to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 29.10.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Να δοθεί τέλος στη φρίκη, να διαχειριστούμε το προσφυγικό με όρους μιας Ευρώπης της Δημοκρατίας & της Αλληλεγγύης

«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι αν κάνει πρέπει γίνει είναι να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η ευρωπαϊκή συνυπευθυνότητα και η κοινή δράση πάνω και στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά και στο ζήτημα του της Συρίας»


Σημεία παρέμβασης της Ρ. Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του MEGA (Δημ.Καμπουράκης – Γ. Οικονομέας):


 

  • Το success story ήταν μόνο στο μυαλό της ΝΔ

  • Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, ώστε η εφαρμογή της συμφωνίας να έχει το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Διαπραγματεύεται τα ανοιχτά ζητήματα για να κλείσουν υπέρ της ελληνικής πλευράς, παλεύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των αδύναμων.

  • Η ΝΔ δεν διεκδίκησε ποτέ την αναδιάρθρωση του χρέους κατ’εντολή Σοιμπλε. Θυμόμαστε όλοι το forget it Yannis.

  • Συνεχίζει η μια χώρα να προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στην άλλη, προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους θεωρώντας έτσι ότι δεν θα τις αγγίξει το πρόβλημα. Αυτές είναι λύσεις που μόνο υπακούουν σε ακραίες και ρατσιστικές φωνές.

  • Να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την φρίκη. Μόνος τρόπος να διαχειριστούμε το προσφυγικό είναι με τους όρους μιας Ευρώπης της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

*********************************************************************

  • Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Χρόνια τώρα το ίδιο… Τώρα πάλι μας εκβιάζουν, πάλι μας πιέζουν... Την υπο-δόση, θα την πάρετε, δεν θα την πάρετε…  Υπάρχει αυτό το κλίμα εκβιασμού ή το βγάζουμε εμείς από το κεφάλι μας;…

Το “σαν να μην πέρασε μια μέρα” εννοείτε από πότε; Γιατί σαν να μην πέρασε μια μέρα από την ημέρα που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ νομίζω ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά…

  • Στις πιέσεις και στο κάντε τα προαπαιτούμενα για να πάρετε τη δόση….

Κοιτάξτε… Επειδή είναι πολύ πρόσφατη η προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που θυμόμαστε είναι να λέγεται ότι τα μνημόνια είναι «ευλογία» και ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μας βάζει σε ένα καινούργιο ξέφωτο ανάπτυξης. Το success story ήταν η αφήγηση της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο ελληνικός λαός βέβαια γνώριζε ότι αυτή η αφήγηση απείχε πάρα πολύ από την πραγματικότητα, ήταν μόνο στο μυαλό της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.

Αυτό που κατανοεί ο ελληνικός λαός είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από πολλές δυσκολίες, τις οποίες τις είχαμε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό και προεκλογικά, μέσα από πολύ δύσκολες δεσμεύσεις και μέσα σ΄ένα ασφυκτικό πλαίσιο, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας με εκείνον τον τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις να είναι με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή να επιλύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, πώς δηλαδή θα βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα ώστε τα χειρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα απ΄ αυτά είναι ο ΦΠΑ (στην ιδιωτ. εκπαίδευση) που αναφερθήκατε προηγουμένως, πώς θα βρεθούν τα ισοδύναμα ώστε να μην εφαρμοστούν. Σήμερα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που προσπαθεί κι αυτό να δώσει λύσεις στο μεγάλο αυτό θέμα…

  • Πάντως το ότι εσείς λέτε το μνημόνιο  κατάρα και όχι ευλογία , όπως το έλεγαν οι προηγούμενοι, αν το έλεγαν, δεν το κάνει λιγότερο σκληρό….

Όταν έχεις μια κυβέρνηση η οποία κατ΄ αρχήν διαπραγματεύεται τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας, γιατί υπάρχουν και ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι αυτό των κόκκινων δανείων, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.. όπως είναι ανοιχτό και είναι να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.. υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων ανοιχτών, πέρα από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, που με το να κλείσουν υπέρ της ελληνικής πλευράς και υπέρ των Ελλήνων πολιτών θα δοθούν περαιτέρω ανάσες και για την ανάπτυξη και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οπότε με αυτά, αλλά και με την υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος το οποίο θα έρχεται να ανακουφίζει αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση…

  • Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη….

Είναι  να το δούμε το επόμενο διάστημα και περιγράφηκε και πώς θα γίνει αυτό αναλυτικά και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Γνωρίζουμε όλοι ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα σε αυτήν και γνωρίζουμε όλοι ότι η κυβέρνηση παλεύει, ειδικά στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και να προστατευθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας.

Βλέπουμε τη ΝΔ να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση,  χωρίς να κάνει καμία αυτοκριτική για το πού έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η δημόσια εκπαίδευση, και γιατί αναγκάζονται οι μαθητές να προσφεύγουν κατά χιλιάδες στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Για την αναδιάρθρωση του χρέους

Θυμόμαστε όλοι το «forget it Yiannis” . Πότε η κυβέρνηση της Ν.Δ. διεκδίκησε με ουσιαστικούς όρους το χρέος; Πότε διεκδίκησε την υλοποίηση της δέσμευσής του 2012 για το χρέος; Όταν η ίδια δεν άνοιγε το ζήτημα του χρέους κατ’ εντολή του κ. Σόιμπλε; … Τον κ. Ολάντ τον ακούσατε την προηγούμενη εβδομάδα, τους ευρωπαίους ηγέτες, τα ευρωπαϊκά δημοσιεύματα τα διαβάζετε; Μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία εσείς στη ΝΔ αρνιόσασταν γιατί ήταν αιτία πολέμου με τους δανειστές. ….Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ελαφρύνει κατά πολύ τη χώρα. Και είναι πολύ δυστυχές μετά από χρόνια αντιλαϊκών πολιτικών που λέγατε ότι θα μειώσουν το χρέος, το ότι το χρέος τελικά αυξήθηκε και τώρα ως αντιπολίτευση δεν επικροτείτε καν τα όσα πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση.




 

Για το προσφυγικό

Αν έχουμε να πούμε κάτι και για τη χθεσινή τραγωδία, που είναι μια ακόμα τραγωδία όπως αυτές που δυστυχώς έχουν γίνει καθημερινότητα, είναι ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να ολιγωρεί. Συνεχίζει η μια χώρα να προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στην άλλη, να προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους θεωρώντας έτσι ότι δεν θα τις αγγίξει το πρόβλημα. Αυτές είναι λύσεις που μόνο υπακούουν σε ακραίες και ρατσιστικές φωνές που συνεχίζουν και ακούγονται στην Ευρώπη και το ζητούμενο είναι να μην επικρατήσουν.

Οπότε, βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι αν κάνει πρέπει γίνει είναι να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η ευρωπαϊκή συνυπευθυνότητα και η κοινή δράση πάνω και στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά και στο ζήτημα του της Συρίας. Δεν είναι δυνατόν να μην κάτσουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και η Ρωσία και να βρεθεί μια λύση. Οπότε, πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την φρίκη και ο μόνος τρόπος είναι να διαχειριστούμε το προσφυγικό με τους όρους μιας Ευρώπης της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.



 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)