to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 08.04.2019

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Η διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά, ανάμεσα στον προοδευτικό και τον συντηρητικό χώρο είναι πιο εμφανής από ποτέ

«Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι είναι ο «νόμιμος ιδιοκτήτης» της κεντροαριστεράς, αλλά με τη στάση και την πρακτική του συντάσσεται με τη Δεξιά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΑLPHA  9,89 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου:

Για τη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας:

Χιλιάδες κόσμου αποδέχτηκαν το προοδευτικό προσκλητήριο του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ. Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια συγκέντρωση και ως προς τη μαζικότητα και ως προς τον παλμό της. Και πιστεύω ότι ο προοδευτικός κόσμος έδωσε ένα αποφασιστικό μήνυμα. Έδωσε ένα μήνυμα δημοκρατίας. Δηλώνει ότι ενώνει τις δυνάμεις του και συμπαρατάσσεται απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Συμπαρατάσσεται για τις επερχόμενες μάχες με πρώτο σταθμό τη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και τη μάχη για την προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή για τη μάχη στις Εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ο δρόμος να εκφραστεί η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στην επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, που θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στα δικαιώματα, στο κοινωνικό κράτος, στην ίδια τη δημοκρατία.

Τα πρόσωπα που αποδέχονται το προσκλητήριο για μια συμπαράταξη δημοκρατική και προοδευτική, συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανήκουν όμως στον ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας και η καθεμιά, τόσο οι προσωπικότητες, όσο και οι οργανωμένοι φορείς και συλλογικότητες που συμμετέχουν σ’  αυτό το εγχείρημα έχει τη δική του αφετηρία, τις δικές του ιδεολογικές αναφορές. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παραμερίσουμε υπαρκτές διαφορές και διαφωνίες μας και να ενωθούμε στη βάση κοινών στόχων και στη βάση κοινών προγραμματικών θέσεων. Θέσεων που αφορούν στην Ευρώπη, που αφορούν στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό, που αφορούν στην επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες δημοκρατικές βάσεις, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι οι ελίτ είναι αυτές οι οποίες παίρνουν τις αποφάσεις και οι ευρωπαϊκοί λαοί συνεχώς απομακρύνονται από την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης βλέπουμε ότι η λιτότητα και οι αντικοινωνικές πολιτικές τρέφουν την ακροδεξιά. Αυτή είναι μια τεράστια μάχη όταν σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ακροδεξιά κόμματα είτε παίρνουν την εξουσία, είτε συγκυβερνούν με άλλα δεξιά κόμματα. Το βλέπουμε αυτό και στη χώρα μας όταν η Ν.Δ. υιοθετεί μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας, όπως το είδαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο. Οπότε είναι μεγάλες οι μάχες αυτές που πρέπει να δώσουμε.

Όπως επίσης, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι προκλήσεις για την οικονομία, οι προκλήσεις για την κοινωνία, οι προκλήσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας ώστε να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στο 2010 είναι τέτοιες που απαιτούν και επιβάλλουν κοινές απαντήσεις όσων θέλουν να ανήκουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Γιατί η διάκριση ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, ανάμεσα στον προοδευτικό και τον συντηρητικό χώρο είναι πιο εμφανής από ποτέ θα έλεγα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συμμαχίες:

Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε κανένα ΠΑΣΟΚ. Εμείς αντιπροσωπεύουμε την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά που έχει τη δική της σφραγίδα και το δικό της στίγμα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Η κριτική που ασκείται από μερίδα του Τύπου και σήμερα και προσπαθεί να απαξιώσει τα πρόσωπα συμμετέχουν στην προοδευτική αυτή συμμαχία, θα έλεγα ότι δηλώνει φόβο, φόβο απέναντι στις εξελίξεις. Από το 2015 και μετά προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν μια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ενός κόμματος απομονωμένου, ενός κόμματος που δεν έχει συνομιλητές, δεν έχει συμμάχους. Βλέπουμε, όμως, από την πορεία των πραγμάτων ότι το κόμμα το οποίο υπηρετεί τις συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων  είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το κόμμα το οποίο έφερε την απλή αναλογική και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι ένα κόμμα το οποίο εννοεί πραγματικά τις συνεργασίες στη βάση προγραμματικών θέσεων και στη βάση προγραμματικών στόχων. Δεν εννοούμε τις συμμαχίες με την έννοια των εκλογικών τακτικισμών και των συγκολλήσεων κ.λπ. Υπάρχουν προγραμματικοί στόχοι και προγραμματικές θέσεις και θεωρώ ότι αυτές βγήκαν και από την εκδήλωση στο Γαλάτσι, το περίγραμμά τους τουλάχιστον.

Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ:

Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια στρατηγική αντι-ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στρατηγική αντι-αριστερή, σε μια στρατηγική αντι-Τσίπρα και αντικυβερνητική, χωρίς το ίδιο να εκφράζει αυτό που διατείνεται ότι εκφράζει, την κεντροαριστερά. Θεωρεί ότι είναι ο «νόμιμος ιδιοκτήτης» της κεντροαριστεράς, και των θέσεών της και της ιστορίας της, την ίδια στιγμή που με την στάση και την πρακτική του συντάσσεται με τη Δεξιά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποτέ δεν έχουμε δει μια δήλωση της κας Γεννηματά η οποία να απορρίπτει τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα, είτε αυτό είναι η συμφωνία των Πρεσπών, είτε είναι η απλή αναλογική, συντάχτηκε πλήρως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)