to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 23.10.2022

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Καθημερινή μάχη και διαρκής αγώνας μέσα στην κοινωνία

Συνέντευξη της γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αυγή της Κυριακής» - «Σε όποια γωνιά της χώρας κι αν πηγαίνουμε, βλέπουμε την απόγνωση της κοινωνίας, και την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το πρόγραμμά του»


Σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο  Σπύρο Ραπανάκη, η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην υπόθεση των υποκλοπών,  είπε μεταξύ άλλων ότι «συνιστά απόπειρα για δημοκρατική εκτροπή», ενώ υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε επί μήνες ένα δεύτερο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο: μια κυνική προσπάθεια συγκάλυψης» «Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρυφτούν» τόνισε, αλλά «οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, διότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι  πρωτεργάτης για το Ελληνικό Watergate είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης»

Σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την ραγδαία αύξηση των τιμών, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «απέναντι στην ακρίβεια, η κυβέρνηση λειτουργεί με νεοφιλελεύθερες εμμονές, υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων». Όμως, «η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να σταματήσει, και θα σταματήσει, με την έλευση μια προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η  ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο αν εφαρμόσουμε τα ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στην ανησυχητική κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, τονίζοντας ότι  «η στρατηγική του κ Μητσοτάκη απέναντι στις ενέργειές της είναι επικίνδυνη». «Η χώρα μας», τόνισε,  «από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατράπηκε σε έναν «πιστό και δεδομένο σύμμαχο», που προσφέρει τα πάντα, συναινεί στα πάντα, χωρίς να θέτει όρους και να εξασφαλίζει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να επανέλθει στον διάλογο». .

Αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου δήλωσε ότι «το βασικό επίδικο είναι η ισχυροποίηση της φωνής, της παρέμβασης και της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Γι’ αυτό, στο επίκεντρο της συζήτησης τίθεται, πέρα από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, η αναδιοργάνωση των δυνάμεών μας στους χώρους εργασίας, στο χώρο του συνδικαλισμού. Και, ταυτόχρονα, η χάραξη μιας νικηφόρας στρατηγικής στον πολύπαθο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αναφερόμενη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε, νικηφόρα προοδευτικά ψηφοδέλτια, τα οποία θα αγκαλιαστούν από τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες».

Τέλος, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «σε όποια γωνιά της χώρας κι αν πηγαίνουμε, βλέπουμε την  απόγνωση της κοινωνίας, και την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά  και τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το πρόγραμμά του». Για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, που στηρίζεται από μεγάλα συμφέροντα, «χρειάζεται καθημερινή μάχη και διαρκής αγώνας μέσα στην κοινωνία. Αυτό κάνουμε, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με ένα κόμμα ακόμα πιο ισχυρό, πιο μαζικό, πιο ριζωμένο στην κοινωνία. Γιατί η  χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, από την πρώτη κάλπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να δώσει και να κερδίσει τη μάχη των εκλογών».

Oλόκληρη η συνέντευξη:

Με την συνεδρίαση της Παρασκευής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σήμανε το τέλος της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Εσείς μιλάτε για συγκάλυψη. Τι θα κάνετε από εδώ και πέρα προκειμένου να μην παραπεμφθεί αυτό το μείζον ζήτημα δημοκρατίας στις καλένδες;

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνιστά απόπειρα για δημοκρατική εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η κυβέρνηση θα έπεφτε άμεσα. Επιπρόσθετα, παρακολουθούμε επί μήνες ένα δεύτερο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο: μια κυνική προσπάθεια συγκάλυψης. Με διασπορά θεωριών συνωμοσίας που εμπλέκουν ακόμα και ξένες χώρες, με κατασυκοφάντηση διεθνών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων,  με συντονισμένες προσπάθειες αποσιώπησης στα εγχώρια μέσα, αλλά και με διαρκείς μεθοδεύσεις στην Εξεταστική της Βουλής.  Απέκλεισαν ουσιώδεις μάρτυρες, δικαιολόγησαν το απόρρητο με “επιχειρήματα” νομικά έωλα κι επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Βάφτισαν απόρρητο ακόμα και το δικό τους πόρισμα. Έκαναν δηλαδή ό,τι μπορούσαν για να κρυφτούν. Μέχρι και μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας σχεδίαζαν. Τώρα βάζουν τα φιλικά τους μέσα να «σφυρίξουν» τη λήξη. Οι προσπάθειές τους φυσικά πέφτουν στο κενό διότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι  πρωτεργάτης για το Ελληνικό Watergate είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα ενεργοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο. Επαναλαμβάνουμε ότι η επόμενη προοδευτική πλειοψηφία της Βουλής θα συστήσει προανακριτική επιτροπή ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες.

