to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 07.10.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι

Σημεία παρέμβασης της Ρ. Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του MEGA (Καμπουράκης –Οικονομέας)


Για τη συζήτηση στη Βουλή

Όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ εγκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν έμπαινε στα σενάρια των κυβερνήσεων εθνικής συνεργασίας. Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει μια οικουμενική κυβέρνηση, έλεγαν ότι δεν υπάρχουν διαφορές ως προς την ασκούμενη πολιτική την επόμενη περίοδο, οπότε θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν ως προς την εφαρμογή της.

Aυτό, όμως, που βλέπουμε σήμερα και ήταν αυτονόητο προεκλογικά, είναι ότι είναι υπαρκτές και τεράστιες οι πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, όπως είχαν φανεί και στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης .

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ στο ότι τα βάρη θα συνεχίσουν να τα επωμίζονται τα συνήθη υποζύγια. Θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μάχη που θα δοθεί το επόμενο διάστημα εντός της χώρας θα είναι για τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν ότι στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούμε για το χρέος…

Στην περίοδο της διαπραγμάτευσης καταλάβαινε κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε συμπαραστάτες εντός της χώρας ; Όταν έδινε μάχες για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά;  Εγώ αυτό που θυμάμαι είναι τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να λένε, υπογράψτε τώρα γιατί χανόμαστε και υπογράψτε τα πάντα, ό, τι χαρτί σας δώσουν υπογράψτε. Αυτό έλεγαν σε όλους τους τόνους. Μετά άλλαξε το τροπάριο και είχαμε ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, όπου μας εγκαλούσαν για ποιο λόγο δεν θέλουμε τον Τσίπρα πρωθυπουργό με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Πρόθεση είναι να βρεθούν μέχρι τον Νοέμβριο εκείνα τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην εφαρμοστεί  το μέτρο του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πρέπει να δεσμευτούμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι θα έχουν εκείνη τη δημόσια εκπαίδευση η οποία θα μπορεί να παρέχει σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους. Και βέβαια ότι δεν μπορεί να υπάρχουν άδικοι και αντικοινωνικοί φόροι που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Κι αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, να αντικαταστήσει με ισοδύναμα μέτρα  εκείνους τους φόρους.

Για λίστα Λαγκάρντ

Αναφέρεστε στη λίστα Λαγκάρντ στην οποία ήταν ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, ο κ.Παπασταύρου.

Τα στοιχεία είχαν έρθει στο ελληνικό δημόσιο από το 2010. Το 2012 τα πήρε ο ΣΔΟΕ, δύο χρόνια ήταν σε στικάκια. Το 2013 από τις 258 υποθέσεις που ξεκίνησε ο έλεγχος, ολοκληρώθηκε σε τρεις και μόλις το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε σε 95. Από τον Φλεβάρη του 2015 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 80 και έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα σε 38.

Εμείς αυτό που είπαμε χθες στη Βουλή ήταν ότι δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν οι υποθέσεις. Να ξέρετε ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της λίστας…

Για τις προσφυγικές ροές

Οι ευθύνες της Ευρώπης είναι τραγικές και για το πώς επενέβη σ΄ αυτές τις χώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι σε όλες τις ιμπεριαλιστικές  επεμβάσεις και τους πολέμους που είχαν γίνει σε αυτές τις περιοχές. Αυτό που έχει σημασία είναι, εκτός από το να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα των προσφυγικών ροών, έχει και σημασία να αντιμετωπίσουμε τα αίτια τα οποία γεννούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γι αυτό και πρέπει η Ελλάδα να αποτελέσει έναν πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όλα αυτά τα επισημαίναμε και την προηγούμενη περίοδο, όταν η ΝΔ επέμενε να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βουλιάζει η χώρα από μετανάστες, όταν κατέφευγε σε εθνικιστικές κορώνες και σε κορώνες λαϊκισμού για να μπορέσει να καλύψει κι ένα ακροδεξιό ακροατήριο κι αυτή ήταν μια ρητορική η οποία έστρωσε το έδαφος και στη Χρυσή Αυγή.

Γιατί το λέω τώρα; Γιατί έχει σημασία να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σήμερα και με τον δέοντα ανθρωπισμό και με τη δέουσα σοβαρότητα.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση στην πλ. Βικτωρίας την οποία όμως οι κάτοικοι την αντιμετωπίζουν με  αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ένα τρομερό κύμα προσφυγικών ροών. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Γι αυτό το λόγο σε όλα τα διεθνή φόρα έχουμε τονίσει ότι μόνο μέσα από αλλαγή στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τον οποίον πρέπει να επιδείξουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)