to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 10.12.2015

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας και προχωρά στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος. Μεγαλύτερό της στήριγμα η κοινωνία

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στο Πρακτορείο 104,9 (Κ. Μπλιάτκας)


  • Να ξεκινήσουμε από τις εκκρεμότητες που έχουμε με τους δανειστές μας, με αυτά που λένε για το ΔΝΤ οι ευρωπαίοι ότι δεν θα δεχθούν να μην είναι στο τρίτο πρόγραμμα, με την εκκρεμότητα του ασφαλιστικού κ.λπ. Σε ένα νέο άνθρωπο ο οποίος το σκέφτεται να μείνει ή να φύγει από τη χώρα, τι θα λέγατε;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς κάθε φορά που μιλάμε αναφερόμαστε σε κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης, ακριβώς για το λόγο ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα τα οποία δεν έχουν κλείσει και ο ελληνικός λαός επέλεξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη για να μπορέσει να διεκδικήσει όλα όσα ήταν ανοιχτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Είτε μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια, είτε μιλάμε για τον ΑΔΜΗΕ, είτε μιλάμε για το ασφαλιστικό. Ήταν μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτά έμειναν ανοιχτά, έτσι ώστε σε μια άλλη φάση να μπορέσουν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό καλύτερες συνθήκες.

Βρισκόμαστε σ΄ αυτή τη σκληρή διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Όπως έγινε και με τα στεγαστικά δάνεια, όπου, για να θυμίσουμε στους ακροατές, οι δανειστές ξεκινούσαν από 0% προστασία των στεγαστικών δανείων και τελικά καταλήξαμε σε ένα 60% προστασία των πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, έτσι και τώρα παλεύουμε ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι μια κρίσιμη μάχη η οποία δίνεται, αυτή τη στιγμή.

  • Ας το επαναλάβω… Εσείς, σαν μια νέα πολιτικός, βλέποντας και την ανεργία των νέων, κυρίως των επιστημόνων, πράγμα το οποίο σας στεναχωρεί και εσάς αυτό το brain drain που λένε…

Εννοείται. Και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, πέρα από τα ζητήματα της συμφωνίας, αν δεν υπάρξει και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας κι αν δεν υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα και εθνικής ανάπτυξης και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της απασχόλησης, θα έχουμε κάνει πολύ λίγα πράγματα.

  • Βλέπετε επιδείνωση της γενικότερης ατμόσφαιρας στο πολιτικό σκηνικό τον Ιανουάριο, γιατί εκεί έχει μετατεθεί και το ασφαλιστικό και έρχονται και κάποια μηνύματα ότι και το ΑΕΠ έχει πέσει, γενικά οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν βλέπουν ανάπτυξη μερί στιγμής.

Νομίζω ότι ξεκινάμε από καλύτερη βάση με ποια έννοια; Ότι όλες οι προβλέψεις για την ύφεση ξεκίναγαν για το 2015 ότι θα είναι στο 4%, να συνεχίζουν στο 2,3% ,και τελικά να είμαστε στο 0% για το 2015 και για το 2016 από εκεί που η πρόβλεψη ήταν στο 1,3, να είναι στο 0,7. Είναι καλύτερα τελικά τα στοιχεία για την ύφεση, παρόλο που εμείς δεν πρόκειται να πανηγυρίσουμε ποτέ αυτήν την κατάσταση, με ένα δήθεν success story, Παρόλα αυτά ξεκινάμε από καλύτερη βάση, τα μέτρα τελικά ήταν λιγότερα, ήταν 5,7 δις (από 6,2) αυτά που χρειαστήκαμε να πάρουμε στο προϋπολογισμό. Ακόμα και σ΄ αυτόν τον ασφυκτικά δημοσιονομικό χώρο μπορέσαμε και κοινωνικές δαπάνες να αυξήσουμε, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία. Το επόμενο διάστημα πρέπει να υλοποιηθεί και το παράλληλο πρόγραμμα, ώστε να μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για νομοσχέδια τα οποία είναι εκτός του πλαισίου του μνημονίου, αλλά που μπορούν πραγματικά να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

  • Οι δανειστές συχνά χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν όπως θα ήταν αναμενόμενο απ΄ αυτούς και όπως οι ίδιοι βλέπουν ότι πρέπει να γίνουν για να περάσουμε στην ανάπτυξη. Αν καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις σε τι οφείλεται; ..

Δεν νομίζω ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να υλοποιηθούν καθυστερούν. Αλλά καταλαβαίνετε ότι ακριβώς αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση.

Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέτεις κι εσύ τις δικές σου διεκδικήσεις απέναντι στους δανειστές. Και όσοι από τους δανειστές περίμεναν μια ελληνική κυβέρνηση να δέχεται αμαχητί χωρίς να λέει τίποτα αυτά που οι ίδιοι της προβάλουν ως απαιτήσεις τους, έχουν προφανώς διαψευστεί. Και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα μάθουν να ζουν.

Οπότε εμείς προσπαθούμε να βρούμε χώρο, και μέσα σε αυτό το πολύ ασφυκτικό πλαίσιο μιας πολύ δύσκολης συμφωνίας, και για ανάπτυξη ενός παράλληλου προγράμματος και για ανάπτυξη μέτρων που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Γιατί καταλαβαίνετε, αν εγκλωβιστούμε απλώς και μόνο στη διαχείριση του μνημονίου, δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και δεν θα μπορέσουμε τελικά να ξεφύγουμε και από αυτή τη μέγγενη της επιτροπείας.

  • Πιστεύετε ότι με όλους αυτούς τους ενδεχόμενους κλυδωνισμούς με το νέο έτος θα έχουμε πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία; Με την έννοια ότι θα έχουμε μια πιθανή διαφοροποίηση ενός βουλευτή ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτή τη στιγμή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Και με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά και με την υλοποίηση ταυτόχρονα ενός παράλληλου προγράμματος ανακούφισης από τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Το μεγαλύτερό της στήριγμα δεν είναι το αριθμητικό. Υπήρχαν κυβερνήσεις οι οποίες είχαν πολύ άνετη πλειοψηφία. Και παρόλα αυτά έπεσαν μέσα σε λίγους μήνες. Το μεγαλύτερο στήριγμα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η κοινωνία. Είναι η στήριξή της σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις φέτος.

Εμείς, βέβαια, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Θέλουμε αυτή τη στήριξη, θέλουμε καθημερινά να ανανεώνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση. Και θέλουμε καθημερινά να κρινόμαστε από την κοινωνία, να διορθωνόμαστε, να διορθώνουμε τις ατέλειες και τα λάθη, ακόμα και τις αστοχίες μας.

Με αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι, αν τα κάνουμε αυτά, δεν έχουμε και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)