to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:09 | 04.04.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ ανέλαβε εργολαβικά την υπεράσπιση του ΔΝΤ

«Κανονικά θα έπρεπε όλες αυτές οι συνομιλίες να βρίσκουν σύσσωμη και την αντιπολίτευσ απέναντι σε σχέδια τα οποία προσπαθούν να βάλουν νέα προσκόμματα στην αξιολόγηση» ανέφερε στο «Κόκκινο» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο «να αποδυναμωθούν τα όποια σχέδια για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης»


Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο», (Νίκος Σβέρκος – Δημήτρης Κουκλουμπέρης):

 • Διαρροές των Wikileaks για τις σκέψεις που έκαναν ο Τόμσεν και η Βελικουλέσκου για πρόκληση πιστοληπτικού γεγονότος στην Ελλάδα. Ο σκοπός να πιεστούν και η Ελλάδα και η Ευρώπη λόγω Brexit, προσφυγικού να υποκύψει η Ελλάδα στα νέα μέτρα. Καλημέρα κα Σβίγκου. Εγώ θα είμαι ευθύς. Πιο ευθύς δεν μπορεί να είμαι. Πράγματι εσείς ήσασταν που βάζατε τα ακουστικά και ακούγατε τις συνομιλίες μεταξύ της Ντέλιας Βελικουλέσκου και του Τομ Πόλσεν;

Εγώ προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη ακέραια.

 • Πολλοί εμφανιστήκαμε. Για πείτε μου τι γίνεται; Γιατί η συζήτηση ξεκίνησε από εκεί τελικά στο εσωτερικό της Ελλάδας. Από το  πώς  βγήκαν τελικά αυτές οι αποκαλύψεις στα wikileaks.

Από εκεί, θέλουν κάποιοι να ξεκινήσει στην Ελλάδα η συζήτηση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος δεν ανατρίχιασε διαβάζοντας αυτές τις συνομιλίες. Διαβάζοντας, δηλαδή, τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη χρεοκοπία μιας χώρας και την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, λες και είναι ένα καθημερινό γεγονός το οποίο μπορούν να το μεθοδεύσουν, μπορούν να το σχεδιάσουν, να λάβουν μέτρα και ούτω  καθ’ εξής.

Το ότι η Ν.Δ. εμφανίστηκε – γιατί μάλλον αυτήν υπονοήσατε στην ερώτησή σας – «βαλικότερη του Βασιλέως» θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ αν ήταν στελέχη της Ν.Δ. και μιλούσαν με αυτόν τον τρόπο για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στη χώρα, πόσο πιο σθεναρή θα ήταν η αντίδραση της ΝΔ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του αντίδραση είπε ότι ο Πρωθυπουργός ανακαλύπτει «εξωτερικούς εχθρούς», αναφερόμενος στο ΔΝΤ, δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το ποιοι είναι οι «φίλοι» της Ν.Δ. αναλαμβάνοντας σχεδόν εργολαβικά την υπεράσπιση του ΔΝΤ με επιχειρήματα τα οποία εκτός του ότι δεν πατάνε πουθενά σχετικά με την ασφάλεια των επικοινωνιών, στρέφονται ευθέως ενάντια στη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Κανονικά θα έπρεπε όλες αυτές οι συνομιλίες να βρίσκουν σύσσωμη και την αντιπολίτευση όχι υπέρ της κυβέρνησης, αλλά απέναντι σε σχέδια τα οποία προσπαθούν να βάλουν νέα προσκόμματα στην αξιολόγηση.

 • Τώρα, με την διαπραγμάτευση κα Σβίγκου, πώς μπορεί να συνεχιστεί ομαλά με το ΔΝΤ χωρίς καχυποψία, όταν η κα Λαγκάρντ ζήτησε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με καλή πίστη, αμοιβαία εμπιστοσύνη, όχι με απειλές και διαρροές. Έβαλε, βέβαια, και το ζήτημα της διασφάλισης της ιδιωτικότητας των συζητήσεων για τα στελέχη του Ταμείου. Τι μπορεί να γίνει, τι πρέπει να ζητήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση για το πρόγραμμα;

Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στο συμφέρον όλων των πλευρών. Δεν είναι ένα αίτημα μόνο της ελληνικής πλευράς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάει πέρα από τη συμφωνία του Αυγούστου, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη. Υπό αυτήν την έννοια και ακριβώς και επειδή και τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ καλύτερες αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις από ότι ήταν τον Ιούλιο, δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων πέρα από τη συμφωνία εκτός από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του ΔΝΤ.

Μάλιστα, από τις συνομιλίες φαίνεται ξεκάθαρα και ποια ήταν η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης στη συμφωνία του Αυγούστου. Το ίδιο το ΔΝΤ στους διαλόγους φαίνεται να καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ήταν συγκεκριμένη, δεν ήταν αυτή που ήθελε το ΔΝΤ. Και αυτό, βέβαια, οφείλεται και στη διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που βάζει φρένο σε εκείνες τις φωνές που μίλαγαν το καλοκαίρι για προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ,  μιλούσαν για άλλους δρόμους που μπορούσαν να ακολουθηθούν. Ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί ότι μόνο μέσα από τέτοιου είδους απειλές και εκβιασμούς μπορεί να κάμψει τη διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

 • Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που λένε και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, από το εσωτερικό της Ελλάδας, που διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση κάνει πολλές παραχωρήσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά, ότι έρχονται κοντά.. έχει γίνει και μια σχετική αναφορά από τον πρωθυπουργό, ότι τέλος πάντων οι θέσεις της Ελλάδας με τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκονται κοντά…

Και αυτό γιατί είναι παραχώρηση της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή πλευρά;…..

 • Διότι λένε ότι αντίστοιχα η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα είναι τόσο ήπια σε αυτά που θα ζητήσει έναντι της ελληνικής πλευράς, θα ζητήσει μέτρα…

Τα μέτρα, όπως σας είπα, βασίζονται σε μια συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί απ΄ όλες τις πλευρές το περασμένο καλοκαίρι. Οπότε όλες οι πλευρές κατανοούν ότι για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία και για να μπορέσει να υπάρξει τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πρέπει τα μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν από κοινού να εδράζονται στη συμφωνία του Αυγούστου και όχι σε ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Και νομίζω ότι αυτό τονίζουν και οι ευρωπαίοι σε όλες τους τις αναφορές στο ελληνικό πρόγραμμα το τελευταίο διάστημα.

Και υπό αυτήν την έννοια δεν δημιουργείται ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ από τις αποκαλύψεις. Καταλαβαίνετε ότι είναι ευρύτερο το θέμα και γι αυτό ακριβώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις πρώτες ώρες που αποκαλύφθηκαν αυτές οι συνομιλίες προσπάθησε να διεθνοποιήσει το ζήτημα ώστε να δηλωθεί μια κοινή στάση σχετικά με την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

 • Πολλές συζητήσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιστεύετε ότι γίνεται πιο επιτακτικό ένα τέτοιο αίτημα τώρα μετά από τις συγκεκριμένες διαρροές…. για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα,

Έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό τη θέση μας για το ΔΝΤ. Κανονικά η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα ζητήματα μόνη της και δεν θα έπρεπε να έχει άλλους οι οποίοι να επικαθορίζουν τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προτείνοντας μάλιστα και μέτρα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θέλει και το ίδιο να είναι από δω και πέρα στο ελληνικό πρόγραμμα. Τώρα μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος και αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να αποδυναμωθούν τα όποια σχέδια για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δυναμώσει η δέσμευση για τάχιστη ολοκλήρωσή της.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)