to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:23 | 31.08.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: «Να καταθέσουν οι πολιτικές δυνάμεις το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα»

«Πλέον δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. να πορεύεται με βάση την καταστροφολογία και τα περί 4ου και 5ου μνημονίου, που θυμάται να λέει ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε του παρέμβαση» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνική ραδιοφωνίας


Η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας (Μ. Γεωργίου, Β. Παπαδημητρίου):

 • Καλημέρα κα Σβίγκου. Πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού σχήματος ύστερα από το νέο ανασχηματισμό. Τα στοιχήματα πολλά και διαφορετικά. Σας κατηγορούν, όμως, ότι κάνατε ανοίγματα προεκλογικού χαρακτήρα. Πήρατε ανθρώπους από το παλιό ΠΑΣΟΚ, πήρατε ανθρώπους από το χώρο της Ν.Δ., έτσι ώστε να προχωρήσετε προς τις εκλογές τσιμπώντας δεξιά και αριστερά.

Ένα – ένα. Κατ’ αρχήν είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη νέα εποχή που ξεκίνησε μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό έχει μια τεράστια όχι απλώς συμβολική σημασία, αλλά μια τεράστια πολιτική σημασία. Γιατί, επί της ουσίας αλλάζουν οι όροι με τους οποίους ασκείται πολιτική στη χώρα μας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το υποβαθμίσει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή η οποία επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων μεν στόχων, αλλά η ίδια είναι εκείνη η οποία επιλέγει τα μέσα και τις ενέργειες με τα οποία θα τους επιτυγχάνει. Και άρα αλλάζει και ο τρόπος του πολιτικού διαλόγου και της δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα. Πλέον δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. να πορεύεται με βάση την καταστροφολογία και τα περί 4ου και 5ου μνημονίου, που θυμάται να λέει ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε του παρέμβαση. Πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταθέσουν το δικό τους πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

 • Βέβαια, εδώ υπάρχει μια ένσταση. Γιατί είπατε ότι η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά κάθε τρεις μήνες θα υφίσταται μια εποπτεία. Μάλιστα, τις συχνότερες εποπτείες από όλες τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια θα τις υποστούμε εμείς.

Το ίδιο πλαίσιο που υφίσταται και για τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες έχουν βγει από το πρόγραμμα. Όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος κ.ο.κ. Αυτό, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει ούτε με μνημόνια ούτε με επιτροπεία, ούτε με αξιολογήσεις οι οποίες συνδέονται με την εκταμίευση δόσεων. Καμία σχέση με όλες τις άσχημες εικόνες και όσα υπέστησαν οι πολίτες την προηγούμενη περίοδο.

 Άρα, είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην νέα μεταμνημονιακή εποχή και σήμερα, βέβαια, ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει τα βασικά σημεία και τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου. Υπάρχει αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και βέβαια του κόμματος να ανταποκριθούν στις αυξημένες προκλήσεις της νέας περιόδου, οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, όσο και με τη διόρθωση των αδικιών και την ανακούφιση των στρωμάτων που επλήγησαν την προηγούμενη περίοδο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου, όπως αυτό το οποίο παρουσιάστηκε στα δεκάδες περιφερειακά συνέδρια που έλαβαν χώρα την προηγούμενη περίοδο στις περιφέρειες όλης της Ελλάδας.

Και, βέβαια, εκτός από το οικονομικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, υπάρχει τεράστια αναγκαιότητα για θεσμικές αλλαγές στο επίπεδο του κράτους, που και θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και θα διασφαλίσουν και θα θωρακίσουν την πολιτεία από φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.

 • Άκουσα τον και ακούσαμε όλοι τον Πρωθυπουργό στο διάγγελμά του από την Ιθάκη, στο οποίο σηματοδότησε και το τέλος των μνημονίων, να αναφέρεται σε αυτούς που οδήγησαν την χώρα στα βράχια. Πολλοί λένε ότι κάποια από τα πρόσωπα που επιλέγησαν να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο ανήκουν, έχουν λειτουργήσει, είχαν κυβερνητικές θέσεις, κομματικές θέσεις, φιλικές σχέσεις με αυτό το σύστημα που έφερε τη χώρα στα βράχια, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό.

