to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

15:44 | 05.04.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ στο πλευρό του ΔΝΤ ως αρωγός των χειρότερων σεναρίων ενάντια στη χώρα

Ο κ.Παπασταύρου των οφσόρ διαπραγματευόταν με την τρόικα τα προγράμματα λιτότητας εις βάρος του ελληνικού λαού, τονίζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον Ν. Τσιμπίδα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.


 • Το Σάββατο μάλλον μάθαμε το περιεχόμενο της συζήτησης μέσω της διαρροής που έκαναν τα  Wikileaks .. Έχουν περάσει κάποιες μέρες, οι δανειστές είναι εδώ. Πού βρισκόμαστε; Θεωρείτε ότι αυτή η αποκάλυψη έχει αλλάξει καθόλου το κλίμα ή τους συσχετισμούς στη διαπραγμάτευση;

Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση να κλείσει όχι εξ αιτίας αυτών των συνομιλιών που βγήκαν στο φως τις προηγούμενες μέρες, αλλά εξαιτίας του ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συμφωνία και της πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και της ελληνικής πλευράς. Σε αντίθεση με σχέδια τα οποία προβάλλονται από το ΔΝΤ που προσπαθούν αδικαιολόγητα να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Οπότε νομίζω ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασίζεται στα δεδομένα έτσι κι αλλιώς και ανεξάρτητα από τις συνομιλίες.

 • Η κυνική εκτίμηση κάποιων και θα μπορούσα να πω η ρεαλιστική, η τεχνοκρατική εκτίμηση κάποιων είναι ότι τελικά γιατί γίνεται τόσος ντόρος γι αυτή την αποκάλυψη, δεν γίναμε και σοφότεροι, απλώς μάθαμε ότι το ΔΝΤ παραμένει σκληρό από τη μια του πλευρά, δηλαδή στα μέτρα, και από την άλλη πιεστικό προς τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, ελάφρυνση, απομείωση .. ας το πούμε όπως θέλουμε του χρέους. Άρα δεν έχουμε γίνει σοφότεροι, οπότε γιατί αυτή η πολεμική εναντίον του ΔΝΤ;..

Δεν ξέρω ποιοι δεν γίνονται σοφότεροι όταν ακούνε στελέχη ενός διεθνούς οργανισμού να σχεδιάζουν την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος για να μπορέσει να εκβιαστεί η Ελλάδα και να υποκύψει σε νέα μέτρα. Όπως επίσης δεν νομίζω ότι συνάδει σε διεθνείς οργανισμούς, αντί οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις να βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία, σε δείκτες, σε στόχους, σε μεταρρυθμίσεις, να υπάρχει αυτή η απροκάλυπτη ανταλλαγή σκέψεων για το πώς θα μπορέσουν να υποκύψουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι στις παράλογες απαιτήσεις, το πώς αυτά συνδυάζονται με ευρωπαϊκά γεγονότα, όπως για παράδειγμα το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία.

Νομίζω ότι πέφτουν οι μάσκες τόσο αναφορικά με τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίον προσπάθησε να μεθοδεύσει την εκπλήρωση των στόχων του, αλλά και πέφτουν οι μάσκες εντός της Ελλάδας όταν τόσο απροκάλυπτα η ΝΔ τάσσεται στο πλευρό του ΔΝΤ και αντί να στέκεται απέναντι σ΄  αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, στέκεται ουσιαστικά αρωγός των χειρότερων σεναρίων ενάντια στη χώρα.

 • Από τη μία έχουμε το ΔΝΤ που ζητάει σκληρά μέτρα αλλά είναι υπέρ μέχρι και διαγραφής θα λέγαμε του χρέους, γιατί λέει ότι αν παραμείνουν τα μέτρα στο 3,5% του ΑΕΠ τότε .. να μιλήσουμε απευθείας για διαγραφή. Από την άλλη έχουμε τους ευρωπαίους που είναι πιο ελαστικοί και πιο ήπιοι στα μέτρα, αλλά δεν συζητάνε το θέμα του χρέους και της απομείωσής του. Στη μέση η Ελλάδα. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο σημείο επαφής ώστε αυτοί οι δύο κόσμοι να συνδυαστούν και να δουλέψει όλη αυτή η συμφωνία εντέλει;…

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους προβλέπεται από τη συμφωνία του Ιουλίου, η οποία ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία με μέτρα τα οποία δεν ήταν μέτρα που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αναγκάστηκε να τα δεχθεί ύστερα από τους εκβιασμούς του Ιουλίου. Παρόλα αυτά, όμως, ένα από τα θετικά της συμφωνίας ήταν ακριβώς αυτή η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Οπότε δεν γίνεται το ΔΝΤ να προβάλλεται αυτή τη στιγμή ως ο «καλός» ο οποίος θέλει την αναδιάρθρωση του χρέους, την ίδια στιγμή που το προβάλλει αυτό ως «τυράκι» ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν πχ με τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μιλάμε για πράγματα αδιανόητα, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τη συμφωνία του Ιουλίου. Μάλλον έχουν να κάνουν με όσα είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία απορρίφθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Οπότε η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακριβώς όπως η συμφωνία ορίζει.

