to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 09.03.2017

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι να προσπαθεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)


H συμφωνία του Eurogroup έχει ορίσει ένα σαφές πλαίσιο για τη συζήτηση των τεχνικών κλιμακίων και προσδιορίζει ότι το δημοσιονομικό της αντίκτυπο πρέπει να είναι μηδενικό. Υπό αυτήν την έννοια, οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που μιλούσαν για πρόσθετα μέτρα των 4,5 δις, έφυγαν από το τραπέζι και συμφωνήθηκε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης για τον Έλληνα φορολογούμενο θα υπάρχει και ευρώ ελάφρυνσης..

Η δική μας στόχευση είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα να είναι κατανεμημένα με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό να είναι μηδενική. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και τις επόμενες ημέρες, που θα έχει καταλήξει και η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα. Γιατί και στις προηγούμενες αξιολογήσεις και σε αυτήν βλέπουμε μια σειρά πρωτοσέλιδων και μια σειρά δημοσιευμάτων που έρχονται να προεξοφλήσουν τα μέτρα.

Το ΔΝΤ πίεζε από τον Δεκέμβρη του 2015 για πρόσθετα μέτρα. Η υποχώρηση που έκανε η ελληνική πλευρά ήταν ότι θα αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα για μετά το ΄19. Η υποχώρηση του ΔΝΤ ήταν ότι έβγαλε από το τραπέζι τα πρόσθετα μέτρα και συμφωνήθηκαν τα περί μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου στην οικονομία..

Εδώ θα είμαστε και θα συζητήσουμε τα αντίμετρα. Καλό θα ήταν, επειδή η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς τα αντίμετρα και έχουν εκφραστεί οι προθέσεις της κι αυτά για τα οποία παλεύει μέσα στη διαπραγμάτευση, να ακούσουμε τι λένε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με αυτά. Η δική μας κατεύθυνση είναι να ελαφρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνα τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν. Αυτή είναι η κατατεθειμένη μας θέση.

Δεν πρόκειται να σας πω ότι το οποιοδήποτε ευρώ θα φύγει από την τσέπη του Έλληνα πολίτη είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε. Αυτό που προσπαθώ να σας εξηγήσω είναι ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και λειτουργώντας σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση έκανε και συνεχίζει να κάνει τα πάντα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες και κόντρα σε συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και να πετύχει μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη.

Και τώρα βλέπω τον κ. Κεδίκογλου να χαμογελά. Αν υπάρχει κάτι το οποίο προκαλεί μειδίαμα, είναι η στάση προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και του κόμματός. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αφήσει αξιωματούχο για αξιωματούχο, δεν έχουν αφήσει χώρα που να μην έχουν πάει, έχουν κάνει τα πάντα γι αυτή τη διαπραγμάτευση. Η ΝΔ το μόνο που κάνει μέσα και έξω από τη χώρα, είναι να ταυτίζεται με τα συμφέροντα των δανειστών, να μην λέει λέξη για τις παράλογες απαιτήσεις τους και να προσπαθεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης

Η ΝΔ συνεχίζει να επιμένει σε πρόσθετες περικοπές κρατικών δαπανών, γνωρίζοντας ότι έχουν τόσο περικοπεί οι κρατικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια –και μιλώ για τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία, στα νοσοκομεία κτλ- που αν υπήρχε κι άλλη θηλιά σ’ αυτά τα έξοδα, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καμία δημόσια δομή και δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κοινωνικό κράτος.

Η επιμονή της Ν.Δ. στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία- παρόλο που σήμερα δεν άκουσα τη λέξη εκλογές, για έναν περίεργο λόγο και είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε πάνελ με εκπρόσωπο της ΝΔ και δεν ακούω τη λέξη εκλογές- προσκρούει στην ίδια την πραγματικότητα, από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν την υπεραπόδοση στους στόχους σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Προσπαθούμε να βάλουμε την οικονομία σε ράγες, λόγω αυτών που είχατε κάνει εσείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και γνωρίζετε πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και οι πολίτες πόσο ακριβώς είχαν επιβαρυνθεί και οι ίδιοι και σε τι κατάσταση είχατε αφήσει την ελληνική οικονομία.

Δεν θα σας παρουσιάσω μια εικόνα ενός success story, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και πάνω σε αυτές εργαζόμαστε, για να μπορέσει πραγματικά να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία. Αλλά, από αυτό ξεκινώντας μέχρι να πάμε σε μια λογική ισοπέδωσης όπου τίποτα δεν γίνεται, υπάρχει διαφορά…

Όπως, επίσης, εξακολουθώ να μην μπορώ να αντιληφθώ, παρόλο που έχει φύγει από το τραπέζι η λέξη «εκλογές»., τι θα πει αύριο ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσει να παρακαλά τους Ευρωπαίους να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση; Θα ζητήσει ρύθμιση για το χρέος; Θα ζητήσει μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα; Θα ζητήσει τα αντίμετρα να κατευθυνθούν στους συνταξιούχους; Τι θα ζητήσει; ..

Η ΝΔ δεν ψήφισε ούτε τη στήριξη στους συνταξιούχους, επειδή αυτό δεν είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αυτό την ένοιαζε. Το πώς θα πάρουμε την άδεια από τους δανειστές. Δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει κυβέρνηση η οποία μπορεί να κάνει κάτι απέναντι στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)