to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 24.03.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Η κινδυνολογία της ΝΔ, απέναντι στο κλίμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού

«Σπέρνετε την κινδυνολογία και είστε εντελώς απέναντι στο κλίμα αλληλεγγύης που έχει επιδείξει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ο ελληνικός λαός» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στον εκπρόσωπο της ΝΔ στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής - «Δεν πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να βρουν ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερες λογικές περιχαράκωσης και κλειστών συνόρων» σημείωσε επίσης η Ρ. Σβίγκου


Σημεία παρέμβασης της Ράνιας Σβίγκου στο «MEGA» (Δ.Καμπουράκης –Γ.Οικονομέας):

  • Η  Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα τα οποία θα καθορίσουν το ίδιο της το μέλλον και την ίδια της την ύπαρξη ως μια πολιτική ενότητα, όχι απλώς ως μια οικονομική ενότητα που προωθεί οικονομικά προγράμματα και έχει ενιαίο νόμισμα, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να διαχειριστεί μια πολιτική κρίση όπως αυτή του προσφυγικού.

Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει σύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία. Είναι γνωστό ότι οι πρόσφυγες όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία, αλλά οι ίδιοι έχουν εκδιωχθεί από τις πατρίδες τους, ακριβώς από τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες. Δεν πρέπει να βρουν χώρο ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη χώρα μας ακραίες φωνές οι οποίες προσπαθούν να συνδέσουν τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία.

  • Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να βρουν ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερες λογικές περιχαράκωσης και κλειστών συνόρων. Και πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι όχι μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν οικοδομείται μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της πολιτικής ενοποίησης, του ανθρωπισμού, αλλά την ίδια στιγμή δεν διασφαλίζεται και η ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί, καταλαβαίνετε, είναι άλλο να υπάρχει μια οργανωμένη και ελεγχόμενη μετεγκατάσταση και είναι άλλο να αφεθεί η Ευρώπη στο έλεος των διακινητών.

  • Από την πρώτη στιγμή που η χώρα κλήθηκε να διαχειριστεί μαζί με την οικονομική κρίση, το προσφυγικό προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές. Ήταν μια χώρα απροετοίμαστη και από δομές και από εξειδικευμένο προσωπικό. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Ν.Δ., είχε προειδοποιηθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για τις προσφυγικές ροές που θα δεχόταν η χώρα, παρόλα αυτά ούτε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν θέλησαν να τα αξιοποιήσουν, ούτε θωράκισαν την χώρα σε υποδομές και σε προσωπικό. Προσπαθήσαμε να στήσουμε τις υποδομές από την αρχή, ενώ και η Ε.Ε. έχει παραδεχθεί την ολιγωρία της ως προς αυτά τα οποία και η ίδια έπρεπε να δώσει σε υλικοτεχνική στήριξη

  • Ο εκπρόσωπος της ΝΔ παρουσιάζει την Ειδομένη ως προϊόν του ΣΥΡΙΖΑ και όχι των κλειστών συνόρων, δίνοντας άλλοθι στις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους. Ακριβώς επειδή η πολιτική της είναι μόνο καιροσκοπισμός και προσπαθεί με λαϊκίστικες κορώνες και ψέματα αυτή τη στιγμή να πείσει τους πολίτες. Σπέρνετε την κινδυνολογία και είστε εντελώς απέναντι στο κλίμα αλληλεγγύης που έχει επιδείξει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ο ελληνικός λαός.

  • Αν η επίσημη θέση της ΝΔ είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής, τότε προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα. Το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο προσφέρεται για επικοινωνιακά κόλπα και φτηνές αντιπαραθέσεις Όταν υποστηρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που καλούσε τους πρόσφυγες, όταν λέτε ότι το ελληνικό κράτος είναι απών, εκτός του ότι λέτε ψέματα δίνετε επιχειρήματα σε αυτούς που κλείνουν τα σύνορα και σε αυτούς που προσπαθούν να κατηγορήσουν την Ελλάδα για τα ελλείμματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και για τις εθνικιστικές φωνές στις δικές τους χώρες.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει τη θέση του με σαφήνεια, και με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, στηρίζει το πρόσωπο του κ. Μουζάλα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν θα προκληθεί ζήτημα στην κυβερνητική συνοχή. Το ζήτημα θα ξεπεραστεί και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα όσο κι αν ευελπιστούν διάφοροι να δημιουργηθεί ρήγμα.

  • Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ από την αρχή και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης τηρεί μια αδιάλλακτη στάση, μια στάση που σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει ότι έχει καταλάβει τι ακριβώς συμφωνήθηκε το καλοκαίρι. Η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν συγκεκριμένη ως προς αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ενδεχομένως ότι μπορεί να την ξαναγράψει και συνεχώς βάζει νέα προσκόμματα στην αξιολόγηση και συνεχώς ζητάει νέα μέτρα.

  • Εμείς σε όλους τους τόνους έχουμε επισημάνει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Η δέσμευσή μας για τις κύριες συντάξεις είναι δεδομένη και ισχύει. Αυτή τη στιγμή το θετικό είναι ότι απέναντι στην αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ υπάρχει μια κοινή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, οπότε το ΔΝΤ μένει μόνο του στην αντιπαράθεση. Και θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα το οποίο παρουσίασε και ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση και να ξεκινήσει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)