλον….

Όπως κάναμε πάντα. Δεν υπάρχει κάποιο ερώτημα επί αυτού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)