to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 07.06.2018

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: «Κοιτάζοντας το μέλλον, επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια»

«Αυτό που κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την εκκρεμότητα στο ονοματολογικό είναι 140 χώρες παγκοσμίως να έχουν αναγνωρίσει τη FΥΡΟΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Η δε Ν.Δ. συνεχώς προσπαθεί να βρει αφορμές και προσχήματα για να μην έχει μια ξεκάθαρη θέση»


«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη λύση, χωρίς να πούμε ότι έχει κλείσει κάτι, διότι εκκρεμεί η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Αυτό όμως το οποίο έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα είναι η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, ενώ έχουμε δει και την υποχώρηση της ηγεσίας της FYROM σχετικά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά», τόνισε μεταξύ άλλων η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Θα έλεγα ότι η επιδίωξη μιας λύσης μπορεί να βρει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση. Και πρόκειται για ένα πρόβλημα του οποίου η λύση θα προσφέρει στη χώρα, δεν θα αφαιρέσει απολύτως τίποτε», επισήμανε.

Αναφορικά με τα χθεσινά συλλαλητήρια, σχολίασε ότι «σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν. Η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες, την πλειοψηφία των πολιτών που κατά την άποψή μας θέλει λύση σε ένα εθνικό πρόβλημα το οποίο το άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Σήμερα, πρόσθεσε, «κοιτάζοντας το μέλλον και κοιτάζοντας το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον ευρύτερα των Βαλκανίων, πρέπει να επιδιώξουμε και τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη και βέβαια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα Βαλκάνια».

Διαβάστε τα βασικά σημεία από την παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Πέμπτης:

Σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν. Η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες, την πλειοψηφία των πολιτών που κατά την άποψή μας θέλει λύση σε ένα εθνικό πρόβλημα το οποίο το άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα κοιτάζοντας το μέλλον και κοιτάζοντας το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον ευρύτερα των Βαλκανίων, πρέπει να επιδιώξουμε και τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη και βέβαια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα Βαλκάνια.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη λύση, χωρίς να πούμε ότι έχει κλείσει κάτι, διότι εκκρεμεί η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Αυτό όμως το οποίο έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα είναι η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, ενώ έχουμε δει και την υποχώρηση της ηγεσίας της FYROM σχετικά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Θα έλεγα ότι η επιδίωξη μιας λύσης μπορεί να βρει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση. Και πρόκειται για ένα πρόβλημα του οποίου η λύση θα προσφέρει στη χώρα, δεν θα αφαιρέσει απολύτως τίποτε.

Δεν θα κάνει δημοψήφισμα η Ελλάδα, αλλά θα κάνει δημοψήφισμα η χώρα η οποία θα αλλάξει την ονομασία της, που είναι η γειτονική μας χώρα. Χτες τα συλλαλητήρια είχαν ως βασικό αίτημα το να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία. Βέβαια να πούμε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ορθώς παραδέχθηκε η κα Μπακογιάννη,  που είναι από τα πιο σοβαρά στελέχη της Ν.Δ. ιδιαίτερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, έχουν διαπραγματευτεί τη σύνθετη ονομασία.

Εξάλλου, οι προηγούμενοι υπουργοί Εξωτερικών έχουν δώσει και δημόσιες συνεντεύξεις όπου το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας έχει πολλάκις διατυπωθεί. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Και σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί εθνική θέση της χώρας από το 2008. Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν λέω ότι πηγαίνουμε με αυτή τη γραμμή επειδή «παρέδωσαν» οι προηγούμενοι την ονομασία, αλλά ότι πρόκειται για μια λύση για την οποία κοιτάζουμε στο μέλλον. Την ίδια στιγμή όμως θέλω να καταδείξω και την υποκρισία των προηγούμενων που πηγαίνουν και κουνούν σημαίες στα συλλαλητήρια –είδαμε και αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν κι αυτοί στηρίξει κυβερνήσεις που μιλούσαν για σύνθετη ονομασία.

Αυτό που κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την εκκρεμότητα στο ονοματολογικό είναι 140 χώρες παγκοσμίως να έχουν αναγνωρίσει τη FΥΡΟΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Η δε Ν.Δ. συνεχώς προσπαθεί να βρει αφορμές και προσχήματα για να μην έχει μια ξεκάθαρη θέση. Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη στη Σόφια στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος να στηρίζει μια ξεκάθαρη θέση περί σύνθετης ονομασίας erga omnes και ξέχασε αυτή τη θέση άμα τη επιστροφή του. Ένα κόμμα το οποίο φιλοδοξεί να κυβερνήσει πρέπει να έχει το θάρρος να διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση. Αυτό δεν το κάνει η Ν.Δ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)