Και αυτή η κατηγορία γίνεται από αυτούς οι οποίοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές που μας έφεραν στα βράχια. Γι’ αυτό και θεωρώ αυτή την κατηγορία εντελώς αίολη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι οποίοι σήμερα θεωρούν ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου για παράδειγμα, η οποία διαγράφηκε από επειδή δεν ψήφισε μνημόνιο αν δεν κάνω λάθος, διορθώστε με.

 • Σωστό.

Είναι οι ίδιοι, λοιπόν, που ακόμα και σήμερα στηρίζουν μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού  λαού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 • Και εσείς έχετε ψηφίσει. Εσείς έχετε υπογράψει το μνημόνιο.

Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία τον Αύγουστο του 2015..

 • Των άλλων είναι μνημόνιο και εσάς είναι συμφωνία;

Μνημόνιο, μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση στην οποία χάσαμε αλλά και κερδίσαμε πράγματα και μετά αυτή τη συμφωνία με τους δανειστές τη φέραμε στον ελληνικό λαό. Ψηφίστηκε η κυβέρνηση για να υλοποιήσει αυτή την συμφωνία.

 • Ναι, είχαμε εκλογές σωστά.

Είχαμε εκλογές, ακριβώς αυτό. Εκεί με ειλικρίνεια είπαμε και τα λάθη που είχαν γίνει την προηγούμενη περίοδο, αλλά κυρίως εξηγήσαμε το σχέδιο για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και αυτό είναι που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση. Κάτι το οποίο συνεχίζει να αρνείται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τη μία μέρα μιλάει για τέταρτο – πέμπτο μνημόνιο, τα έχουμε χάσει, την επόμενη μέρα λέει ότι θα είχανε βγει αυτοί νωρίτερα από τα μνημόνια, λες και μπόρεσαν ….

 • Κα Σβίγκου, θέλω μια ερώτηση να σας κάνω. Το όλο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλέον, του πολιτικού και του οικονομικού ενδιαφέροντος, είναι η υπόθεση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Χθες ο κ. Δραγασάκης άφησε ένα στίγμα ότι δεν θα πάμε ούτε καν σε παράταση, σε αναβολή, ότι δεν θα υπάρξει καθόλου. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται, ανεβαίνει πολύ ψηλά ο πήχης. Αυτό θέλω να πω. Έχετε καταλήξει;
 • Έχετε συνεννοηθεί με αυτούς; Γιατί τα έχετε ψηφίσει αυτά τα μέτρα.

Νομίζω ότι στον ενημερωτικό τομέα κυριάρχησε η είδηση ότι το ΔΝΤ επιμένει στην περικοπή των συντάξεων.

 • Ε, καλά δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα.

Ακριβώς. Η είδηση θα ήταν το ΔΝΤ να μην στηρίξει την περικοπή των συντάξεων και να υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις.

Να υπενθυμίσω ότι η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με αυτόν τον λεγόμενο συμβιβασμό μεταξύ ημών και των δανειστών, ακριβώς επειδή το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε ότι η χώρα μας μπορεί να επιτύχει τον στόχο του 3,5% το 2019, βρέθηκε ο συμβιβασμός με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Με δεδομένο ότι τώρα η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και είναι ακόμα πιο ισχυρό το δεδομένο σε σχέση με  πριν ένα χρόνο ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους και για το 2019 και για το 2020, ακριβώς γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου. Κανένας απολύτως λόγος.

Το οικονομικό επιτελείο είναι αυτό το οποίο θα έχει τα στοιχεία τις επόμενες μέρες. Όπως γνωρίζετε, θα γίνει και η κατάθεση του προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

 • Αν, όμως, επιμείνουν οι θεσμοί. Γιατί είδα τον κ. Σολτς σε συνέντευξή του το Σάββατο ο οποίος έλεγε ότι πρέπει να επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις..

Έκανε μια γενική δήλωση.

 • Ναι, βέβαια. Έχετε δίκιο σε αυτό.

Δεν αναφέρθηκε στο μέτρο των συντάξεων. Η συμφωνία με τους δανειστές έχει να κάνει με το 3,5%, που είναι ο στόχος και για το 2019 και το 2020. Αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ότι θα τηρήσει τα προβλεπόμενα όσον αφορά στους στόχους.

Από εκεί και πέρα όμως, όπως σας είπα και στην αρχή της τοποθέτησής μου, τα μέσα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της είναι δική της επιλογή.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)