 • Απλώς είναι πολύ δύσκολο να δούμε το τέλος της αξιολόγησης έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Δηλαδή αν όντως οι προθέσεις ή η ευχή του ΔΝΤ είναι να φτάσουν τα πράγματα μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου η Ελλάδα να είναι στριμωγμένοι, οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να συζητήσουν την απομείωση του χρέους, ακόμα κι αν το έχουν υπογράψει, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν σ΄ αυτή τη συζήτηση σοβαρά. Φαίνεται λίγο δύσκολο αυτή τη στιγμή να προχωρήσει γρήγορα το τέλος της αξιολόγησης…

Αυτή όμως είναι η δέσμευση στην οποία τόσο οι ευρωπαίοι όσο βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι είναι στις προθέσεις και ότι είναι και ρεαλιστικό και εφικτό, αλλά ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει, ακριβώς επειδή είναι προς το συμφέρον και των ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα από τις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες μέρες και ώρες ο πρωθυπουργός, οπότε θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.


 

 • Τώρα να πάμε σε ένα άλλο ζήτημα.. τα λεγόμενα Panama Papers.. Πέραν της διεθνούς διάστασης που έχει πάρει το ζήτημα, η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή, φαίνεται ένα τεράστιο δίχτυ διαπλοκής, διαφθοράς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος.. υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Μόνο τα στοιχεία να δούμε, μιλάμε για 223 εταιρείες με 64 πελάτες, 57 δικαιούχους και 285 μετόχους. Πιστεύετε μήπως έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση και δεν έχουν ξεκινήσει οι έρευνες, γιατί βλέπουμε μία-μία οι χώρες να δίνουν στις δικαστικές τους αρχές το πράσινο φως να διερευνήσουν την υπόθεση…

Το ίδιο θα κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Και μέχρι στιγμής δεν έχουμε αφήσει τίποτα να μείνει αναπάντητο σε τέτοια ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα πολυδαίδαλο σύστημα όπου διάφοροι ισχυροί του πλανήτη μπορούν να φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι. Το σημαντικό είναι, όπως και εσείς επισημάνατε, ότι και κυβερνήσεις σε άλλες χώρες αλλά και κόμματα και δημοσιογράφοι στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ακριβώς για να δουν ποιοι ακριβώς είναι σ΄ αυτές τις λίστες. Το ίδιο είχε γίνει και με τη Μπογιαρνς και με τη Λαγκάρντ και κανένας βέβαια δεν έχει επικεντρωθεί –για να σας το συνδέσω και με το προηγούμενο θέμα που θέσατε- στο ποιος έβγαλε αυτά τα περίφημα Panama Papers….

 • Εδώ δεν ζητήθηκε πηγή…

Ακριβώς, δεν ζητήθηκε πηγή.. Βέβαια υπάρχει το όνομα Παπασταύρου..

 • Θα σας ρωτούσα τώρα…

Άκουγα προηγουμένως σε ραδιόφωνο τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι αν οι Έλληνες δεν ήταν αχάριστοι, θα έπρεπε ακόμα και σε δρόμο να δώσουν το όνομα του κ. Παπασταύρου…

 • Εσείς βγάλατε μια σκληρή ανακοίνωση χθες.. Να πούμε ότι χθες ο κ. Κύρτσος μιλώντας στον σταθμό μας ζήτησε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Σαμαράς για τον κ. Παπασταύρου.. Εσείς σκοπεύετε να συνεχίσετε τις ερωτήσεις;.. Με ποιον τρόπο θα κυνηγήσετε αυτή την υπόθεση Παπασταύρου, γιατί βλέπω ότι επικεντρώνετε με την χθεσινή σας ανακοίνωση πολύ έντονα…

Το ζητούμενο είναι να μας πει επιτέλους η ΝΔ για ποιο λόγο καλύπτει ακόμα και σήμερα τον κ. Παπασταύρου. Για ποιο λόγο το κάνει αυτό; Και επίσης να θυμίσω ο κ. Παπασταύρου την ίδια περίοδο που είχε αυτές τις οφσορ και όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα που εκτεινόταν σε πολλές ηπείρους, την ίδια στιγμή «διαπραγματευόταν» με την τρόικα προγράμματα λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού. Έβρισκε δηλαδή το χρόνο εκεί που προσπαθούσε να δει τις ακριβώς θα κάνει με τα διάφορα ΔΣ εταιρειών οφσόρ, να «διαπραγματεύεται» για τα συμφέροντα της χώρας. Και από την πρώτη στιγμή που βγήκαν τα στοιχεία γι αυτόν, όχι τώρα με τα Panama Papers, αλλά πριν με τη λίστα Λαγκάρντ, η ΝΔ τον υπερασπιζόταν σφοδρά, λέγοντας ότι οι «συκοφαντίες θα πέσουν στο κενό» και οι συκοφάντες θα καταπιούν τη γλώσσα τους κι άλλα τέτοια ωραία και ηρωικά. Και σήμερα τηρεί στάση σιγής ουσιαστικά στηρίζοντας τον κ. Παπασταύρου. Ελπίζω πραγματικά η επίσημη γραμμή της ΝΔ να μην είναι αυτή που εξέφρασε σήμερα το πρωί ο κ. Γεωργιάδης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)