Πλέον η πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βλέπουν στην καθημερινότητα την ακρίβεια παντού. Προϊόντα στα ράφια, καύσιμα, ρεύμα. Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ενώ πρόκειται για μια κρίση που βιώνει όλη η Ευρώπη;

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του, και να τα ρίξει όλα στη διεθνή συγκυρία.  Το έκανε με την πανδημία, το κάνει και τώρα, με την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. Κανείς δεν  αρνείται τον ρόλο του πολέμου στην Ουκρανία στη μεγέθυνση της κρίσης. Όμως δεν θα ξεχάσουμε ότι στη χώρα μας το ράλι της ακρίβειας άρχισε πριν την παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Όπως δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και τα στοιχεία. Γιατί στην Ελλάδα το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι 30%, δηλαδή 10% πάνω  από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας, μέσα σε ένα χρόνο,  από το Μάιο του 2021 έως το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 62%., δηλαδή 23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για ακρίβεια Μητσοτάκη. Γιατί η κυβέρνησή του  έχει επιλέξει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, με τα χρήματα των φορολογουμένων. Μετά από τόσους μήνες, ακόμα περιμένουμε την δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών. Την ίδια στιγμή, δεν κάνει απολύτως τίποτα για τον πληθωρισμό και τη ραγδαία αύξηση των αγαθών πρώτης ανάγκης, ενώ προστατεύει τα καρτέλ, κι έχει αδρανοποιήσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό της αγοράς. Αρνείται ακόμα και να χρησιμοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδίκησαν και πέτυχαν εξαίρεση στην τιμολόγησή τους, και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κρατικοποιούν εταιρίες ενέργειας, ο Κ. Μητσοτάκης ξεπουλά τη ΔΕΗ.  Όλα αυτά, δεν συμβαίνουν τυχαία, ούτε, βέβαια, οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Συμβαίνουν επειδή αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με νεοφιλελεύθερες εμμονές, υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Μπορούν στην πραγματικότητα τα πράγματα να πάνε αλλιώς;

Η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να σταματήσει, και θα σταματήσει, με την έλευση μια προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η   ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο αν εφαρμόσουμε τα ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, όπως η  επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου (κάτι που διεκδίκησαν και πέτυχαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία), ο περιορισμός 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, η φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, η μείωση φόρων στα καύσιμα και τα τρόφιμα. Αλλά και τα μέτρα για την αναγκαία ενίσχυση του εισοδήματος για μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Βέβαια όλα αυτά είναι ξένες λέξεις για τη ΝΔ και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και τη στηρίζουν.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει και οι κόκκινες γραμμές που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση;

H κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Αλλά η στρατηγική του κ Μητσοτάκη απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας είναι επικίνδυνη. Η χώρα μας, από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατράπηκε σε έναν «πιστό και δεδομένο σύμμαχο», που προσφέρει τα πάντα, συναινεί στα πάντα, χωρίς να θέτει όρους και να εξασφαλίζει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να επανέλθει στον διάλογο. Παράλληλα, η Κυβέρνηση κινείται καθοδηγούμενη από μια λογική «ταξιδιωτικής διπλωματίας» που στοχεύει απλά στην ενημέρωση για τις θέσεις μας, είναι στην πραγματικότητα απούσα από το διπλωματικό προσκήνιο, χάνοντας διαρκώς ευκαιρίες πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Για παράδειγμα, είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που έκρυβε η απουσία της χώρας μας από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη. Επιβεβαιωθήκαμε, με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που πραγματοποιήθηκε χωρίς ενστάσεις από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να μένει αναπάντητη η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι το 2021, όταν η Τουρκία βρισκόταν υπό πίεση σε συνέχεια της εκλογής Μπάιντεν, ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να θέσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε νέο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Τον Μάιο 2021, συναίνεσε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να επιδιώξει τη σύνδεσή τους με την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ όπως είχαμε προτείνει. Σήμερα, ο ίδιος αρνείται να διεκδικήσει νέο πακέτο κυρώσεων - στο πλαίσιο της απόφασης επί ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2019- που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αρνείται να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής με σαφείς κόκκινες γραμμές και ορίζοντα τη Χάγη.

H κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Αλλά η στρατηγική του κ Μητσοτάκη απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας είναι επικίνδυνη. Η χώρα μας, από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατράπηκε σε έναν «πιστό και δεδομένο σύμμαχο», που προσφέρει τα πάντα, συναινεί στα πάντα, χωρίς να θέτει όρους και να εξασφαλίζει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να επανέλθει στον διάλογο. Παράλληλα, η Κυβέρνηση κινείται καθοδηγούμενη από μια λογική «ταξιδιωτικής διπλωματίας» που στοχεύει απλά στην ενημέρωση για τις θέσεις μας, είναι στην πραγματικότητα απούσα από το διπλωματικό προσκήνιο, χάνοντας διαρκώς ευκαιρίες πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Για παράδειγμα, είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που έκρυβε η απουσία της χώρας μας από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη. Επιβεβαιωθήκαμε, με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που πραγματοποιήθηκε χωρίς ενστάσεις από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να μένει αναπάντητη η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι το 2021, όταν η Τουρκία βρισκόταν υπό πίεση σε συνέχεια της εκλογής Μπάιντεν, ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να θέσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε νέο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Τον Μάιο 2021, συναίνεσε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να επιδιώξει τη σύνδεσή τους με την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ όπως είχαμε προτείνει. Σήμερα, ο ίδιος αρνείται να διεκδικήσει νέο πακέτο κυρώσεων - στο πλαίσιο της απόφασης επί ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2019- που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αρνείται να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής με σαφείς κόκκινες γραμμές και ορίζοντα τη Χάγη.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ολοκληρώνεται σήμερα, τι επίδικα θέτει; Ποια η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Το βασικό επίδικο είναι η ισχυροποίηση της φωνής, της παρέμβασης και της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Γι’ αυτό, στο επίκεντρο της συζήτησης τίθεται, πέρα από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, η αναδιοργάνωση των δυνάμεών μας στους χώρους εργασίας, στο χώρο του συνδικαλισμού. Και, ταυτόχρονα, η χάραξη μιας νικηφόρας στρατηγικής στον πολύπαθο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει πληγεί καίρια από τις πολιτικές της ΝΔ, η οποία έκανε μια αντιδραστική, αντιδημοκρατική και επιβλαβή μεταρρύθμιση στον χώρο των ΟΤΑ, και ανέτρεψε το μεγάλο έργο που έγινε, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς δίνουμε ένα συγκεκριμένο πολιτικό, προγραμματικό περιεχόμενο στις συμμαχίες και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος, την αναδιάταξη και την ουσιαστική στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας.  Στην κρίσιμη μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει πολύ μεγάλη σημασία η νίκη των αριστερών,  δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.  Θέλουμε, νικηφόρα προοδευτικά ψηφοδέλτια, τα οποία θα αγκαλιαστούν από τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες σε κάθε περιοχή.

Πως φιλοδοξείτε να ανατρέψετε το δημοσκοπικό, τουλάχιστον, σκηνικό που δείχνει ότι ο θυμός και η οργή του κόσμου δεν μεταφράζεται σε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο, παρότι συχνά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο χειραγώγησης των πολιτών. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μάλιστα, αδυνατούν, τα τελευταία χρόνια, να προβλέψουν με επιτυχία τα ποσοστά του. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, γιατί το βλέπουμε σε όποια γωνιά της χώρας κι αν πηγαίνουμε, είναι η απόγνωση της κοινωνίας, και η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως επίσης βλέπουμε και τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το πρόγραμμά του. Γνωρίζουμε ότι «η αγανάκτηση δεν αρκεί», για να θυμίσω κι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο του Πιέτρο Ινγκράο, το οποίο είχε γραφτεί την εποχή των πλατειών. Όπως γνωρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση, που στηρίζεται με κάθε μέσον από ισχυρά συμφέροντα, δεν θα πέσει από μόνη της. Χρειάζεται καθημερινή μάχη και διαρκής αγώνας μέσα στην κοινωνία. Αυτό κάνουμε, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με ένα κόμμα ακόμα πιο ισχυρό, πιο μαζικό, πιο ριζωμένο στην κοινωνία. Με καμπάνιες για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, όπως αυτά της ακρίβειας και της στέγασης. Με εκδηλώσεις, συζητήσεις και ομιλίες στελεχών μας. Με το επικαιροποιημένο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, ικανό όχι μόνο να προσφέρει ανακούφιση και λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Γιατί η  χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, από την πρώτη κάλπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να δώσει και να κερδίσει τη μάχη των εκλογών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)